(B)logboek 2023

2023: onze kippen kunnen nog altijd niet vliegen, maar de tijd deed dat dit jaar wel. Als het nieuwste lid van het veelzijdige Motionmill-team heb ik dan ook van alles bijgeleerd in een dynamische werkomgeving.

Ik ben hier natuurlijk niet de enige met nieuwe inzichten. Dit jaar hebben we bij Motionmill allemaal veel bereikt. Belgische ondernemers zijn weliswaar voorzichtiger vanwege een kreunende economie in een tumultueus jaar, maar gelukkig hebben we de pandemie achter ons gelaten. Daardoor hebben veel bedrijven bij ons aangeklopt om niet alleen hun online aanwezigheid op punt te stellen, maar ook om meer mensen naar hun deur te leiden. Wat zijn de belangrijkste bevindingen op het gebied van strategie, webdesign, marketing, branding en storytelling die ik en mijn collega’s daarbij hebben gedaan?

Een collega wees erop dat we vorig jaar geen blogboek hebben bijgehouden. Oeps. Tijd om die traditie weer op te pakken! In 2021 maakte ik nog geen deel uit van Motionmill en in 2022 was ik nog groen achter de oren. Dit is dus mijn eerste kans om mijn collega’s te vragen naar hun belangrijkste lessen van het jaar op het gebied van online ondernemerschap. Bovendien was ik nieuwsgierig naar hun visies voor 2024 voor dit (B)logboek. Laten we eens kijken wat ze te zeggen hebben.

 

Mark Tollenaere - Motionmill webdesign

‘Voor mij is customer bonding belangrijker dan ooit.’

Mark Tollenaere | Strategist & zaakvoerder

‘Nadat de pandemie ons dwong om achter onze schermen te praten en te winkelen, heerst er een duidelijke honger naar de fysieke verkoopsinteracties van weleer. De Belgische consument kijkt echter ook meer dan ooit naar zijn portemonnee. Ook ondernemers voelen de kosten stijgen, waardoor we allemaal slim met onze investeringen moeten omgaan. In zulke tijden merk ik dat het onderhouden van een goede connectie met je klanten waardevoller kan zijn dan de klassieke marketingstrategie die gericht is op het werven van nieuwe klanten.

Customer bonding,” dat is een verfijnde manier om te zeggen dat je connecties wilt opbouwen met je klanten. Je doet dit met een glimlach, een flauwe grap of een goed kopje koffie. Maar er zit waarde achter de term, omdat slimme marketeers en strategen allerlei technieken hebben bedacht waarmee je het hart van je favoriete klant kunt veroveren. Veel van die technieken zijn ook toepasbaar op het web. Oplossingen die je marketing en webdesign aangenamer maken voor je bestaande gebruikers worden in 2024 een must, want de klant van vandaag is veeleisender dan ooit. En als het niet goed zit bij je huidige klanten, zullen je nieuwe leads ook niet happen.

Ik stel daarom voor dat je je online aanwezigheid grondig onder de loep neemt. Geven jouw teksten en beelden de juiste uitstraling? Versterken ze je merk? Is je merk sympathiek?

En hoe zit het met die website? Is jouw site aangenaam om te bezoeken, of zijn er problemen met je UX die voor irritaties kunnen zorgen? Zijn er geen manieren om de bestaande klanten beter aan te spreken, zoals persoonlijke kortingen, nieuwsbrieven en dynamische content? En over communicatie gesproken, verloopt dat vlot genoeg, of zijn betere formulieren en een chatfunctie interessant?

Het zijn veel vragen, maar samen met jou zoek ik ook in 2024 naar de juiste antwoorden.’

 

Artikelen die Mark aanraadt:

 

 

Dirk Verbeek - Motionmill webdesign

‘Webhosting in 2024 wordt meer dan alleen maar je website online zetten.’

Dirk Verbeeck | DNS-, hosting- en SEO-expert & zaakvoerder

‘Webhosting blijft evolueren. In 2023 is hosting veel meer dan alleen het online plaatsen van je website: het is een totaalpakket geworden dat je online aanwezigheid aanzienlijk verbetert. Moderne websites vereisen dan ook meer aandacht.

Misschien heb je tijdens de pandemie, net als veel andere ondernemers, een webshop gelanceerd. Als je zo’n uitgebreide website beheert, weet je dat daar een pak tijd in kan kruipen. Met een goede managed hosting kun je heel wat van die tijd en energie besparen, tijd die je vervolgens kunt investeren in het runnen van je bedrijf. We zien dat daar vraag naar is. Meer en meer webhostingbedrijven begrijpen deze behoefte en bieden functies en tools aan die de prestaties en functionaliteit van je website kunnen verbeteren. Alleen geniet je bij zo’n groot hostingbedrijf niet snel van een gepersonaliseerde aanpak. Bij WPorters blijven we dat verschil maken. Dit jaar hebben we onze diensten grondig onder de loep genomen op basis van de behoeften van de kleinere en middelgrote ondernemers waarmee we al jaren samenwerken.

Naast klassieke voordelen zoals SSL-certificaten, geavanceerde beveiliging (niet onbelangrijk gezien het toenemende aantal hacks) en regelmatige back-ups, voegen we met ons zusterbedrijf WPorters ook een persoonlijke touch toe:

  • Grote hostingbedrijven bieden tegenwoordig vaak automatische updates aan, maar iemand met ervaring in websitebeheer weet dat er soms problemen kunnen ontstaan bij een update. Onze updates worden zorgvuldig getest en bij problemen duiken we in de code om handmatige oplossingen te bieden. Zo houden we je website te allen tijde up-to-date.
  • Ons team staat klaar om je te helpen, of je nu een technische uitdaging hebt of gewoon advies nodig hebt. Je komt niet terecht bij een geautomatiseerde supportdienst, maar bij echte mensen die je met plezier verder helpen. Als websitebouwers hebben we jarenlange ervaring met WordPress, dus je hosting wordt ondersteund door VIP-ondersteuning, speciaal voor jouw WordPress-site.
  • We hebben een scala aan premium plugins samengesteld die zijn inbegrepen bij het hostingpakket. En dit zijn niet zomaar plugins; het zijn onze persoonlijke favorieten die we uit eigen ervaring hebben gekozen. Van SEO-optimalisatie tot beveiliging, ‘we’ve got you covered’. We blijven dit pakket ook updaten en uitbreiden, want de wereld van WordPress-plugins staat nooit stil.
  • Onze hosting is groen, omdat we ons bij Motionmill inzetten op duurzaamheid.

Ik beschouw goede hosting als een allesomvattend ecosysteem dat cruciaal is voor het succes van bedrijven. Een persoonlijke aanpak kan daar echt het verschil maken.’

 

Artikelen die Dirk aanraadt:

 

 

Hannelore Hauquier - Motionmill webdesign

‘Voor kleinere spelers onstaat er een democratisering van het dynamische web.’

Hannelore Hauquier | Vegan webdeveloper

‘De internetevolutie die we hebben doorgemaakt, is ongelooflijk. Het web is niet langer die stille bibliotheek van statische websites. Het is nu een wilde, interactieve wereld waarin we leven, werken en feesten. Natuurlijk merkt iedereen dat al jaren, maar wat mij opvalt, is dat zelfs de kleinere spelers vandaag de dag niet onderdoen met hun sites. Ik zie een echte democratisering van het dynamische web waar ook wij gebruik van maken.

Er zijn meer en meer tools die van elke site een blikvanger kunnen maken:

  1. Internet of Things (IoT): Het internet heeft zijn bereik uitgebreid naar de fysieke wereld. Alledaagse apparaten, van thermostaten en koelkasten tot auto’s en wearables, kunnen nu verbinding maken met het internet, gegevens uitwisselen en gebruikers meer controle en inzichten bieden. Maar het leggen van zulke verbindingen is niet langer voorbehouden aan alleen de grote producenten. Dankzij opensource API’s, waar ik als programmeur toegang toe heb, kunnen we ook voor kleinere spelers webtoepassingen maken die worden gekoppeld aan smart devices!
  2. Augmented en Virtual Reality: Meeslepende ervaringen op het web, zoals virtuele vergaderingen, interactieve games en virtuele rondleidingen, kunnen tegenwoordig ook op kleinere website plaatsvinden. Dankzij de technologie van Meta, de 3D-ondersteuning van moderne webbrowsers en het feit dat iedereen een smartphone met een camera heeft, is er al veel mogelijk op jouw bescheiden website. Producten tot leven brengen in de woonkamer? Waarom niet!
  3. Gepersonaliseerde inhoud en AI: Dankzij algoritmen is het internet nog persoonlijker geworden. Aanbevelingen voor inhoud, zoekresultaten en advertenties worden afgestemd op individuele voorkeuren, wat zorgt voor gerichtere informatie en een verbeterde gebruikerservaring. Zelfs op een gewone website kunnen we tegenwoordig zorgen voor een gepersonaliseerde touch met dynamische content en slimme chatbots.
  4. Mobiele apps zonder poespas: Met de wijdverspreide toepassing van smartphones en slimme apparaten is het internet altijd en overal toegankelijk. Het lanceren van een app voor je website is vandaag de dag niet alleen voor de grote spelers weggelegd. We realiseren dit nu ook voor kleinere ondernemingen, zonder dat ze er zelf veel tijd in hoeven te steken.

Het internet blijft razendsnel evolueren. Wie weet wat er binnen enkele jaren mogelijk is met AI en de krachtiger wordende toestellen in jullie broekzak! Ik ben er zeker van dat het beste nog moet komen. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat ook onze klanten mee zijn.’

 

Artikelen die Hannelore aanraadt:

 

 

Alexander Gaspar - Motionmill webdesign

‘Een onderneming moet keuzes maken in zijn online marketing.’

Alexander Gaspar | Online marketeer

‘De grote techbedrijven zitten niet stil. Ze herzien hun privacybeleid volgens de strengere normen van de EU, passen continu het gamma van advertentiemogelijkheiden aan, en elk jaar zie je wel een nieuw sociaal mediaplatform lanceren dat belooft het nieuwe TikTok te worden (say hello to Threads). In deze razendsnelle wereld van online marketing staat een kleine ondernemer voor een overvloed aan keuzes. Met beperkte middelen en tijd is het nemen van strategische beslissingen cruciaal om een digitale stempel te drukken.

Het is een investering, maar het optimaliseren van je website voor zoekmachines (SEO) blijft de betrouwbare methode om op lange termijn klanten naar je site te leiden. SEO zorgt voor organische bezoeken, die nog altijd leiden tot een betere conversie. Ik zou er sowieso gebruik van maken, maar het is een langetermijninvestering waar meer tijd en geld in kan gaan zitten.

Als je op korte termijn resultaten wilt boeken, blijft adverteren op sociale media ideaal. Alleen zijn er nu wel heel veel platformen. Ik krijg meer klanten over de vloer die op alle platformen willen posten en hun advertenties willen laten lopen. Dat kan als je een grote speler bent, maar met een beperkter budget raad ik het af. Zo is het nog altijd moeilijk om in België gericht op TikTok te adverteren, en zijn LinkedIn-advertenties een stuk duurder. Dat betekent niet dat je die platformen niet kunt gebruiken, maar als kleine onderneming moet je sowieso keuzes maken. Waar bevindt jouw publiek zich echt? Het is vandaag de dag belangrijk om te weten waar je doelgroep precies is om daar gericht te adverteren.

Keuzes maken in online marketing vereist een doordachte aanpak, dus mag je me altijd om hulp vragen. Bel of mail me. Ja, het kost geld om een professionele marketeer in te huren, maar met een klein budget kunnen we er al voor zorgen dat je grotere resultaten behaalt.’

 

Artikelen die Alexander aanraadt:

 

 

Jennifer Schleber - Motionmill webdesign

‘Om mee te zijn in 2024, zou ik ook je design eens herdenken.’

Jennifer Schleber | Webdesigner & grafisch ontwerper

‘Trends! Ze sluimeren overal in ons dagelijks leven. Ik zeg graag dat je niet altijd blindelings de nieuwste trends moet volgen. Als het ontwerp van jouw merk een eigen twist heeft, springt het net iets meer in het oog. Maar ook dat is nu een tendens geworden: de laatste tijd zie ik meer opvallende websites opduiken die de traditionele webdesigns net dat tikkeltje levendiger maken.

Hier gebeuren verschillende interessante dingen. Zeg maar dag tegen tegen flat design (hoewel het altijd tijdloos zal blijven) en hallo tegen het gebruik van subtiele texturen of een 3D-look in je logo. Ook mogen kleuren weer wat feller zijn want dan doe je lekker tegendraads, vormen worden wat ronder en organischer, en een vleugje leven met subtiele animaties is helemaal in. De hoge-resolutieschermen van moderne smartphones laten immers toe om meer details in volle glorie te tonen. Als je op zoek bent naar een voorbeeld van een nieuw soort webdesign, wat dacht je dan van een Bento Grid? Het hoeft niet altijd klassiek te zijn.

Al is er nog een andere reden om je ontwerp te herdenken… Een redesign brengt altijd extra voordelen met zich mee, omdat het een uitgelezen kans is om je site gebruiksvriendelijker te maken, de responsiviteit op mobiele apparaten te verbeteren en te zorgen voor een verbeterde UX met minder clicks en een betere navigatie. Daar maak je je klanten blij mee.

Ik zeg hiermee niet dat je je bestaande huisstijl moet laten varen. Dan gooi je het kind met het badwater weg. Ik wil vooral zeggen dat ontwerpen er in 2024 weer wat anders mogen uitzien! Als designer vind ik dat super inspirerend. Bij Motionmill zijn we druk bezig met het heroverwegen van onze eigen website. En volgend jaar zul je daar meer van zien, stay tuned.’

 

Artikelen die Jennifer aanraadt:

 

 

Jonathan Quezada Pereira - Motionmill webdesign

‘Robots zullen ons nog lang niet vervangen.’

Jonathan Quezada Pereira | Grafisch ontwerper & tekstbedenker

‘AI, iedereen sprak er dit jaar over. Ook wij hebben er dit jaar veel over geschreven, omdat er allerlei handige tools verschijnen die het leven van een ondernemer gemakkelijker maken.

Ja, we merken dat er al veel klanten zijn die met behulp van AI hun webteksten willen schrijven. Voor bepaalde toepassingen is dat misschien prima. Moeten bijvoorbeeld jouw 20.000 beschrijvingen van lichtjes verschillend ogende soorten behangpapier door iemand zoals ik geschreven worden? Misschien is dat de tijd en moeite niet waard en moet een SEO-specialist er alleen nog eens naar kijken om die producten te laten scoren op Google.

Toch ben ik ervan overtuigd dat deze artificiële schrijvers me nog lang niet zullen vervangen. Laten we eerlijk zijn, AI-teksten kunnen heel droog overkomen en bovendien bevatten ze nog altijd fouten. Hierdoor moet je bijna evenveel tijd besteden aan het controleren van de output.

En er is ook iets dat moeilijker te beschrijven is… We zijn allemaal mensen. Een AI-tekst lezen voelt gewoon anders. Tja, het zit in de naam, het is artificieel. Uit onze ervaring blijkt dat teksten die je klanten meenemen in jouw verhaal het meest effectief zijn. Mensen hechten waarde aan authenticiteit, dus het gevoel is belangrijk!

Hoe we in de toekomst schrijven, is volop aan het veranderen. Maar ik geloof dat er altijd iemand van vlees en bloed zal meeschrijven.

ChatGPT, wat denk jij hiervan?

Hoewel kunstmatige intelligentie (AI) steeds geavanceerder wordt in het genereren van tekst, is het onwaarschijnlijk dat het volledig de rol van menselijke schrijvers zal vervangen. Hoewel AI-systemen in staat zijn om tekst te produceren op basis van patronen en gegevens, missen ze vaak de diepgang van menselijke creativiteit, emotie en contextueel begrip. Menselijke schrijvers brengen unieke perspectieven, empathie en creativiteit in hun werk, wat moeilijk te repliceren is door machines. Hoewel AI-assistentie en automatisering het schrijfproces kunnen verbeteren en versnellen, zal het menselijke element waarschijnlijk een essentiële rol blijven spelen in het creëren van betekenisvolle en meeslepende inhoud.

Zo hoor ik het graag. Maar ja, als robots de wereld willen overnemen, zouden ze het ons niet vertellen… Beep Boop Bzzt.

 

Artikelen die Jonathan aanraadt:

 

Ontdek onze vorige (b)logboeken

Wil je weten over welke nieuwigheden we in voorgaande jaren schreven? Lees dan de blogboeken van 2019, 2020 en 2021:

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill