Leestijd minuten

WordPress als intranet-oplossing: een beveiligd luik toevoegen aan je website

Ken jij het intranet? Het is een krachtige digitale werkomgeving voor bedrijven. Als je nog niet vertrouwd bent met dit hulpmiddel, dan is het hoog tijd om er meer over te leren. In het digitale tijdperk waarin we leven, is een intranet een waardevolle troef voor organisaties van elke omvang. Laten we dieper ingaan op wat een intranet is en waarom het van essentieel belang is voor jouw bedrijf. Is het intranet je wel al bekend? Dan is het misschien interessant om te weten dat je ook elke WordPress-website in een krachtige intranet omgeving kunt omtoveren.

Intranet WordPress website een beveiligd luik toevoegen aan je website Motionmill webdesign

Wat is een intranet?

Een intranet is in wezen een privéversie van het internet die uitsluitend toegankelijk is voor geautoriseerde gebruikers binnen een organisatie. Het functioneert als een besloten online omgeving waar medewerkers kunnen communiceren, samenwerken en informatie delen zonder dat deze voor de buitenwereld toegankelijk is. Het kan worden opgezet als een zelfstandig platform of als een toevoeging aan een bestaande website, zoals de WordPress-sites die we bouwen.

 

Waarom is een intranet belangrijk?

 • Verbeterde interne communicatie: Intranetten kunnen de communicatie binnen een organisatie aanzienlijk verbeteren. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld eenvoudig berichten plaatsen, directe chatberichten uitwisselen en snel toegang krijgen tot belangrijke documenten en aankondigingen.
 • Kennisbeheer: Het intranet werkt als een kenniscentrum waar belangrijke bedrijfsinformatie wordt opgeslagen en gedeeld. Dit vermindert de afhankelijkheid van verspreide documenten en e-mails.
 • Efficiëntie en productiviteit: Met een intranet kunnen medewerkers efficiënter werken doordat ze toegang hebben tot alle interne bronnen, formulieren, procedures en andere informatie die ze nodig hebben om hun taken uit te voeren.
 • Beveiliging van gegevens: Omdat het intranet alleen toegankelijk is voor geautoriseerde gebruikers, biedt het een veilige omgeving voor het opslaan en delen van gevoelige bedrijfsinformatie. Gedaan zijn de dagen van de USB-sticks, e-mailbijlagen en uploads op externe websites voor het delen van belangrijke interne bestanden.

 

Een beveiligd luik toevoegen aan je WordPress-website

Het integreren van een beveiligd luik in je WordPress-website kan een geweldige manier zijn om de voordelen van een intranet te benutten. Want op die manier hoef je geen extra webomgeving te beheren. Dit kan worden bereikt door specifieke functionaliteiten en beveiligingsmaatregelen toe te voegen om de site privé en alleen toegankelijk te maken voor geautoriseerde gebruikers binnen jouw organisatie. Ook is het mogelijk om alleen maar bepaalde delen van je website achter een beveiligd luik te stoppen.

Er zijn echter een aantal belangrijke stappen die je moet doorlopen om van je WordPress-site een echte intranet omgeving te maken. WordPress heeft een standaard functionaliteit om pagina’s te beveiligen met een wachtwoord, maar die zal niet volstaan om bekwame pottenkijkers of de indexering van zoekmachines zoals Google volledig tegen te gaan.

 

De intranet WordPress-website - een beveiligd luik toevoegen aan je website - Motionmill webdesign

 

Een intranet WordPress-website in stappen

 • Kies de juiste WordPress-plugin(s): Selecteer een WordPress-plugin voor ledenbeheer. Er bestaan veel mogelijkheden, zoals MemberPress, Restrict Content Pro, of Paid Memberships Pro. Dit soort plugins zijn ontworpen om je WordPress-website om te zetten in een ledenomgeving. Sommige oplossingen zijn gratis, anderen zijn betalend. Welke het meest geschikt zijn voor jou intranet zal afhangen van jou noden. We raden sowieso aan om enkel te werken met bekende plugins die veel tevreden gebruikers hebben. Je weet maar nooit of een onbekende plugin echt veilig is. Doe dus wat onderzoek naar wat wel en niet mogelijk is met elke plugin-oplossing.
 • Installeer en configureer de plugin(s) en website: Bij het installeren van je gekozen plugin zullen er een aantal installatie- en configuratie-instructies zijn. Deze moet je goed volgen. Je moet ook WordPress-lidmaatschapsniveaus instellen, zoals beheerders, medewerkers en eventueel andere gebruikersrollen, en ervoor zorgen dat je website beveiligd is met de nieuwste tools.
  • Beheer gebruikers en rollen: Registreer gebruikers voor je intranet en ken hen specifieke rollen en rechten toe. Bijvoorbeeld, medewerkers kunnen toegang krijgen tot bepaalde informatie en functies, terwijl beheerders volledige controle hebben.
  • Beveiliging en privacy: Implementeer beveiligingsmaatregelen zoals HTTPS om de communicatie tussen je intranet en gebruikers te versleutelen. Zorg ervoor dat wachtwoordbeleiden sterk zijn en moedig regelmatig wachtwoordwijzigingen aan. Gebruik IP-beperkingen of andere methoden om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde IP-adressen toegang hebben. En zorg ervoor dat je beveiligd luik niet geïndexeerd kan worden door zoekmachines via je .htaccess bestand of door gebruik te maken van extra plugins.
  • Aanpassing en ontwerp: Pas het uiterlijk en de structuur van je intranet aan om het gebruiksvriendelijk te maken voor je medewerkers. Je kunt thema’s gebruiken of maatwerkontwikkeling overwegen om de interface aan te passen aan jouw specifieke behoeften.
  • Contentbeheer: Na de configuratie van je beveiligde WordPress-website kun je beginnen met het toevoegen van de relevante interne inhoud. Dit kunnen documenten, handleidingen, formulieren, nieuwsberichten en andere bronnen zijn die nuttig zijn voor medewerkers. De gekozen intranet-oplossing hoort de beveiliging van je bestanden te garanderen.
 • Beveiliging en Onderhoud: Zorg ervoor dat je WordPress-site en de gebruikte plugins up-to-date blijven om beveiligingsrisico’s te minimaliseren. Overweeg om nieuwe updates eerst uit te tessten in een sandboxomgeving voordat je ze op de live-site implementeert. Implementeer sterke wachtwoordbeleiden en beveiligingsmaatregelen om de vertrouwelijkheid van gegevens te waarborgen. We raden ook aan om extra beveiliginsplugins te gebruiken, zoals Wordfence, Sucuri of iThemes Security. Dit soort plugin zal onder andere kwaadwillende loginpogingen detecteren en tegengaan.

 

Hulp nodig?

Het intranet is een krachtige tool om de interne communicatie, samenwerking en efficiëntie binnen je organisatie te verbeteren. Door een intranet oplossing toe te voegen aan je WordPress-website, kun je genieten van deze voordelen. Tegelijkertijd ga je ook de veiligheid van je bedrijfsgegevens waarborgen. Maar zoals je ziet komt er best wat te kijken bij het opzetten van zo’n beveiligd luik. Als je hulp nodig hebt bij het opzetten van een intranet of een ander soort beveiligde omgeving op je WordPress-website, staan wij klaar om je te assisteren. We hebben dit al voor meerdere klanten gerealiseerd, dus we weten goed wat er bij komt te kijken. Je kunt dus met een gerust hart contact met ons opnemen voor een op maat gemaakte oplossing die aan jouw behoeften voldoet!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill