Leestijd 9 minuten

De 8 beste AI-tools voor ondernemers in 2023

Er valt de laatste tijd wel heel veel te lezen over AI. Maar sta me toch toe om er nog eens over te beginnen met iets praktisch: wat volgens mij de beste AI-tools voor ondernemers zijn in 2023.

Stel je eens voor, een AI die je bedrijf helpt met taken die vroeger 10 keer zo veel tijd in beslag namen! Het is geen science fiction meer, maar de realiteit van nu. Dankzij deze technologische revolutie zijn er heel wat krachtige AI-technologieën die ondernemers kunnen gebruiken om zich te onderscheiden. Of je nu op zoek bent naar manieren om je werkdag te versnellen, je klanten te verrassen met een extraatje of gewoon tijd wil vrijmaken voor een spa-behandeling, er is een zee van AI-tools die oplossingen bieden. In dit artikel bekijk ik wat de beste AI-tools voor ondernemers zijn. Tools die jouw bedrijf tot het volgende niveau kunnen tillen, terwijl je ondertussen geniet van een goede sangria.

De beste AI-tools voor ondernemers - Motionmill Strategie

2022 was een belangrijk jaar voor AI

Vorig jaar zagen we een explosieve groei en ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie. Grote bedrijven zoals Google en Adobe zetten zich volop in op de nieuwste AI-toepassingen, maar ook nieuwe spelers zoals OpenAI brachten indrukwekkende AI-tools op de markt. Maar er bestaan er wel erg veel. Wat zijn tegenwoordig de beste AI-tools voor ondernemers?

Ik zocht het uit en het is verbazingwekkend om te zien hoeveel handige AI-tools er in 2023 beschikbaar zijn voor ondernemers zoals jij en ik. Van slimme chatbots tot geavanceerde beeldbewerking, AI is niet langer een ver-van-mijn-bed-show. Ik verwacht daarom dat AI in de nabije toekomst een belangrijke rol zal spelen in talloze bedrijfsprocessen.

Is er sprake van een hype? In zekere mate wel, want ik geloof niet dat we in de toekomst alles aan AI-robots zullen overlaten. Bovendien moeten we de AI-revolutie met een kritisch oog blijven bekijken. Maar voldoende kennis bezitten over de nieuwe mogelijkheden wordt stilletjesaan een verplichting als je de concurrentie een stap wilt voorblijven.

Ik maakte daarom een selectie uit de zee van AI-tools die beschikbaar zijn, zodat ook jij die steeds belangrijkere kennis bezit. En wie weet, misschien zet jij er je bedrijf (nog meer) mee op de kaart!

 

Dit zijn volgens mij de 8 beste AI-tools voor ondernemers

1. ChatGPT – een slimme chatbot die vragen beantwoordt en teksten voor je schrijft

Je hebt ongetwijfeld al iets gehoord over ChatGPT, want iedereen heeft het er de laatste tijd over. Met deze chatbot houd je natuurlijke conversaties met een AI, maar je kan er zoveel meer mee.

AI Muffinrecept - Zal de ChatGPT AI chatbot Google vervangen - Motionmill webdesign Antwerpen

Of je nu wilt chatten of speciale verzoeken hebt, je kan ervoor terecht bij deze bot van OpenAI. Begrippen toelichten, het ideale antwoord op die ene irritante mail bedenken, zinnen herschrijven omdat je het gevoel hebt dat je een andere verwoording kan gebruiken, samen brainstormen wanneer je als contentmarketeer even zonder inspiratie zit … Het kan allemaal en het werkt zelfs in het Nederlands! Er bestaan nog andere AI tekst-tools die zich specialiseren in iets specifieks zoals blogberichten of SEO, maar eigenlijk kan je die dingen gewoon met deze ene chatbot doen.

ChatGPT is niet zonder beperkingen, daar schreven we al een vorig artikel over. Maar als je regelmatig content schrijft voor je sociale media en website, is deze chatbot een geweldig hulpmiddel waarmee je in enkele seconden een eerste aanzet kan doen. Je vindt ChatGPT hier.

 

2. DeepL – slimmere vertalingen dan Google Translate

Gebruik jij nog Google Translate om teksten te vertalen? Laat me je dan een geheim vertellen: DeepL kan nog beter vertalen, want deze AI-vertaalsoftware is nog veel krachtiger dan die van Google.

DeepL AI vertaling - De beste AI-tools voor ondernemers - Motionmill Strategie

Niet alleen is de kwaliteit van de vertalingen beter, de AI biedt ook extra’s aan zoals alternatieve verwoordingen en de keuze tussen formeel versus informeel taalgebruik. En je kan er nog veel meer mee vertalen want ook PDF-bestanden, Word-documenten en Powerpoint-presentaties worden ondersteund. Houd er alleen rekening mee dat Google Translate nog altijd meer talen kan vertalen, maar voor de meeste talen gebruik ik DeepL. Probeer het zelf maar eens uit.

 

3. Upscayl – verbeter de beeldkwaliteit van gepixelde foto’s

Digitale afbeeldingen verkleinen kan altijd, maar ze terug vergroten is een ander verhaal. Normaal gezien verlies je dan enorm veel kwaliteit, waardoor je een wazige en gepixelde foto krijgt. Zeker voor drukwerk zorgt dit voor problemen, want daar heb je grotere foto’s voor nodig dan op het web. Maar met AI-tools is hier verandering in gekomen en kan je foto’s vergoten zonder teveel kwaliteitsverlies. Upscayl doet dit goed bij zowel foto’s als illustraties en is daarom mijn favoriet.

Voor een optimale beeldkwaliteit is het nog altijd beter om te werken met een bestaande grote foto. Maar als je weet dat het uitvergroten van een kleiner beeld je enige optie is, dan is dit soort AI-tool je redende engel.

Upscayl is een gratis te downloaden programma, maar het moet wel op een degelijke computer draaien om goed te werken. De download vind je hier. Doe je het liever zonder download? Er bestaan ook online tools die je foto’s kunnen vergroten, maar in mijn ervaring werken de gratis versies lang niet zo goed als dit programma. Als je er geld voor over hebt, is VanceAI een prima online alternatief.

 

4. DALL-E – maak gloednieuwe afbeeldingen op basis van een beschrijving

Ook gloednieuwe afbeeldingen kan je met AI genereren. Zoek je een uniek beeld voor je blogpost of andere online marketing? Salvador Dalí zal je er niet voor kunnen bereiken, maar de digitale DALL-E wel.

DALL-E illustraties - De beste AI-tools voor ondernemers - Motionmill Strategie

De DALL-E AI gebruiken is simpel: typ een beschrijving in van de afbeelding die je wilt krijgen en de AI doet al het harde werk in enkele seconden. Houd er wel rekening mee dat je vaak nogal surrealistische illustraties terugkrijgt, maar dan kan juist leuk zijn. Ik kan me uren bezighouden deze AI, dus als je er ook eens mee wilt experimenteren kan je dat hier doen.

Alternatieven zoals Midjourney en Dreamstudio zijn ook het proberen waard, want ze geven elk hun unieke resultaten.

 

5. Adobe Express – bewerk je afbeeldingen in seconden

Wil je snel een afbeelding bewerken of een design ontwerpen met de kracht van een AI? Er bestaan veel tools voor, maar onze persoonlijke favoriet is die van Adobe.

Adobe Express - De beste AI-tools voor ondernemers - Motionmill Strategie

Dankzij de kracht van de AI kan Adobe Express in minder dan een minuut 20 designvoorstellen voorleggen. Mijn favoriete functie is het snel verwijderen van achtergronden uit foto’s, want normaal gezien erg tijdrovend is. De designs kunnen naar mijn mening het werk van onze eigen grafische vormgevers niet evenaren, maar als je daar echt geen budget voor hebt, is dit misschien de juiste optie voor jou.

Anders dan bij de meeste Adobe-producten is dat er een goede gratis versie bestaat. Een echte grafische vormgever gaat het niet vervangen, maar voor een eenvoudige bewerking is het zeker de moeite waard om Adobe Express eens uit te proberen.

 

6. Excelformulabot – bouw Excel-formules op basis van een beschrijving

Waarschijnlijk werk je als ondernemer regelmatig met Excel of Google Sheets. En dan weet je dat dit behoorlijk complex kan worden. Als je zoals mij af en toe hulp kan gebruiken met ingewikkelde Google Sheet- en Excel-formules, dan is Excelformulabot een handig hulpmiddel.

Excelformulabot - De beste AI-tools voor ondernemers - Motionmill StrategieExcelformulabot gebruikt AI-technologie om tekstinstructies om te zetten naar Excel en Google Sheets formules en legt ook uit wat formules in de omgekeerde volgorde. Het enige nadeel is dat je de instructies in het Engels moet geven. Misschien kan je dit combineren met de AI-vertalingen van DeepL? Je vindt deze handige AI-software hier terug.

 

7. Lumen5 – maak automatisch video’s van teksten

Met Lumen5 zet je een AI in om video’s voor je te maken. Nee, een robot met een AI-brein komt niet langs met een camera om je te filmen, daarvoor moet je nog steeds onze videomarketing inschakelen. Maar als je snel een video nodig hebt voor op je sociale media die vooral gebruik maakt van geanimeerde tekst en stockbeelden, dan is Lumen5 een mooie optie.

Je kan er zelfs je bestaande content, zoals een blogbericht uit je website, mee omzetten tot een dynamisch filmpje. Let er alleen op dat je moet betalen als je video’s wilt exporteren zonder Lumen5 vermelding. Maar dit programma uitproberen is gratis en dat doe je hier.

 

8. Adobe Enhance Speech – verbeter de stemkwaliteit van je geluidsopnames

Wil je een stem opnemen voor een voiceover, zonder een professionele studio of dure apparatuur?  Met de Enhance Speech functie kan je gratis ruis verwijderen uit je stemopnames met de krachtige AI-spraakverbetering van Adobe.

Adobe Enhance Speech - De beste AI-tools voor ondernemers - Motionmill Strategie

Adobe heeft nog meer AI-plannen voor audio, waar je meer over kan lezen op hun Adobe Podcast website. En in de tussentijd kan je de Enhance Speech gebruiken via deze pagina. Je vindt er trouwens ook een handige geluidsvergelijking terug.

 

En daarmee besluit ik deze reis door de zee van AI-tools

Ik hoop dat je er iets hebt tussen zien staan dat interessant kan zijn voor jouw onderneming. Ik ben in ieder geval enthousiast geworden over de vele mogelijkheden die AI biedt voor ondernemers als ik. Wat mijn behoeften ook zijn, er is bijna altijd een AI-oplossing die een paar jaar geleden pure science fiction was.

Dus waar wacht je nog op? Wees er op tijd bij, pak dat stuur en stap aan boord van het AI-schip! AI-tools hoeven je job niet over te nemen, want als we ze juist gebruiken kunnen ze ons juist helpen bij het sneller realiseren van onze dromen en doelen.

Varend in de zee van AI besluit ik dit artikel met een lach en een dankjewel voor uw aandacht. Tot de volgende keer!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill