Leestijd 9 minuten

Je kan nu terecht met je vragen bij een AI-chatbot. Gaan mensen nog zoeken met Google?

OpenAI lanceerde onlangs een publieke versie van ChatGPT, een door artificiële intelligentie aangedreven chatbot die je al je vragen kan stellen. Het doel van deze nieuwe AI-technologie is om écht menselijke conversaties met een chatbot mogelijk te maken, maar je kan de bot ook gebruiken als een bron van informatie.

Het internet ging er massaal mee aan de slag. Vol euforie krijg je te horen dat dit een nieuwe revolutie wordt voor het web. Veel mensen zien er al het einde van de traditionele zoekmachine in. Zal deze AI het met Google zoeken vervangen? Is het tijd voor Google om aan de alarmbel te trekken? En wat betekent dit voor het zoeken naar nieuwe muffinrecepten? Je leest het hier.

Zal de nieuwe ChatGPT AI-chatbot het zoeken met Google Search vervangen? Om die vraag te beantwoorden moesten we eerst goed weten waar de AI goed in is, en waarin niet. Ik zocht het uit en bekeek de chatbot in meer detail met m’n eigen tests.

Wat is de nieuwe ChatGPT AI?

ChatGPT is een krachtige nieuwe chatbot, ontwikkeld door OpenAI, die in staat is om met artificiële intelligentie tekst te genereren in real-time gesprekken. Je kan er tijdelijk gratis gebruik van maken, dus veel mensen zijn dat ook volop aan het doen. En ze zijn onder de indruk. Je hoort zelfs al veel stemmen zeggen dat deze technologie het potentieel heeft om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we met computers omgaan. En daar zit iets in. Zo zou Google Search volgens sommige experts gevaar lopen. Zoeken we binnenkort naar informatie op het internet met deze AI-chatbot in de plaats van met Google?

Zo’n toekomst zou een grote impact kunnen hebben op onze online marketing diensten, dus ik probeerde ChatGPT zelf uit. En ja, dat werkt écht. Chatten met ChatGPT loopt vlot en het voelt aan alsof je antwoorden krijgt van een persoon. De bot kan het zelfs al in het Nederlands.

Ben je op zoek naar een eenvoudig recept voor chocolademuffins? Dan vraag je het maar aan de chatbot. Niet zeker hoe je op die ene mail van je klant moet antwoorden? Laat de chatbot het dan maar (her)schrijven. Heb je een goed webbureau in Antwerpen nodig? Een écht slimme chatbot zou zeggen dat je bij Motionmill terechtkan. Het is zo’n toekomst die mensen nu voorspelen.

 

AI Muffinrecept - Zal de ChatGPT AI chatbot Google vervangen - Motionmill webdesign Antwerpen

Op zoek naar een nieuw recept voor chocolademuffins? In enkele seconden geeft ChatGPT je er een. Ik heb het nog niet kunnen testen, maar de ingrediënten en instructies zien er realistisch uit.

 

AI Vegan Muffinrecept - Zal de ChatGPT AI chatbot Google vervangen - Motionmill webdesign Antwerpen

Een van m’n collega’s is vegan, dus ik vroeg de AI-chatbot om het recept daarop aan te passen. Ook dat gebeurde zonder problemen. Je zou ook een bestaand recept aan de chatbot kunnen geven en vragen om het aan te passen. Best handig!

 

De AI kent Motionmill nog niet - Zal de ChatGPT AI chatbot Google vervangen - Motionmill webdesign Antwerpen

ChatGPT kende Motionmill echter nog niet. Zo slim kan die dus ook nog niet zijn. 😉

 

Het is indrukwekkend hoe goed deze nieuwe chatbot-technologie conversaties met kan voeren en m’n vragen kon beantwoorden. Maar kan ChatGPT hiermee zoekmachines vervangen en wordt OpenAI het nieuwe, betere Google? Misschien toch niet. Er zijn zaken die deze chat-technologie beter kan dan de klassieke zoekmachine, maar er zijn ook een aantal belangrijke beperkingen.

 

De huidige zwaktes van ChatGPT

Om te beginnen heeft ChatGPT momenteel geen toegang tot het internet voor haar informatie. De bot zal je dus ook niet naar websites wijzen. In plaats daarvan heeft de chatbot toegang tot een databank van informatie die maar loopt tot 2021. Voor recente evoluties kan je dus nog niet bij deze bot gaan aankloppen. Je merkt dit al snel als je ermee probeert te zoeken naar nieuws of naar producten. Maar dat is waarschijnlijk maar een tijdelijke limitatie. In de toekomst kan dit veranderen en dan zou de bot nog véél meer kunnen.

Je weet echter ook niet of de info die de chatbot je geeft echt klopt.  De bot beantwoord bijna alles vol overtuiging, maar soms zijn de antwoorden gewoon pure fictie. Je kan er dus niet helemaal op vertrouwen en dat kan best gevaarlijk zijn. Natuurlijk klopt alles wat je via Google leest ook niet, maar dat is dan al minder de schuld van de zoekmachine en meer de fout van de website waarop je terechtkwam, Je kan dan kan tenminste een naam plakken op de bron van je informatie. Bronvermelding, daar doet ChatGPT niet aan mee.

Ten slotte kan je nog niet verwachten dat een AI-chatbot evenveel begrijpt als een echte mens. Omdat het al meer aanvoelt als een mens, krijg je misschien de neiging om er ook menselijker mee te praten. Maar je merkt al snel dat je toch nog op problemen kan stoten als je gebruik maakt van woordspelingen of sarcasme en dat de context voor de chatbot verloren kan gaan. Houd die verwachtingen dus in toom.

En toch. Voor het zoeken naar een muffinrecept doet deze AI het al prima. En een recept aanpassen, dat doet Google niet.

 

Er is ook veel dat deze AI wel kan, maar Google niet

Er zijn best veel zaken die ChatGPT kan doen, die onze huidige zoekmachines niet kunnen evenaren. De mogelijkheid om gloednieuwe teksten te genereren, herschrijven of vervolledigen in het indrukwekkendst, maar dat is niet wat je met een zoekmachine zou doen. Ook één enkel antwoord voorgeschoteld krijgen, in plaats van de keuze aan jou over te laten, klinkt zeker als je haast hebt best interessant.

Maar je kan ook gebruik maken van jouw vertrouwde zoekmachine om je met dit soort taken te helpen. In een oogopslag Google je duizenden muffinrecepten, tips voor het schrijven van een goede zakelijke mail en een overzicht van webbureaus in je buurt. En met ChatGPT kom je momenteel niet terecht bij websites. Dat is natuurlijk ook een belangrijke functie van een zoekmachine.

 

Zittende robot op een bank - Zal de ChatGPT AI chatbot Google vervangen - Motionmill webdesign Antwerpen

Kom je in de toekomst robots tegen op straat die je vragen kunnen beantwoorden?

 

Dus zal deze nieuwe AI Google vervangen?

Zal ChatGPT zoekmachines vervangen en loopt Google gevaar, zoals sommige mensen al beweren? Daar is het volgens mij nog te vroeg voor.

Met de beperkte kennisbank zonder toegang tot het internet, de kans dat je foute informatie krijgt en het gebrek aan bronvermelding zal ChatGPT dit nog niet snel doen. Dat wil niet zeggen dat de technologie niet goed werkt, maar het is duidelijk dat een zoekmachine en deze AI-chatbot twee verschillende doelen hebben.

Maar ja, het soort gebruik overlapt soms wel. En dat zal het nog meer doen wanneer technologieën zoals ChatGPT toegang hebben tot het internet als kennisbank. Voor sommige mensen zal chatten dan een logische manier worden om te zoeken naar informatie. Deze AI wordt dan misschien nog geen vervanging van een zoekmachine, maar iets nieuws dat naast zoekmachines kan bestaan. Iets dat je soms verkiest, (ik heb snel het eerste de beste muffinrecept nodig) maar andere keren niet. (Ik wil populaire muffinrecepten vergelijken om er een uit te kiezen dat ik wil maken). Dat alleen al is indrukwekkend.

 

Maar wat met de combinatie? Loopt Google nu wel of niet gevaar?

Wat als een AI zoals ChatGPT gebruikt wordt om een antwoord te genereren op je vraag? Of om een betere selectie van zoekresultaten te maken?

AI-technologie kan de resultaten van een zoekmachine zeker verbeteren. ChatGPT kan je vragen slimmer interpreteren dan een zoekmachine en een AI zou ook beter resultaten kunnen analyseren om iets relevants te selecteren. Ik verwacht dat de zoekmachines van de toekomst dit soort software zullen gebruiken om je slimmere resultaten te geven. De stelling dat dit een revolutie zal veroorzaken in de manier waarop we met computers omgaan is dus niet verkeerd.

En er is competitie in de wereld van zoekmachines, dus wie weet wordt de zoekmachine van de toekomst wel iets anders dan Google Search. Microsoft investeerde bijvoorbeeld al in de makers van ChatGPT. En jawel: ze gaan de technologie gebruiken om de zoekresultaten van Bing te verbeteren.

Wordt Bing hierdoor de zoekmachine van de toekomst in plaats van die van Google? Het is altijd mogelijk, maar Google ontwikkeld zelf ook volop AI-technologie. Dus het zou goed kunnen dat ze binnenkort iets gelijkaardigs doen. Het kan nog alle kanten uitgaan, maar persoonlijk geloof ik niet dat ze bij Google zullen panikeren.

 

En misschien belangrijker: wat betekent dit allemaal voor je onderneming?

Op korte termijn zal er waarschijnlijk nog niet veel veranderen, maar toch, het kan allemaal snel gaan. Het loont dus om op de hoogte te blijven van dit soort ontwikkelingen en al te bekijken of je bedrijf er iets mee kan doen.

Zit je in de storytelling wereld zoals ons, dan houd je beter een oogje in het zeil. Voor nu ben ik ervan overtuigd dat manueel geschreven teksten beter blijven dan teksten geschreven door robots, dat bekeken we al eens uit met een ander AI-tool. Maar ook als ondersteuning kan AI-technologie interessant zijn voor een copywriter.

En het blijft de vraag of mensen anders zullen zoeken in de toekomst. Welke bedrijven worden dan aangeraden door een AI? Ga je daar als ondernemer iets aan kunnen doen? AI-technologie moet ook geld opleveren, dus zal je ook kunnen adverteren op AI-suggesties?

Het is nog te vroeg om deze vragen te beantwoorden, maar je mag er zeker van zijn dat we het in het oog houden. Het web verandert constant, dus we zijn het gewoon om daar mee om te gaan. Als je ook in de toekomst goed wilt blijven scoren met je online vindbaarheid en online marketing, dan mag je altijd bij ons aankloppen.

[mm_contact section_title=”Vinden mensen je wel goed terug op het internet?” contact_box_title=”Boek een gesprek” contact_box_subtitle=”Onze bedrijfsstrategist helpt je verder” bg_color=”secondary” background_image=”https://motionmill.com/bg-gradient/” type=”calendly” content=”Als je niet weet hoe je online kan scoren, dan kan je raad vragen aan een chatbot… Of je kan kiezen voor een half uur gratis brainstorm met échte experten. Samen bekijken we hoe we hoe we je online aanwezigheid kunnen optimaliseren met een optimale SEO en online marketing.” contact_id=”0″][/mm_contact]

 

Het zou goed kunnen dat je in de toekomst niet alleen je websites optimaliseert voor zoekmachines, maar ook voor slimme, menselijke chatbots. Misschien noemen we dat dan SAI in plaats van SEO? Je las het hier eerst. Behalve als het een andere term wordt. Dan las je dit niet.

En in de tussentijd kan je eens futuristisch doen door een gesprek te voeren met deze nieuwe AI. Geen zin om ernaar te googelen? Geen probleem, je vindt ChatGPT hier. Laat het me zeker weten als je eens een AI-recept uitprobeert. Ik ben benieuwd naar de resultaten!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill