Leestijd 9 minuten

De toekomst van AI voor webdesign: de dood van ons bedrijf of een enorme opportuniteit?

AI AI, je hoort er steeds meer over in de media. Maar weet jij wat AI echt is, en wat we nu al met AI kunnen doen?

Artificiële intelligentie (AI) is een computerwetenschap en -techniek die gericht is op de creatie van systemen die autonoom kunnen redeneren, leren en handelen. AI-onderzoek houdt zich bezig met de vraag hoe computers kunnen worden gemaakt die intelligent gedrag kunnen vertonen. Deze slimme computers kunnen we gebruiken voor de automatisering van taken die tot nu toe alleen door mensen uitgevoerd konden worden.

Het effect van kunstmatige intelligentie op webdesign zal waarschijnlijk aanzienlijk zijn. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en risico’s van AI voor webdesign, en wat het voor ons zouden kunnen betekenen… met een twist.

Motionmill webbureau Antwerpen - toekomst van AI voor webdesign

De opkomst van AI

De vraag voor ons als webbureau is simpel: wat wordt de toekomst van AI voor webdesign? De dood van ons bedrijf of een enorme opportuniteit?

De opkomst van artificiële intelligentie en automatisering is onvermijdelijk. Met de snelle vooruitgang van de technologie wordt AI steeds geavanceerder en kan het complexere taken uitvoeren. Hierdoor automatiseren steeds meer bedrijven en organisaties hun processen met AI.

Dat heeft zo zijn voordelen. AI kan de efficiëntie en nauwkeurigheid verbeteren. Zo kunnen werknemers zich meer op creatievere en strategische taken concentreren. Het kan organisaties ook helpen betere beslissingen te nemen, omdat AI gegevens effectiever kan analyseren dan mensen.

Alles bij elkaar genomen is de opkomst van AI en automatisering een positieve trend die bedrijven en de samenleving veel voordelen zal brengen. Het is echter belangrijk om de risico’s van AI te beheersen en zo de voordelen te maximaliseren.

 

Motionmill webbureau Antwerpen - toekomst van AI voor webdesign 4

Maakt deze robot binnenkort jouw website?

 

De risico’s van AI

Er zijn echter ook enkele risico’s verbonden aan het toenemende gebruik van AI. Naarmate het beter  taken uitvoert die normaal mensen doen, bestaat het risico dat er banen verloren gaan. Er is ook een risico dat AI zich partijdig gaat gedragen, omdat het zich baseert op gegevens die door mensen zijn gegenereerd en die gebreken kunnen vertonen.

De zorgen over AI zijn niet alleen science fiction. De afgelopen jaren hebben we gezien dat je met AI de publieke opinie kan manipuleren, nepnieuws verspreiden en verkiezingen beïnvloeden. Misschien heb je al gehoord van Deepfakes, waarmee je steeds overtuigendere nepvideo’s kan maken met de gezichten van bestaande personen. Naarmate AI zich verbetert in het imiteren van menselijk gedrag, zullen deze activiteiten alleen maar vaker voorkomen.

AI kan niet alleen worden gebruikt om mensen te controleren en te manipuleren, maar ook om krachtige wapens te maken. In de handen van een kwaadwillende zou AI kunnen worden gebruikt om autonome wapens te maken die zonder menselijk ingrijpen kunnen doden. Ook de snelle ontwikkeling van AI baart zorgen. We moeten ons bewust zijn van de risico’s van AI voor de samenleving en ervoor zorgen dat we de technologie op verantwoorde wijze ontwikkelen.

 

Hoe zal AI van invloed zijn op webontwikkelaars?

Niemand weet zeker hoe AI van invloed zal zijn op webontwikkelaars. Het is echter duidelijk dat de opkomst van AI een grote impact zal hebben op de wereld van webdesign.

Nu AI beter wordt in het uitvoeren van taken die traditioneel door mensen werden gedaan, vragen veel webontwikkelaars zich af hoe dit hun baan zal beïnvloeden. Sommigen geloven dat AI zal leiden tot het verdwijnen van veel banen op het gebied van design en ontwikkeling van WordPress-websites. Naarmate AI beter wordt in het maken van websites en toepassingen, zal er minder behoefte zijn aan menselijke ontwikkelaars. Dit zou kunnen leiden tot massale werkloosheid en een afname van de vraag naar webontwikkelingsdiensten.

Anderen geloven dat AI nieuwe kansen zal creëren voor webontwikkelaars. Als AI de repetitieve en tijdrovende taken overneemt, komen menselijke ontwikkelaars vrij om zich te richten op creatiever en innovatiever werk. Dit zou kunnen leiden tot een toename van de vraag naar webdevelopmentdiensten.

Er zijn een aantal manieren waarop AI gebruikt kan worden bij het maken van websites, van eenvoudige zaken als het helpen automatiseren van taken tot complexere toepassingen als het creëren van complete websites vanaf nul.

Hier volgen enkele voorbeelden van hoe AI wordt gebruikt bij webdevelopment:

 

1. Geautomatiseerde codegeneratie

Een van de meest voorkomende manieren waarmee AI gebruikt zal worden bij webdevelopment is het automatisch genereren van code. Dit kan worden gebruikt voor zaken als het maken van boilerplate code voor nieuwe projecten of het automatisch genereren van code voor specifieke taken.

Er zijn een aantal verschillende tools die gebruikt kunnen worden voor geautomatiseerde codegeneratie, waaronder GitHub Copilot en DeepMind’s AlphaCode.

2. Intelligente voltooiing van code

Een andere manier waarop AI gebruikt kan worden is het bieden van intelligente code completion. Dit is waar tools zoals Google’s DeepMind kunnen worden gebruikt om code snippets voor te stellen die relevant zijn voor de betreffende taak.

Dit kan een enorme tijdsbesparing zijn voor ontwikkelaars, omdat het kan helpen voorkomen dat hele codeblokken vanaf nul moeten worden uitgeschreven.

3. Geautomatiseerd testen

AI kan ook worden gebruikt om het testproces te automatiseren. Dit kan worden gebruikt om automatisch testgevallen te genereren en automatisch tests uit te voeren op regelmatige basis.

Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat websites altijd up-to-date zijn en vrij zijn van bugs.

4. Website creëren

AI zal ook meer en meer gebruikt worden om volledige websites vanaf nul te creëren. Je kan nu al tools als Wix en Squarespace gebruiken om snel websites te maken, maar veel klanten zien toch nog het voordeel van een traditionele webbureau waarmee je de details van je website tot op de puntjes op de i mee kan uitwerken. Maar wat als AI zodanig ontwikkelt dat gebruikers een website kunnen maken door simpelweg wat basisinformatie op te geven? De website wordt dan automatisch gegenereerd door de AI.

Dat is een toekomst waar we ons als WordPress-webbureau uiteraard op moeten voorbereiden.

5. Chatbots

AI zal ook meer en meer gebruikt worden om slimme chatbots te maken. Dit kan worden gebruikt om klantenondersteuning te bieden en om met gebruikers in gesprek te gaan.

Vaak maken chatbots al gebruik van geautomatiseerde antwoorden, maar binnenkort praat je misschien wel met een bot die even goed met je kan converseren als een echte mens. Is dat handig, of griezelig?

 

Motionmill webbureau Antwerpen - toekomst van AI voor webdesign

 

Hoe Motionmill zich voorbereidt op de toekomst van AI voor webdesign

Ons bedrijf wil voorop blijven lopen bij de revolutie van artificiële intelligentie. Nu AI beter wordt in het uitvoeren van taken die traditioneel door mensen werden gedaan, bereiden we ons voor op een toekomst waarin AI een belangrijke rol speelt in ons bedrijf.

Bij Motionmill houden we altijd een oogje in het zeil op nieuwe technologieën en ontwikkelingen binnen de webdesignindustrie. We bereiden ons voor op een toekomst waarin AI een centraal onderdeel van webdesign is, en we zijn vastbesloten om AI in deze toekomst te gebruiken om het leven van onze klanten te verbeteren.

[mm_contact section_title=”Geïnteresseerd in een online bureau met een oog op de toekomst van AI?” contact_box_title=”Boek een gratis gesprek” contact_box_subtitle=”Onze bedrijfstrategist helpt je verder” bg_color=”secondary” background_image=”” type=”calendly” content=”Ga voor een half uur gratis brainstorm met onze bedrijfstrategist Mark en ontdek hoe hij je kan helpen.” contact_id=”8491″][/mm_contact]

En nu de twist!

De paragrafen die je tot nu toe las werden geschreven door een AI! Had jij het al geraden?

We maakten hier gebruik voor van OpenAI’s Playground, een AI tekstgenerator die op basis van een prompt, een kort zinnetje dat als opdracht dient, hele paragrafen tekst kan schrijven. Dit gebeurt in het Engels, dus vervolgens vertaalden we de tekst met DeepL, een slimme online vertaalsite die gebruik maakt van AI om nauwkeurigere vertalingen op te leveren dan alternatieven zoals Google Translate. We vroegen ons al vaker af welke invloed AI zou kunnen hebben op copywriting. Het werd dus tijd om de kracht van AI op de proef te stellen.

 

Motionmill webburau Antwerpen - de opkomst van AI teksten

 

Toegegeven: hier en daar moest een zinnetje herschreven, verplaatst of zelfs geschrapt worden omdat de inhoud gewoonweg niet klopte. Bijvoorbeeld: de AI schreef 10 voorbeelden voor ons, maar we schrapten er 5. De AI kon wel uitgebreid schrijven over een onderwerp, maar of alles wat de AI schrijft ook klopt, is niet gegarandeerd. Een AI baseert zich namelijk, zoals de AI zelf al zei (wat een vreemde zin!) op “gegevens die door mensen zijn gegenereerd en die gebreken kunnen vertonen”. Foute info die door mensen geschreven werd, wordt door de AI overgenomen. Het is dus nog steeds aan ons om de teksten te controleren. En uiteraard zorgden we nog steeds zelf voor een goede SEO.

Technologie met kinderziekten

Ook vonden we de AI-teksten niet altijd even duidelijk verwoord. Het is een technologie die nog in de kinderschoenen staat, maar de AI herhaalde zichzelf vaak en ook de zinsbouw was niet altijd top. Ik moest dus nog wat redacteur spelen.

Toch is het een indrukwekkend resultaat. Dit wil niet zeggen dat we vanaf nu al onze blogartikelen met een AI zullen schrijven, maar met de huidige technologie kunnen door een AI geschreven teksten wel al zorgen voor inspiratie voor een copywriter.

En wie weet hoe vlot het loopt binnen een aantal jaren…

 

Interessante AI-tools voor websitebouwers en onze klanten

Buiten DeepL en Playground zijn er nog honderden AI-tools die je online kan gebruiken. Het is een technologie die blijft evolueren, maar we lichten er een aantal uit.

 

Motionmill webbureau Antwerpen - toekomst van AI voor webdesign 2

 

Afbeeldingen genereren?

Het kan met de volgende tools:

  • DALL·E 2 een van de grote spelers op de markt. In enkele seconden genereert dit systeem in in geen tijd realistische afbeeldingen en kunstwerken van een hoge kwaliteit. Opgelet: als je je inschrijft krijg je een aantal gratis credits, maar die vervallen. Hierna kan je alleen afbeeldingen genereren tegen betaling.
  • DreamStudio genereert ook complexe afbeeldingen van een hoge kwaliteit. Ook op deze site krijg je gratis credits, al vervallen ze gelukkig niet. Maar er dus zeker gebruik van. De illustraties in dit blogartikel werden met DreamStudio gemaakt!
  • Craiyon is een gratis alternatief. De afbeeldingen die je hiermee maakt zijn van een veel lagere kwaliteit, maar dit tool is volledig gratis. Het is vooral leuk als je wat met AI wilt spelen.

 

Slim foto’s bewerken?

  • Met een tool zoals Upscale media vergroot je kleinere afbeeldingen met minder kwaliteitsverlies. Normaal gezien verlies je veel kwaliteit bij het uitvergroten van een foto, want je probeert details toe te voegen die eigenlijk niet bestaan. Een AI kan deze details op een slimme manier toevoegen. De resultaten zijn niet altijd perfect, maar ze kunnen een wereld van verschil maken.
  • Met remove.bg verwijder je snel de achtergronden uit foto’s. Handig al je een transparante PNG nodig hebt of ergens een nieuwe achtergrond achter wil plaatsen. Achtergronden verwijderen kost redelijk veel tijd als een grafisch designer dit goed wilt doen in Photoshop, maar de resultaten van dit tool zijn indrukwekkend als je bedenkt dat ze in enkele seconden uitgevoerd worden. Voor grote formaten raden we nog steeds het werk van een designer aan, maar voor een snelle, kleine afbeelding wordt dit een steeds interessantere optie.
  • Liever een app gebruiken? Ook met Photoroom kan je achtergronden verwijderen, maar dan met je smartphone. Photoroom richt zich hierbij op productfoto’s, dus dit kan een handige tool worden voor je webshop.
  • En ook de software van Adobe biedt nu AI-tools aan. Zo kan je met de Neural Filters in Photoshop de gezichtsuitdrukkingen veranderen in een foto, zwart-witfoto’s omtoveren naar kleur en meer.

 

Onze conclusie

Ja, bij Motionmill bereiden we ons wel degelijk voor op een toekomst vol AI, dus wat die AI erover schreef ligt er niet ver naast. Motionmill heeft zich doorheen de jaren al vaker flexibel moeten openstaan voor nieuwe technologieën. Het is ook zo dat wij online pioniers in Antwerpen waren met al meer dan 20 jaar ervaring!

 

De toekomst van AI voor webdesign is een opportuniteit

Het klopt dat er meer en meer geautomatiseerd zal worden, en als je daar geen rekening mee houdt kom je in de problemen. Maar tegelijkertijd is AI een enorme opportuniteit. Zoals je ziet in ons lijstje van interessante tools verwachten we dat deze nieuwe technologische revolutie in de eerste plaats het leven van een webdesigner gemakkelijker zal maken. Tijdrovende zaken worden eenvoudig gemaakt, waardoor we ons nog meer kunnen focussen op de vraag van onze klanten.

Dus hoe zien wij de toekomst van AI voor webdesign? We zien AI als een hulpmiddel voor het maken van goede websites, en niet als het einde van ons bestaan.

 

It’s all about the prompts

De rol van een designer zal volgens ons meer en meer evolueren naar die van een wijze begeleider, die voor jou de juiste keuzes kan maken. Want met de opkomst van AI zullen die keuzes ook enorm uitbreiden, en dit zal overweldigend zijn voor iedereen. Wanneer je een AI iets laat maken, moet je kunnen uitleggen wat je wilt. Je geeft hiervoor een opdracht in die ze in de AI-wereld een prompt noemen.

 

Motionmill webbureau Antwerpen - toekomst van AI voor webdesign - prompt

Soms is het resultaat van de AI niet wat je verwacht. Ligt dit nu aan mijn prompt of aan limitaties van de technologie?

 

Hoe specifieker je prompt, hoe nauwkeuriger het resultaat van de AI. Het is hier waar de kunst van een goed AI-resultaat in ligt. Je verwoording heeft een enorme invloed op het eindresultaat. Bovendien zijn er nog allerlei parameters die je kan instellen. Dus je krijgt niet alleen veel resultaten, ze zijn ook enorm uiteenlopend dankzij de prompts. Ook voor de tekst en beelden in dit artikel werd met tientallen prompts gespeeld, waaruit we een goede selectie maakten. Misschien wordt de taak van een webdesign wel om goede AI-prompts te schrijven?

 

Robots drinken (nog) geen koffie

Ten slotte geloven we ook dat het menselijk aspect niet te onderschatten is. Motionmill zal dus niet overgenomen worden door computers.* Een slimme chatbot is wel leuk, maar je gaat er toch geen kop koffie mee drinken?**

In de tussentijd kan je er op vertrouwen dat wij een goede, moderne website voor je bouwen,  die geoptimaliseerd is op meer online te verkopen. Die AI-technologieën houden we in het oog en integreren we in onze diensten van zodra ze er klaar voor zijn.

*Tenzij dit ook door een computer werd geschreven…

**Ik zou wel eens een kop koffie drinken met een chatbot, maar ik verwacht dat die bot geen koffie lust.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill