Leestijd 8 minuten

Deze mooie webanimaties versterken je merk

Voor elke ondernemer is een goed ontworpen website essentieel. Er is veel concurrentie op het web, dus het is opvallen geblazen. Zit er al genoeg leven in jouw website?

Webanimaties zijn een interessante optie als je het gevoel hebt dat jouw site niet interessant genoeg oogt. Onze favoriete web-animaties zijn eenvoudig te implementeren in elk design en kunnen ook bijdragen tot een betere conversie. Niet alleen verbeteren zulke webanimaties het uiterlijk van je site met een boeiender en dynamischer design, maar ze kunnen ook voor een betere gebruikerservaring zorgen. Want een goed geplaatste animatie kan ook de aandacht van de gebruiker helpen sturen en de algemene functionaliteit van je site verbeteren.

Daarom hebben we voor jou een aantal mooie webanimaties opgelijst, die gebruik maken van pure CSS of aangevuld worden met Javascript. Én onze developer zorgde speciaal voor jou voor visuele voorbeelden. Lees dus zeker verder om deze dynamische animaties te ontdekken.

Mooie CSS-animaties - Motionmill webdesign

Als ik aan mooie webanimaties denk, moet ik altijd denken aan de yogalessen die ik nog gevolgd heb. Het is misschien een vreemde associatie, maar in de yoga draait alles rond de elegante bewegingen die je met lichaam maakt terwijl je jezelf in evenwicht houdt. Je doet niet aan constante wilde bewegingen,  want de kunst van yoga schuilt juist in de rust. Voor een webanimatie is dat eigenlijk ook zo. Je wilt niet alle soorten animaties op één site gebruiken, want dat zal je site vertragen en visueel is het gewoon te veel. Maar een goede selectie van effecten? Dat kan krachtig zijn.

Niet alleen is een goed ontworpen website een weerspiegeling van jouw merk, maar het is ook een podium waarmee je met potentiële klanten in gesprek kan gaan en je hen je producten en diensten kan laten zien. Een goede manier om je website te laten opvallen voor deze gesprekken is een gebalanceerd gebruik van animaties in je webdesign. Vroeger voegden we animaties aan websites toe met Flash, wat een slechte reputatie kreeg want het kon je website behoorlijk vertragen. Maar webanimaties maken gebruik van moderne technieken die efficiënter geladen worden. Je hebt pure CSS-animaties en geavanceerdere webanimaties die CSS combineren met Javascript. CSS, dat is de code waarmee we een website de stijl geven die bij jou merk best. En Javascript is daarbij een krachtig hulpmiddel, waarmee je geavanceerde interacties kan toevoegen aan je website.

Klinkt dit nogal technisch? Onthoud dan vooral dat met deze animaties je webpagina’s tot leven worden gebracht en visueel aantrekkelijker gemaakt voor je publiek, dus je site wordt boeiender en dynamischer. Maar de voordelen van goede webanimaties gaan verder dan alleen esthetiek, want ze zijn ook een manier om de gebruikerservaring van je bezoekers te verbeteren.

Doe jij mee met deze digitale yoga-oefening? In dit artikel bespreken we hoe een balans van mooie website-animaties kan zorgen voor een betere gebruikerservaring en een band tussen jouw klanten en merk. Wil je liever ineens onze voorbeelden zien? Klik dan gewoon hier.

 

 

Hoe mooie webanimaties ook voor een betere gebruikerservaring zullen zorgen

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van webanimaties is dat ze de aandacht van de gebruiker kunnen sturen. Je kan bijvoorbeeld animaties gebruiken om specifieke elementen op je site te benadrukken, of om de gebruiker door een bepaald proces te leiden. Op die manier kan je de algemene functionaliteit van je website verbeteren, zodat je gebruikers gemakkelijker kunnen vinden wat ze zoeken.

Webanimaties kunnen ook de gebruikerservaring verbeteren door een vleugje interactiviteit aan je website toe te voegen. Je kan animaties maken die reageren op acties van gebruikers, zoals bijvoorbeeld bij het hoveren over een element of het klikken op een knop. Dit soort interactiviteit kan de functionaliteit van je website verduidelijken en maakt van deze interacties iets aantrekkelijker en gedenkwaardiger voor je gebruikers.

Bovendien kunnen webanimaties worden gebruikt om het laden van jouw website te verbeteren. Ze zullen je website niet altijd sneller maken, (als je te veel animaties gebruikt zal dit je website juist vertragen dus beperk je tot de essentie) maar kunnen je site wel intuïtiever maken tijdens het laden. Je kan bijvoorbeeld laad-animaties toevoegen aan je laadschermen, waardoor de gebruiker weet dat er iets gaat gebeuren als die even geduld heeft. Met een ludieke animatie kan je er zelfs voor zorgen dat bezoekers vermaakt worden terwijl ze wachten tot je site geladen En dat is niet alles, want een goed gemaakte webanimatie verbruikt wel minder data dan een zware GIF of een video. Het is dus zeker interessant om animaties te gebruiken in de plaats van traditionele bewegende beelden, want het is goed mogelijk dat je pagina’s sneller laden met deze moderne aanpak! En dat is lekker duurzaam.

Als je de mogelijkheden van CSS laad-animaties wilt verkennen, is deze site een uitstekend vertrekpunt.

 

De juiste animatie kan de band van een klant met jouw merk vergroten

Webanimaties kunnen de band van een klant met je merk vergroten door een aantrekkelijke en memorabele ervaring op jouw website te creëren. Door animaties te verwerken in je design kan je jouw site dynamischer en visueel aantrekkelijker maken, wat zal helpen de aandacht van je publiek te trekken. Op die manier houd je hen betrokken. Elke soort interactiviteit die van jouw website boeiender en gedenkwaardiger maakt voor je gebruikers, kan dus ook helpen een sterkere band te creëren tussen je merk en je publiek.

Een andere manier waarop webanimaties de band met je merk kunnen versterken, is door een positievere indruk voor je merk te creëren. Want ja, het oog wilt ook wat. Met een aantrekkelijk design schep je een gevoel van kwaliteit en dus ook betrouwbaarheid.

Animaties zijn veelzijdig en kunnen ook worden aangepast aan de unieke behoeften van jouw bedrijf. Of je nu hover-effecten, scroll-animaties, interactieve animaties of iets daartussenin wilt toevoegen, webanimaties bieden een heleboel opties aan die kunnen worden aangepast aan de specifieke noden van je merk. Ga je voor speels en kleurrijk of elegant en subtiel? Het kan allemaal. Met aangepaste animaties kunnen we de unieke stijl en persoonlijkheid van je merk weerspiegelen. Ook dit kan helpen een persoonlijke connectie te ontwikkelen met je bezoekers. Bovendien zal het ook helpen je merk te onderscheiden van je concurrenten.

 

Ontdek enkele mooie webanimaties (met of zonder Javascript) die we al maakten

Praten over animaties is allemaal goed en wel, maar net zoals bij de yoga moet je soms ook gewoon een demonstratie bekijken. Ik vroeg daarom aan onze developer om enkele voorbeelden van met CSS- en Javascript gebouwde webanimaties te maken. Zie je er een die je ook op jouw website wilt gebruiken? Dan kan je ons hier uiteraard voor contacteren.

 

Hover-effecten

Hover-animaties vestigen de aandacht op specifieke elementen op je site, met animaties die worden geactiveerd wanneer je met je muis over een object beweegt. Dit kan veranderingen in kleur, grootte en positie inhouden.

 

Subtiele hover animaties

We kunnen geen enkel webdesign bedenken waarin we geen gebruik maken van subtiele hover-animaties. Een goed geplaatst hover-effect dat de kleur of grootte van een element wijzigt, maakt het duidelijk voor je gebruiker dat een element klikbaar is, Zo zorgen we ook met een subtiele animatie op de buttons van onze WPorters website voor een betere gebruiksvriendelijkheid. De meeste hover animaties kunnen gebouwd worden met enkel CSS, waardoor ze maar een zeer kleine impact zullen hebben op de laadtijd van je site.

 

Navigatie met een hover animatie

See the Pen
Navigatie hover animatie
by Motionmill (@Motionmill)
on CodePen.

Ook op de navigatie van je site zijn hover-effecten interessant. Dit voorbeeld combineert CSS met Javascript code. Dit soort animaties zullen het navigeren door je website intuïtiever én aantrekkelijker maken.

 

Scroll-animaties

Scroll-animaties creëren een interactieve ervaring voor je bezoekers, door elementen te animeren terwijl ze naar beneden scrollen. Dit kan een extra laag van prikkeling en betrokkenheid aan je site toevoegen. Een scroll-animatie maakt gebruik van Javascript om te detecteren hoe een bezoeker gescrolld heeft wat voor extra code zorgt, maar we bouwen onze animaties zo efficiënt mogelijk om de laadtijd-impact hiervan te beperken.

 

Scroll-animatie per lijn tekst

See the Pen
Animate tekst per lijn on scroll
by Motionmill (@Motionmill)
on CodePen.

Deze simpele maar mooie webanimatie tovert tekst tevoorschijn wanneer je naar beneden scrollt. Het is de ideale keuze als je de nadruk wilt leggen op een stuk tekst, zoals een belangrijke titel, citaat of call-to-action.

 

Scroll-animaties per sectie

See the Pen
Sectie scroll animaties
by Motionmill (@Motionmill)
on CodePen.

In dit voorbeeld worden de klassieke scroll-animaties toegepast op één pagina. Dit vormt dus een handig overzicht van enkele mooie webanimaties die we ook kunnen toepassen op jouw WordPress-website.

 

Scroll-animatie op het logo

See the Pen
Animate logo on scroll
by Motionmill (@Motionmill)
on CodePen.

Heb je een logo in een ronde vorm? Dan is deze unieke animatie misschien interessant. Een bewegend logo zorgt voor een speelse indruk, die de band van een klant met jouw bedrijf voelt kan vergroten.

De bovenstaande voorbeelden hebben we trouwens ook toegepast op de website van Keep it Quiet:

 

Animeer de navigatie achtergrondkleur per sectie

See the Pen
Navigatie achtergrond kleur per sectie
by Motionmill (@Motionmill)
on CodePen.

Deze mooie animatie toont hoe de navigatie van een webpagina van achtergrondkleur verandert, op basis van de huidige sectie waarin de lezer zich bevindt. Op die manier zorg je voor een dynamisch webdesign, dat zich ook qua stijl en gevoel kan aanpassen aan de inhoud die bekeken wordt.

 

Animeer de navigatielijst bij het scrollen

See the Pen
Change Navigation List Colors on Scroll
by Motionmill (@Motionmill)
on CodePen.


Met deze scroll-animatie kan je de gebruiksvriendelijkheid van je site verhogen. Ze geeft een navigatielijst weer, waarmee de lezer van een pagina weet hoever die zich in een tekst bevindt en welk deel die momenteel leest. Dit effect valt ook goed te combineren met een voortgangsbalk (zie hieronder).

 

Animeer een voortgangsbalk

See the Pen
Reading Progress bar (scrub forward only)
by Motionmill (@Motionmill)
on CodePen.

Een voortgangsbalk verbetert de gebruikerservaring door de leesvoortgang van een gebruiker te tonen, terwijl die door de inhoud van een webpagina heen leest. Het zorgt voor een dynamische visuele ondersteuning die de betrokkenheid van je bezoekers stimuleert. Dit kan ervoor zorgen dat gebruikers langer op je site blijven.

 

En er kan nog veel meer…

 

Zoals unieke tekstanimaties bijvoorbeeld, waarmee je een boodschap

 

Een webdesign dat er levendig uitziet doet je site ook écht leven

CSS- en Javascript-animaties kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan een mooi webdesign. Of je nu de gebruikerservaring van jouw website wilt verbeteren, of hem gewoon visueel aantrekkelijker wilt maken, mooie webanimaties kunnen je helpen een betere band met je publiek te creëren en je merk te versterken. Het loont dus om eens te bekijken of je website niet te statisch is. Of andersom, want een te drukke website schrikt ook alleen maar af.

Die balans vinden is echter niet gemakkelijk. Als je het gevoel hebt dat je hier een webdesign-guru voor kan gebruiken, hoef je niet naar de Tibetaanse bergen te trekken. Berchem is al ver genoeg.

[mm_contact section_title=”Zorgen we samen voor een levendigere website met mooie webanimaties?” contact_box_title=”Maak nu een afspraak” contact_box_subtitle=”Onze bedrijfsstrategist helpt je verder” bg_color=”secondary” background_image=”https://motionmill.com/bg-gradient/” type=”calendly” content=”Als je geïnteresseerd bent in het toevoegen van animaties aan je website om hem beter te laten opvallen, dan heb je een webbureau nodig dat de nodige expertise en ervaring heeft. Motionmill is er zo een. Wij kunnen je helpen jouw visie tot leven te brengen. Of je nu de functionaliteit van je site wil verbeteren of hem gewoon visueel aantrekkelijker wil maken, onze webanimaties kunnen de oplossing bieden die je nodig hebt.” contact_id=”0″][/mm_contact]

Of je ons nu wil inschakelen voor webdesign of niet, ik hoop in ieder geval dat dit artikel je iets heeft bijgebracht over de vele mogelijkheden van webanimaties. Lang leve de levendigheid!

 

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill