Leestijd 6 minuten

Heb jij al een milieuvriendelijke website? Doe de test!

Ooit al nagedacht of je een milieuvriendelijke website hebt? Het klinkt misschien wat vreemd. Hoe kan iets virtueel nu slecht zijn voor het milieu? En toch… Het internet zou verantwoordelijk zijn voor evenveel broeikasgasuitstoot per jaar als heel Groot-Brittannië.

Er zijn veel factoren die de energie-impact van een website beïnvloeden. Vroeger dachten websitebouwers hier veel minder over na. Tegenwoordig proberen we echter voor milieuvriendelijke websites te zorgen met groen webdesign. In dit artikel bespreken we alvast hoe je voor een milieuvriendelijke(re) website kan zorgen met groene hosting, en ontdek je hoe onze website scoort.

Motionmill webdesign Antwerpen - duurzame websites met groen webdesign - hand die een groen blad vasthoudt - tobias-weinhold-hXPomXrpUP0-unsplash

Huh? Hoe kan een digitale website toch slecht zijn voor het milieu?

Op het eerste gezicht klinkt het misschien vreemd, maar eigenlijk is het logisch. Zoals veel zaken verbruikt het internet energie. Véél energie.

Een gemiddelde internetgebruikers verbruikt naar schatting jaarlijks 365 kWh elektriciteit en 2900 liter water, wat overeenkomt met de CO2-uitstoot 1400 km autorijden. Het is dus zeker de moeite om je hier als website-eigenaar bewust van te zijn.

Er zijn veel factoren die het energieverbruik van een website beïnvloeden, maar dit zijn de 3 grootste boosdoeners:

 • De apparaten die we gebruiken om online te surfen
 • De servers waarop websites draaien om het web toegankelijk te maken
 • De opbouw van de website zelf

De apparaten waarmee je websites bezoekt, die hebben we als webdesigners en beheerders niet te kiezen. Maar die andere 2 factoren, daar kunnen we wel iets aan doen.

We kunnen kiezen voor milieuvriendelijke websites met groen webdesign. In dit artikel bespreken we alvast hoe je voor een milieuvriendelijke(re) website kan zorgen met groene hosting. Groen webdesign bespreken we in meer detail in de toekomst.

 

Heb jij al een milieuvriendelijke website? Je kan het meten!

Wil je weten of je huidige website duurzaam is? Je kan het te weten komen met de Website Carbon Calculator, een handig tool waarmee je kan inschatten hoe groen een site is.

De Carbon Calculator houdt hiervoor rekening met de volgende factoren:

 • De hoeveelheid data die geladen wordt voor een pagina
 • Energie-intensiteit van de webdata
 • De door het datacentrum gebruikte energiebron
 • De koolstofintensiteit van elektriciteit
 • De hoeveelheid websiteverkeer

 

Motionmill scoort alvast goed!

Uiteraard lieten wij ook onze eigen website testen, en tadaaa!

 

Motionmill webdesign Antwerpen - milievriendelijke websites met duurzaam groen webdesign - score test

 

Dankzij onze duurzame hosting en op snelheid geoptimaliseerd webdesign scoort motionmill.com beter dan 89% van de websites die aan deze test hebben meegedaan. Je kan meer over dit resultaat lezen op de resultatenpagina van deze test. We zijn natuurlijk trots op dit resultaat! ????

Je ziet het staan: “this web page appears to be running on sustainable energy”. Met andere woorden, het is een milieuvriendelijke website omdat de website draait op duurzame energie.

Maar dat wilt niet zeggen dat ons werk hiermee gedaan is. We optimaliseren ook de content van onze website met groen webdesign en blijven onze sites op dit vlak verbeteren. We houden daarom een oogje in het zeil, om over verdere ontwikkelingen voor milieuvriendelijke websites op de hoogte te blijven.

 

Kon het bij jouw site beter?

Als je merkt dat jouw website slecht scoort, zijn er 3 zaken die je met een kritisch oog kan bekijken:

 • Groene webhosting: op wat voor een servers draait mijn website momenteel?
 • Geoptimaliseerde code: is mijn website complexer dan eigenlijk nodig is?
 • Geoptimaliseerde content: bevatten mijn pagina’s overbodige elementen? Laadt een bezoeker meer pagina’s dan eigenlijk nodig is?

Elke keer als er een pagina wordt geladen, is er een energiekost aan verbonden! Het is dus belangrijk dat je het probleem aanpakt op zowel het vlak van je website zelf als op vlak van je hosting. Een website (her)bouwen om ze efficiënter te doen laden, daar kruipt wat tijd in. Maar je hosting, die kan je al sneller verbeteren. Daar beginnen we dus mee.

Maar wat als je alvast opzoek bent naar een milieuvriendelijke website met groen webdesign? Wij kunnen je helpen om een betere score te bekomen, dus boek gerust een gratis gesprek of neem contact met ons op. Vertel dit niet door, maar we zijn net een tikkeltje enthousiaster als we kunnen werken aan een duurzaam project.

[mm_contact section_title=”Al interesse in een duurzame website?” contact_box_title=”Boek een videocall” contact_box_subtitle=”Onze bedrijfsstrategist helpt je verder” bg_color=”secondary” background_image=”” type=”calendly” content=”Ga voor een half uur gratis brainstorm met onze bedrijfstrategist Mark. Samen bekijken we hoe wij voor jou een duurzame website kunnen bouwen met groen webdesign.” contact_id=”8491″][/mm_contact]

 

Een milieuvriendelijke website bouwen begint met groene hosting

We haalden het al aan, een grote factor voor de goede score van onze website is onze duurzame webhosting.

Webhosting, dat is het brein van een website. De inhoud van een website wordt opgeslagen op een fysieke locatie, die er continu voor zorgt dat je website beschikbaar is voor bezoekers. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van servers, wat eigenlijk gewoon een heleboel computers zijn die niets anders doen dan websites draaiende houden. Véél computers.

En elke keer als je iets opzoekt, een pagina laadt of iets verstuurt, moeten al die servers met elkaar communiceren. Er bestaat dus een heel netwerk van machines die samen een web van informatie vormen: het internet. Een internet dat ook op servers kan draaien die groene energie gebruiken…

Je website is dus maar zo milieuvriendelijk als je webhosting. Als de servers van je hosting op groene energie draaien, dan doet je website dat ook. Groene hosting loont daarom enorm als je de milieu-impact van je website gaat aanpakken.

 

Milieuvriendelijke websites met duurzaam groen webdesign - groene hosting

 

De eerste en gemakkelijkste stap voor een groene, milieuvriendelijke website is om te kiezen voor een milieuvriendelijk hostingbedrijf.

Alleen: het is niet altijd even gemakkelijk om te achterhalen of je webhosting service draait op duurzame energie. Daar ga je dus even eigen onderzoek naar moeten doen. Of je kan gewoon vertrouwen op onze eigen WordPress-hosting van WPorters. Onze servers draaien op groene energie, dus een Motionmill-site met WPorters hosting scoort goed! Je zag het aan onze score.

 

Het bouwen en beheren van een milieuvriendelijke website mag ook groen zijn

Ook bij het laten bouwen van je website kan je erop letten dat je kiest voor een webbureau dat zich inzet op duurzaamheid. Bij Motionmill komt iedereen al met de fiets, tram of elektrisch naar het werk, en werkten we al samen met meerdere groene klanten zoals Storm, Heem en Velo Antwerpen. En in 2023 is het onze doelstelling om een nóg duurzamere koers te varen. Hierover volgen nog een reeks blogberichten en we schrijven er ook alvast nieuwsbrief over, dus schrijf je zeker in als je die wil lezen.

Maar ook onze klanten tellen mee, want als elke keer als je achter een scherm zit en iets aanpast aan je gloednieuwe milieuvriendelijke website (door ons gebouwd uiteraard ????), ben ook jij energie aan het verbruiken om voor je website te zorgen. Ook daar kan je natuurlijk rekening mee houden. Laten we samen ons best doen, voor de realisatie van het groener internet van de toekomst.

 

To be continued… Want het kan nog milieuvriendelijker met groen webdesign!

Naast de servers waarop je website draait, kan je ook de opbouw van je website optimaliseren qua webdesign en inhoud. En zo’n milieuvriendelijke website met groen webdesign heeft nog een geheim voordeel: ze laadt sneller!

Sla deze stap dus zeker niet over nadat je voor groene hosting gezorgd hebt, het is zeker de moeite waard.

Hoe je de opbouw van je website kan optimaliseren leggen we nog verder uit in toekomstige blogberichten, want dit artikel begint al lang te worden en deze schrijver wordt moe. (Hij draait jammer genoeg niet op milieuvriendelijke energie, maar op koffie.)

Houdt onze site (of je mailbox als je je hebt ingeschreven) dus zeker in de gaten. Tot binnenkort!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill