Leestijd 6 minuten

(B)logboek 2020

Zodra het voor ons team duidelijk werd dat de coronapandemie niet zomaar een vluchtige onderbreking van het normale leven was, maakten we aan al onze bloglezers een belofte: wij zullen jou en jouw bedrijf helpen.

Aan die belofte hebben we ons gehouden sinds we hem deden op 13 maart 2020. We schreven dit jaar maar liefst 91 blogartikelen, waarvan er tientallen direct inhaakten op de Covid-19-problematiek.

Net als vorig jaar vroeg ik ook nu aan mijn collega’s wat voor hen de meest interessante ontwikkelingen op vlak van webdesignonline marketingbranding en storytelling waren. Gezien het ongebruikelijke verloop van het jaar verwachtte ik enkele interessante antwoorden.

En die kreeg ik.

Motionmill team

‘Corona heeft Belgische ondernemers de 21ste eeuw in geslingerd’

Mark Tollenaere | Strategist & zaakvoerder

‘We mogen er eerlijk over zijn: Belgische ondernemers zijn soms aan de voorzichtige kant. We zijn een volk van risicovermijders, van kat-uit-de-boom-kijkers.

Is dat erg? Op zich niet. We zijn nu eenmaal wie we zijn en daar voelen we ons goed bij.

Maar toch heeft onze conservatieve aard sinds de opkomst van e-commerce een groot nadeel gehad: meer en meer aankopen worden door Belgen in het buitenland gedaan omdat buitenlandse bedrijven veel eerder de potentie van webshops hebben benut. Daarom kopen Belgen nu volop online bij de Hollanders (Coolblue en Bol.com), de Duitsers (Zalando) en de Yankees (Amazon).

Begrijp me niet verkeerd, ik gun ook buitenlandse webshops hun succes. We kunnen echter niet ontkennen dat deze ontwikkeling schadelijk is voor de Belgische economie. Meer omzet voor buitenlandse webshops gaat ten koste van onze eigen ondernemingen. Dat resulteert onvermijdelijk in minder werkgelegenheid en minder belastinginkomsten voor de Belgische staat (waarmee we onze zorg, onze wegen en wat niet al bekostigen).

Het coronavirus en de winkelbeperkingen die hieruit voortkwamen hebben België echter de 21ste eeuw in geslingerd. Plotseling waren onze ondernemers gedwongen om te investeren in zaken als e-commerce en online adverteren. Ik heb dat gemerkt bij de klanten van Motionmill: zelfs zij die voorheen de noodzaak van een webshop niet zagen, klopten ineens bij ons aan met de vraag of we voor hen een internetwinkel konden opzetten.

Every cloud has a silver lining, zegt een Engels gezegde. De wolk was het virus, maar het zilveren randje was de verbetering van België als webshopland.’

5 artikelen die Mark aanraadt:

 1. Hoe COVID-19 de digitale transformatie van vele bedrijven leidt
 2. Kan het hebben van een webshop jouw bedrijf redden tijdens de coronacrisis?
 3. 5 onmisbare blogs die je als (toekomstige) webshop-eigenaar gelezen moet hebben
 4. Webshop laten maken: 29 essentiële aspecten om over na te denken [CHECKLIST]
 5. Een webshop kopen of huren: wat zijn de voor- en nadelen van beide opties?

 

Dirk Verbeek - Motionmill webdesign

‘Proactieve, flexibele ondernemingen zijn toekomstbestendige ondernemingen’

Dirk Verbeeck | DNS-, hosting- en SEO-expert & zaakvoerder

 

‘Toen de ernst van het coronavirus duidelijk werd, begonnen zich twee groepen ondernemers te onderscheiden:

 • De eerste groep bestond uit ondernemers die de deuren sloten en passief wachtten tot de crisis voorbij zou zijn.
 • De tweede groep waren ondernemers die direct actie ondernamen. Ze zochten proactief naar alternatieve manieren om hun klanten te blijven helpen.

Het is deze tweede groep die zich toekomstbestendig heeft betoond. Het Belgische en zelfs wereldwijde consumentengedrag is veranderd sinds grofweg maart. Fysieke winkels worden gemeden, online shoppen heeft vaak de voorkeur (tijdens lockdowns is dit zelfs de enige optie).

Overigens heeft proactief zijn als ondernemer niet alleen de voorkeur omdat het goed is voor je eigen portemonnee; het is ook gewoon een kwestie van fatsoen. Je klanten willen weten of ze nog bij je terecht kunnen voor nieuwe aankopen, of ze hun bestelling nog geleverd gaan krijgen, of ze nog steeds advies kunnen krijgen van je medewerkers. Je gedraagt je als ondernemer onfatsoenlijk wanneer je als een angstig haasje de deuren barricadeert en niets communiceert richting je klanten. Je schaadt hun vertrouwen en zaait een zaadje in hun hoofd waaruit een bitter smakende bloem zal ontkiemen. Het resultaat? Je klanten zullen na de crisis niet terugkeren naar jouw winkel.

Daarom luidt mijn advies aan alle ondernemers: blijf zoeken naar manieren om je klanten te helpen, zélfs als je je winkel moet sluiten. Wees in ieder geval zo netjes om je klanten te laten weten waar ze aan toe zijn, zodat ze je weten te vinden wanneer de Covid-19-ellende voorbij is.’

5 artikelen die Dirk aanraadt:

 1. ✅ Crisiscommunicatie voor organisaties: zo ga je om met het coronavirus
 2. Hoe kan ik op afstand contact blijven houden met klanten en collega’s?
 3. Welke opvallende acties doen bedrijven tijdens de lockdown?
 4. Personaliseer jouw Zoom achtergrond en maak indruk op klanten en collega’s
 5. Niet alles gaat zoals je het gepland hebt en dat is soms helemaal oké

 

Elien Casier - Motionmill webdesign

‘Content en design moeten meer dan ooit de klant helpen zijn weg te vinden’

Floor Van Hasselt | Grafisch ontwerper & websitebouwer

 

‘We schreven er eerder deze maand al over: 2020 heeft het leven van grafisch ontwerpers veranderd. Aan het werk van designers worden sinds het begin van de crisis eisen gesteld die ervoor niet (of minder) relevant waren.

Design moet meer dan ooit de klant geruststellen. Het ontwerp van een website moet erop gericht zijn om vertrouwen te wekken middels bijvoorbeeld social proof, FAQ’s en chatfuncties. Ook voor de crisis kon je deze elementen tegenkomen op een website, maar sinds de consument dankzij corona door elkaar is geschud, is geruststellend webdesign meer dan ooit een noodzaak.

Maar daar eindigt het niet. Grafisch ontwerp moet het leven van thuiswerkers makkelijk maken door middelen te visualiseren die communicatie met klanten en collega’s mogelijk maakt. Daarbij moeten we rekening houden met tragere internetsnelheden; niet iedereen heeft immers een snelle verbinding met het web. Dit is ook erg belangrijk wanneer we tools ontwerpen die door scholieren worden gebruikt voor thuiseducatie; ook een student die de luxe van snel internet niet heeft moet met zijn leraar in contact kunnen blijven.

Tot slot zijn veel designers noodgedwongen omgedoopt tot bedrijfsstrategisten. We moeten meedenken bij het ontwikkelen van hybride businessmodellen en ervoor zorgen dat deze functioneel én visueel aantrekkelijk worden gebouwd. Consumentengedrag is in 2020 veranderd en grafische ontwerpers die zich niet flexibel tonen in hun werkwijze kunnen niet op adequate manier bijdragen aan verschuivende bedrijfsprocessen.

Hetzelfde geldt overigens niet alleen voor design. Ook onze copywriter heeft gemerkt dat hij méér is geworden dan een schrijvertje; ineens wordt van hem verwacht dat hij op strategisch niveau meedenkt met zijn klanten.’

5 artikelen die Floor aanraadt:

 1. #KeepYourDistance: social distancing nu ook merkbaar in logo’s
 2. De les die we leerden: corona benadrukt het belang van contentmarketing
 3. Dit ultieme geheim om je bedrijf te laten groeien vind je nergens op het internet
 4. De onmiskenbare voordelen van een intranet tijdens de COVID-19-crisis
 5. E-learning ontwikkelen? Maak gebruik van deze 8 praktische tips!

Wat was voor jou als lezer van onze blogs de meest belangrijke online ontwikkeling? Laat het me weten. Goede inzendingen zullen aandacht krijgen in een toekomstig artikel.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill