Leestijd minuten

De les die we leerden: corona benadrukt het belang van contentmarketing

Politici, economen en simpele zielen zoals ik speculeren volop over ‘het nieuwe normaal’. Met deze term bedoelt men alles wat anders is in onze maatschappij zodra de coronacrisis een ding van het verleden is.

Coronacrisis-en-het-belang-van-contentmarketing-Marketingbureau-Antwerpen-Motionmill (1)

Ik persoonlijk durf te zeggen dat het nieuwe normaal al bezig is zijn intrede te doen. Als een geniepige infiltrant wringt het nieuwe normaal zich tussen het precoronium en het postcoronium. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop steeds meer bedrijven van thuiswerken een permanent fenomeen maken, in plaats van het louter te zien als een tijdelijke oplossing tijdens een tijdelijke crisis.

Adformatie meldde dat Twitter-medewerkers zo lang ze willen vanuit huis mogen blijven werken. En in De Tijd lazen we dat ook Facebook niet van plan is om zijn mensen terug op kantoor te laten zitten. Mark Zuckerberg zei in een interview dat de ervaringen met de lockdown laten zien dat de productiviteit van het personeel niet onder het thuiswerken lijdt.

Nu, ik denk persoonlijk dat Zuckerberg en consorten ook een eventuele besparing op huurkosten voor ogen hebben bij het maken van deze beslissingen. Laten we eerlijk zijn: Facebook heeft wereldwijd 48.000 mensen in dienst, en dat betekent dat er heel wat vloeroppervlakte gehuurd moet worden om hun bureaus, stoelen, waterkoelers en koffiemachines kwijt te kunnen.

Welke redenen bedrijven ook hebben om hun personeel permanent vanuit huis te laten werken, het is een feit dat er gevolgen zijn.

En een gevolg waar ondernemers nog niet genoeg bij stil staan (maar jij hopelijk wel na het lezen van dit artikel), is het feit dat je jouw marketingstrategie gaat moeten herzien.

De belangrijkste marketingpijler in het postcoronium wordt contentmarketing. Ik zal je uitleggen waarom.

 

Waar gaan consumenten jouw merk nog zien?

In het precoronium werden consumenten op ontelbare manieren onderbewust blootgesteld aan merken zoals dat van jou:

  • Iemand wacht op de tram en ziet in de abri een poster van een schoenenwinkel;
  • Of hij zit in de auto en ziet langs de autostrade een billboard van een automerk, of het logo van dat automerk op het gebouw van een verdeler;
  • Of hij ziet de vele advertenties in een gratis krantje dat hij meenam op het treinstation.

Wanneer thuiswerken voor een groot deel van de bevolking het nieuwe normaal wordt, vallen dit soort vluchtige (maar voor jou als ondernemer belangrijke) contactmomenten voor een groot deel weg.

Bedrijven gaan op zoek moeten naar alternatieve manieren om op het netvlies van de consument te blijven.

 

Coronacrisis-en-contentmarketing-Marketingbureau-Motionmill-Antwerpen

Fotobron: G-R Mottez op Unsplash

 

Word een betrouwbare bron van informatie

Vandaag de dag willen mensen merken zien als bronnen van informatie en entertainment in plaats van een verkoper van producten. Consumenten willen het gevoel hebben dat ze een echte relatie hebben met de merken waaraan ze hun zuurverdiende geld uitgeven.

De merken die die relatie koesteren zijn de merken die zowel tijdens als na de coronapandemie overleven en zelfs floreren.

Dit is waar jouw contentmarketingstrategie om de hoek komt kijken.

Jouw organisatie moet op marketinggebied één primaire focus hebben: een vertrouwde informatiebron voor jouw publiek worden.

De beste manier om dat te doen is via content (zo noemen wij, online marketeers, de inhoud van een website).

Om top of mind te blijven, moet jouw publiek regelmatig online met jouw merk in contact komen – en niet alleen met online advertenties. Om vertrouwen op te bouwen, moet je de missie, visie en professionele inzichten van jouw bedrijf delen met jouw publiek, alsmede vragen over jouw branche beantwoorden (zonder te proberen jouw product te verkopen).

 

De 4 elementen van contentmarketing

Er zijn vier hoofdelementen in iedere succesvolle contentmarketingstrategie. Eigenlijk verdient ieder element een artikel op zich, maar om je een voorproefje te geven vat ik ze hier samen.

 

1. Contentpijlers

In het Engels pillar pieces genoemd, maar ik spreek graag van contentpijlers. Contentpijlers zijn lange artikelen (meer dan drieduizend woorden) die op jouw bedrijfssite staan ​​met als doel lezers slimmer te maken. Jij bent de leraar, de lezer is de leerling. Contentpijlers vormen de basis vormen voor jouw contentmarketingstrategie.

Contentpijlers zijn de beste manier om de expertise van jouw organisatie te benadrukken zonder te pronken met organisatorische successen. Over het algemeen moet je voorkomen dat je jouw organisatie überhaupt vermeldt. De contentpijlers moeten het waarom, wat, waar, wanneer en hoe beantwoorden voor vraagstukken die jouw lezers hebben.

Er is geen absolute regel voor hoeveel contentpijlers jouw website moet bevatten, maar zes of zeven stuks moet voldoen om mee te beginnen.

Voorbeeldjes? Ik geef er drie!

 

NeilPatel.com: contentmarketing

Wanneer je in Google de term ‘contentmarketing’ intypt, verschijnt hoog in de resultaten een contentpijler van de Amerikaanse SEO-specialist Neil Patel.

Contentmarketing-als-belangrijkste-marketingvorm-na-de-coronacrisis-Motionmill-Antwerpen

Contentpijler van Neil Patel

 

Dit overcomplete artikel over contentmarketing omvat ruim tienduizend woorden! Het mooie is dat ieder woord in functie staat van het beantwoorden van de vragen die zijn doelgroep kan hebben. Het is dankzij artikelen als dit dat Patel zijn klanten vindt: door zichzelf neer te zetten als een specialist in zijn vakgebied, zullen mensen hem benaderen voor opdrachten.

 

PositivePsychology.com: mindfulness

Google de term ‘mindfulness’ en op pagina 1 staat een stevige contentpijler van positivepsychology.com:

Contentmarketing-als-belangrijkste-marketingvorm-tijdens-coronacrisis-Motionmill-Antwerpen

Contentpijler van Positive Psychology

 

Dit schrijfsel omvat ieder aspect over mindfulness: wat het is, wat de geschiedenis ervan is, hoe je het zelf kan toepassen, enzovoort.

 

Theatlantic.com: healthcare

Contentpijlers zijn ook een uitstekende manier om gesponsorde inhoud te organiseren en te creëren met een co-marketingpartner. The Atlantic werkte bijvoorbeeld samen met Athena Health om een ​​rapport (en contentpijler) over gezondheidszorg in de Verenigde Staten samen te stellen.

Deze contentpijler laat overigens ook zien dat een dergelijke pagina ook op vlak van opmaak bijzonder mag zijn.

 

Contentmarketing-als-belangrijkste-marketingvorm-Voorbeeld-van-contentpijler-Motionmill-Antwerpen

Contentpijler van The Atlantic

 

Tip: bestudeer dit soort voorbeelden van contentpijlers, ook als ze helemaal niets met jouw branche te maken hebben.

 

België, het land zonder contentpijlers

Het is overigens geen toeval dat alle voorbeelden uit Engelstalige gebieden zijn. In landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk spelen contentpijlers een belangrijkere rol dan hier in België. Ik kan daarvoor twee redenen aanwijzen:

  1. Het zijn een grotere markten, dus je moet beter je best doen (en dus zeer diepgaande content schrijven) om in de Google-resultaten je concurrent voorbij te streven;
  2. In België staat contentmarketing nog in de kinderschoenen. Ik zou simpelweg geen goede contentpijlers van Belgische bodem kunnen aanwijzen. In zekere zin (al ben ik voorzichtig om dit met volle overtuiging te zeggen) zou je kunnen stellen dat Belgische bedrijven nog geen contentpijlers nodig hebben omdat je ook met kortere blogartikelen goed kan scoren in Google. Aan de andere kan betekent dit ook dat je als bedrijf nog beter zal scoren wanneer je jouw contentstrategie opbouwt rond contentpijlers. Bedenk ook dit: wanneer contentmarketing écht een mainstream marketingtactiek wordt in België (en ik voorspel dat dat gebeurt), kan jouw bedrijf maar beter tot de pioniers behoren die reeds een aantal solide pijlers op poten heeft staan.

 

2. Thought leadership

Sorry, hiervoor bestaat (nog) geen Nederlandse vertaling. Hoe dan ook, nu jouw contentpijlers op hun plek staan, moet je je beginnen neerzetten als thought leader. Marketingtermen.nl omschrijft een thought leader als…

…personen […] die binnen hun vakgebied een leidende en onderscheidende positie innemen. Niet alleen zijn thought leaders innovatief, wat kan leiden tot nieuwe uitvindingen, ook het hebben van een inspirerende en afwijkende visie is een belangrijk kenmerk.

Als je alleen maar branche-informatie op je bedrijfsprofiel tweet of tips en trucs op je blog publiceert, zullen mensen het moeilijk krijgen om daadwerkelijk contact te maken met je merk.

Als bedrijfsleiders zal je je daarom moeten opstellen als thought leader en als dusdanig inzichten, visies en lessen uit persoonlijke ervaring delen. Dit laat mensen zien dat je geeft om jouw branche en dat je wilt dat jouw branche vooruit gaat. Thought leadership plakt een gezicht en een verhaal op de naam van de persoon die het bedrijf leidt.

Zaakvoerders en CEO’s die vanuit de eerste persoon publiceren, zullen mogelijk een persoonlijke fanbasis creëren en in het proces in hun geloofwaardigheid groeien. Steve Jobs is een voorbeeld hiervan. Zaakvoerders en CEO’s moeten op een consistente basis publiceren (zeker twee keer per maand) en zich meer dan wat dan ook concentreren op het vertellen van verhalen. Storytelling is de sleutel tot succes.

Heel belangrijk: publiceer je werk niet alleen op jouw eigen site, maar ook op externe sites (brancheplatformen en fora) waar jouw doelgroep zich bevindt.

 

3. Bedrijfsblog

Nu jouw contentpijlers op hun plek staan en je bezig bent jezelf neer te zetten als thought leader wordt het tijd om artikelen te publiceren op jouw bedrijfsblog. Zie je bedrijfsblog als een mini-productiehuis van content die aansluit bij de noden van jouw doelgroep.

Veel bedrijven verwaarlozen dit deel. Ze publiceren niet op regelmatige basis en hun blogs lijken meer op persberichten dan op artikelen. Doe het goed: contentmarketing draait erom dat je jezelf neerzet als een betrouwbare bron van informatie. Het is dus geen plek voor zelfpromotie of voor leesvoer waar de gemiddelde lezer niet doorheen geraakt (omdat het te moeilijk of te saai is).

Begin met het wekelijks publiceren van kortere artikelen van 600 tot 800 woorden en ga dieper in op enkele van de onderwerpen uit jouw pilaarstukken. Zorg ervoor dat deze artikelen informatief en vermakelijk zijn, zodat lezers graag met anderen willen delen wat ze hebben geleerd. Al doende wordt jouw bedrijfsblog een ​​bibliotheek vol beknopte, bruikbare artikelen waarvan jouw lezers leren en die hen helpen bij het wegnemen van pijnpunten van jullie branche.

 

4. Social media

Een van de meer voor de hand liggende vormen van contentmarketing is via social media. Toch worstelen organisaties nog steeds met het effectief communiceren op social media. Het belangrijkste probleem is dat bedrijven de behoefte voelen om overal tegelijk te zijn. In feite komt een goede socialemediastrategie neer op het beheersen van de juiste platforms voor jouw bedrijf.

Ga na op welke social media jouw doelgroepen zich bevinden en pas je strategie daarop aan.

 

Coronacrisis-en-contentmarketing-Marketingbureau-Antwerpen-Motionmill

Fotobron: Judit Peter op Pexels

 

COVID-19 en jouw marketingstrategie

Het is duidelijk: mijn verwachting is dat COVID-19 jouw marketingstrategie gaat beïnvloeden. Ik heb je handvatten gegeven om deze overgang aan te pakken; nu is het aan jou om de vervolgstap te zetten.

Omdat je nooit voorbereid genoeg kan zijn, geef ik je enkele leestips. Dit zijn artikelen die verder verduidelijken hoe je contentmarketing aan kan pakken:

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill