Leestijd 6 minuten

(B)logboek 2019

In 2019 werden zowel jij als wij overspoeld door ontwikkelingen op het gebied van webdesignonline marketingbranding en storytelling. De wereld kreeg een vernieuwde waardering voor felgekleurd webdesign. We zagen Google updates doorvoeren die ongunstig zijn voor webshopeigenaren. Er was een digitale lawine van websites waarin verhalen worden verteld.

Ons team heeft er gedurende het jaar uitgebreid over geschreven. (Check ons blogoverzicht maar!)

Tijd voor een samenvatting? Wij vinden van wel. We vroegen enkele teamleden wat de meest opvallende ontwikkelingen waren binnen onze branche.

Glühwein in de hand? Kat op schoot? Dit artikel voor je ogen? Lezen maar!

Team Motionmill

Rafaël Balrak

‘Webdesign is niet meer het belangrijkste element van een website’

Rafaël Balrak | Front-end developer

‘Moet ik één verpletterend belangrijke ontwikkeling binnen mijn vakgebied kiezen? Dan is het dat webdesign eigenlijk niet meer het belangrijkste element van een website is. Ik zal uitleggen wat ik bedoel.

Veel mensen denken bij webdesign aan grafische vormgeving: een opvallend kleurenpaletje, een scheutje fotografie, een lettertype dat kan bekoren, een paar vormstijlen die passen bij het merk. Verder wordt er gedacht aan het omzetten van deze grafische elementen in een technisch goed werkende WordPress-website. En dat zou het hele proces zijn. En ja, vijftien jaar geleden was dat zo.

Maar als front-end developer moet ik mij niet meer louter en alleen bezig houden met grafische elementen en de technische verwerking ervan. 2019 was het jaar van de user experience, de UX. Of in goed Nederlands: de gebruikerservaring. En om een goede UX te krijgen moeten websitebouwers als ik aan UX-design doen.

Als je het web afzoekt, kom je 1001 definities van UX-design tegen. Iedere marketeer en developer geeft er zijn eigen twist aan. Als je het mij vraagt (en ja, dat doe je nu) is UX-design het volgende:

Het doel van UX-design is het verbeteren van de tevredenheid en de loyaliteit van de gebruiker. Om dat te bereiken maximaliseer je het nut, het gebruikersgemak en het plezier die worden geboden tijdens de interactie tussen het medium (in dit geval de website) en de klant. Bij UX-design werken experts in webdesign, online marketing, branding en vooral ook storytelling samen om dit te bereiken.

Een hele mond vol, ik weet het.

Een website maken is dus niet langer alleen het werk van een graficus en een programmeur; er komen vele andere disciplines aan te pas.

Dit is een briljante ontwikkeling, vind ik. Je maakt een website om de gebruiker te helpen. De gebruiker wil op de site iets bereiken: een reis boeken, een zetel kiezen, het assortiment van een supermarkt bekijken. Je moet hem daarbij helpen. UX-design zorgt ervoor.

Vroeger keek een websitebouwer vooral naar wat hijzelf mooi vond. In 2019 is de focus definitief omgedraaid: er wordt gekeken naar wat de doel van de sitegebruiker is. Ik ben er om de gebruiker te helpen bij het bereiken van dat doel.’

Artikelen die Raf aanraadt:

 

‘In 2019 heeft Storytelling een hoofdrol gekregen in de UX’

Vincent Alblas | Digital content marketeer

‘Ik sluit mij aan bij Raf: UX-design is belangrijker dan ooit voor ieder bedrijf dat online wil meespelen. Wat mij in 2019 erg heeft verrast, is dat storytelling een hoofdrol heeft gekregen in de UX.

Wanneer je als bedrijf aan storytelling doet, vertel je een verhaal in woorden en beelden. Je neemt je klant (of potentiële klant) mee op een reis om een bepaald doel te bereiken. De klanten van Motionmill bijvoorbeeld zijn ondernemers. Hun doel is om meer geld te verdienen met hun onderneming. Motionmill past storytelling toe (door middel van deze blogs bijvoorbeeld) om de klant te helpen dit doel te bereiken.

Copywriting werd in het verleden vaak gezien als onderschikt aan een spetterend ontwerp. Ondernemers zeiden vaak tegen communicatiebureaus: ‘Zorg er maar voor dat ik een prachtige site krijg. De teksten schrijf ik later zelf wel.’

Inmiddels heeft iedere serieuze ondernemer in België die denkwijze verworpen. Voor vrijwel ieder online project dat Motionmill dit jaar heeft opgeleverd hebben wij het ontwerp én de teksten gemaakt. En copywriting wordt ver doorgevoerd tegenwoordig: niet alleen bodyteksten maar ook metagegevens worden door contentmarketeers geschreven. Met de stijgende kosten in het online adverteren is SEO doorslaggevender dan ooit voor de vindbaarheid van je site. Zorg er daarom voor dat bezoekers én zoekmachines smullen van de teksten.

Onze klanten vragen mij steeds vaker om professioneel geschreven teksten. Ik vind dat top. Taal bepaalt voor een groot deel het succes van een merk. Als we onze klanten écht willen helpen om meer geld te verdienen, moeten de teksten wel geschreven worden door een contentmarketeer zoals ik. Dat is geen zelfpromotie, maar de realiteit anno 2019.’

Artikelen die Vincent aanraadt:

 

Hannelore Hauquier

‘Ondernemers denken niet langer vanuit kosten, maar vanuit opbrengsten’

Hannelore Hauquier | Vegan webdeveloper

‘De meest belangrijke ontwikkeling van 2019 is, naar mijn mening, de ommekeer geweest in de hoofden van ondernemers dat je niet vanuit kosten moet denken, maar vanuit opbrengsten.

Toen ik jaren geleden als webdeveloper begon, was bij ieder voorstel het antwoord: ‘Hm, en wat kost dat?’

Als ik tegenwoordig aan een ondernemer een voorstel doe, vraagt hij: ‘Hm, en wat brengt het op?’

Deze nieuwe manier van denken zorgt ervoor dat communicatiebureaus betere resultaten kunnen bereiken voor klanten. Ga maar na, welke van deze twee situaties klinkt beter?

  1. In de eerste situatie zegt de ondernemer dat hij voor het ontwikkelen van een basic webshop € 9.000 beschikbaar heeft. Voor dit bedrag bouwt Motionmill een webshop waarmee de ondernemer in het eerste jaar verlies draait en in het tweede jaar € 8.000 verdient.
  2. In de tweede situatie zegt de ondernemer: ‘Ik wil een webshop. In het eerste jaar wil ik quitte spelen. In het tweede jaar wil ik winst maken. Wat is daarvoor nodig?’ Ik zal hem vervolgens een voorstel doen: € 9.000 voor een basic webshop en € 6.000 voor online marketing in de eerste twee jaren. Met die online marketing gaan we de shop onder de aandacht van het publiek brengen. Het resultaat? In het eerste jaar speelt hij quitte en in het tweede jaar maakt hij € 20.000 euro winst. Dankzij een iets hogere investering is zijn winst beduidend hoger.

De ondernemer uit het eerste voorbeeld dacht kostengericht, de tweede opbrengstgericht. Kijk, natuurlijk kunnen we bij Motionmill niet in een glazen bol kijken; we kunnen nooit exact voorspellen hoeveel iemand gaat verdienen. Daarvoor zijn er te veel variabelen. Maar uit onze praktijkervaring is inmiddels bewezen dat de succesvollere ondernemers in België kijken naar opbrengsten, niet naar kosten.’

Artikelen die Hannelore aanraadt:

 

‘Design hoeft niet langer strak en steriel te zijn’

Jennifer Schleber | Front-end designer & online marketeer

‘In 2019 werden sitebezoekers geconfronteerd met een grote variëteit aan designtrends. De belangrijkste? Design hoeft niet langer strak en steriel te zijn. Wit als hoofdkleur? Dat is verleden tijd! De UX is datgene wat telt — en voor een goede UX moet je plezier toevoegen aan je site. Teneinde de bezoeker meer plezier te geven durven online bureaus als Motionmill gewaagdere voorstellen te doen. De sites voor 365 CleanitWolfram Design en Logisch Leren Lezen schieten mij te binnen.

Ook de rol van video en fotografie is in het afgelopen jaar nog meer toegenomen. Video en fotografie hebben, naast geslepen teksten, een dragende rol in de storytelling. Video en fotografie helpen de klant om nóg sneller hun doel te bereiken. Mijn collega Raf, die behalve front-end developer ook fotograaf is, had het dit jaar drukker dan ooit.

Wat we ook niet onbenoemd moeten laten, zijn de social media. TikTok maakt zijn opmars als hét social medium voor jongeren. Het Instagram-algoritme wordt steeds verder gekraakt door marketeers om er geld mee te verdienen. LinkedIn domineert vooral voor B2B steeds meer als marketing- en saleskanaal.’

Artikelen die Jennifer aanraadt:

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill