Leestijd 8 minuten

Maak eerst de inhoud van je website, daarna pas het ontwerp

Stel dat je de hoofdontwerper bent van de auto’s van Mercedes. Geen slechte job, toch? Jouw ervaring met design en gebruiksvriendelijkheid zorgt voor mooie, praktische wagens.

We nemen dit als uitgangspunt om te zien waarom je eerst de inhoud (of content) van een website moet maken en daarna pas het webdesign.

Storytelling en webdesign Antwerpen

Op een dag krijg je een assistent-ontwerper toegewezen. De assistent bruist van het enthousiasme en kan niet wachten om zijn eerste auto te ontwerpen. Dat treft, want de grote bazen van het hoofdkantoor hebben zojuist de opdracht gegeven voor het ontwerpen van een nieuwe auto. Je vertelt dit tegen de assistent, die direct roept: ‘Laat dit maar aan mij over!’ En nog voor je hem verdere details over de opdracht kan geven (zoals het feit dat het om een gezinsauto voor vijf personen gaat), is hij al aan het ontwerpen geslagen op zijn computer.

‘Luister eens,’ zeg je tegen de assistent, ‘misschien moet je iets meer informatie hebben voordat –’

‘Sst,’ onderbreekt de assistent je, ‘ik weet waar ik mee bezig ben. Geef mij een maand en ik toon je mijn ontwerp.’

Je haalt je schouders op en laat de ontwerper ontwerpen.

In de komende weken probeer je de assistent er regelmatig op te wijzen dat het om een gezinsauto gaat voor vijf personen. Ook wil je hem vertellen dat de wagen in de CLS-klasse moet komen en dat de verkoopprijs ongeveer € 80.000 zal worden. Bovendien moet het een hatchback worden met veel kofferruimte. Omdat het een gezinswagen is, heeft veiligheid prioriteit.

Maar voordat je deze informatie kan overdragen aan de assistent, onderbreekt hij je met de woorden: ‘Ik weet waar ik mee bezig ben. Laat mij maar een auto ontwerpen.’

Na een maand roept de assistent je. Hij is euforisch: ‘Ik heb een auto ontworpen.’ Je kijkt op zijn computerscherm en inderdaad: daarop wordt het ontwerp van een auto getoond. Helaas is het geen CLS-hatchback geworden, maar een bestelwagen in de V-klasse, die doorgaans rond de € 50.000 kosten. Ook heeft het voertuig niet vijf zitplaatsen, maar slechts twee.

‘Dat is niet erg,’ zegt de assistent, ‘die andere drie personen kunnen in de laadruimte.’

‘Zijn er stoelen in de laadruimte? Zijn er autogordels?’ vraag je hem.

Nee, natuurlijk zijn die er niet.

In de basis heeft de assistent niet gelogen: hij heeft inderdaad een auto ontworpen. Maar het ontwerp voldoet op geen enkele wijze aan de eisen van de eindgebruiker. Er is een cruciale fout gemaakt die verrassend veel ontwerpers maken:

Er is iets gecreëerd zonder eerst te weten (of te willen weten) wat het ontwerp moet bewerkstelligen.

 

Webdesign Antwerpen

Fotobron: Leo Cardelli op Pexels

 

Eerst komt de inhoud, dan pas de vorm

Nooit is een paragraaftitel meer waar geweest: je moet eerst de inhoud hebben voordat je iets vorm kan geven. Dit geldt voor het bovenstaande voorbeeld met de auto-ontwerpers, maar ook in mijn vakgebied van webdesign. De inhoud vaststellen moet altijd de eerste stap zijn.

Om de inhoud van een websiteontwerp vast te stellen moet je jezelf een tweetal vragen stellen:

  1. Wat is het doel van het ontwerp: verkopen of informeren?
  2. Wie is de doelgroep van het ontwerp: kinderen, ondernemers, gepensioneerden, vakgenoten?

Als je deze twee zaken tot in detail helder voor ogen hebt, ga je de content creëren van de website. Ja, je leest het goed. Nog altijd niet gaan we over op het ontwerpen van de website. Eerst maken we de content:

  • We schrijven teksten (of laten dat doen door een copywriter);
  • We kiezen afbeeldingen (of laten die maken door een fotograaf);
  • We kiezen filmmateriaal (of laten dat maken door een filmbedrijf).

Waarom we eerst de content maken? Omdat de vorm van jouw teksten (de lengte, de onderverdeling in paragrafen), de vorm van jouw afbeeldingen (hun kleuren, het formaat waarop ze getoond moeten worden, de prominentie die ze moeten krijgen) en de vorm van jouw filmmateriaal (idem) gezamenlijk de vorm van jouw website bepalen. Dit is waar het op neerkomt:

Jouw content bepaalt het ontwerp van jouw website.

Ben je nog niet overtuigd? Ik zal voorbeelden geven.

 

Ieder verhaal is anders

De teksten, afbeeldingen en filmpjes vertellen jouw bedrijfsverhaal. Ze geven de argumenten voor jouw boodschap: koop mijn sinaasappelen, ga mee op mijn zeilvakanties, huur mijn fietsen. Omdat ieder verhaal anders is, moet ieder verhaal op een andere manier verteld worden.

Case 1: The Flavorist

Dit is het verhaal van The Flavorist, een klant van ons. Ze verkopen meer dan 300 geconcentreerde smaakstoffen. Hun doel is om meer van hun producten online te verkopen in hun webshop. Hun teksten zijn kort, to the point en beschrijvend voor hun producten. Als je op hun website kijkt, zie je zelfs verrassend weinig tekst. Dat hoeft ook niet: hun doel (producten verkopen in de webshop) en hun doelgroep (culinaire professionals) hebben niet veel woorden nodig. De boodschap wordt vooral in beeld overgebracht, met grote foto’s van de voeding die het aroma weerspiegelt, met slechts hier en daar een kleine tekst. Wat ook opvalt, is dat de afbeeldingen in speciale ronde vormen geplaatst kunnen worden. Dit is een element dat perfect aansluit bij de huisstijl van The Flavorist. Voorts is de website perfect responsive voor mobiele telefoons, wat alleen kan wanneer je van tevoren weet wat voor soort content je op de site wil plaatsen. Je ziet het: zowel op het gebied van tekst en beeld heeft hun content het website-ontwerp gevormd.

Case 2: Lamifil

Laten we er eens een heel ander soort website bijnemen. Dit is het verhaal van Lamifil, een andere klant van ons. Zij verkopen al tachtig jaar kabels voor onder andere spoorwegen en trams. De koper- en aluminiumindustrie is een andere business dan schoonheidssalons – en dat zie je op alle vlakken. Allereerst is het doel van hun website anders: ze willen geen producten verkopen via een webshop. (Wie koopt er in hemelsnaam spoorwegkabels online? Niemand inderdaad.) Hun website is informerend. Ze willen hun kennis en kunde tonen in veel tekst en veel beeld. Ze willen dat hun klanten Lamifil zien als een betrouwbare partner die kennis van zaken heeft. De verkoop van producten zal daarentegen pas in een veel later stadium plaatsvinden, via andere kanalen. Wat valt op? De website biedt inderdaad veel ruimte voor diepgaande artikelen. De afbeeldingen van Lamifil zijn donker en stoer. Daarom is het kleurgebruik op de website ook donker en stoer. Het zijn kleuren en vormen die passen bij hun industrie. Tot slot is ook nu de responsiveness tip top. Ook nu wordt het duidelijk dat hun content bepalend is geweest voor de vormgeving van hun website.

Voor ontwerpers, tekstschrijvers, marketeers én ondernemers is het ongelooflijk belangrijk om deze cases te begrijpen. Hadden we niet eerst de content gemaakt voor The Flavorist en Lamifil, dan hadden hun websites hun doel gemist.

Alleen door eerst de content te maken kan je een 100% resultaatgerichte website ontwerpen.

 

Er zijn te veel assistent-ontwerpers

Helaas zijn er te veel personen in de webdesignwereld als de fictieve assistent-ontwerper uit het Mercedes-voorbeeld. Dat is enerzijds niet vreemd: een webdesigner wordt vaak alléén opgeleid om mooie ontwerpen te maken, niet om een expert in User Experience (UX) te worden. Maar anderzijds is het jammer, want hoe eerlijk is het om een website te bouwen voor een betalende klant wanneer je weet dat die website niet 100% resultaat zal behalen?

 

De schuld ligt vaak bij de klant

Ik ga een gevoelig punt aankaarten: de schuld ligt ook vaak bij de klant. Maar al te vaak zegt een klant tegen een webdesignbureau: ‘Maken jullie het ontwerp, dan zal ik later zelf de teksten wel schrijven en foto’s maken.’ Zelfs wanneer je als webdesigner tegensputtert, krijg je vaak als antwoord: ‘Ik heb gewoon geen budget om teksten te laten schrijven en foto’s te laten maken.’

Ik begrijp de klant volledig, laat dat duidelijk zijn. Geld is altijd een heet hangijzer in zakelijke besluiten – niet alleen wanneer het gaat om websites laten bouwen. Laat mij desondanks dit zeggen: wanneer je bespaart op de content (en daarmee op de UX van je potentiële klanten), dan laat je omzet liggen. Je moet nooit een website laten maken met het budget als hoofdrichtlijn, maar met het gewenste resultaat als sturend kompas. Je wilt toch zeker niet worden als die assistent-ontwerper van Mercedes, die een mooi ontwerp maakt dat compleet zijn doel mist?

 

Een samenvatting

Eerst content maken en dan pas ontwerpen heeft drie immense voordelen:

  1. De content helpt je om het design gepast te maken omdat je kleuren en vormen synergetisch kan laten werken;
  2. De content zorgt ervoor dat je design doelgerichter is omdat het de UX ondersteunt;
  3. De content zorgt ervoor dat je website beter getoond wordt op telefoons en tablets omdat de responsiveness afgestemd wordt op de inhoud.

Content is king en dat zal nooit veranderen. Des te eerder alle betrokkenen van een website-ontwerp dat begrijpen (ik heb het ook tegen jullie, ondernemers!), des te beter het is.

We streven immers allemaal naar websites die zo goed mogelijk hun doel bereiken.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill