een 360° make-over van een 80 jaar oud merk

Bedrijven moeten blijven vernieuwen. Doe je dat als ondernemer niet, dan ga je achterlopen op de concurrentie. En dat betekent uiteindelijk je einde. Met deze zware woorden introduceren we de case van Lamifil, een gemoedelijke oude reus in de koper- en aluminiumindustrie. Al meer dan tachtig jaar maken zij kabels van briljante kwaliteit. De uitdaging waarvoor Motionmill stond was spannend: hoe geef je zo’n gedegen merk een nieuw gezicht?

Wat we voor Lamifil deden:

Branding Webdesign Online Marketing

een 360°-aanpak was nodig

Om een gerenommeerd merk écht goed opnieuw aan te kleden, moet je niet bang zijn om grondig te werk te gaan. Een vooraanstaande heer steek je immers niet in een nieuw kostuum om hem vervolgens op zijn versleten schoenen de deur uit te sturen. Alles moet kloppen, van boven tot onder. De juiste weg om voorwaarts te gaan met Lamifil was een 360°-aanpak. Daarin namen we ieder aspect van hun communicatie onder handen:

 • We analyseerden het bestaande merk en bepaalden een algemeen concept voor de rebranding;
 • Onze grafisch designer ontwierp een nieuwe huisstijl en paste deze toe op alle dragers;
 • Een woordkunstenaar nam de copywriting onder handen;
 • Onze online wizzkids ontwierpen en bouwden een nieuwe website;
 • De online marketing (waaronder de SEO) werd onder handen genomen.

 
 
 
 
 

Analyse & concept

Een uitgebreide opdracht zoals deze vraagt een goede voorbereiding. Samen met de klant onderwierpen we het merk Lamifil aan een grondige audit. We namen de communicatie van Lamifil onder de loep. Op basis van de analyse namen we twee ingrijpende beslissingen:

Een andere focus + nieuwe baseline waren nodig
We beslisten om de focus te verleggen van product-georiënteerd naar service-georiënteerd. Lamifil is al meer dan 85 jaar actief in de sector en beschikt over de nodige ervaring en knowhow om grote projecten feilloos uit te bouwen. Om deze kwaliteit te benadrukken werd de baseline veranderd naar “Experience through expertise and excellence”.

We verdeelden Lamifil in drie segmenten
Vroeger was er vaak verwarring omtrent de producten en markten waarin Lamifil actief is. We beslisten daarom om het merk Lamifil onder te verdelen in drie segmenten: hoogspanningsleidingen (conductors), bovenleidingen voor spoor- en tramverkeer (catenary wires) en kabels op maat voor specifieke toepassingen (specialty wires). Elk segment kreeg zijn eigen visuele identiteit mee om de herkenbaarheid ook op het zicht duidelijk te maken.

Ontwerp nieuwe huisstijl

Eens de rode draad uitgezet was, gingen we grafisch aan de slag. Het oude logo en de primaire kleuren werden behouden, maar de corporate identity werd volledig opgefrist met een secundair kleurenpalet, nieuwe lettertypes, een set aan beelden voor de verschillende segmenten en markten. Deze grafische elementen vertaalden we naar alle mogelijke dragers.

Motionmill ontwierp onder andere:

 • 4 brochures (1 corporate + 1 voor elk van de segmenten);
 • Leaflets voor casestudies en newsletters;
 • Advertenties;
 • Visuals voor beurzen, zoals Innotrans en Westnetz.

Verbeterde copywriting

Tegelijkertijd pakten we de copywriting aan, zodat de teksten van de brochures en website eenzelfde tone of voice te geven. Niet alleen daarin is onze schrijver geslaagd. Hij heeft in de teksten óók duidelijk weten te maken dat Lamifil voor elke toepassing een oplossing kan bieden dankzij hun expertise en een nauwgezette werkwijze.

Een nieuwe website

De website werd een perfect prachtwerkje waarin webdesign en techniek harmonisch samenkwamen. We brachten de drie segmenten duidelijker in beeld. Door het gebruik van WordPress custom post types en taxonomies werd elke stukje content gekoppeld aan het segment waartoe het behoort. Een nifty staaltje codeerwerk en vormgeven met CSS zorgde ervoor dat elk onderdeel automatisch de juiste headerkleur krijgt. Bovendien wordt er per segment een afzonderlijke footer met gerelateerde downloads en casestudies opgeroepen.

Het doel was om te site er niet enkel mooi te doen uitzien, maar ook het onderhoud ervan te vergemakkelijken.

Enkele WordPress-features die we speciaal voor de Lamifil-website ontwikkelden:

 • WordPress op maat gemaakte headers en footers per segment met hun kleuren;
 • Een sectie voor downloads en contacten die gemakkelijk aan de verschillende segmenten gekoppeld kunnen worden;
 • Een javascript-based product-filter en overzichtelijke product-pages met optionele tabs.

zoekmachineoptimalisatie

Hoe gespecialiseerd de producten en oplossingen van Lamifil ook zijn, online zichtbaarheid is essentieel voor alle types bedrijven tegenwoordig. Je wil je tonen op het moment dat mensen op zoek zijn naar producten die jij verkoopt. Zoekmachineoptimalisatie (ook search engine optimization of SEO genoemd) is daarom onmisbaar.

Vooraleer we de website begonnen te bouwen hadden we al een uitgebreid keywordonderzoek gedaan. We identificeerden doelgroepen, stelden personae op en gingen na hoe en wat ze zoeken. Aan de hand hiervan tekenden we een sitestructuur uit, die de kapstok zou worden voor het ontwikkelen en ontwerpen van de website.

Het moment dat een nieuwe website live gaat, is altijd een cruciaal moment bij SEO. Als je niet oplet, verlies je alle rankings die je tot dan opbouwde met de oude website. Alle door Google geïndexeerde pagina’s werden in kaart gebracht in een sitemap en waar nodig geredirect naar de nieuwe pagina’s.

Klaar? Nee. Net als een website nooit ‘af’ is, is SEO een proces. We blijven verder optimaliseren en het verkeer, posities in de zoekresultaten opvolgen. Waar we merken dat extra inhoud nodig is om te kunnen scoren voor bepaald zoektermen zullen we binnenkort ook extra pagina’s en inhoud voorzien.

 

Nieuwsgierig? Ga naar de website van Lamifil

www.lamifil.be

Communicatiebureau in Antwerpen

Zoek je een communicatiebureau in Antwerpen? Motionmill is er voor jou. Wij zorgen voor een sterke integratie van strategie, WordPress-webdesign, online marketing en storybranding. Als je ons belt, krijg je direct iemand aan de lijn.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Motionmill