Logisch Leren Lezen

Een kleurrijke website met een hart voor kinderen

Niet iedere klant van Motionmill is een ondernemer. Wij werden benaderd door Renée Laqueur-Van Gent, een vrouw met een missie: een andere manier van taalonderwijs voor kinderen aanbieden. Gratis. Via het internet.

Welnu, Renée is een oude bekende voor ons. Enkele jaren eerder bouwden wij reeds de site zokanhetook.academy. Die site biedt taalcursussen voor volwassenen aan. En nu wilde ze hetzelfde doen voor kinderen? Haar gepassioneerde verhaal intrigeerde ons.

We wilden twee dingen weten:

  • Welke redenen schuilen er achter deze gedrevenheid?
  • En hoe kunnen wij, Motionmill, haar helpen om haar missie te doen slagen?

Met Renée stapten wij in een leerzaam proces waarin we niet alleen een site ontwierpen, maar ook de teksten van voor tot achter schreven én illustraties maakten.

Wat we voor Logisch Leren Lezen deden:

webdesign  Branding  storytelling

Het verhaal van een moeder

Om duidelijk te maken waarom Renée doet wat ze doet, laten we haar zelf aan het woord:

‘Ik ben de moeder van een zoon die op jonge leeftijd een taalachterstand kreeg doordat hij de taalleermethode van zijn basisschool niet begreep. Dat was voor iedereen (kind, juf, moeder) een vervelende ervaring, want mijn zoon kreeg al snel het label ‘dyslectisch’ opgeplakt. We begonnen hem bijlessen te geven, maar niets hielp. Tot ik in aanraking kwam met drs. W.J. de Haan, een man die de moed had om te zeggen: “Het ligt niet aan je zoon dat hij een taalachterstand heeft; het ligt aan de onderwijsmethode.” Inmiddels verlaat 15% (Vlaanderen) en 12% (Nederland) van de kinderen de basisschool met een te lage score voor lezen en schrijven. De taalwetenschapper Kees Vernooy spreekt zelfs over 20% voor het lezen. En dan hebben we het niet over alleen nieuwkomers. 20%! Ik wist direct: als ik iets kan doen om dit probleem te verhelpen, dan zal ik dat doen!’

De geboorte van Logisch Leren Lezen

Renée riep Logisch Leren Lezen in het het leven, een project dat op alternatieve manier de Nederlandse taal aan kinderen uit de kleuterschool (Vlaanderen) en groep 1 en 2 (Nederland) gaat leren. Je leest alles over de methode op de site van Logisch Leren Lezen.

Om de methode aan te kunnen bieden, moest er een site komen die naar verloop van tijd aangepast kan worden:

  • In fase 1 moet de site gericht zijn op het werven van mede-ontwikkelaars van het lesmateriaal;
  • In fase 2 moet de site het lesmateriaal aanbieden.

Wij gingen met het project aan de slag: fase 1 werd van begin tot einde door ons gemaakt. (En zodra het lesmateriaal gemaakt is, zullen we fase 2 in gang zetten.)

De 3 stappen om een goede website te creëren

Om tot een goed werkende website te komen die zijn doel bereikt hebben we 3 stappen genomen:

Stap 1: Schetsen en teksten

Om een concept uit te werken voor een website beginnen we met het maken van digitale schetsen, de zogenaamde wireframes. Deze schetsen tonen in grijstinten grofweg de indeling van een site. Nog niets staat 100% vast in deze fase, maar het geeft ons een praatplaatje om voor te leggen aan de klant.

Wireframe Logisch Leren Lezen - Homepage

Wireframe Logisch Leren Lezen - Contact

Wireframe Logisch Leren Lezen - Blog

Wireframe Logisch Leren Lezen - Aanmelden

Wat je misschien opvalt aan het bovenstaande, is dat er reeds teksten in de schetsen staan. Motionmill is onder de websitebouwers wat dat betreft een uitzondering: wij vinden dat de teksten al in de conceptfase geschreven moeten worden, en niet pas achteraf. Onze copywriter werkt daarom nauw samen met onze webdesigner.

Het website-ontwerp moet zich aanpassen aan de inhoud, niet andersom.

Door het schrijven van de teksten in de conceptfase zijn we er zeker van dat de teksten en het ontwerp elkaar versterken. Synergie tussen taal en design is onmogelijk wanneer er pas in een later stadium over de inhoud van de site wordt nagedacht.

Stap 2: grafisch ontwerp

Na goedkeuring van de wireframes en teksten gingen we over naar stap 2: de ontwerpfase. In deze fase worden de schetsen uitgewerkt tot een design met kleuren, huisstijlvormen, een logo en illustraties. Jazeker, Motionmill heeft ook deze keer zijn illustreervaardigheden getoond! (Voorheen deden we dat bijvoorbeeld al voor Velo Antwerpen.)

 

DESIGN:

 

ILLUSTRATIES:

LOGO:

Logo Logisch Leren Lezen

Fase 3: het bouwen van de site

Met alleen een mooi ontwerp en een goed doordachte opbouw zijn we er echter nog niet. De site moet nog gebouwd worden. Er moet geprogrammeerd worden door de technische koppen van ons team.

Binnen een aantal dagen was de klus geklaard: er was een website. Was de site perfect? Bijna. Met Renée Laqueur-Van Gent overliepen we de site, waarbij we de puntjes op de i konden zetten.

Voilà, we hebben een website

Dat wil zeggen: we hebben fase 1. Je vindt de site op logischlerenlezen.be.

Zoals gezegd gaat de website in deze fase mede-ontwikkelaars moeten aantrekken die willen helpen bij het maken van het lesmateriaal.

Zodra dit doel bereikt is gaat fase 2 van start. We bouwen de site dan om tot een plek waar ouders, leraren en kinderen lesmateriaal kunnen bekijken en downloaden.

Voor de nieuwsgierigen onder ons

Nieuwsgierig naar het resultaat? Of wil je meer weten over de taalleermethode die Logisch Leren Lezen onder de aandacht probeert te krijgen? Motionmill en Logisch Leren Lezen nodigen je van harte uit om een kijkje te nemen op de site:

logischlerenlezen.be

Wil je ook een nieuwe website?

Heb je een nieuwe website nodig die je zelf up-to-date kan houden? Wij zijn dé WordPress-experts uit Antwerpen. Wij ontwerpen en bouwen jouw website.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill