Leestijd 6 minuten

Dit is waarom ook taal het succes van jouw merk bepaalt

Onderschat de kracht van woorden niet. Dat geldt wanneer je een meesterwerk van een lied schrijft (Comfortably numb schiet mij zomaar te binnen), maar ook wanneer je keihard geld probeert te verdienen. Als storyteller in Antwerpen zet ik dagelijks de overtuigende kracht van goed gekozen woorden in om mijn klanten te laten groeien.

De juiste woorden zijn voor een merk wat de juiste woorden zijn voor een lied: het maakt het allemaal net iets sterker. En een sterk lied luistert beter dan een zwak lied. Als we deze beeldspraak verder zetten, kunnen we stellen dat een merk dat de juiste woorden gebruikt beter verkoopt. Hoe dit werkt?

Alles draait om emotie

Emotie is de drijfveer achter ieder besluit dat we maken. Neem jezelf niet in de maling: al denk je dat je nog zo rationeel bent, uiteindelijk zijn heel andere factoren dan logica en cijfers doorslaggevend bij het maken van een keuze. In 99 procent van alle gevallen kopen we een product ‘als resultaat van een impuls, gevoel of emotie waarachter slechts een beperkte logica zit’. Marketeers weten dit. En dat is de reden waarom je steeds meer merken ziet die een verhaal vertellen. Deze verhalen zijn doorspekt met emotie-stimulerende taal. Storytelling heet dit concept. Het is tegenwoordig onmisbaar.

Storytelling gaat hand in hand met strategie, branding, marketing en copywriting. Deze vier principes zijn voor storybranding wat de individuele bandleden zijn voor Pink Floyd: het grotere geheel kan niet bestaan zonder de individuele delen.

 

Storytelling Antwerpen

Fotobron: Blake Barlow op Unsplash

 

Let op je taal

In mijn loopbaan als commercieel tekstschrijver heb ik het vaak gezien: een ambitieuze ondernemer met een prachtig product investeert een flink bedrag in een strak website-ontwerp en besluit vervolgens dat het allemaal wel genoeg heeft gekost. Hij of zij negeert de noodzaak om een copywriter in te huren. Zonde, want taal is de drijvende kracht achter de merkbeleving. Dat zeg ik niet om mijn eigen beroepsveld te promoten (goed, een beetje misschien), maar vooral omdat het zo onweerlegbaar waar is, zoals in de vorige alinea wel bleek uit de vermelde 99 procentjes. ‘Let op je taal’ is in dit geval een aansporing, geen verwijt.

‘Maar mijn product verkoopt zichzelf wel,’ zeg je nu.

Nee, dat doet het niet. We leven in een geglobaliseerde eeuw waarin marketing bepaalt wat we kopen. En marketeers worden steeds slimmer, want ze worden gedreven door progressie. (Hetgeen overigens een noodzaak is, aangezien ze zich moeten aanpassen aan een constant veranderende maatschappij.) Zelfs veel merken die zichzelf verkopen met een ‘no nonsense, no marketing’-aanpak doen precies het tegenovergestelde: hun gestripte, basic uiterlijk is een keiharde vorm van marketing.

Geloof nooit een merk dat doet of het geen merk is.

En bovenal: geloof nooit een merk dat zijn taalgebruik niet serieus neemt. Dat betekent niet dat de taal zélf serieus moet zijn, maar dat er liefde en aandacht aan is gegeven:

  • Het moet een stem (of tone of voice, zoals ook vaak wordt gezegd) hebben die consequent doorgevoerd is in alle communicatie;
  • De stem moet uniek zijn, zodat ze herkenbaar is als de stem van jouw merk;
  • Jouw taal moet aansluiten bij zowel jouw doelgroep als jouw product (heb je een advocatenkantoor, dan praat je formeler dan wanneer je een kledingmerk voor tieners hebt);
  • En tot slot: het taalgebruik moet foutloos zijn.

Voor de duidelijkheid: met ‘stem’ bedoel ik in deze context niet zozeer de klank van een gesproken stem, maar ook de klank van een geschreven stem. Ja, ook geschreven woorden hebben een klank. Niet één die je kunt horen, maar die je kunt voelen. In je hart.

Houd je je niet aan deze vier punten, dan loop je het risico om ongeloofwaardig te zijn of verwarring te creëren bij je doelgroep. Beide zaken zorgen ervoor dat de klant zijn product elders koopt.

 

 

Consistentie is vereist

Om een simpel voorbeeld te gebruiken: wanneer je het ene moment je klant aanspreekt met ‘jij’, moet je niet verderop ‘u’ gebruiken.

Maar consistentie het gaat verder dan dat. Als je al eens door de website van Motionmill hebt gebladerd, is het je ongetwijfeld opgevallen dat je op een zeer karakteristieke manier wordt aangesproken: uitdagend en informeel met een dosis humor. Ook dat soort eigenschappen moet je doortrekken. En je moet het consistent houden op alle mediakanalen: je websites, nieuwsbrieven, social media, e-mails. Inconsistentie in taalgebruik is een karakterbreuk van je merk en kan wantrouwen tot gevolg hebben bij de klant.

 

Een unieke stem wordt sneller gehoord

De grootste zangers ter wereld hebben niet noodzakelijkerwijs de mooiste zangstemmen: Bruce Springsteen, Axl Rose, Macy Gray. Waarom ze toch zo goed zijn? Omdat ze opvallen. Als jouw bedrijf wilt opvallen, heb je net zo hard een herkenbare stem nodig. En dat hoeft inderdaad niet per se de mooiste stem te zijn.

 

Aansluiting zorgt voor vertrouwen

Zeggen dat de tone of voice van jouw bedrijf niet mooi hoeft te zijn klinkt raar, maar denk er eens over na. Heb je de reclames van Kruidvat al eens gehoord? Heb je hun reclame-uitingen bekeken? Schreeuwerig is een woord dat in mij opkomt. Het is niet de mooiste stem voor een merk. Maar voor Kruidvat is het wel de meest succesvolle — juist omdát ze ermee opvallen. Ze presenteren zich als marktkramers die met wild enthousiasme en luide stem hun product aanprijzen. Dat past bij hun product, bij wie ze willen zijn. En bij wie ze willen aanspreken: koopjesjagers.

Het vinden van de juiste stem voor je merk is een moeilijke klus. Niet ieder merk zou gebaat zijn bij de Kruidvat-aanpak. Stel je eens de communicatie van een wellnesscentrum voor in de toon van Kruidvat! Of een notariskantoor in de toon van een budgetsupermarkt!

 

 

Alleen foute merken accepteren taalfouten

Taalfouten zijn nooit acceptabel, ongeacht of je een drogist, wellnesscentrum, notariskantoor of budgetsupermarkt bent. Niet iedere klant zal een taalfout spotten, maar de klanten die het zien, zullen het opvatten als een teken van onzorgvuldigheid. En onzorgvuldigheid is een eigenschap die je nooit geassocieerd wil hebben met je merk.

Tip: Ben je zelf niet sterk in taal? Vraag een copywriter om hulp.

 

De hoofdgedachte

Het komt hier op neer: taal wekt emotie op en emotie is doorslaggevend voor aankoopbeslissingen. De effectiviteit van je taalgebruik is zeer beïnvloedbaar, dus is er veel winst te behalen bij het juist toepassen van taal. Streef naar het beste resultaat. Ligt dat buiten jouw expertise, ga dan aan de slag met een storyteller of een copywriter.

En nu mag je op de eerste link van dit artikel klikken (als je het nog niet gedaan hebt). Juist ja, helemaal bovenaan. Luister naar David Gilmour en zijn mannen, en besef terwijl je wegzweeft op hun klanken, dat ook jij een grootmeester in je vak kunt zijn. Als je de juiste woorden maar hebt.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill