Leestijd minuten

E-learning ontwikkelen? Maak gebruik van deze 8 praktische tips!

E-learning is het toverwoord dat het mogelijk maakt om ook in coronatijden goed opgeleid personeel te hebben. Maar hoe ontwikkel je zelf een goed e-learningtraject?

Ik heb sinds het begin van de coronacrisis voor meerdere van mijn klanten de techniek voor e-learning opgezet binnen hun WordPress-website. In dit blogartikel deel ik 8 inzichten. Voor meerdere items heb ik mij laten inspireren door de blog van de onderwijsexperts van HBtraining; het achtste put ik uit mijn ervaring als bouwer van e-learningplatforms.

E-learning ontwikkelen WordPress

1. Zorg voor aansluiting op de doelen van deelnemers

Je begint met het opstellen van de doelen van de deelnemers. Wat moet men na het doorlopen van elke les en het gehele traject weten en kunnen? Aansluiting van het e-learningtraject op persoonlijke doelen in cruciaal. Bestudeer de doelgroep. Ontdek wat haar bezighoudt en wat ze wil leren.

Alleen door je te verplaatsen in de deelnemers bereikt e-learning zijn doelen!

 

2. Plan het leertraject

Eens je op een rij hebt wie de doelgroep is en wat er geleerd moet worden, kan je beginnen met het plannen van het leertraject. Dit doe je best aan de hand van een leerplan waarin de verscheidene leerstrategieën beschreven zijn.

Houd je bij het plannen van het leertraject aan de volgende richtlijnen:

 • Complexe informatie breek je op in kleine onderdelen;
 • Creëer zo mogelijk groepsopdrachten om deelnemers van elkaar te laten leren;
 • Laat deelnemers vooraf nadenken over de lesstof door hen input te laten leveren;
 • Maak gebruik van samenvattingen;
 • Doorbeek de ‘sleur’ van de cursus door af en toe mini-quizzen te incorporeren.

Dit alles garandeert dat de lesstof veel beter onthouden wordt en dat het lestraject niet stresserend wordt.

Het traject giet je vervolgens in een storyboard. Zo zie je welke content je waar nodig hebt.

 

 

3. Begin toegankelijk en werk toe naar complex

Geen enkele deelnemer is hetzelfde. Je moet daarom bij het ontwikkelen van de e-learning rekening houden met de verschillen in kennisniveau en levenservaring die er onder de participanten zijn:

 • Begin het traject daarom niet met de meest ingewikkelde materie;
 • Geef de deelnemers de kans om termen die ze niet begrijpen op te zoeken;
 • Pas de inhoud aan op het niveau van de deelnemer.

Zo valt niemand buiten de spreekwoordelijke boot en blijft iedereen met plezier deelnemen aan de cursus.

 

4. Gebruik rich content

Wanneer je als e-learningontwikkelaar alleen teksten gebruikt uit de papieren instructieboeken, kies je voor de luie en minder efficiënte optie. Het is lui omdat je jezelf er makkelijk van af laat komen. Het is minder efficiënt omdat je niet inspeelt op de verschillende leerstijlen van de deelnemers, met het risico dat men voortijdig afhaakt.

Integreer daarom rich content zoals video, audio, afbeeldingen, infographics, 3D-animaties en virtual reality in het e-learningtraject. Maar pas op! De visuele materialen moeten de leerdoelen ondersteunen, en dus niet overheersen!

 

5. Houd rekening met verschillende leerstijlen

Jij leert niet op dezelfde manier als ik. Waar de ene persoon nieuwe informatie makkelijker oppikt via formeel leren aan de hand van een training, een e-learningtraject en een toets, zal de ander dingen beter onthouden via informeel leren, zoals het bekijken van YouTube-filmpjes of het krijgen van een uitleg van een collega. Ook zijn er mensen die juist indirect leren in een formele situatie: ze slaan iets niet op als leersituatie, maar het brengt hen wel verder.

Welke leerstijl iemand ook prefereert, altijd geldt dat men beter onthoudt wanneer nieuwe informatie vanuit een ander perspectief bekeken kan worden. Ontwikkel je e-learning, probeer dan óf tegemoet te komen aan de verschillende leerstijlen óf onderzoek welke specifieke leerstijl past bij jouw doelgroep.

 

E-learning opzetten België

Fotobron: Brooke Cagle op Unsplash

 

6. Bied verschillende perspectieven

Deelnemers vergaren nieuwe kennis beter wanneer ze werken met verschillende perspectieven. Want hoewel mensen goed zijn in het onderscheiden van hoofdzaken en bijzaken, werkt dit alleen als ze een ander perspectief kunnen aannemen. Het is dus zaak dat deelnemers de leerstof in verschillende contexten kunnen opnemen. (Bestudeer vooral eens het 70-20-10-model!)

Er zijn technieken waarmee je deelnemers het lesmateriaal vanuit verschillende perspectieven kan laten bekijken:

 • Wissel visuele en tekstuele content met elkaar af;
 • Laat deelnemers nieuwe informatie opdoen door het te lezen of juist laten zien in een praktische situatie;
 • Varieer in groepsopdrachten en individuele opdrachten.

 

7. Combineer e-learning met live training

Een topmanier om gebruik te kunnen maken van de kracht van verschillende perspectieven, is door e-learning te combineren met klassikale training of virtualclassroomtraining. Blended learning geeft deelnemers de kans om praktijktheorie tot leven te brengen. Er ontstaat ruimte voor reflectie op de e-learningstof, voor discussie over onderwerpen en thema’s en voor oefenen in de praktijk (rollenspellen zijn hiervoor ideaal).

Blended learning zorgt ervoor dat…

 • …deelnemers steeds kunnen oefenen in een andere context;
 • …en dat er een brug ontstaat tussen de verschillende leerstijlen.

 

E-learning inbouwen in WordPress-website

Fotobron: Buro Millennial op Pexels

 

8. Kies de juiste technologie

Heb je weinig grafische ontwerpvaardigheden? Gebruik een e-learningtool met gebruiksklare templates. Beschik je over een compleet e-learningontwikkelteam? Dat is het absoluut een meerwaarde om een tool te nemen waarin je veel mogelijkheden hebt om de e-learningmodules naar eigen inzicht in te richten.

Tip: laat altijd een expert op het gebied van audio en video meekijken. Goed beeld en geluid maken namelijk een wereld van verschil voor de boodschap die je wilt overbrengen.

Houd tijdens het ontwikkelen rekening met het apparaat waarop de deelnemer bij voorkeur leert en denk na over de momenten waarop je het e-learningtraject zal aanbieden. Houd hierbij ook rekening met de capaciteit van de server waarop de technologie draait en de benodigde breedte van de internetverbinding. Test hoeveel deelnemers tegelijk van de modules gebruik kunnen maken.

 

Hulp nodig bij het bouwen van een e-learningplatform?

Wij helpen je. Motionmill heeft voor meerdere bedrijven, waaronder het Vlaams Pleitgenootschap en Peter Perceval, e-learning geïntegreerd in hun WordPress-websites.

Met onze hulp zorg je ervoor dat jouw collega’s ook in coronatijden leerstof verwerkt krijgen. Wij regelen dat er videochats gedaan kunnen worden, dat leerboeken gedeeld kunnen worden, en dat alle andere technische en grafische aspecten tiptop zijn.

En dat doen we op maat van jou wensen. Jij geeft aan welke onderdelen je zelf kan doen. Wij leggen ons toe op de rest.

Bel of mail mij als we kunnen helpen.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill