Leestijd 4 minuten

Met Google’s Consent Mode meet je beter hoe je website bezocht wordt

Opgelet! Gebruik je Google Analytics om te meten hoe mensen je website bezoeken? Waarschijnlijk is het mogelijk om die metingen te verbeteren.

Tegenwoordig wordt het moeilijker en moeilijker om het bezoekersgedrag van je klanten te meten. Als eigenaar van een website ben je verplicht om rekening te houden met de wetgeving rond privacybescherming. Daarnaast zeggen veel mensen nee tegen cookies, wat voor een hele uitdaging zorgt.

Dat is begrijpelijk, ik accepteer ze ook niet altijd. Soms heb je gewoon geen zin in een koekje. Maar als website-eigenaar, of online marketeer zoals ik, zorgt dat voor problemen. De klassieke cookiemelding is niet zo slim en dat kan zorgen voor een vertekend beeld. Gelukkig gaat Google’s nieuwe Consent Mode slim om met cookies. Hierdoor wordt de cookiemelding op je website slimmer en kun je nauwkeuriger meten met Google Analytics.

Consent Mode zorgt voor slimme Google Analytics Motionmill Online Marketing Antwerpen

Het probleem met Google Analytics en Cookies

Het zit zo: ook Google Analytics maakt gebruik van cookies om gegevens over websitebezoekers te verzamelen. En wat gebeurt er als mensen deze cookies weigeren? Juist! Zonder Consent Mode worden deze mensen niet opgenomen in de metingen. De Google Analytics resultaten worden dus op z’n zachtst gezegd onnauwkeurig.

Maak je je zorgen over je privacy, dan juich je dit allicht toe. Maar om een website goed te beheren, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van het aantal bezoekers en hun gedrag op je site. Welke pagina’s bezoeken ze? Leiden deze bezoeken tot verkoop? Deze waardevolle informatie stelt ons in staat om betere websites te bouwen voor onze bezoekers en hun behoeften nog beter te vervullen.

Zo staan de zaken er dan voor: website-eigenaars lusten graag cookies, sommige bezoekers wat minder. Ik neem aan dat mensen die gevoelig zijn voor hun privacy het acceptabel zouden vinden als de cijfers nauwkeuriger blijven, zolang hun gegevens beschermd blijven, toch?

Gelukkig hebben de bollebozen van Google hier een nieuwe oplossing voor bedacht met Consent Mode. Door deze functie te gebruiken op je website, worden je bezoekers nauwkeuriger gemeten. Jawel, zelfs wanneer ze cookies weigeren!

 

Hoe Consent Mode werkt

Ik ga je niet vervelen met de technische details. Als je er nog meer over wilt weten, vind je de info  op Google’s website. Dit is dus een vereenvoudigde versie van het verhaal.

Je kent het wel: iemand bezoekt je website en er wordt gevraagd om toestemming te geven voor het gebruik van cookies om gebruikersgegevens te verzamelen.

 

Cookiemelding met Consent Mode - Motionmill Online Marketing Antwerpen

 

Standaard kan Google Analytics bezoekers niet meetellen die cookies weigeren. Met Consent Mode worden deze bezoekers echter slimmer opgenomen in de statistieken op basis van de gekozen toestemmingsmodus.

  • Accepteren je bezoekers alle cookies? Google Analytics telt ze mee zoals altijd, met informatie over hun locatie en bezoekersgedrag.
  • Weigeren ze alle cookies? Dan wordt het interessant. In dat geval wordt de data geanonimiseerd verwerkt zonder identificatie van de gebruiker. Google Analytics kan nog steeds belangrijke informatie verzamelen, zoals of een bezoek heeft geleid tot een verkoop. Deze gegevens worden echter niet gebruikt voor bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties. De bezoeken worden dus correct meegeteld, zonder persoonlijke gegevens te verzamelen.
  • Kiest een bezoeker ervoor om cookie-voorkeuren te beheren? Als bezoeker is het ook mogelijk om bepaalde soorten cookies te accepteren en anderen te weigeren. Als je enkel toestemming geeft op één soort gebruik van cookies, dan zal de Consent Mode hier slim mee omgaan. De data die we mogen verzamelen wordt doorgegeven, maar wat je weigerde, blijft mooi weg!

Met Consent Mode is het weigeren van cookies dus geen simpele ja/nee vraag meer voor Google Analytics. Het is eerder een kwestie van nuance. De keuzes van bezoekers worden ook beter gerespecteerd. Sommige websites tonen wel een cookiemelding, maar meten toch alles vanaf het bezoek. Met Consent Mode gebeurt dit sowieso niet. Kortom, dit zijn cookies die gebaseerd zijn op een beter recept.

 

Gaat jouw site al slim om met cookies dankzij de Consent Mode?

Waarschijnlijk niet. Consent Mode is een recente ontwikkeling. In 2020 is Google begonnen met een testfase, maar het is pas sinds vorig jaar dat het echt is gelanceerd. Een oudere cookiemelding op je site werkt zonder Consent Mode. Daarom gaan we de cookiemelding op onze websites nu bouwen met Consent Mode in het achterhoofd. Zo gaat ook deze site slimmer nu om met cookies!

Als marketeer is dit enorm waardevol. Het stelt ons in staat om nauwkeuriger te meten en te adverteren, terwijl we de privacyvoorkeuren van bezoekers blijven respecteren. Dankzij Google’s Consent Mode kan ik optimale marketingcampagnes opzetten.

We kunnen nu ook gebruik maken van Consent Mode op de sites die we voor jullie bouwen. Nieuwe klanten die hun WordPress-site laten hosten bij WPorters zullen hier vanaf nu van kunnen profiteren. Heb je al een site door ons laten bouwen? Of heb je een WordPress-site die we niet bouwen of hosten? We kunnen je nog steeds helpen. Je oude cookiemelding blijft natuurlijk werken, maar als je Google Analytics gebruikt, raden we je aan om over te schakelen naar onze nieuwe oplossing. Geef ons dus een seintje als je hierin geïnteresseerd bent.

Beter meten en minder cookies eten? Het kan. Smakelijk!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill