Zo kies je de juiste kleuren voor jouw merk
Ik wil je vragen om te graven in je geheugen en daar te zoeken naar de antwoorden op de volgende vragen:
- Waarom koos je de kleur die jouw logo en huisstijl hebben?
- Heb je gewoon de kleuren van een vorige incarnatie van jouw huisstijl hergebruikt?
- Heb je de kleuren willekeurig gekozen of zat er een strategie achter?
Wat ik wil, is dat je bewust wordt van jouw keuzes. Dat je evalueert of het goede keuzes waren of juist niet. Want, zoals je zal zien, bepalen de kleuren die jij koos voor een groot deel hoe jouw klanten jouw bedrijf ervaren.
Rode fastfoodketens
Veel ondernemers en grafisch ontwerpers baseren een kleurschema voor een bedrijf simpelweg op de kleuren die je het vaakst ziet binnen een sector. Dat kan een verstandige keuze zijn, want deze kleuren zijn doorgaans goed doordacht. Kleuren kunnen namelijk een effect hebben op je klanten.
Fastfoodketens gebruiken bijvoorbeeld vaak fel rood en opvallende oranjetinten. Studies hebben uitgewezen dat deze kleuren hongeropwekkend zijn, wat de klant aanspoort om razendsnel te eten en snel weer op te hoepelen. Oftewel: exact het doel van een fastfoodrestaurant.
Maar het kan zijn dat jouw kleurenschema absoluut niet aansluit bij het gros van je concullega’s. Is dat erg? Niet altijd. Je kan er een goede reden voor hebben. Dat is waarom ik in de intro van dit artikel een paar vragen stelde aan jou.
Wil je weten welk effect de door jou gekozen kleuren bereiken bij jouw doelgroep? Blijf lezen!
Kleuren en hun effect op klanten
Ik geef je een lijst met de meest voorkomende kleuren en hun betekenis en effect.
Wit
= puurheid, eerlijkheid, hedendaags en verfijnd
Wit is neutraal. In de regel dient het als een achtergrond waartegen informatie gemakkelijk kan worden waargenomen. Wit wordt geassocieerd met zuiverheid, jeugd en licht. Opmerkelijk feit: in Japan symboliseert wit de dood.
Grijs
= autoriteit, praktisch, soberheid en een corporate mindset
Dit is een erg conservatieve kleur die ideaal is wanneer de context vraagt om een serieuze, strikte of grimmige uitstraling.
Zwart
= serieus, onderscheidend, stoutmoedig en klassiek.
Deze kleur geeft een dramatisch, serieus en soms zwaarmoedig effect.
Bruin
= aards, handigheid en subtiele rijkheid
Bruin, de kleur van aarde, is overvloedig aanwezig in de natuur. De kleur wordt vaak gelinkt aan de bouwsector en wordt ook regelmatig gebruikt in logo’s voor bijvoorbeeld advocatenfirma’s.
Blauw
= veiligheid, vertrouwen, autoriteit en waardigheid
Blauw is overvloedig aanwezig in de zakenwereld, en vooral in de financiële sector. Blauw impliceert namelijk financiële veiligheid en verantwoordelijkheid. Het is een van de populairste kleuren in huisstijlen.
Paars
= spiritualiteit, koninklijk, ontwikkeld, prijzig en mysterieus
In branding wordt paars het meest gebruikt in projecten die binnen hun sector in het duurdere segment vallen. Ook zie je paars met regelmaat terugkomen in artistieke toepassingen.
Rood
= passie, vitaliteit, agressie en kracht
Bij het maken van een huisstijl is rood vaak niet meer dan een accentkleur. Huisstijlen waarin rood domineert zie je doorgaans in de voedselindustrie vanwege de eetlustopwekkende eigenschap van deze kleur.
Roze
= vrouwelijkheid, onschuld, zachtheid en gezondheid
Als bedrijf moet je je bewust zijn van de vrouwelijke associaties van roze.
Oranje
= overvloed, plezier, vrolijkheid, positiviteit en zonneschijn
Oranje is perfect voor het highlighten van informatie en voor het overbrengen van een boodschap die draait rond jeugd en activiteiten. Het is verrassend genoeg ook een kleur die intellectuelen erg aanspreekt.
Geel
= opgewekt en aangenaam
Geel is een optimistische kleur die vooral een positieve reactie opwekt. Geel motiveert en stimuleert creatieve en intellectuele energie.
Groen
= versheid, gezondheid en rust
Groen heeft een kalmerend effect, wat de hoofdreden is waarom je het veel ziet in de gezondheidszorg. Groen wordt ook gebruikt om boodschap van status, rijkdom en betrokkenheid met het milieu over te brengen.
Wie wil je zijn?
Mijn hoop is dat het bovenstaande duidelijk maakt dat je jouw huisstijlkleuren niet willekeurig moet kiezen. Dat je niet moet denken: ‘O, ik vind paars mooi, dus dat wordt de kleur van mijn logo.’
Denk na. Wat is je product en wie is jouw doelgroep? Dát bepaalt de keuze van de kleur!