Leestijd 9 minuten

Tijd voor een redesign? Dit is wat je zeker moet weten bij het verhuizen van je website.

Verhuizen, het is altijd een gedoe. Dat is ook zo als je een website een frisse nieuwe look geeft met een redesign.

De migratie van een website kan uitdagend zijn. Vooral als het gaat om het behoud van je SEO-ranking en het voorkomen van onvoorziene technische problemen, is het belangrijk om goed na te denken over de verhuizing en alle aspecten ervan zorgvuldig te plannen. Maar laat dat je niet afschrikken. Dit is een mooie kans om je website te verbeteren, verouderde content te verwijderen en de gebruikerservaring te optimaliseren. In deze blogpost geven we je enkele tips mee waarmee je zorgt dat de verhuizing van je website soepel verloopt, zonder al te veel kopzorgen.

illustratie van twee verhuizers wat je moet doen bij het verhuizen van je website Motionmill webdesign

Als je ooit al een website hebt laten redesignen, weet je dat het verhuizen van de website een stressvol moment kan zijn. Er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat de migratie soepel verloopt. Gelukkig hebben wij al zodanig vaak websites overgezet dat we je de belangrijkste aandachtspunten kunnen meegeven. Dit is wat je moet doen bij de verhuizing van je website, zonder dat je er grijs haar aan overhoudt:

 

Maak een back-up

Verhuizen website - back-upAls je 1 ding onthoudt van dit artikel moet het dit wel zijn: als je grote wijzigingen maakt zoals bij een redesign en een verhuizing, moet je ALTIJD een back-up maken van je site. Op die manier kan je nog teruggaan naar de vorige versie als je op problemen stoot. Ook verzeker je dat er geen oude inhoud verloren gaat die je toch wilt behouden. In het ergste geval is het mogelijk dat je merkt dat de veranderingen lagere conversies opleveren of je gebruikers niet aanspreken. Ook dan is het handig om een kopie te hebben.

Weet je niet hoe je back-ups maakt? Als je over een goed hostingpakket beschikt, zal je leverancier je hiermee helpen. Ook bij onze webhosting van WPorters is dat zo.

 

Plan, plan, plan

Verhuizen website - planVoor je begint aan het verbouwen en verhuizen van een website moet je goed plannen. Dit is hét moment om je website kritisch onder de loep te nemen en ze te verbeteren waar nodig. Zijn er pagina’s die slecht bezocht worden? Wat scoort wel heel goed? Kan je de gebruikerservaring op je website verbeteren? Met een analyse en audit van je website kom je dit te weten. Ook wij kunnen je hiermee helpen.

Bovendien is het belangrijk om je website grondig in kaart te brengen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je de paginastructuur van je site verandert tijdens de verbouwing van de website. Dat kan voor problemen zorgen voor je bezoekers en voor zoekmachines zoals Google.

 • Is het de bedoeling dat de structuur zo veel mogelijk hetzelfde gehouden wordt? Maak dan een lijst van alle pagina’s op de oude website. Zorg ervoor dat je ze op de nieuwe website op dezelfde manier opbouwt.
 • Is de inhoud van je site ondertussen wat verouderd? Dan wil je dit aanpakken door pagina’s te vernieuwen, samen te voegen of te schrappen. Hier wil je eerst een overzicht van de gewijzigde pagina’s maken. Bovendien wil je ook een lijst maken van de pagina’s die momenteel getoond worden op de Google zoekresultaten. Dit proces noemen we sitemapping.

Wat trouwens ook belangrijk is, is om te plannen wanneer je site live gaat. Het is wel goed om hier flexibel in zijn, want je gaat je site pas overzetten wanneer alles op punt staat. Bespaar je wat stress en doe dit rustig aan. Maar wat we hier zeker vermijden is sites live zetten op een vrijdag. Als er dan onverwachts problemen opduiken kan het zijn dat je klanten een heel weekend naar een kapotte site zitten te kijken. Plan dus zeker een extra dag na de lancering van je nieuwe site waarop je een oogje in het zeil houdt.

 

Kijk naar de SEO

Verhuizen website - seoSEO is een van de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden bij de verhuizing van een website. Het zou zonde zijn om al die moeite te steken in een nieuwe site, als mensen ze niet meer terugvinden.

Blijft de inhoud van je website grotendeels hetzelfde? Als je de SEO van je oude website niet overneemt naar de nieuwe site, loop je het risico dat je bezoekers en ranking op Google verliest. Zorg ervoor dat alle metadata en alt-tags correct zijn ingesteld en dat de nieuwe website op dezelfde manier geoptimaliseerd wordt als de oude website. Als je werkt met WordPress en een SEO-plugin zoals Yoast SEO is dit eenvoudiger.

Is de structuur van je site aangepast? Dan moet je ervoor zorgen dat alle oude URL’s die nu niet meer bestaan correct worden omgeleid naar relevante nieuwe pagina’s. Bestaat er geen equivalente nieuwe pagina? Leidt ze dan om naar je homepagina. Je wilt in ieder geval niet dat mensen op een 404-pagina terechtkomen wanneer ze de oude pagina’s proberen te bezoeken. De kans is groot dat ze dan naar een andere website gaan. Gelukkig kan je dit voorkomen als je een goede sitemap maakt en redirects voorziet. Hoe je oude content herwerkt en redirects aanmaakt, beschrijven we hier in meer detail.

Vergeet ook niet om de oude XML-sitemap te vervangen door een nieuwe wanneer je herwerkte pagina’s af zijn. Dit bestand vertelt Google wat de structuur van je nieuwe site is, zodat je pagina’s beter gevonden worden.

[mm_contact section_title=”Heb je hulp nodig met het verhuizen van je website? ” contact_box_title=”Boek nu een gesprek” contact_box_subtitle=”Onze bedrijfsstrategist helpt je verder” bg_color=”secondary” background_image=”” type=”calendly” content=”We kunnen je helpen met de redesign en verhuizing van je website. Hulp nodig met je SEO? Ook dat is geen probleem. Onze marketing-experts nemen je website grondig door en verbeteren ze waar nodig.” contact_id=”0″][/mm_contact]

 

Test alles op voorhand

Voordat je een nieuwe website live zet, moet je alles grondig testen.

We werken daarom in een aparte ontwikkelingsomgeving voor onze redesigns. Het herwerken van een website kan meerdere weken in beslag nemen en je wilt natuurlijk niet dat je site die hele tijd plat ligt. Door een kopie van je site te maken en je nieuwe design te bouwen in een aparte testomgeving, houd je de tijd waarin je website ontoegankelijk is zo kort mogelijk. Bovendien kan je zo rustig je tijd nemen met je wijzigingen, want je bezoekers zullen er niets van merken.

En zo’n testomgeving is natuurlijk ideaal voor wel, het testen. Je kunt er rustig alle puntjes op de i zetten zonder je zorgen te hoeven maken over pottenkijkers. Controleer alle links en functionaliteiten, en zorg ervoor dat de website op alle apparaten goed wordt weergegeven. Het laatste wat je wilt, is dat bezoekers op een 404-pagina terechtkomen of dat bepaalde functies niet werken op bepaalde apparaten.

Ook de snelheid van je pagina’s kan je al optimaliseren in je testomgeving.

 • Optimaliseer afbeeldingen. Geef afbeeldingen niet meer megabytes dan nodig. Probeer het gebruik van zware achtergrondafbeeldingen, video’s en GIF’s te beperken en comprimeer deze beelden. Het is bijna nooit de bedoeling om beelden van 3MB op je site te gebruiken!
 • Optimaliseer je code. Door scripts van derden (Facebook-widgets, live chats, enz.) te beperken en te optimaliseren hoe lettertypes en iconen geladen worden, zorg je voor een snellere site.
 • Verwijder de plug-ins die je niet meer gebruikt. Plug-ins vertragen een website. Als je een bepaalde plug-in niet meer gebruikt op je nieuwe website, verwijder je deze.
 • Stel caching in. De browser van je bezoekers gebruikt sowieso al caching. Gebruik ook nog eens caching langs de kant van je website om ze nóg sneller te maken. Een cache verzamelt de data die verwerkt worden door een website en slaat ze op voor later gebruik. Zo hoeft een apparaat niet bij elk bezoek alle elementen van de pagina opnieuw te downloaden. Dit zorgt voor een snellere gebruikerservaring.

Pas wanneer alles getest is qua SEO, functionaliteit en snelheid, is je website klaar om te verhuizen.

 

Tijd voor de verhuizing. En opnieuw testen!

Verhuizen website - verhuiswagenEr zijn verschillende manieren om een site te verhuizen, maar het veiligste is om je website over te zetten via FTP. Maak trouwens nog eens een back-up op dit moment, van zowel je oude site als je redesign. Je weet maar nooit!

Deze overzetting kan ingewikkeld worden, want 1 bestand op de verkeerde plaats zorgt er al snel voor dat je site niet meer werkt. Gelukkig zal een goed hostingbedrijf je hiermee helpen. Hosting, FTP, PHP, database, DNS, domeinnaam… je hoeft je er niet in te verdiepen. Laat de verhuizing gewoon aan je provider over.

Bekijk ook hoe lang de effectieve verhuis zal duren. Gaat je website een paar uur offline? Dan toon je in de tussentijd best een melding die je bezoekers hierover inlicht.

Let op: nadat je jouw website hebt overgezet moet je toch nog eens opnieuw testen. Het is niet omdat alles er in je testomgeving goed uitzag, dat er niets verkeerd kan gaan in de nieuwe omgeving. Controleer daarom ook deze punten na je verhuizing:

 • Is je Google Analytics (of je Google Analytics alternatief) nog goed gekoppeld?
 • Scan je cookies opnieuw, want die zijn waarschijnlijk niet meer hetzelfde.
 • Werken je formulieren nog? En komen de mails nog goed binnen bij een inzending?
 • Worden je advertenties weergegeven als je hier gebruik van maakt?
 • Zijn al je afbeeldingen nog zichtbaar na het wissen van je browsercache? En worden je lettertypes nog correct geladen? Test dit zeker ook eens uit op andere apparaten.
 • Werken alle links op je website nog?
 • Leiden de Google resultaten naar de correcte pagina’s, zoals verwacht na het leggen van je redirects?

Ook is het nu tijd om die SEO terug in de gaten te houden. Heeft de verhuizing een invloed op het aantal bezoekers? Zijn er pagina’s die nu minder goed scoren op Google, of juist beter? Zeker in de eerste maanden na het livegaan is het interessant om dit te bekijken.

 

Communiceer de verhuizing met je klanten

Verhuizen website - communicatieBij het herwerken van een website moet je de gebruiker in gedachten houden. In je redesign maakte je de website waarschijnlijk al eenvoudig te navigeren en zorgde je ervoor dat alle inhoud gemakkelijk te vinden is. Prima voor je klanten, toch? Ja, maar het betekent dat er heel wat veranderd kan zijn aan je site. En dat kan verwarrend worden voor je trouwe bezoekers.

Als je werkt met klanten die je website regelmatig herbezoeken, zoals bij een webshop, dan is het belangrijk om de verhuizing van je website te communiceren. Laat je klanten en andere partners weten dat je website werd verhuisd en dat er wijzigingen zijn. Verander je van domeinnaam? Zorg er dan zeker voor dat iedereen weet waar ze de nieuwe website kunnen vinden en wat ze kunnen verwachten als ze daar aankomen. Ideaal is om een nieuwsbrief te versturen.

 

Neem je tijd

Tot slot, vergeet niet om rustig te blijven ademen. Het redesignen en verhuizen van een website kan stressvol worden, maar het is ook een kans om iets nieuws en geweldigs te creëren. Dus plan zorgvuldig, neem je tijd en geniet van het creatieve proces.

Schakel ook zeker hulp in als je ze nodig hebt. Wie weet werken we wel samen om die verhuisstress weg te nemen?

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill