Leestijd 8 minuten

Gooi niet al je oude content weg! Recycleer goede blogartikels

Content? Content is alle inhoud van je website: artikels, whitepapers, e-books, vlogs, podcasts, nieuwsbrieven. Deze media zijn de ruggengraat van je inbound marketing en maken van jouw website een goede leerling voor zoekmachines.

Bovendien helpt goede content jou om je binnen jouw vakgebied te positioneren als expert. Klanten trek je makkelijker over de streep als ze geloven dat jij de ervaring en skills hebt om hen verder te helpen.

Waarschijnlijk vertellen we je niets nieuws en ben jij al sinds eeuwen content aan het creëren. Geweldig!

Maar de kans bestaat dat jij je afvraagt: mag ik die oude blogartikels opnieuw gebruiken?

En dan is het antwoord klaar en duidelijk: NATUURLIJK WEL! Het is gewoon afhankelijk van hoe content jij bent over jouw oude content.

Motionmill webbureau Antwerpen - content recycleren met redirects

‘Content recycleren? Ik ben toch niet lui’

Nee, je bent niet lui. Een sceptische geest kan contenthergebruik veroordelen, maar dat is een compleet verkeerde instelling. Content recycleren is vooral héél slim. We leggen je uit waarom.

De realiteit is dat bedrijven het enorm druk hebben en dat ieder uur dat in online marketing wordt gestoken geld kost.

Meer nog: content hergebruiken kan je heel wat opleveren.

  • Je bespaart werkuren, en time is money.
  • Je versterkt je merkpositie, want je scherpt de boodschap die je bedrijf wil uitdragen aan.
  • Je helpt je SEO, en wordt zo een betere vriend van zoekmachines.
  • Je boort een nieuw publiek aan voor jouw topcontent en bouwt op die manier een Best Off van jouw blogartikels op.
  • Je gaat duurzaam te werk want je vermijdt dat mensen onnodig door verouderde pagina’s surfen.
    Elke pagina die geladen wordt verbruikt energie. Door de pagina’s die je niet meer gebruikt op te recycleren en te verwijderen, voorkom je dat bezoekers verdwalen op je website en verminder je het energieverbruik van je site.

Content recycleren? Je interne kennis respecteren!
Niet lui dus. Wel slim!

 

 

Recycleer! Maar doe het goed.

Durf eerlijk naar je content te kijken. Ook wanneer artikels nog niet heel oud zijn, kunnen ze toch hopeloos verouderd lijken. Of ze waren niet je beste werk. Dat is helemaal ok. Maar dan weet je ook: hup, weg ermee.

Laat je niet verleiden om je volledige oude archief op het stort te doen. Er zitten zeker pareltjes tussen je oudste content die de tand des tijds rimpelloos hebben doorstaan.

Het oudste artikel op de Motionmill-site stamt uit 2006. Op internetgebied is dat bijna het equivalent van de muurschilderingen in de grotten van Lascaux. En tóch is dat artikel nog steeds belangrijk. Net zoals die muurschilderingen, trouwens.

‘Sexy of strak: zo bepaal je de lijn van je website’, bespreekt het evenwicht tussen esthetiek en functionaliteit in een webdesign. Dit thema is nu nog even actueel als toen én het past nog perfect in het verhaal dat we met Motionmill willen vertellen. Een ‘goude oude’ dus.

Kijk vooral kritisch naar de inhoud en relevantie van jouw content, niet naar de datum waarop je op ‘publiceren’ drukte. Recycleer datgene wat herbruikbaar is en gooi de rest maar bij het afval.

 

Is je content het hergebruiken waard?

Is jouw content goed genoeg om opnieuw aan je publiek te presenteren? Neem de proef op de som en gebruik ons onderstaand schema.

Om te bewijzen dat ook wij onze top content recycleren: dit schema is al een paar jaar oud, maar heeft helemaal niet aan relevantie ingeboet.

 

Motionmill webbureau Antwerpen Content recycleren-Content hergebruiken schema

 

➝ NEE! Tijd om je blogartikel te verwijderen.

Waarschijnlijk heb je oude berichten of pagina’s op je site die je niet meer nodig hebt. Een artikel over een product dat je niet meer verkoopt, een aankondiging van een evenement van 5 jaar terug of oude pagina’s die niet veel (meer) zeggen – zogenaamde dunne inhoudspagina’s.

Deze oude content voegt geen waarde meer toe, nu of in de nabije toekomst. Weg ermee!

Let wel! Met ‘verwijderen van oude content’ bedoelen we niet gewoon op ‘verwijderen’ drukken en klaar.

Als je dat doet, kan de inhoud na verwijdering wekenlang in Google worden weergegeven! En als iemand er via die weg op klikt, dan komt die bezoeker op je ‘404-pagina’ terecht.

Als Google een bericht niet kan vinden, retourneert de server meestal de status ‘404 Not Found’ naar de bot van de zoekmachine. Je vindt dan ook een ‘404-crawlfout’ in je Google Search Console voor die pagina.

 

Contentmarketeer Antwerpen

 

Op termijn leert Google dat die pagina niet meer bestaat en verdwijnt de URL geleidelijk van de pagina’s met zoekresultaten, maar dat kost tijd. En wie weet hoeveel bezoekers al ontgoocheld op je 404-pagina terecht kwamen?

Hoe ga je te werk om die gevreesde ‘404 – pagina niet gevonden’ te vermijden? Er zijn twee mogelijkheden:

 

1. Leid je oude bericht om naar een gerelateerd bericht

Wanneer een URL nog steeds waarde heeft omdat je bijvoorbeeld een aantal kwaliteitslinks hebt die naar die pagina verwijzen, leid dan jouw URL om naar een gerelateerde URL.

Dat doe je met een ‘301-omleiding’ (vaak ook op zijn Engels een redirect genoemd). Zo laat je zoekmachines en bezoekers weten dat er op je site een betere of nieuwere versie van deze content is. De ‘301-omleiding’ stuurt mensen en Google automatisch naar deze betere of nieuwere pagina.

Een ‘301-omleiding’ bouwen is niet zo moeilijk. Hoe je dat met WordPress doet, lees je hier. Toch nog in dubio? Contacteer ons even.

[mm_contact section_title=”Hulp nodig?” contact_box_title=”Contacteer onze bedrijfsstrategist” contact_box_subtitle=”Mark staat voor je klaar” bg_color=”secondary” background_image=”https://motionmill.com/bg-gradient/” type=”calendly” content=”Ga voor een half uur gratis brainstorm met Mark, al meer dan 20 jaar WordPress-expert. Hij bekijkt met jou welk contentplan het beste past bij je site.” contact_id=”8491″][/mm_contact]

2. Vertel zoekmachines dat je de content opzettelijk weghaalde

Als er geen relevante pagina op je site is waarnaar je kunt omleiden en je dus toch een artikel in de virtuele prullenbak gooit, dan doe je er goed aan om dat aan Google te vertellen.

Hoe? Simpel. Dat doe je door de pagina in Google de status ‘410 Deleted’ te geven. Deze statuscode vertelt Google en bezoekers dat de inhoud niet zomaar is verdwenen; je hebt het met een reden verwijderd. Zo weet je zeker dat Google je pagina niet meer toont in een zoekopdracht.

Gebruik dus de ‘410-status’, want dat vertelt Google dat de pagina voor altijd verdwenen is. Google zal daar sneller op reageren dan met een 404. Even uitvissen hoe je dat doet? Op de website van Yoast vind je een uitgebreid artikel over HTTP-statuscodes.

 

➝ JA! Update je content

Maak het jezelf niet te gemakkelijk. Soms moet je een stukje content updaten vooraleer je het kunt hergebruiken:

  • Cijfers verouderen. Dat heeft iedereen ongetwijfeld ook al opgemerkt aan de energiefacturen anno 2022. Cijfers blijven niet altijd stabiel. Schreef je in 2017 nog een stuk over het aantal satellieten dat baantjes rond de aarde trekt, dan zal je best even nagaan of dat er nog evenveel zijn. Vermeld ook altijd je bron of voeg een hyperlink toe ernaar verwijst. Zo weet je lezer ook binnen een jaar op welke statistiek of welk onderzoek je je hebt gebaseerd.
  • Beeldmateriaal veroudert.Ook foto’s en diagrammen kunnen aan relevantie inboeten. Als het beeldmateriaal bovendien écht oud is, kan je soms aan de kwaliteit zien dat het uit een ander tijdperk stamt. Kan je de pixels tellen? Weg ermee!
  • Bedenk een andere titel. Niet iedere pakkende titel scoort goed bij zoekmachines. Wil je dat jouw artikel hoog scoort in Google? Verander je titel in eentje die relevante zoekwoorden bevat.
  • Voeg eigen ervaringen toe. Stel dat je een artikel hebt geschreven over bloggen op je WordPress-website. Dan heeft het meerwaarde ook je persoonlijke expertise toe te voegen. Vertel je lezer hoe het moet en durf een standpunt in te nemen: jij hebt de ervaring, dus deel ze!
  • Metagegevens verouderen. Het online zoekgedrag van je doelgroep kan veranderen. Daarom is het aan te raden zijn om af en toe jouw metagegevens te updaten. Geef het artikel een geactualiseerde metatitel en metaomschrijving. Veel contentmanagementsystemen (CMS) laten je toe dat te doen. Voor een WordPress-website kunnen we de plug-in Yoast adviseren. Die gebruiken wij immers ook! Onderstaande afbeelding laat zien welk deel van een Google-resultaat de metatitel is en welk deel de metabeschrijving.

 

Motionmill webbureau Antwerpen - Metatitel + metabeschrijving

 

Omleiding: zorg voor redirects waar nodig

Afhankelijk van je contentmanagementsysteem bestaat de kans dat de URL van je artikel verandert wanneer je het update.

Bijvoorbeeld, jij hebt een een artikel voor het eerst gepubliceerd op 5 oktober 2013. Jouw CMS heeft het artikel de volgende naam gegeven: www.satelliet-suzie.be/2013/10/05/jaaroverzicht-statellieten.

Omdat je het artikel op 3 september 2022 hebt geüpdatet is de URL veranderd in www.satelliet-suzie.be/2021/09/03/jaaroverzicht-satellieten.

Dit kan problemen geven wanneer iemand (bijvoorbeeld via Google of via jouw social media) op een link met de oude URL klikt. Deze persoon wordt dan omgeleid naar… Jawel ‘404 – pagina niet gevonden’.

Zorg daarom ook hier voor redirects of de ‘301-omleiding’, zodat iedereen automatisch doorgeleid wordt naar de nieuwe URL.

 

Experimenteer met formats en media

Dat een blogartikel een blogartikel is, betekent niet dat dit voor altijd zo moet blijven. Gebruik je oude content en gooi het eens in een nieuw format:

  • Kunnen mensen via je website een e-book of whitepaper downloaden? Pluk er stukjes info uit en maak er een blogje of social mediabericht
  • Zet tekstuele content om in een infographic. Je oude content oogt meteen weer fris!
  • Maak eens een quiz of poll van je content. Mensen houden ervan om hun mening te geven.
  • Durf je stem te gebruiken en presenteer je teksten in een filmpje, vlog of podcast.
  • Gebruik je content als basis voor een verhaal in Instagram of Facebook Stories. Of maak er een Reel of TikTok-video
  • Verzamel sterke, aan elkaar verwante blogartikelen in een e-book. Bonus: tijdens het downloadproces kan je mensen aanmoedigen om zich in te schrijven voor je digitale nieuwsbrief!

En omdat wij fervente recycleerders zijn: dit blogartikel is ook het product van upcycling van twee eerder verschenen blogartikels (artikel 1, artikel 2). Want het is gewoon content die content maakt.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill