Leestijd 2 minuten

Google Analytics 4: een analyse van de meest ingrijpende update ooit

Ik hou meer van Google Analytics dan van kittens. En dat zegt veel, want kittens zijn de meest schattige uitvinding die het universum ooit heeft gedaan.

Mijn ontembare liefde voor Analytics daarentegen heeft niets met schattigheid te maken, maar met de ongekende inzichten in de prestaties van websites en online campagnes die deze software geeft.

Het zal je dan ook niet verbazen dat ik de introductie van de nieuwste versie van Analytics op de voet heb gevolgd. Het is een van de grootste veranderingen die Google Analytics gekend heeft. Maar wat is er nu juist veranderd? Hoe kan jij er als ondernemer of marketeer je voordeel mee doen?

En ook: hoe installeer je Google Analytics 4?

Google Analytics 4 installeren en gebruiken

GA4 vs Universal Analytics

De oude versie van Google Analytics (Universal Analytics) ken je waarschijnlijk wel. Enkele weken geleden lanceerde Google een totaal nieuwe versie genaamd Google Analytics 4 (GA4).

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe versie moet je een Google Analytics 4-property instellen. Het is dus niet mogelijk om GA4 in je bestaande property te gebruiken. Dit komt omdat het gegevensmodel totaal verschillend is. Bij Universal Analytics mat Google alles op basis van sessies in combinatie met gebruikersdata. Door het opkomen van one pagers en apps bleek het tracken van sessies niet altijd de beste manier van gegevens verzamelen.

Bij GA4 ligt de focus daarom meer op events en parameters. Zo wordt er meer gekeken naar waardevolle bezoeken en interacties in plaats van puur naar de sessies. Doordat het gegevensmodel zo anders is kan je jouw historische data niet gebruiken in de GA4-property.

Universal Analytics en GA4 werken voorlopig perfect naast elkaar. Je kan binnen één account een property aanmaken voor Universal Analytics en een voor GA4. Eens je dit ingesteld hebt, heb je dus twee versies van Google Analytics op jouw website staan. Deze twee versies zullen elk hun eigen data verzamelen.

 

Verwijder je Universal Analytics-property niet

De reden waarom je best ook je oude property blijft gebruiken, is omdat de nieuwe property geen historische data bevat. Je begint dus helemaal vanaf nul. Door beide properties te gebruiken, bouw je historische data op in GA4 maar kan je ook terug naar het verleden kijken in Universal Analytics.

Ik mis momenteel bovendien enkele functies van de oude versie in GA4. Je kan bijvoorbeeld zelf nog geen dashboards maken en ook de integratie met de search console is nog niet mogelijk. Maar geen paniek! Google is nog volop bezig met het ontwikkelen van GA4. De kans is dus erg groot dat deze features er in de toekomst nog aankomen.

Toch raad ik je aan om de GA4 versie al te installeren. Zo heb je een mooie overgangsperiode. Je start al met het verzamelen van historische data tegen het moment dat GA4 helemaal op punt staat en Universal Analytics niet meer gebruikt zal worden.

Ook is het belangrijk om er vlot mee te leren werken, aangezien de nieuwe versie over een tijdje Universal Analytics zal vervangen.

 

Google Analytics 4 installeren

Wil jij jouw account upgraden naar Google Analytics 4? Volg de volgende stappen:

  • Ga naar jouw Google Analytics-account.
  • Ga naar ‘beheer’. Je ziet dan het volgende scherm:

 

Google Analytics 4 upgrade review

 

  • Klik in het midden op ‘upgraden naar GA4’.
  • Je krijgt het onderstaande scherm te zien. Klik op ‘aan de slag‘.

 

Google Analytics 4 review

 

  • Daarna kan je eenvoudig een nieuwe property maken door op ‘property maken’ te klikken.

 

Google Analytics 4 beoordelingen

 

  • In een nieuw venster zal de ‘installatieassistent‘ verschijnen.
  • Hier vind je alle gegevens om de tracking van je nieuwe property correct in te stellen.

 

Google Analytics 4 installeren

 

Het Analytics-avontuur begint

Eens je de tracking code op je website gezet hebt, kan je van start gaan met Google Analytics 4. Begin bijvoorbeeld met het instellen van gebeurtenissen en ontdek de andere nieuwe features die de update te bieden heeft.

Ik ga zelf ook volop experimenteren met al het nieuws dat GA4 te bieden heeft. Houd dus zeker onze blog in de gaten voor een uitgebreidere update over de mogelijkheden van Google Analytics 4.

Heb je vragen over Google Analytics 4? Of lukt het niet om jouw property te upgraden? Krijg je de gebeurtenissen niet correct ingesteld? Geen probleem! Bel me, mail me of schrijf me en ik help je hier graag mee verder.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill