Leestijd 29 minuten

201 factoren die in 2022 bepalen hoe hoog je website scoort in Google

Probeer jij als website-eigenaar, marketeer of webdesigner grip te krijgen op het mysterieuze Google-algoritme? Dan sta je voor een serieuze uitdaging.

Ik zal je een handje helpen. Vanuit mijn oogpunt als SEO-expert heb ik tientallen online bronnen van vakgenoten doorgelezen, deze kennis vervolgens vermengd met mijn eigen ervaringen, en tot slot deze lijst met 201 rankingfactoren van Google samengesteld.

Dit is hoe je anno 2022 hoog zal kunnen scoren in de zoekresultaten van Google.

Hoog scoren Google algoritme

Opmerking: sommige van de items in deze lijst met rankingfactoren voor Google zijn bevestigd door Google of bewezen door vakmensen. Andere items zijn theorieën van SEO-specialisten, en enkele zijn ronduit controversiële ideeën die rondzweven op het internet. Meerdere items heb ik zelf ondervonden als SEO-specialist in Antwerpen. Ongeacht de status van het item, ik vermeld hem. (Al zal ik altijd trachten duidelijk te maken hoe serieus je een factor moet nemen.)

Wanneer er door mij informatie is verkregen van externe websites (óók als het van concurrenten is), dan link ik in de desbetreffende tekst naar die website. Her en der zijn er afbeeldingen opgenomen die horen bij onderzoek dat door externe partijen is uitgevoerd. Op of bij deze afbeeldingen staat altijd de maker vernoemd of een link naar de bron vermeld. Indien dit niet het geval is, dan betreft het eigen werk. Heb je vragen over deze rankingfactoren voor Google? Mail me!

 

Rankingfactoren voor Google: inhoudsoverzicht

  • Domeinfactoren: items 1 t/m 10
  • Factoren op paginaniveau: items 11 t/m 69
  • Factoren op siteniveau: items 70 t/m 86
  • Backlinkfactoren: items 87 t/m 133
  • Gebruikersinteractie: items 134 t/m 144
  • Speciale regels van Googles algoritme: items 145 t/m 164
  • Merkfactoren: items 165 t/m 175
  • On-site webspamfactoren: items 176 t/m 190
  • Off-site webspamfactoren: items 191 t/m 201

 

Domeinfactoren

1. Leeftijd van de domeinnaam

Laten we deze lange lijst met rankingfactoren voor Google starten met een belangrijke domeinfactor.

In deze video zegt Matt Cutts van Google:

Het verschil tussen een domeinnaam die 6 maanden oud is tegenover één die een jaar oud is, is niet zo groot.

Oftewel: Google let op de leeftijd van je domeinnaam, maar niet heel erg.

 

2. Je keyword verschijnt in je domeinnaam

Dit geeft je website niet meer de boost die het ooit gaf. Maar het hebben van je keyword in je domeinnaam (bijvoorbeeld www.ikverkoopschoenen.be wanneer je keyword ‘schoenen’ is) fungeert nog steeds als een teken van relevantie.

 

3. Keyword als eerste woord in je domeinnaam

Een domeinnaam waarin je keyword als eerste woord staat (bijvoorbeeld www.makelaarjanssens.net wanneer je keyword ‘makelaar’ is) geeft je een voorsprong op domeinnamen die:

  • Dat keyword geheel niet bezitten.
  • Of dat keyword in het midden of einde van de naam hebben.

 

4. Registratieduur van de domeinnaam

Google zegt:

Waardevolle (rechtmatige) domeinnamen worden vaak voor enkele jaren vooruit betaald, terwijl tijdelijke (illegale) domeinnamen zelden langer dan een jaar worden gebruikt. Het kan daarom zijn dat de datum waarop de domeinnaam verloopt als een factor wordt beschouwd bij het voorspellen van de rechtmatigheid van een domeinnaam.

 

5. Keyword in subdomein

Een poll van Moz onder SEO-experts geeft aan dat een merendeel meent dat het hebben van je keyword in je subdomein de ranking positief beïnvloedt:

 

SEO tips - SEO agency Antwerpen

 

6. Domeingeschiedenis

Een website met regelmatig wisselende eigenaarschap, maar ook websites die plotseling sterk in de ranking is gezakt, kan tegen Google zeggen om diens geschiedenis te resetten, waarbij links naar de domeinnaam teniet worden gedaan. En in sommige gevallen kan de gestrafte domeinnaam de straf overdragen aan de nieuwe eigenaar.

 

7. Exacte Match Domeinen (EMD)

Wanneer je keywords ‘webdesign’ en ‘antwerpen’ zijn, dan zou jouw EMD bijvoorbeeld www.webdesignantwerpen.be zijn. Dit kan jou een klein voordeel geven in de ranking.

 

8. Publieke of private WhoIs

Een WhoIs is een internetservice die informatie geeft over een domeinnaam. Heb je een website, dan staan jouw domeingegevens ook ergens in een WhoIs. Heb je deze informatie echter op privé staan, dan kan dat een teken zijn dat je iets te verbergen hebt.

 

9. Gestrafte WhoIs-eigenaar

Als Google een bepaalde persoon identificeert als een spammer, dan is het logisch dat Google andere websites die eigendom van die persoon zijn onder de loep neemt.

 

10. Top Level Domain van een land

Het hebben van een TLD van een bepaald land (.be, .nl, .fr) kan de site helpen om in dat respectievelijke land hoog te scoren. Het kan echter ook de wereldwijde ranking beperken.

Laten we verdergaan met de tweede categorie van rankingfactoren voor Google: de factoren op paginaniveau!

 

Factoren op paginaniveau

11. Keyword in de metatitel

Al is het niet meer zo belangrijk als het ooit was, het hebben van je keyword in je metatitel (ook wel title tag genoemd) is nog steeds een belangrijk onderdeel van on-page SEO.

 

12. De metatitel begint met het keyword

Volgens Moz presteren meta-titels die beginnen met het keyword beter dan meta-titels met het keyword aan het einde van de titel.

 

13. Keyword in de metabeschrijving

Metabeschrijvingen worden niet gebruikt als directe rankingfactoren voor Google. Maar je metabeschrijving kan je doorklikratio beïnvloeden, hetgeen een belangrijke rankingfactor is.

 

14. Het keyword verschijnt in H1-titels

H1-titels zijn bijna zo belangrijk als de metatitel. De H1 is een teken van relevantie, heeft een marketeer uit Antwerpen mij in de oren gefluisterd.

 

15. Frequentie van een keyword

Hoe vaker een woord op een pagina voorkomt, hoe waarschijnlijker het is dat de pagina over dat woord gaat. Google gebruikt zeer waarschijnlijk een zeer geavanceerde mechanisme om dit te berekenen.

 

16. Lengte van de content

De content (vakjargon voor de inhoud van je website) beïnvloedt de ranking. Pagina’s met langere content kunnen dieper ingaan op materie en worden door het Google-algoritme bevoorkeurt ten opzichte van korte, oppervlakkige berichten, toont een studie van een Amerikaans SEO-bureau:

 

SEO tips - SEO agency Antwerpen

 

17. Inhoudstabel

Wanneer je aan pagina’s met veel content een inhoudstabel toevoegt (die uiteraard gelinkt is aan de hoofdstukken die erin vernoemd worden), kan Google beter begrijpen waar een pagina over gaat.

 

18. Keyworddichtheid

Ik geef het toe (en Google doet dat ook): de keyworddichtheid is niet meer zo belangrijk als het was, maar Google gebruikt het mogelijk nog steeds om het onderwerp van je pagina te bepalen. Daarom is dit item alsnog opgenomen in deze lijst met rankingfactoren voor Google. Ga echter niet te ver met je keyworddichtheid, want dan kan je juist sterk dalen in je ranking.

 

19. LSI-keywords

LSI staat voor Latent Semantic Indexing. Met deze manier van indexeren controleert een zoekmachine niet alleen hoe vaak een keyword voorkomt in tekst, maar het probeert ook gerelateerde keywords te zoeken. Stel: op jouw pagina komen het keyword ‘joggen’ voor. Maar het is niet gezegd dat jouw optimalisatie goed genoeg is om op ‘joggen’ gevonden te worden. Voer daarom ook LSI-keywords in: ‘sportschoenen’, ‘marathon’, ‘hardlopen’. Google zal nu eerder begrijpen: aha, deze pagina gaat over joggen.

 

20. LSI-keywords in de metatitel

Zoals bij de content het geval is, kunnen LSI-keywords in de metatitel ervoor zorgen dat Google de relevantie van jouw pagina voor een bepaalde zoekterm begrijpt.

 

21. Diepgang van de pagina

Het is bekend dat er een samenhang is tussen hoe diep jouw pagina ingaat op een onderwerp en de ranking van die pagina in Google. Daarom worden pagina’s die dieper ingaan op materie hoger in Google geplaatst dan pagina’s die een thema slechts gedeeltelijk behandelen.

 

22. Paginasnelheid in HTML

Zowel Google als Bing gebruiken de laadtijd van een pagina als factor in de ranking. De zoekmachines kunnen redelijk goed de snelheid van jouw website inschatten gebaseerd op de HTML-code van de pagina. Je kunt de snelheid van een site testen op onder andere PageSpeed Insights van Google:

 

SEO tips - SEO agency Antwerpen

 

23. Paginasnelheid in Chrome

Google gebruikt gebruikersgegevens van Chrome om de laadsnelheid van een pagina beter te begrijpen. Met deze methode kunnen ze meten hoe snel een pagina daadwerkelijk laadt bij gebruikers.

 

24. Gebruik van Accelerated Mobile Pages

Hoewel niet direct een rankingfactor, kan het gebruik van AMP een vereiste zijn om in de mobiele versie van de Google nieuwscarrousel te komen.

 

25. Entiteitsmatch

Matcht de content van de pagina met de ‘entiteit‘ die de gebruiker zoekt? Indien ja, dan kan de pagina een boost krijgen in de ranking voor dat keyword.

 

26. Google Hummingbird

Dankzij deze wijziging aan het algoritme van Google, is Google het niveau van louter keywords overstegen. Dankzij Hummingbird kan Google het onderwerp van een pagina nu beter begrijpen.

 

27. Gedupliceerde content

Identieke content binnen dezelfde site (zelfs in licht aangepaste vorm) kan een negatieve invloed hebben op de zichtbaarheid van die site in de zoekmachines.

 

28. Canonical pagina’s

Wanneer je een pagina met gedupliceerde content de tag Rel=Canonical meegeeft, kan dit voorkomen dat Google jouw site bestraft.

 

29. Afbeeldingoptimalisatie

Afbeeldingen sturen belangrijke signalen naar de zoekmachines via hun bestandsnaam, alternatieve tekst (ook alt text genoemd), beschrijving en onderschrift.

 

30. Nieuwheid van content

Dankzij de Google Caffeine-update geeft Google de voorkeur aan recent gepubliceerde of geüpdatete content. Dit geldt extra hard wanneer het gaat om tijdsgevoelige zoekopdrachten, zoals een evenement dat momenteel in het nieuws is. Om dit te benadrukken geeft Google soms de datum van de laatste update van een pagina weer:

SEO-specialist Antwerpen

 

31. De omvang van de contentupdates

De omvang van de wijzigingen en toevoegingen aan je content bepaalt ook de ‘versheid’ van jouw website-inhoud. Het toevoegen of verwijderen van hele blokken is veelzeggender dan het rondschuiven van een paar woorden of een enkele typefout corrigeren.

 

32. De historiek van de updates

Wordt de pagina dagelijks, wekelijks of om de zoveel jaren geüpdatet? De frequentie van updates bepaalt de versheid van je pagina.

 

33. Prominentie van het keyword

Het hebben van een keyword in de eerste honderd woorden van de paginacontent heeft positieve invloed op het hoog scoren in Google.

 

34. Keyword in H2- en H3-tags

Het hebben van je keyword als subtitels in H2- of H3-tags is een teken van relevantie. John Mueller van Google zegt:

Deze tags in HTML doen ons begrijpen wat de structuur is van een pagina.

 

35. Kwaliteit van uitgaande links

Veel SEO-experts menen dat het linken naar sites met autoriteit signalen van vertrouwen geeft aan Google. Dit is recentelijk door een studie bevestigd.

 

36. Onderwerp van uitgaande links

Volgens het Hillop-algoritme gebruikt Google mogelijk de content van de pagina’s waar je naar linkt als een teken van relevantie. Gaat je pagina bijvoorbeeld over een fotograaf in Groningen en je linkt naar een pagina die gaat over WordPress-hosting in Antwerpen, dan kan het zijn dat Google denkt dat jouw pagina gaat over WordPress-hosting in Antwerpen, en niet over een fotograaf in Groningen.

 

37. Grammatica en spelling

Correcte grammatica en spelling is voor Google een teken van kwaliteit, al gaf Matt Cutts een paar jaar geleden gemengde signalen of dit wel echt het geval is. (Hoe dan ook, onze copywriter vertelt jou dat je altijd goede grammatica en spelling moet hanteren.)

 

37. Gekopieerde content

Is de content van een pagina uniek, eigen werk? Of is het bijeengeraapt of gekopieerd van een reeds geïndexeerde pagina? Indien dat laatste het geval is, kom je mogelijk niet hoog in Google. Je loopt zelfs het risico dat je helemaal niet geïndexeerd wordt!

 

39. Mobielvriendelijkheid

Er werd aan gerefereerd als ‘Mobilegeddon‘, de update van Google die pagina’s ging belonen die waren geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, zoals gsm’s en tablets.

 

40. Gebruiksvriendelijkheid op mobiele apparaten

Websites die makkelijk in het gebruik zijn voor de gebruikers hebben mogelijk een voorsprong in Google’s ‘Mobile-first Index’.

 

41. Verborgen content op mobiel

Verborgen content op mobiele apparaten wordt mogelijk niet geïndexeerd. Het is echter ook zo dat iemand van Google recent verklaarde dat verborgen content oké is. Al zei hij in dezelfde video: ‘Als het belangrijke content is moet het zichtbaar zijn’. Sommige items in dit overzicht met rankingfactoren voor Google zijn zelfs voor mij als SEO-expert verwarrend!

 

42. Behulpzame content

Volgens een document van Google is behulpzame content een indicator van de kwaliteit van een pagina (en dus ook van de Google-ranking). Je leest alles over hoe Google dit soort content omschrijft hier.

 

43. Verborgen content achter tabbladen

Moet een gebruiker op een tabblad klikken om content tevoorschijn te halen? Google heeft gezegd dat dit soort content ‘mogelijk niet geïndexeerd wordt’.

 

44. Aantal uitgaande links

Teveel uitgaande links kunnen voor een ‘lek’ in je paginaranking zorgen, wat zorgt voor een daling in Google. (Het artikel dat je nu leest zit vol uitgaande links. Een risico voor ons? Ja. Maar wij houden nu eenmaal van bronvermelding.)

 

45. Multimedia

Afbeeldingen, video’s en andere multimedia-elementen kunnen fungeren als een teken dat de pagina goede content bezit.

 

46. Aantal interne links naar een pagina

Het aantal interne links dat verwijst naar een pagina toont dat die pagina belangrijk is vergeleken met andere pagina’s op de site.

 

47. Kwaliteit van interne links naar een pagina

Interne links van belangrijke pagina’s binnen de domeinnaam hebben een grotere invloed dan pagina’s met geen of een lage ranking in Google.

 

48. Kapotte links

Het hebben van te veel kapotte links op een pagina kan een teken zijn van een verwaarloosde of niet meer gebruikte website. Een document van Google verklaart dat het aantal niet-werkende links een van de manieren is waarop de kwaliteit van een homepage wordt gemeten.

 

49. Leesniveau

Het staat buiten kijf dat Google het leesniveau van een webpagina inschat. Het is zelfs zo dat Google er vroeger statistieken over publiceerde. Die zagen er zo uit:

 

SEO-bureau Antwerpen

 

Het is echter niet helemaal duidelijk wat Google doet met die informatie. Er wordt gezegd dat een laag leesniveau voor een hogere ranking zorgt omdat je aantrekkelijk bent voor de grotere massa. Anderen (onze copywriter is er één van) associëren een laag niveau daarentegen met een gratis wegwerpkrantje op het station. Hoog of laag inzetten? Het zijn lastige keuzes die we moeten maken in het leven.

Even een tussentijdse update voor jou als vlijtige lezer: we zitten nu op een kwart van alle rankingfactoren voor Google. Maak dus gerust nog een kop koffie als je wilt blijven doorlezen!

 

50. Affiliate links

Het hebben van affiliate links in het kader van de partnerprogramma’s van Google heeft waarschijnlijk geen invloed op je positie in Google. Maar te veel affiliate links zijn slecht. Google kan je dan zeggen dat de ratio content/links niet klopt.

 

51. HTML-fouten/W3C-validatie

Veel HTML-fouten of een slechte programmering hebben kan een teken zijn van een website van slechte kwaliteit. Hoewel deze stelling controversieel is, menen vele SEO-experts dat een goed-geprogrammeerde pagina een kwaliteitssignaal aan Google geeft.

 

52. Domeinautoriteit

Een pagina op een domeinnaam met autoriteit komt hoger in Google dan een pagina op een domeinnaam met minder autoriteit.

 

SEO tips - SEO agency Antwerpen

 

53. PageRank van de pagina

Ook een omstreden theorie, maar er wordt gezegd dat pagina’s met veel autoriteit het winnen van pagina’s met weinig linkautoriteit.

 

54. URL-lengte

Zeer lange URL’s kunnen de zichtbaarheid van een pagina in de zoekmachine verslechteren. Het is zelfs zo, dat verschillende studies hebben bewezen dat kortere URL’s een klein voordeel hebben in Google’s zoekresultaten.

 

SEO tips - SEO agency Antwerpen

 

55. URL-pad

Een pagina die in de hiërarchie dichter bij de homepage zit, wordt als belangrijker gezien dan pagina’s die verder weg in de sitestructuur zitten.

 

56. Menselijke redacteurs

Google heeft een patent voor een systeem dat het menselijke redacteurs toestaat om invloed uit te oefenen op de zoekresultaten. Het is echter nooit bevestigd is dat dit daadwerkelijk gebeurt.

 

57. Paginacategorie

De categorie waarin een pagina verschijnt is voor Google een signaal van relevantie. Een pagina die deel uitmaakt van een aan de zoekopdracht gerelateerde categorie kan een relevantieboost krijgen vergeleken met een pagina die onder een niet-gerelateerde categorie is geplaatst.

 

58. WordPress-tags

Tags zijn WordPress-eigen relevantiesignalen. Volgens Yoast, de SEO-plug-in die ook Motionmill bij veel websites installeert, is het volgende het geval:

De enige manier waarop ze je SEO verbeteren, is door één deel van de content in verband te brengen met een ander deel, en meer specifiek een groep van berichten aan elkaar.

 

59. Keyword in de URL

Ook dit is een teken dat relevantie aanduidt. Een Google-vertegenwoordiger noemde dit ‘een erg kleine factor van invloed op de ranking’. Maar het is desondanks een factor.

 

60. URL-string

Nee, deze string heeft niets meer het welbekende onderbroekje te maken. De categorieën in de URL-string worden gelezen door Google en kunnen het thema verklappen waar de pagina over gaat:

 

SEO tips - SEO agency Antwerpen

 

61. Referenties en bronnen

Het citeren van referenties en bronnen, zoals dat gebruikelijk is in wetenschappelijke artikelen, kan een teken zijn van een site van hoge kwaliteit. De kwaliteitsrichtlijnen van Google verklaren dat redacteuren op de bronvermelding moeten letten bij bepaalde pagina’s. Het rare is dan weer dat Google op andere momenten heeft ontkend dat het uitgaande links gebruikt als een SEO-factor. Wat moeten we geloven?

 

62. Bulletpoints en genummerde lijsten

Bulletpoints en genummerde lijsten breken de tekst, wat het voor lezers makkelijker maakt om door je tekst te geraken. Het is mogelijk dat Google de voorkeur geeft aan teksten met bulletpoints en genummerde lijsten.

 

63. Paginaprioriteit in de sitemap

De prioriteit die aan een pagina is gegeven in het sitemap.xml-bestand kan van invloed zijn op je ranking.

 

64. Te veel uitgaande links

Dit is een vertaling van een zin die rechtstreeks uit het reeds vermelde document voor kwaliteitsstandaarden komt:

Sommige pagina’s hebben veel te veel links, wat de pagina vertroebelt en afleidt van de inhoud.

 

65. Kwantiteit van andere keywords waarvoor de pagina geïndexeerd is

Wanneer een pagina ook geïndexeerd is voor andere keywords ziet Google dat mogelijk als een teken van kwaliteit.

 

66. Paginaleeftijd

Alhoewel Google de voorkeur geeft aan nieuwe content, zal een oude pagina die regelmatig wordt geüpdatet mogelijk beter scoren dan een nieuwere pagina.

 

67. Gebruiksvriendelijke opmaak

We citeren nogmaals de kwaliteitsrichtlijnen van Google:

De paginaopmaak van pagina’s van de hoogste kwaliteit maken de hoofdcontent direct zichtbaar.

 

68. Geparkeerde domeinen

In een update uit 2011 verminderde Google de zichtbaarheid van geparkeerde domeinen.

 

69. Bruikbare content

Het kan zijn dat Google een onderscheid maakt tussen kwaliteitscontent en bruikbare content.

 

Factoren op siteniveau

70. De content geeft waardevolle, unieke inzichten

Google heeft verklaard dat ze geen probleem hebben met het bestraffen van websites die niets nieuws of nuttigs vertellen, zoals magere affiliatesites.

 

71. Contactpagina

Ook uit het kwaliteitsdocument van Google: de zoekmachine geeft mogelijk de voorkeur aan sites met een ‘voldoende hoeveelheid aan contactinformatie’.

 

72. TrustRank

Veel SEO-experts geloven dat de zogenaamde TrustRank (‘vertrouwensranking’) een enorm belangrijke rankingfactor is. Een door Google ingediend patent genaamd ‘Search result ranking based on trust’ lijkt dit te bevestigen:

 

SEO tips - SEO agency Antwerpen

 

73. Website-architectuur

Een doordachte website-architectuur (zoals een silostructuur) helpt Google om jouw content te ordenen naar thema. Het kan bovendien de Googlebot helpen om toegang te krijgen tot alle pagina’s op je site.

 

74. Website-updates

Veel SEO-experts geloven dat website-updates (vooral wanneer er nieuwe content aan de site wordt toegevoegd) fungeert als een ‘versheidsfactor’ voor de gehele site. Google heeft echter ontkend dat de frequentie van updates een rol speelt in hun algoritme.

 

75. Aanwezigheid van een sitemap

Een sitemap helpt zoekmachines om jouw pagina’s makkelijker en grondiger te indexeren, wat je zichtbaarheid in Google en zijn soortgenoten verhoogt.

 

76. Uptime

Veel downtime vanwege siteonderhoud of serverproblemen kan je ranking negatief beïnvloeden en er zelfs toe leiden dat je pagina’s gedeïndexeerd worden.

 

77. Serverlocatie

De serverlocatie beïnvloedt de ranking van jouw site in verschillende geografische regio’s. Dit is vooral belangrijk voor locatiespecifieke zoekopdrachten.

 

78. SSL-certificaat

Google heeft bevestigd dat de aanwezigheid van HTTPS als een rankingfactor wordt beschouwd:

 

SEO tips - SEO agency Antwerpen

 

Google heeft elders echter verklaard, dat een SSL-certificaat slechts fungeert als doorslaggevende factor wanneer de kwaliteitssignalen van twee zoekresultaten verder gelijk zijn.

 

79. Verkoopvoorwaarden en privacyverklaring

Deze twee pagina’s laten Google weten dat een website betrouwbaar is. Bovendien helpen ze mogelijk om je E-A-T te verbeteren.

 

80. Dubbele metagegevens

Dubbele metagegevens op je site kunnen de ranking van alle pagina’s negatief beïnvloeden. Het is zelfs zo dat de Google Search Console je waarschuwt als dit te vaak voorkomt.

 

81. Broodkruimelnavigatie

Broodkruimelnavigatie (of een kruimelpad) wordt door zoekmachines beschouwd als gebruiksvriendelijke site-architectuur omdat het ervoor zorgt dat je weet waar je bent op een website:

 

SEO tips - SEO agency Antwerpen

 

Google zegt:

Google Search gebruikt broodkruimelstructuren in de body van een pagina om de informatie van de pagina naar de zoekresultaten te categoriseren.

 

82. Geoptimaliseerd voor mobiele toestellen

Inmiddels wordt meer dan de helft van alle zoekopdrachten vanaf mobiele apparaten gedaan. Google wil daarom zien dat jouw site voor mobiele gebruikers geoptimaliseerd is. Sterker nog: Google bestraft websites die niet mobielvriendelijk zijn.

Tip! Wil je weten hoe jouw site scoort op mobiele apparaten? Doe de mobielvriendelijkheidstest van Google.

 

83. YouTube

Het staat buiten kijf dat YouTube-videos een voorkeursbehandeling krijgen in de zoekresultaten:

 

SEO tips - SEO agency Antwerpen

 

Vreemd? Nee, want Google is de eigenaar van YouTube.

 

84. Gebruiksgemak

Een site die moeilijk te gebruiken of te navigeren is kan indirect schade oplopen in de zoekresultaten omdat mensen slechts korte tijd op een dergelijke site blijven, waardoor weinig pagina’s worden bezocht en de bounce rate hoog is.

 

85. Google Analytics en Google Search Console

Er zijn SEO-specialisten die denken dat het op je site geïnstalleerd hebben van deze twee programma’s op je site jouw indexering kan verbeteren. Deze programma’s zouden bovendien jouw rankings kunnen beïnvloeden omdat ze Google meer data geven (zoals een accurate bounce rate). Dat gezegd hebbende: Google heeft verklaard dat deze theorie een mythe is.

 

86. Gebruikersbeoordelingen

De reputatie van een site op een website als Yelp.com speelt zeer waarschijnlijk een grote rol in Google’s algoritme. Inderdaad, ‘waarschijnlijk’. Lang niet alle rankingfactoren van Google zijn bewezen!

 

 

Backlinkfactoren

87. Leeftijd van de linkende website

Backlinks van oudere domeinnamen oefenen mogelijk meer positieve invloed uit op je zoekresultaten dan backlinks van nieuwere domeinnamen.

 

88. Aantal linkende domeinen

Het aantal linkende domeinen is een van de meest belangrijke rankingfactoren in Google’s algoritme, zoals is gebleken uit dit onderzoek van Backlinko.

 

SEO tips - SEO-specialist Antwerpen

 

89. Aantal links van separate klasse C IP-adressen

Ja, het wordt heel technisch nu. Links van separate klasse C IP-adressen suggereren een grotere spanwijdte aan sites die naar jou linken, wat jou kan helpen in de rankings.

 

90. Aantal linkende pagina’s

Het totale aantal van linkende pagina’s (zelfs van hetzelfde domein) hebben een impact op je positie in Google.

 

91. Backlink ankertekst

Het wordt verkondigd in deze beschrijving van Google’s oorspronkelijke algoritme:

Allereerst, ankers leveren vaak een meer accurate beschrijving van webpagina’s dan de webpagina’s zelf.

Het is duidelijk zo dat ankerteksten minder belangrijk zijn dan vroeger (bovendien werken ze als een webspamsignaal wanneer ze té geoptimaliseerd zijn), maar keywordrijke ankerteksten sturen nog altijd een sterk relevantiesignaal uit (zij het in kleine dosissen).

 

92. Alt tags

De alt tekst fungeert als een ankertekst voor afbeeldingen.

 

93. Links vanuit .edu- en .gov-domeinen

Matt Cutts van Google heeft verklaard dat het topleveldomein (TLD) niet van belang is voor de zoekresultaten. En Google heeft verklaard dat ze veel .edu-links negeren. Het is echter ook zo dat veel SEO-experts menen dat er in het Google-algoritme een speciaal plekje bestaat voor de topleveldomeinen .gov en .edu.

 

94. Autoriteit van de linkende pagina

De autoriteit (PageRank) van de pagina waaruit gelinkt wordt was al in het prille begin van Google een belangrijke rankingfactor, en dat is nog altijd zo.

 

95. Autoriteit van het linkende domein

Ook de autoriteit van het linkende domein kan een belangrijke rol spelen in het bepalen van de waarde van een backlink.

 

96. Links van concurrenten

Links van andere pagina’s die voorkomen in dezelfde zoekresultaten zijn mogelijk waardevol voor je paginaranking voor dat specifieke keyword.

 

97. Links van gevestigde websites

Dit is volledig speculatief, maar sommige SEO-wijsneuzen beweren dat Google jouw website niet volledig vertrouwt tot er naar jou is gelinkt vanaf een aantal pagina’s die in jouw branche als gevestigd worden beschouwd.

 

98. Links van ‘slechte buurten’

In de SEO kennen we het begrip bad neighborhoods. Links vanaf deze sites kunnen je ranking negatief beïnvloeden.

 

99. Gastreacties

Alhoewel links vanuit bezoekersreacties nog altijd een zekere waarde hebben, zijn ze waarschijnlijk lang niet zo krachtig als echte redactionele links. (Denk er ook aan dat een overvloed aan gastreacties jouw site in problemen kan brengen.)

 

100. Links vanuit advertentie

Volgens Google zouden links vanuit online advertenties (zoals via Google Ads) op ‘niet volgen’ moeten worden gezet. Het is echter zo dat Google waarschijnlijk sowieso in staat is om links uit advertenties te identificeren en weg te filteren.

Ben je nog niet moe om over rankingfactoren van Google te lezen? Ik hoop het, want we zijn pas halverwege!

 

101. Homepage-autoriteit

Links naar de homepage van een linkende pagina kan een belang hebben in het evalueren in de waarde van een sites (en daarmee ook van een link).

 

102. Nofollow-links

Hierover wordt nogal gedebatteerd door SEO-experts. Dit is wat Google te zeggen heeft:

In het algemeen volgen we ze niet.

Wat suggereert dat ze het soms… wél doen. Het hebben van een bepaald percentage aan nofollow-links kan een indicator zijn van een natuurlijk versus een onnatuurlijk linkgebruik.

 

103. Diversiteit aan linksoorten

Wanneer een ongewoon hoog aantal van jouw links uit 1 bepaalde bron komt (zoals een bepaald forumprofiel of blogcommentaren) kan dat een teken zijn van webspam. Aan de andere kant wordt het hebben van links vanuit een grote variëteit aan bronnen gezien als een gezond gebruik van links.

 

104. ‘Gesponsorde link’

Het in de buurt van de link hebben van woorden als ‘sponsors’, ‘linkpartner’ en ‘gesponsorde links’ (in eender welke taal) kan de waarde van een link verminderen.

 

105. Links in de juiste context

Links die zijn deel uitmaken van (die embedded zijn) de paginacontent zijn krachtiger dan links die verloren en alleen op een lege pagina staan.

 

106. Veel 301-redirects naar een pagina

Backlinks die van 301-redirects komen kunnen de PageRank verslechteren, zo wordt gezegd in een Webmasters-video.

 

107. Ankerteksten van interne links

De ankerteksten (anchor texts) van interne links is een ander relevantiesignaal. Dat gezegd hebbende, weten we dat interne links veel minder zwaar tellen dan ankerteksten van externe websites.

 

108. Linktitel

De linktitel (oftewel dat wat verschijnt wanneer je met je muis over een link gaat) wordt mogelijk gezien als een relevantiesignaal.

 

109. Landspecifiek TLD van het verwijzende domein

Het krijgen van links van landspecifieke topleveldomeinen (.be, .nl, .jp) kan helpen om beter te scoren in dat land.

 

110. Plaats van de link op de pagina

Waar een link wordt getoond op de pagina is van belang. Over het algemeen is een link die in de content staat krachtiger dan een link in een footer of balk naast de content.

 

111. Plaats van de link in de content

Links aan het begin van je content wegen wellicht een beetje zwaarder dan links die aan het einde van de content staan:

 

SEO tips - SEO-specialist Antwerpen

 

112. Relevantie van het linkende domein

Een link van een website die over hetzelfde onderwerp gaat is beduidend belangrijker dan een link van een compleet ongerelateerde site.

 

113. Relevantie van de pagina

Een link die van een relevante pagina komt heeft meer waarde dan een andere pagina binnen dezelfde site die niet over een relevant onderwerp gaat.

 

114. Keyword in de titel

Google is dol op links van pagina’s die het keyword van die specifieke pagina in de titel hebben.

 

115. Snelle toename van positieve links

Wanneer een pagina plotseling op korte tijd veel links krijgt vanuit door Google gerespecteerde websites ziet Google dit als een teken dat jouw website iets belangrijks en actueel te vertellen heeft, waardoor je rap kan stijgen in de ranking:

 

SEO tips - SEO-specialist Antwerpen

 

116. Snelle toename van negatieve links

Aan de andere kant kan een snelle toename van links vanuit sites die Google ziet als ‘slechte’ sites, ervoor zorgen dat je ranking keldert. Al zal je in het begin eerst een tijdje stijgen. Het kan soms even duren voordat Google inziet dat links vanuit minder goede sites komen. Dat werd getoond in dit experiment:

 

SEO tips - SEO-specialist Antwerpen

 

117. Links vanaf hubpagina’s

Hubpagina’s zijn centrale pagina’s voor specifieke onderwerpen waarover je regelmatig op je website praat. Het Hilltop-algoritme suggereert dat het krijgen van links vanuit hubpagina’s over een specifiek onderwerp een hoge positieve invloed heeft op je ranking, en dus behoort tot de belangrijkere rankingfactoren voor Google.

 

118. Links vanuit autoritaire sites

Een link vanuit een website die als ‘autoritair’ wordt gezien heeft waarschijnlijk een grotere positieve invloed op je ranking dan een link van een kleine, relatief onbekende site.

 

119. Links vanaf Wikipedia

Alhoewel de links vanaf Wikipedia nonfollow zijn, denken velen dat het krijgen van links vanuit de online encyclopedie geldt als een teken dat jouw website betrouwbaar is en een autoriteit over jouw onderwerp.

 

120. Omringende woorden

De woorden die jouw backlinks omringen, helpen Google om te bepalen waarover die pagina gaat:

 

SEO tips - SEO-specialist Antwerpen

 

121. Backlinkleeftijd

Als we een patent van Google mogen geloven, hebben oudere links meer invloed op de ranking dan kersverse backlinks.

 

122. Links van echte sites versus nepblogs

Er is een overvloed aan blogsites. Daarom hecht Google waarschijnlijk meer belang aan links die komen vanaf echte sites dan die van nepblogs. (Ja, dat is een ding!) Google gebruikt mogelijk merk- en gebruikersinteracties als signalen om tussen de twee te onderscheiden.

 

123. Natuurlijke linkprofielen

Een site met een ‘natuurlijk’ linkprofiel scoort beter en zal bestendiger zijn tegen updates van het Google-algoritme dan sites die ‘foute’ linkbuildingtrucjes gebruiken.

 

124. Wederkerende links

Google’s pagina over linkuitwisselingsprogramma’s noemt ‘overmatige linkuitwisseling’ als een strategie die je het beste kunt vermijden.

 

125. Door gebruikers aangemaakte contentlinks

Google kan een onderscheid maken tussen door gebruikers aangemaakte contentlinks en contentlinks die door de site-eigenaar zijn gemaakt. Om een voorbeeld te noemen: Google kent een hogere waarde toe aan een link op de officiële WordPress-blog dan aan een link van mijnlievehamsterhenk.wordpress.com. (Die URL is een eigen bedenksel. Gun mij een beetje creativiteit tijdens het schrijven van een lijst met ruim 200 rankingfactoren voor Google.)

 

126. Links vanuit een 301

Links vanuit 301-doorverwijzingen zijn mogelijk iets minder krachtig dan directe links. Hierover bestaat echter onzekerheid, aangezien Matt Cutts van Google ooit verklaarde dat een 301 dezelfde kracht heeft als een directe link.

 

127. Microformatgebruik

Pagina’s die microformats ondersteunen ranken wellicht hoger dan pagina’s die dat niet doen. Dit kan ofwel komen doordat ze een directe boost krijgen van Google, ofwel is er een indirectere oorzaak: pagina’s met microformats hebben een hogere doorklikratio in de zoekresultaten:

 

SEO tips - SEO-specialist Antwerpen

 

128. TrustRank van de linkende site

De vertrouwenswaardigheid van een site die naar jou linkt, bepaalt hoeveel TrustRank er aan jouw site wordt doorgegeven.

 

129. Aantal van uitgaande links op een pagina

PageRank is eindig. Een link op een pagina waarop honderden uitgaande links staan, krijgt een lagere PageRank dan een pagina met slechts een handvol uitgaande links.

 

130. Forumlinks

Aangezien spammen een ware industrie is geworden en forums vatbaar zijn voor spam, kent Google waarschijnlijk minder waarde toe aan links vanaf forums.

 

131. Aantal woorden van de linkende content

Een link vanuit een artikel van duizend woorden is hoogstwaarschijnlijk waardevoller dan een link uit een tekstfragmentje van 25 woorden.

 

132. Kwaliteit van de linkende content

Links vanuit slecht geschreven of hergebruikte maar licht herwerkte content worden niet door Google als waardevol gezien. Zorg voor goed geschreven, hoogwaardige content! (Zoals ook onze copywriter in Antwerpen kan beamen.)

 

133. Websitewijde links

Matt Cutts van Google heeft gezegd dat als een link naar jouw pagina meerdere keren voorkomt verspreid over één externe site, dit voor Google telt als slechts een enkele sitelink.

 

Gebruikersinteractie

134. RankBrain

RankBrain is het AI-algoritme van Google. Velen geloven dat het hoofddoel van RankBrain het meten is hoe gebruikers reageren op zoekresultaten (waarop Google vervolgens de zoekresultaten mede baseert).

135. Organische doorklikratio voor een keyword

Volgens Google krijgen pagina’s met een hoge doorklikratio een boost in de zoekresultaten voor dat specifieke keyword:

SEO tips - SEO-specialist Antwerpen

 

136. Organische doorklikratio voor alle keywords

Een websites organische doorklikratio voor alle keywords waarvoor het in Google staat, kan door Google worden gezien als een op menselijke interactie gebaseerd resultaat (en dus, in andere woorden, worden gezien als een ‘kwaliteitsscore’ voor de organische resultaten).

 

137. Bounce rate

Er zijn SEO-experts die zeggen dat de bounce rate ertoe doet, anderen zeggen dat het niet zo is. Wie moeten we geloven? Hoe dan ook, bij Motionmill vinden we het niet onwaarschijnlijk dat Google de bounce rate ziet als een teken of jouw pagina door gebruikers als een pagina van hoge kwaliteit wordt gezien. Pagina’s met een hoge bounce rate zijn immers waarschijnlijk geen goed resultaat voor het keyword waar de gebruiker op zocht. Bovendien is het zo dat SEMRush in een onderzoek een samenhang ontdekte tussen de bounce rate en de ranking in Google.

 

SEO tips - SEO-bureau Antwerpen

 

138. Direct verkeer

Het is bevestigd dat Google data van Google Chrome gebruikt om te bepalen hoeveel mensen een website bezoeken (en hoe vaak). Sites met veel direct verkeer zijn (in de ogen van Google) vermoedelijk sites met een hogere kwaliteit dan sites met weinig direct verkeer. Dit werd ook in het reeds genoemde onderzoek van SEMRush bevestigd.

 

139. Herhalingsbezoek

Websites met veel herhalingsbezoek krijgen mogelijk een duwtje in de rug in de Google-ranking.

 

140. Pogosticking

Bij gebrek aan een fatsoenlijke vertaling (zoals dat bij wel meer specialistische internettermen het geval is), zal ik het gewoon pogosticking noemen. Pogosticking is een bijzonder soort bounce (tja, waarom hebben we dáárvoor nog geen Nederlandse vertaling?!). In het geval van pogosticking gebruikt een Google-gebruiker andere zoekresultaten in een poging om het antwoord op een zoekopdracht te vinden:

SEO tips - SEO-bureau Antwerpen

De pagina waar de pogosticker uiteindelijk op klikt, kan een grote val in de ranking ervaren.

 

141. Geblokkeerde sites

Google past deze functionaliteit niet langer toe in Google. Panda echter gebruikt de functionaliteit ‘geblokkeerde sites’ als een kwaliteitssignaal. Bovendien gebruikt Google misschien nog steeds een variatie ervan.

 

142. Bladwijzers in Chrome

We weten allemaal dat Google gebruikersdata uit Chrome verzameld. Pagina’s die van een bladwijzer werden voorzien krijgen mogelijk een boost.

 

143. Aantal commentaren

Pagina’s met veel gebruikerscommentaren kunnen een teken zijn van gebruikersinteractie en kwaliteit. Het is zelfs zo dat een Google-medewerker heeft gezegd dat het inderdaad ‘heel veel’ kan helpen in de ranking:

 

SEO tips - SEO-bureau Antwerpen

 

144. Bestede tijd

Google kijkt heel nauw naar de tijdsduur van bezoekjes aan jouw pagina: hoe lang brengt iemand er door nadat hij of zij op een zoekresultaat klikte? Uiteraard is het zo, dat hoe langer, hoe beter is. Want op een irrelevante pagina blijft men niet lang hangen.

Tijd voor het volgende hoofdstuk in dit overzicht met rankingfactoren voor Google!

 

Speciale regels van Googles algoritme

145. ‘Query Deserves Freshness’

Wat is Query Deserves Freshness of QDF? Het betekent dat Google voor sommige zoekopdrachten een boost geeft aan nieuwere pagina’s.

 

146. ‘Query Deserves Diversity’

Nog zo’n zeer specifieke term uit het Google-algoritme. Google voegt mogelijk diversiteit toe aan de zoekresultaten voor zoektermen die meerdere betekenissen hebben, zoals ‘port’ (het Engelse woord voor ‘haven’, maar ook een alcoholische drank) en ‘man’ (een geslacht, maar ook een Brits eiland en bovendien een vrachtwagenmerk).

 

147. Browsegeschiedenis

De kans is groot dat je dit zelf al eens ondervonden hebt: websites die je vaak bezoekt, krijgen een boost in de zoekresultaten voor jouw zoekopdrachten.

 

148. Zoekgeschiedenis

Je zoekgeschiedenis beïnvloedt de zoekresultaten van latere zoekopdrachten. Als je bijvoorbeeld eerst ‘beoordelingen’ zoekt en dan op ‘hamsterkooien’, dan plaatst Google beoordelingspagina’s voor hamsterkooien waarschijnlijk hoger in je zoekresultaten, ook als je later nog eens zoekt op slechts het woord ‘beoordelingen’.

 

149. Featured snippets

Volgens een onderzoek van SEMRush kiest Google de featured snippets op basis van een combinatie van de lengte van de content, de opmaak, de pagina-autoriteit en de aanwezigheid van een SSL-certificaat:

SEO tips - SEO-bureau Antwerpen

 

150. Geografische locatie

Google geeft de voorkeur aan website met een lokale server-IP en een landspecifieke topleveldomeinextensie. (Mooi woord voor Scrabble!)

 

151. SafeSearch

Zoekresultaten met scheldwoorden of volwassen inhoud (je weet waarover ik het heb) worden niet getoond wanneer de gebruiker SafeSearch heeft ingeschakeld.

 

152. Google+

Alhoewel Google+ sinds 1 april 2019 niet meer bestaat voor particulieren, toont Google nog steeds hogere resultaten voor auteurs en sites die je ooit hebt toegevoegd aan kringen in Google+.

 

153. YMYL-keywords

Google heeft hoge kwaliteitsstandaarden voor ‘Your Money or Your Life’-keywords.

Wat zijn YMYL-keywords, vraag je je af? Dit is hoe een van onze vakgenoten het omschrijft:

Mensen gebruiken zoekmachines om informatie te zoeken en te vinden over een enorme verscheidenheid aan onderwerpen, variërend van gezondheidskwesties tot financiële vragen en nieuwsberichten. Als de informatie die ze vinden onnauwkeurig, verouderd, frauduleus of gewoon onjuist is, kan dat voor hen gevolgen hebben.

Google definieert dit soort informatie als Your Money or Your Life (YMYL)-content; met andere woorden, “pagina’s of onderwerpen die mogelijk van invloed zijn op iemands toekomstige geluk, gezondheid, financiële stabiliteit of veiligheid”.

 

154. DMCA-klachten

Google plaatst websites waarvoor gegronde DMCA-klachten zijn ingediend lager in de ranking.

 

155. Domeindiversiteit

De zogenaamde Bigfoot-update zou ervoor zorgen dat een zoekresultatenpagina meer variatie aan domeinnamen tonen. Het zou pagina’s van hetzelfde domein groeperen en alleen het beste resultaat tonen.

 

156. Transactiegerelateerde zoekopdrachten

Google toont soms andere resultaten voor aankoopgerichte zoekwoorden, zoals ‘vlucht boeken Amsterdam New York’. (Ze willen dan ook graag dat je boekt via Google Flights!)

 

SEO tips - SEO-bureau Antwerpen

 

157. Lokale zoekopdrachten

Voor lokale zoekopdrachten (local searches) plaatst Google vaak lokale resultaten boven de normale organische zoekresultaten:

 

SEO tips - SEO-bureau Antwerpen

 

Dit is een van de aangenaamste rankingfactoren voor Google wanneer je een lokale speler bent binnen je branche.

 

158. Voorpaginanieuws

Bij sommige zoekopdrachten geeft Google een selectie genaamd ‘voorpaginanieuws’ weer:

 

SEO tips - SEO-bureau Antwerpen

 

159. Voorkeur voor grote merken

Na de Vince-update begon Google grote merken een boost te geven voor bepaalde zoekwoorden.

 

160. Google Shopping-resultaten

Google geeft soms Google Shopping-resultaten weer op de organische zoekresultatenpagina’s:

 

SEO tips - SEO-bureau Antwerpen

 

161. Afbeeldingsresultaten

Google Afbeeldingen verschijnen soms in de normale, organische zoekresultaten:

 

SEO tips - SEO-bureau Antwerpen

 

Ben je de verwijzingen naar teckels en lama’s nog niet beu in deze lijst met rankingfactoren voor Google? Ik hoop het niet, want ik ben van plan er nog een paar te plaatsen.

 

162. Easter Egg-resultaten

Google heeft vele Easter Egg-resultaten. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar ‘Atari Breakout’ bij het zoeken naar afbeeldingen met Google, worden de zoekresultaten een speelbaar spel.

 

163. Resultaten van één site voor merken

Domein- of merkgerelateerde zoekwoorden zorgen ervoor dat je verschillende resultaten voor dezelfde site ziet.

 

164. Payday Loans Update

Deze algoritme-update dient ertoe om spamachtige zoekresultaten op te kuisen.

 

Merkfactoren

165. Ankertekst met de merknaam

Ook merkfactoren zijn niet te verwaarlozen rankingfactoren voor Google.

Wanneer je van een ankertekst (of anchor text) jouw merknaam maakt, is dat een simpel maar sterk signaal. (Rankingfactoren voor Google zijn opvallend vaak simpel maar sterk.)

 

166. Zoekopdrachten naar merken

Mensen zoeken naar merken. Als mensen in Google naar jouw merk zoeken, dan toont dit aan Google dat jouw site een echt merk is.

 

167. Zoekopdrachten op merk en keyword

Plaatsen mensen in een zoekopdracht zowel jouw merk als een specifiek trefwoord (bijvoorbeeld: ‘Motionmill online marketing’)? Dan kan Google jou een boost geven in de ranglijst wanneer mensen zoeken naar dat zoekwoord in Google zónder de merknaam erbij.

 

168. De site heeft een Facebook-pagina en likes

Echte merken hebben vaak Facebook-pagina’s met veel likes. Dit is informatie die Google oppikt en gebruikt om te bepalen of jouw site een merksite is.

 

169. De site heeft een Twitter-profiel met volgers

Twitter-profielen met veel volgers duiden op een populair merk.

 

170. Officiële LinkedIn-bedrijfspagina

De meeste echte bedrijven hebben bedrijfspagina’s op LinkedIn.

 

171. Auteur bekend of niet

In februari 2013 zei Google CEO Eric Schmidt het volgende:

Als we het hebben over zoekresultaten wordt informatie gekoppeld aan geverifieerde online profielen hoger gerangschikt dan inhoud zonder een dergelijke verificatie, waardoor de meeste gebruikers op natuurlijke wijze op de bovenste (geverifieerde) resultaten klikken.

 

172. Legitimiteit van social media-accounts

Een social media-account met tienduizend volgers en twee posts wordt waarschijnlijk heel anders geïnterpreteerd dan een account met tienduizend volgers en vijfhonderd posts. Google heeft zelfs een patent ingediend om te bepalen of social media-accounts echt of nep zijn.

 

173. Merkvermeldingen bij voorpaginanieuws

Heel grote merken worden met regelmaat vermeld in het kadertje met ‘Voorpaginanieuws’. Sommige merken hebben zelfs een feed met nieuws van hun eigen website op de eerste pagina van Google.

 

174. Merkvermeldingen zonder links

Merken worden vermeld zonder naar gelinkt te worden. Google ziet waarschijnlijk merkvermeldingen zonder hyperlink als merksignaal.

 

175. Fysieke locaties

Echte bedrijven hebben kantoren. Het is mogelijk dat Google op locatiegegevens zoekt om te bepalen of een site een groot merk is of niet.

Zijn je ogen al moe van al deze rankingfactoren voor Google? Sorry, we zijn nog niet klaar!

 

On-site webspamfactoren

176. Afstraffing door Panda

Sites met inhoud van lage kwaliteit (met name content farms) zijn minder zichtbaar in de zoekopdrachten nadat ze een afstraffing door Panda hebben gekregen.

 

177. Links naar ‘slechte buurten’

Wanneer jij vanaf je site linkt naar ‘slechte buurten’ (zoals spamachtige online apotheken of onfrisse financiële instellingen) kan dat de zichtbaarheid van jouw website in de zoekresultaten schaden.

 

178. Cloaking

Cloaking (zelfs Google heeft er geen vertaling voor kunnen bedenken) is iets wat je absoluut niet moet doen. Als je wordt betrapt kan je site niet alleen worden bestraft, maar ook worden gedeïndexeerd.

 

179. Pop-ups en afleidende advertenties

Het officiële Google Rater Guidelines Document zegt dat pop-ups en afleidende advertenties een teken zijn van een site van lage kwaliteit.

 

180. Interstitial pop-ups

Google kan sites bestraffen die interstitial pop-ups weergeven aan mobiele gebruikers.

 

181. Overoptimalisatie

Ja, Google straft mensen voor het te overdreven optimaliseren van hun site. Dit omvat: je site bovenmatig volproppen met zoekwoorden, het toepassen van ridicuul veel headertags, en overmatige keyworddecoratie (zoals in afbeeldingnamen).

 

182. Wartaal

Een Google-patent schetst hoe Google wartaal op sites kan identificeren, wat handig is voor het uitfilteren van automatisch gegenereerde teksten. Sommige van deze rankingfactoren voor Google zijn ware meesterwerkjes van programmering!

 

183. Doorway-pagina’s

Google wil dat de pagina die je aan Google toont ook de pagina is die de gebruiker uiteindelijk zal zien. Als jouw pagina omleidt naar een andere pagina is dat een doorway-pagina. Onnodig te zeggen dat Google een hekel heeft aan sites die doorway-pagina’s gebruiken.

 

184. Advertenties boven de fold

Het Page Layout Algorithm bestraft sites met veel advertenties (en niet veel inhoud) boven de fold.

 

185. Affiliate links verbergen

Als je te ver gaat met het verbergen van affiliate links (vooral met cloaking), kan dit leiden tot een bestraffing.

 

186. Winst maken boven hulp verlenen

Search Land Land benoemt een serie algoritmeupdates genaamd ‘Fred’ die ‘zich richt op sites met laagwaardige inhoud die liever inkomsten vergaren dan hun gebruikers helpen’.

 

187. Partnerprogramma’s

Het is geen geheim dat Google niet de grootste fan van partnerprogramma’s is. En velen denken dat sites die geld verdienen met partnerprogramma’s extra kritisch onder de loep worden genomen.

 

188. Automatisch gegenereerde inhoud

Google heeft begrijpelijk genoeg een broertje de dood aan automatisch gegenereerde inhoud. Als ze vermoeden dat je site door de computer gegenereerde inhoud uitbraakt, kan dit leiden tot een bestraffing of deindexering.

 

189. IP-adres gemarkeerd als spam

Indien het IP-adres van jouw server is gemarkeerd voor spam, kan dit van invloed zijn op alle sites op die server.

 

190. Metatagspammen

Het volproppen met keywords kan ook voorkomen in de metatags. Als Google denkt dat je trefwoorden toevoegt aan je titel- en metabeschrijving in een poging om Google naar je hand te zetten, kunnen ze je site bestraffen met een daling in de zoekresultaten.

 

Off-site webspamfactoren

191. Gehackte website

Voilà, we zitten in het laatste hoofdstuk van deze lijst met rankingfactoren van Google!

Wanneer je website gehackt is, kan Google je site volledig uit zijn zoekresultaten verwijderen of minder hoog laten scoren. Dit is een van de ingrijpendste rankingfactoren voor Google, al komt ze gelukkig niet heel vaak voor.

 

192. Onnatuurlijke toename van links

Een plotselinge (en onnatuurlijke) toename van links naar jouw website is voor Google een teken dat het op neplinks gaat.

 

193. Links vanuit blogcommentaren en forumprofielen

Een hoog percentage aan links naar jouw site vanuit blogcommentaren en forumprofielen (en andere bronnen van mindere kwaliteit) kunnen voor Google een teken zijn dat je probeert vals te spelen.

 

194. Links vanuit niet-gerelateerde websites

Een hoog percentage backlinks vanuit sites die qua onderwerp niet stroken met het onderwerp van jouw site kan de kans op een bestraffing vergroten.

 

195. Widgetlinks

Google kijkt neer op links die automatisch worden gegenereerd door op de site geïnstalleerde widgets.

 

196. Links van hetzelfde klasse C IP

Het krijgen van een onnatuurlijke hoeveelheid links van sites die allemaal hetzelfde server-IP hebben, kan door Google worden opgevat dat de links afkomstig zijn van een blognetwerk.

 

197. Links vanuit artikelen en persberichten

Overzichtspagina’s met artikelen en persberichten zijn misbruikt voor SEO-doeleinden tot het punt dat Google deze twee strategieën voor het bouwen van links nu in veel gevallen als een oneerlijk trucje beschouwt.

 

198. Links verkopen

Betrapt worden op het verkopen van links kan jouw zichtbaarheid in de zoekopdracht schaden.

 

199. Google Sandbox

Nieuwe sites die plotseling een grote toename van backlinks krijgen, worden soms in de Google Sandbox geplaatst. Daardoor wordt de zichtbaarheid van jouw site in de zoekresultaten tijdelijk beperkt.

 

200. Handmatige acties

Hiervan bestaan er verschillende en de meeste worden geassocieerd met oneerlijke manieren van linkbuilding.

 

201. Heroverwegingsverzoek

We zijn aan de laatste van de rankingfactoren van Google aangekomen!

Wanneer je door Google bestraft bent, kun je een heroverwegingsverzoek indienen, waarna de penalty misschien wordt opgeheven.

 

Rankingfactoren voor Google: enkele woorden tot slot

Ik heb geprobeerd een zo compleet mogelijk overzicht te geven van alle factoren die spelen bij jouw ranking in Google. Is dit een compleet overzicht? Waarschijnlijk niet. De algoritmes van Google zijn dusdanig complex dat het onmogelijk is om iedere factor op te noemen.

Desondanks hoop ik dat website-eigenaren en online marketeers het nut inzien van dit artikel.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill