Mobilegeddon komt eraan

Update: dit artikel betreft de Google Mobile Update van 21 april 2015, die op het moment van schrijven naderde. Inmiddels zijn deze updates wereldwijd geïmplementeerd.

Op 21 april is het zo ver. Mobilegeddon komt eraan. Bijhorende bliksemschichten en luid gedonder moet je er zelf bij denken. Google zal op die datum een update van haar algoritme doorvoeren die de gebruikservaring op mobiele apparaten moet verbeteren.

Een aangekondigde update

Het is de eerste keer dat Google een update van zijn algoritme vooraf aankondigt. Sinds ze het bekend maakten in februari is er dan ook al heel wat geschreven en gespeculeerd over deze update. Maar behalve dat er aanpassing komt, weten we eigenlijk nog maar weinig concreets. De komende dagen zullen het uitwijzen.

 

Impact op de mobiele resultaten

Dat er een grondige impact zal zijn op de mobiele zoekresultaten dat staat buiten kijf. Als je website niet mobielvriendelijk is zal hij minder of veel lager getoond worden. Er zouden volgens Google gevolgen zijn voor circa 40% van de mobiele zoekopdrachten.

Aan de andere kant heeft Google ook al laten uitschijnen dat deze update geen gevolgen zal hebben voor zoekresultaten op een desktop. Dat het enkel om de mobiele zoekresultaten gaat, vergeten sommige onheilsbodes er vaak bij te vermelden.

Een willekeurige steekproef bij enkele van onze websites leert me dat het organisch zoekverkeer via mobiele apparaten goed is voor zo een 5 à 20% van het verkeer momenteel. Een beetje afhankelijk van de sector en het doelpubliek. Als je bij de laatste categorie van de 20% zit en je website niet mobiel geoptimaliseerd is, kan die update al iets ingrijpender gevolgen hebben.

Omgekeerd kan je ook stellen: geen impact voor 80 tot 95% van het verkeer.

Anderzijds bevoordeelt Google nu al mobielvriendelijke websites. De “voor mobiel” al opgemerkt in de resultatenlijst laatst? Als je website niet mobielvriendelijk is, heb je dat waarschijnlijk nu al gemerkt aan je mobiele verkeer via Google.

 

Mobiel verkeer zal alleen maar toenemen

Naar verwachting zal het mobiele gebruik sowieso alsmaar toenemen. Daar hoef je geen trendwatcher voor te zijn. En of mensen nu rechtstreeks of via Google naar je website surfen, je wil hen een goede gebruikservaring leveren. Want als die bezoeker niet vindt wat hij zoekt, dan zal hij bij een van je concurrenten gaan kijken.

Men zoekt op mobiel wel ‘snel even je contactgegevens op’, bijvoorbeeld. En dat is een cruciaal moment waarop je er moet staan. Anders ben je een potentiële klant kwijt.

De boodschap is dus: laat je niet op stang jagen. Maar stilstaan is ook geen optie. Ga even na hoe je website mobiel scoort. Hoeveel bezoekers je krijgt via mobiel. Welke aanpassingen er nodig zijn om je website mobiel vriendelijk te maken? En hoe acuut deze zijn?

 

Mobielvriendelijke website laten maken Antwerpen

Fotobron: Tofros.com op Pexels

 

Is je website mobielvriendelijk?

Dat kan je hier testen. Je krijgt er ook meteen te zien waar de problemen liggen.

Google op je mobiel ook eens met de zoekopdracht “site:jewebsite.be”. Staat er voor elke pagina “voor mobiel” ? Als het er niet staat, is die pagina mogelijk niet mobielvriendelijk.

 

Blokkeert je robots.txt de Googlebot niet?

Is je website perfect mobielvriendelijk, maar krijg je hier toch een slechte score? Kijk dan even of in je robots.txt of je de Googlebot niet blokkeert voor je mobiele css en javascript. Bij wordpress is dat vaak: /wp-content/themes/. Google kan de mobiele css dan niet op je website toepassen en zal hem dan zonder deze opmaak beoordelen.

Tip: Met de Yoast SEO-plug-in kan je er rechtstreeks aanpassingen in aanbrengen. Heb jij Yoast nog niet? Wij kunnen het voor je installeren.

 

Webmaster Tools

Als je de Webmaster Tools van Google regelmatig gebruikt, zal je wel al berichten gekregen hebben over mogelijke mobiele issues. Je krijgt er ook een overzicht per URL of die mobielvriendelijk is en eventueel de redenen waarom niet.

Heb je je website net aangepast om hem mobiel beter te maken? Laat hem dan ook meteen opnieuw crawlen via Webmaster Tools. Anders duurt het misschien nog even vooraleer Google de aanpassingen opmerkt (–> crawlen –> fetchen als Googlebot –> url en gekoppelde pagina’s indienen).

 

Snelheid

Snelheid is een andere rankingfactor geworden, maar voor mobiel nog iets belangrijker dan voor desktop. Ook al blijkt dat mobiele apparaten vaak gewoon thuis gebruikt worden (dus gewoon via de wifi), toch kan je mobiele versie best afstemmen op bezoekers via een (trager) mobiel netwerk. Trouwens helemaal niet nodig om die grote afbeeldingen van de desktopversie ook mobiel op een klein scherm te tonen.

De snelheid van je website testen kan je via Pagespeed.

Denk je dat deze aanpassing gevolgen zal hebben voor je website? Contacteer ons gerust om dat samen te evalueren en naar een oplossing te zoeken.

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill