Leestijd 2 minuten

Sexy of strak: zo bepaal je de lijn van je website

Mooi en gebruiksvriendelijk, esthetisch en functioneel. Het is het balanceren tussen deze twee polen, het zoeken naar de gulden middenweg. Dit zoeken is wat webdesign tot zo’n uitdaging maakt.

Maar is het ideaal niet onbereikbaar? Of zoeken wij het gewoon te ver?

Webdesign Antwerpen

We kennen allemaal wel een paar mooie, warm aandoende sites waar je op de meest onmogelijke plaatsen naar een link of een knop moet zoeken. We kennen ook (veel!) strakke portals met eindeloos scrollende pagina’s, overladen zijkolommen, vervelende banners, pop-ups, tickboxen en zo mogelijk ook een streepje geluid. Twee uitersten in de wereld van website design. En het gezond verstand kiest voor iets daartussenin. Maar waarom eigenlijk?

 

Op zoek naar het ideale website design

Het antwoord is verrassend eenvoudig. We leven in een snelle wereld en hebben niet veel tijd om rustig van alles en nog wat uit te zoeken. Het moet vooruitgaan en dus willen we die knop of link vinden waar we verwachten dat hij staat. Zo is de normale plaats voor een ‘home’-knop vooraan in de menubalk en niet achteraan. Ook andere elementen hebben zo min of meer vaste plaatsen op een webpagina, al berust dit meer op ongeschreven wetten dan op exacte wetenschap: een ‘contact’-link zal je bijvoorbeeld onderaan de pagina of op het einde van de menubalk vinden, nooit in de linkerbovenhoek.

 

Het perfecte huwelijk

Zo zal ook de belangrijkste content meestal centraal op de pagina geplaatst worden en zal je zelden de navigatie in de rechterkolom vinden. En hoe mooi mag het dan allemaal nog zijn? Wel, het keurslijf van de functionaliteit is niet strak en dwingend. Er zijn gewoon enkele regels te respecteren voor een geslaagd huwelijk tussen functionaliteit en esthetiek. Laat de bezoeker terechtkomen in een mooie omgeving waar hij snel de weg vindt en hij zal zich meteen ‘thuis’ voelen. De kans is dan veel groter dat hij terugkomt, omdat je site én leuk én overzichtelijk ingedeeld is.

 

 

De middenweg is breed

De fameuze gulden middenweg is geen smal bergpad waar je op je hoede en soms met bonzend hart over moet. Hij is breed, zeer breed zelfs, en laat je de keuze waar je wil wandelen. De balans kan dus meer in esthetische richting uitslaan zonder het functionele uit het oog te verliezen en vice versa. Als beide polen hun plaats krijgen, wordt functioneel nooit koud en esthetisch nooit overladen. Heb je een site met zeer veel informatie? Kies dan eerder voor een zakelijke opbouw. Wil je je bedrijf voorstellen of online diensten aanbieden? Dan mag het esthetische een grotere rol spelen. De keuze hangt grotendeels af van wat je de bezoeker wil bieden.

De site van een verder niet nader omschreven jongerenzender – om er maar een te noemen – is zo’n merkwaardig product van de kruising tussen informatieve zakelijkheid en slipperige creativiteit: het mag nog zo gek zijn, de informatie is volgens algemeen geldende criteria gestroomlijnd. Wie de site bezoekt vindt snel nieuws, playlists, zendschema’s en tops allerhande tussen de bruisende onzin. Het is maar een voorbeeld van hoe het kan.

Ga je voor sexy of strak? Je kiest best voor het juiste evenwicht als het over website design gaat.

 

Wat je moet doen

Een algemeen geldende lijst van do’s en dont’s bestaat niet. Toch geef ik je enkele tips om jouw eigen website op orde te krijgen:

  • Zorg ervoor dat je je bezoekers niet wegjaagt met een overdaad aan info of een veelheid aan niet ter zake doende barokke versierselen.
  • Bestudeer enkele sites die je zelf graag bezoekt, en misschien ook enkele waarvan je liefst met pakweg windkracht 7 wegsurft.
  • Bekijk de structuur en de plaatsing van de verschillende elementen en denk er kritisch over na of het niet beter kan.

En laat dan de verborgen graficus in je bovendrijven om er een mooi geheel van te maken. Of huur er één in.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill