Leestijd minuten

Updaten of verwijderen? Zo ruim je oude websitecontent op!

Feit: oude content veroudert soms. Blogs, video’s, nieuwsberichten en downloadbare boekjes hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven.

De ene keer zal je de content met een update weer bruikbaar kunnen maken, de andere keer zit er niets anders op dan het naar de prullenbak te verwijderen.

Bij het opschonen van je oude content moet je echter wel op bepaalde dingen letten.

Content updaten of verwijderen

Update oude content die nog steeds nuttig is

Laten we beginnen met een voorbeeld: op onze blog hebben we een artikel genaamd Waar Google naar kijkt: hoog scoren in 2020 [GRATIS E-BOOK]. Dat is een artikel dat voortdurend moet worden bijgewerkt om het relevant te houden. We moeten ervoor zorgen dat het up-to-date blijft met alle wijzigingen die Google blijft aanbrengen in zijn rankingalgoritme. Sowieso zullen we eens in de zoveel tijd de titel van de blog aan moeten passen. 2020 is inmiddels passé!

Dat blogbericht helpt ondernemers en marketeers om hun SEO aan te scherpen, ook al verandert de inhoud van het kennisboek in de loop van de tijd. Het is daarom in de basis nuttige content en het updaten waard.

Je kunt gemakkelijk nieuwe, waardevolle content van je oude berichten maken als je deze bijwerkt en weer actueel maakt: oude wijn in nieuwe zakken, zoals het gezegde luidt. Je kunt bijvoorbeeld drie oude blogberichten over hetzelfde onderwerp samenvoegen tot één nieuw bericht of oudere delen van je bericht eenvoudig vervangen door bijgewerkte inhoud.

Het maken van een kloon van je bericht, zodat je een concept hebt om aan te werken, maakt dit proces een stuk eenvoudiger. Niet ieder CMS heeft deze functie echter. Vraag dus vooral hulp aan je websitebouwer als je een kloonfunctie aan je berichten toegevoegd wilt hebben.

 

Verwijder irrelevante berichten of pagina’s

Waarschijnlijk heb je oude berichten of pagina’s op je site die je niet meer nodig hebt. Denk aan een blogpost over een product dat je al sinds tijden niet meer verkoopt en niet van plan bent ooit nog te verkopen, een aankondiging van een evenement dat lang geleden heeft plaatsgevonden of oude pagina’s met weinig of geen inhoud – de zogenaamde dunne inhoudspagina’s.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar ik weet zeker dat je weet over welke berichten en pagina’s ik het heb. Deze oude content voegt geen waarde meer toe, nu of in de nabije toekomst. In dat geval moet je Google vertellen dat het deze oude berichten of pagina’s niet meer moet indexeren, of je moet de URL een ander doel geven.

Als ik het heb over het verwijderen van oude content, bedoel ik niet gewoon op ‘verwijderen’ drukken en het vervolgens vergeten. Als je dat doet, kan de inhoud na verwijdering wekenlang in Google worden weergegeven. De URL heeft misschien ook een linkwaarde, wat zonde zou zijn om te verspillen.

Dus, wat moet je doen? Hier zijn twee mogelijkheden:

 

Optie 1: leid het oude bericht om naar een gerelateerd bericht

Wanneer een URL nog steeds waarde heeft omdat je bijvoorbeeld een aantal kwaliteitslinks hebt die naar die pagina verwijzen, wil je die waarde benutten door de te verwijderen URL om te leiden naar een gerelateerde URL. Met een 301-omleiding (vaak ook op zijn Engels een redirect genoemd) laat je zoekmachines en bezoekers weten dat er elders op je site een betere of nieuwere versie van deze content is. De 301-omleiding stuurt automatisch mensen en Google naar deze betere of nieuwere pagina.

Stel dat je een oud bericht hebt over een specifiek hondenras. Je moet het verwijderen, dus de logische volgende stap zou zijn om dat bericht om te leiden naar een nieuwer bericht over dit hondenras. Als je dat bericht niet hebt, kies dan een bericht over het dichtstbijzijnde ras. Omleiden naar een relevante categoriepagina kan in sommige gevallen een optie zijn, maar maak er geen gewoonte van. Bovendien zou omleiden naar de homepage uitgesloten moeten zijn – dit is een SEO-antipatroon.

Het maken van een 301-omleiding (bijvoorbeeld in WordPress) is niet moeilijk. Het zou te ver gaan om er op deze plek een instructie over te schrijven, maar ik beloof je dat ik of een collega binnenkort hierover zal schrijven in een separaat artikel.

 

Contentmarketeer Antwerpen

Fotobron: Erik Mclean op Unsplash

 

Optie 2: vertel zoekmachines dat de content opzettelijk verdwenen is

Als er geen relevante pagina op je site is waarnaar je kunt omleiden, is het verstandig om Google te vertellen je oude bericht volledig te vergeten. Dat doe je door de pagina in Google de status ‘410 Deleted’ te geven. Deze statuscode vertelt Google en bezoekers dat de inhoud niet zomaar is verdwenen; je hebt het met een reden verwijderd.

Als Google een bericht niet kan vinden, retourneert de server meestal de status ‘404 Not Found’ naar de bot van de zoekmachine. Je vindt dan ook een 404-crawlfout in je Google Search Console voor die pagina. Uiteindelijk komt Google er wel uit en verdwijnt de URL geleidelijk van de pagina’s met zoekresultaten, maar dit kost tijd.

De 410 is krachtiger in die zin dat hij Google vertelt dat de pagina voor altijd verdwenen is, om nooit meer terug te keren. Je hebt het met opzet verwijderd, punt uit. Google zal daar sneller op reageren dan met een 404. Klinkt dit ingewikkeld? Op de website van Yoast vind je een uitgebreid artikel over HTTP-statuscodes.

 

Heb je oude content op te ruimen?

Het opruimen van oude content moet deel uitmaken van je onderhoudsroutine om je website relevant te houden. Als je je oude berichten niet regelmatig bekijkt, zal je vroeg of laat zeker problemen tegenkomen. Je laat dan mogelijk onjuiste informatie aan bezoekers zien. Ook kan het je Google-ranking schaden omdat je te veel pagina’s over hetzelfde onderwerp hebt, wat kannibalisatie van zoekwoorden veroorzaakt. Neem daarom je oude berichten door en beslis wat je wilt doen: updaten, samenvoegen of verwijderen.

 

Content marketing agency Antwerpen

Fotobron: Yan Krukov op Pexels

 

Lees meer

Wil je meer lezen over de rol van content in relatie tot je SEO? No problemo, amigo!

Veel succes met het opruimen van je site!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill