Leestijd 9 minuten

Zoekwoordonderzoek is belangrijker dan ooit… maar hoe doe je het?

Dit is mijn eerste blog voor Motionmill, dus wees niet te streng voor me.

Ach, ik maak het mezelf ook niet makkelijk door meteen een zwaar, belangrijk onderwerp te kiezen: zoekwoordonderzoek.

En mocht je nu beginnen grinniken en denken: ‘Ha ha, zoekwoordonderzoek is toch geen zwaar, belangrijk thema?’, dan antwoord ik alvast dat het aan de basis ligt van vrijwel alle online successen. Ja, laat dat maar eens bezinken.

Nu ik je aandacht heb, kunnen we beginnen met het beantwoorden van onze vraag: hoe doe je zoekwoordonderzoek anno 2021?

Zoekwoordonderzoek handleiding

De basics: wat is zoekwoordonderzoek?

Zoekwoordonderzoek (ook keyword research genoemd) is studie doen naar de woorden en woordcombinaties die (potentiële) bezoekers van jouw website intypen in zoekmachines.

Wanneer je deze woorden en woordcombinaties kent, kan je deze gebruiken voor zoekmachineadverteren en zoekmachineoptimalisatie.

Heb je bijvoorbeeld een webdesignbureau in Antwerpen, dan wil je weten dat jouw doelgroep zoekt op termen als ‘webshop laten maken Antwerpen‘ en ‘WordPress-webdesign‘. Want zodra je deze termen kent, kan je die strategisch in je website plaatsen om hoger in Google te komen, of je kunt ze toepassen in een online advertentiecampagne.

Zoekwoordonderzoek is dus onderdeel van je online strategie en een rode draad binnen je online marketing. Op dit ogenblik zijn jouw concurrenten meer dan ooit aanwezig op het internet, waar ze op de loer liggen om jouw klanten voor je neus weg te kapen. De recente Covid-19-pandemie heeft er alleen maar voor gezorgd dat ondernemers nog harder ingezet hebben op online aanwezigheid. Reden te meer dus om aandacht te besteden aan zoekwoorden.

Om zoekwoordonderzoek te doen bestaan er gelukkig verschillende handige tools. Nieuwsgierig? Let’s go!

 

De oppertool: je eigen verstand

Niet alles hoeft door een machine bedacht te worden. Op het gebied van zoekwoordonderzoek is de grijze massa in je schedel vaak een belangrijk beginpunt. Jij kent jouw branche immers door en door, dus je kunt zonder twijfel al een gok doen naar de woorden die je doelgroep intypt in Google en consorten.

Stel dat je een fietsenwinkel hebt in Antwerpen, in het district Berchem. Door een beetje na te denken kan je de volgende mogelijke zoektermen opschrijven:

 • Fietsenwinkel
 • Fietsenwinkel Antwerpen
 • Fietsenwinkel Berchem
 • Fietsenmaker
 • Fietsenmaker Antwerpen
 • Fietsenmaker Berchem

Zonder al te veel moeite heb je een zestal plausibele zoekwoorden bedacht. Vijf á zes is in deze fase meer dan genoeg overigens voor de meeste ondernemingen; alleen wanneer je een buitengewoon groot aantal producten of diensten aanbiedt zou ik hem langer maken.

 

 

Inventariseer de resultaten in Google

Nu willen we weten welke van jouw concurrenten scoren op deze zoektermen. Dat is simpel na te gaan: open in je browser een incognitoscherm (zodat Google geen rekening houdt met je zoekhistorie) en vul de zoekwoorden één voor één in. Noteer telkens in een spreadsheet de eerste vijf organische resultaten. Organische resultaten zijn de items waarbij niet de vermelding ‘Advertentie’ staat.

De fietsenwinkel zal dan al snel het volgende lijstje krijgen.

Zoekwoordonderzoek handleiding

Het lijstje is natuurlijk langer wanneer het alle zes zoekwoorden bevat.

Nu gaan we aan de slag met de URL’s die in de kolom ‘Zoekresultaat’ staan.

 

Voer de URL’s in bij Semrush

Semrush is een tool die jou kan helpen met het verbeteren je online zichtbaarheid. De tool biedt vele opties, maar voor dit blogartikel is één functie in het bijzonder relevant: we gaan kijken welke zoektermen je concurrenten allemaal gebruiken om op de door jou opgeschreven URL’s gevonden te worden. Op die manier vind je snel vele bijkomende zoekwoorden die interessant zijn voor jouw bedrijf.

Verderop zal ik je vertellen over de kosten van Semrush, en over de optie die ik je biedt om gebruik te maken van mijn Semrush-account (zodat jij geen duur abonnement hoeft af te sluiten!).

Wanneer je inlogt bij Semrush, zie je aan de linkerkant het menu. Klik op ‘Competitive Research’ en vervolgens op ‘Organic Research’.

 

Zoekwoordonderzoek Semrush

 

Om resultaten te krijgen, voer je in het veld ‘Enter domain, subdomain or URL’ één van de URL’s van concurrenten uit je lijstje in en druk op ‘Search’.

Niet schrikken, je krijgt nu een scherm vol data te zien.

Wat is jouw doel?

Voordat je aan het analyseren slaat, moet je even stilstaan bij je doel:

 • Ben je ook een fietsenwinkel in Antwerpen? Dan kan het verstandig zijn om naar alle gezamenlijke resultaten voor het gehele domein te kijken. Dit is de standaardinstelling en het in Semrush ‘Root Domain’.
 • Ben je bezig met een pagina die gericht is op een fietsenwinkel in Antwerpen? Dan kun je het beste alleen de resultaten voor die specifieke URL bekijken. Selecteer dan in het dropdownmenu bovenaan de optie ‘Exact URL’.

 

Keyword research Semrush

 

Ongeacht of je ‘Root Domain’ of ‘Exact URL’ hebt gekozen: waar het ons nu om te doen is, zijn de data bij ‘Top Organic Keywords’.

Ik heb https://www.fietsenwinkel.nl/ ingevoerd op het vorige scherm, als instelling ‘Root Domain’ aangehouden en bij ‘Top Organic Keywords’ zie ik het volgende staan.

 

Zoekwoordonderzoek Semrush

Top Organic Results analyseren

Wat leer ik hieruit? Dat website van Fietsenwinkel.nl vooral gevonden wordt op de zoektermen ‘elektrische fiets’ en ‘fietsenwinkel’; deze twee zoekwoorden brengen 51,58% van alle mensen die via zoekmachines op https://www.fietsenwinkel.nl/ belanden naar die URL. Bij ‘Volume’ zie je staan hoeveel keer mensen gemiddeld in zoekmachines de zoekterm intypen.

Maar dat is niet alles: als ik op de knop onder het overzicht klik, zie ik nog 3.800 resultaten.

Sommige zijn voor de hand liggend, zoals zoekwoorden met de naam van een fietsenmerk of -type erin.  Voor jouw fietsenwinkel is het dus misschien ook wel interessant om je website te optimaliseren of om online advertenties te maken voor je fietsenmerken en -types. Dan komen mensen die daarop zoeken in zoekmachines misschien sneller bij jouw website.

Andere resultaten komen misschien meer als een verrassing. Eén van de resultaten is ‘hoeveel calorieën verbrand je met fietsen’. Een ander is ‘hollands ventiel oppompen’. Zulke specifieke zoektermen (in jargon noemen we dit ‘long-tail zoekwoorden‘) komen zonder twijfel uit bij blogartikelen op de site van Fietsenwinkel.nl. Het zijn immers onderwerpen die eerder in een blog worden besproken dan op een homepage of productpagina. Dat kan een sein voor jouw fietsenwinkel zijn om óók te beginnen bloggen. Dankzij bloggen kan je, zo blijkt nu, mensen met een zeer specifiek vraagstuk naar je site lokken (en vervolgens helpen). Deze manier van potentiële klanten naar je website leiden wordt inbound marketing genoemd.

 

Keyword research Semrush handleiding

Fotobron: William Iven op Unsplash

 

Ook Google geeft suggesties voor zoekwoorden

Beperk je onderzoek niet tot Semrush. Ook Google is bijvoorbeeld een topper in het suggereren van zoekwoorden!

Wanneer je namelijk in Google zoekt, zie je onderaan een aantal gerelateerde suggesties staan.

 

Keyword research Google

 

Natuurlijk geeft Google geen zoekvolumes. Desondanks kunnen uit deze methode een aantal goede zoektermen naar voren komen die je niet uit Semrush had gehaald.

Bovendien kan je de zoekvolumes van de Google-suggesties alsnog te weten komen als je toegang hebt tot Semrush. Vul de zoekwoorden waarvoor je volumes nodig hebt eenvoudig in onder ‘Keyword Overview’.

Semrush keyword overview

 

Je zoekwoordenlijst aanvullen

Door alle URL’s uit je eerste lijstje in Semrush in te voeren, heb je tientallen, honderden of zelfs duizenden nieuwe zoekwoorden ontdekt. Dankzij de suggesties van Google heb je er misschien nog meer gevonden.

Natuurlijk moet je niet zonder nadenken ieder zoekwoord aan je definitieve zoekwoordenlijst toevoegen. Ten eerste is het onmogelijk om je site optimaliseren voor of te adverteren op honderden zoekwoorden, en ten tweede zijn veel zoekwoorden niet relevant voor jouw bedrijf. Fietsenwinkel.nl mag dan wel op ‘speed pedelec’ gevonden worden omdat ze die apparaten verkopen, maar als jij geen speed pedelecs in je aanbod hebt, hoef je niets met dit zoekwoord te doen.

Long-tail, medium-tail en short-tail zoekwoorden

In je zoekwoordonderzoek zullen termen naar voren komen die zeer algemeen zijn: ‘fruitwinkel’, ‘autogarage’, ‘gasleverancier’. Ook zullen er zoekwoorden zijn die iets specifieker zijn: ‘fruitwinkel Antwerpen’, ‘autogarage Toyota’, ‘gasleverancier België’. Ten slot zijn er ook bij die zeer specifiek zijn: ‘biologische fruitwinkel Antwerpen Berchem’, ‘autogarage Toyota Hemiksem onderhoud’, ‘beste gasleverancier België 2021’.

De zeer algemene zoekwoorden noemen we short-tail zoekwoorden, de iets specifiekere medium-tail zoekwoorden, en de zeer specifieke heten (ik zei het al eerder) long-tail zoekwoorden:

 • Op short-tail zoekwoorden wordt veel gezocht. In Semrush zal je bij ‘Volume’ hoge aantallen zien staan.
 • Op medium-tail zoekwoorden wordt al iets minder gezocht omdat ze vaak locatie- of merkgericht zijn. Bij ‘Volume’ zijn de aantallen lager.
 • Op long-tail zoekwoorden wordt heel weinig gezocht. De aantallen bij ‘Volume’ blijven laag.

 

Short medium en long tail keywords

Staartjes mixen

Het lijkt verleidelijk om al je inspanningen te richten op de long-tails. Die zijn tenslotte het populairst bij je doelgroep, nietwaar? Dat is inderdaad zo, maar het is erg moeilijk om zoekmachineoptimalisatie toe te passen voor dit soort woorden. Omdat deze woorden zo algemeen zijn, zijn er veel meer websites die erop gevonden willen worden. Het kan zo goed als onmogelijk zijn om je daartussen te wringen. Wil je online adverteren op long-tail zoekwoorden? Reken dan op hoge kosten per klik. Veel concurrenten zullen dezelfde zoekers willen aanspreken als jij, wat de CPC (cost per click) enorm opdrijft.

Met medium-tail zoekwoorden is het al een stuk waarschijnlijker dat je zal slagen met je zoekmachineoptimalisatie. Ook is de CPC voor deze woorden beduidend lager als je wilt adverteren.

Tot slot is het relatief eenvoudig om je website te optimaliseren voor long-tail zoekwoorden. Er zullen zo weinig concurrerende websites zijn, dat je vrij snel doorstoot naar de eerste pagina van Google. Mocht je willen adverteren op deze zoekwoorden, dan betaal je erg weinig per klik. Ik geef toe dat je in volume veel minder mensen binnenhaalt als je je richt op long-tails, maar je weet dat de mensen die je bereikt, optimaal kunt helpen. Ze zullen een perfecte match zijn met jouw bedrijf.

Mijn ervaring leert dat je het meeste succes behaalt als je een mix van medium-tail en long-tail zoekwoorden gebruikt. Mix die staartjes dus!

 

 

Selecteren en categoriseren

Het wordt tijd om een definitieve selectie te maken van de zoekwoorden met het meeste potentieel, en om deze te categoriseren in een mooi overzicht.

Een tijd geleden vroeg een Antwerps verhuisbedrijf dat ook ladderliften en self-storage verhuurt mij om hun website te optimaliseren. Ik heb toen de stappen genomen die ik hierboven heb beschreven en ben tot het volgende lijstje gekomen.

Keywordonderzoek doen website

Zoals je ziet, heb ik er een mix van staartjes van gemaakt. Wat opvalt is dat ik ook enkele short-tail zoekwoorden in de lijst heb opgenomen. Voor deze klant kon dat. Het is namelijk een van de grootste verhuisbedrijven van het land, met al zeer veel websitebezoek. Voor hun site was het daarom haalbaar om de wat ambitieuzere zoekwoorden in het lijstje op te nemen. Verder zie je vooral medium-tail zoekwoorden. De long-tails heb ik eruit gelaten. Voor deze klant waren die niet nodig omdat de kans van slagen met short- en medium-tails al hoog genoeg was. (Fijn, zo’n luxepositie!) In de meeste lijstjes zullen echter minder short-tails staan en meer long-tails.

 

Ga aan de slag met je zoekwoorden

Nu je een lijst met zoekwoorden hebt, moet je er iets mee doen. Optimaliseer je website, of zet een advertentiecampagne op. Raad nodig? Het Motionmill-team heeft er al volop over geschreven.

Een website optimaliseren voor zoekmachines

Adverteren in zoekmachines

 

Andere zoekwoordentools

Naast Semrush bestaan er andere tools die handig zijn voor zoekwoordonderzoek. Zelf heb ik echter vooral ervaring met Semrush en ik wil niet schrijven over programma’s waar ik te weinig van af weet. Voor de volledigheid wil ik desondanks enkele ander tools noemen waarover ik veel goeds heb gelezen.

 • Ahrefs. Een prominente zoekwoordtool is Ahrefs. Wil je meer weten over de werking dit programma? Sjors Goemans schreef voor Rankingmasters.nl een solide uitleg over Ahrefs.
 • Moz. Ook een grote naam. Ik nodig je uit om hun website te verkennen.
 • Google Ads Keyword Planner. Heb je een account in Google Ads? Dan heb je toegang tot de Google Ads Keyword Planner.

 

Keyword research Google

Fotobron: fauxels op Pexels

 

Hoeveel kost Semrush?

Een abonnement op Semrush kost minimaal $119,95 per maand. Semrush geeft aan dat het goedkoopste pakket meer dan toereikend is voor kleine ondernemingen en marketeers in dienst van één bedrijf. De duurdere abonnementen zijn vooral relevant voor online marketingbureaus.

Mocht je schrikken van deze prijs, dan geef ik je direct een geruststelling: er is een proefperiode. Deze is perfect als je eenmalig een zoekwoordonderzoek wilt doen. Voor een klein bedrag kan je alle functies gebruiken die je nodig hebt.

Bespaar op Semrush door mijn hulp in te schakelen

Wil je regelmatig Semrush gebruiken, maar heb je geen zin om meer dan honderd euro per maand neer te leggen voor een stukje software? Dat begrijp ik. Ook dan is er een oplossing.

Veel online marketeers (ik ook) hebben een abonnement op Semrush. Wanneer je zo’n marketeer inschakelt voor een bredere campagne, kan hij zonder grote meerkosten Semrush inschakelen om interessante zoekwoorden voor je te vinden.

En dat niet alleen: omdat Semrush veel meer opties biedt dan alleen zoekwoorden vinden, kan de marketeer jouw website ook checken op niet-werkende hyperlinks, op plug-ins die niet up-to-date zijn, en op andere dingen die aan je website mankeren.

Maar welke aanpak je ook verkiest, een zoekwoordonderzoek is altijd een goed idee als je beter zichtbaar wilt worden op het internet. Ik wens je heel veel succes!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill