Leestijd 8 minuten

Overvloed-alarm! Nóg meer SEO-tips om hoger in Google te komen!

Nadat ik mijn vorige artikel met SEO-tips had geschreven, trok een ijverige klant mij aan de mouwen. ‘Schrijf nog eens zoiets,’ zei ze, ‘ik heb er veel van geleerd.’

Wie ben ik om niet aan de wensen van mijn publiek tegemoet te komen? Dat is uiteraard een retorische vraag, want natuurlijk schrijf ik met plezier nóg eens over zoekmachineoptimalisatie.

Hier volgt mijn tweede SEO-gerelateerde brain dumpLaat mij vooral weten of een deel 3 wenselijk is!

SEO-tips

Tip 8: Vermijd duplicate content

(Yep, ik nummer gewoon door vanuit het vorige artikel.)

Duplicate content, of in het Nederlands: dubbele inhoud, zijn identieke teksten die meerdere keren op je website voorkomen. Ik zeg je dit: Google haat duplicate content. Laat dus geen lappen tekst niet meerdere keren op je site voorkomen. Google beschouwt je dan als een luie website-eigenaar die niet zijn best doet om zijn doelgroep actief te helpen.

(Ik zeg er even bij, dat ik het heb over halve of complete pagina’s. Google heeft geen probleem met identieke korte stukjes tekst.)

Heb je om wat voor reden dan ook toch stukken tekst meerdere keren op je site staan? Dit is op te lossen door in de backoffice van je site language tags of canonicals toe te voegen. Dit is een html-element in de broncode dat aan Google laat weten dat een pagina een kopie of variant is van een andere pagina, maar dat je je daarvan bewust bent en dat de kopie niet in de zoekresultaten hoeft te worden meegenomen.

 

Hoe kun je controleren of je site duplicate content heeft? Er zijn enkele opties:

  • Methode 1: Bekijk allereerst in je content management system (CMS) hoeveel pagina’s je site heeft. Ga vervolgens naar Google, waar je zoekt op site:[je sitenaam] (zonder zoekterm erachter). Voor de Motionmill-site zou de zoekopdracht er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

site:motionmill.com

Het aantal resultaten is het aantal pagina’s dat Google heeft geïndexeerd. Indien er een opmerkelijk verschil is tussen het aantal pagina’s dat jouw CMS aangeeft en het aantal pagina’s dat Google heeft geïndexeerd, dan is er veel duplicate content. Dit is op te lossen door de eerder genoemde language tags of cannonicals toe te passen.

  • Methode 2: Ga naar de Google Search Console > klik onder Index op Coverage (of Dekking in de Nederlandstalige versie). Je krijgt nu te zien hoeveel pagina’s Google kent van je site. Ook wordt aangegeven welke pagina’s goed zijn en zijn geïndexeerd en welke uitgesloten zijn of niet goed zijn.

 

Tip 9: Maak silo’s

Nee, ik vraag je niet om een boerderij te beginnen. De silo’s die ik bedoel, hebben te maken met SEO.

Wanneer je de content van je website structureert en/of intern linkt naar thema, dan noemen we dat silo’s maken. Geen zorgen, ik geef nadere uitleg:

  • Pagina’s structuren volgens silo’s: Stel dat ik op de Motionmill-site alle artikelen en dienstenpagina’s over SEO onder een hoofdmenuknop genaamd ‘SEO’ plaats, dan is dat een silo. (Dit is overigens niet het geval op de Motionmill-site omdat de website op andere wijze is opgebouwd.) Indien je pagina’s met één bepaald thema op deze manier structureert, zal Google dit waarderen, omdat ze het zien als een efficiënte manier om je doelgroep te helpen. Het gevolg: je stijgt bij Google in de ranking.
  • Pagina’s intern linken volgens silo’s: Een andere manier om aan Google te laten zien welke pagina’s binnen jouw site thematisch bij elkaar horen, is middels interne links. Dit is de methode die we toepassen op de Motionmill-site: in een artikel over SEO ga je volop interne links vinden naar andere pagina’s over SEO. Voor je SEO is het dus niet nodig om op elke pagina interne links naar iedere andere mogelijke pagina te hebben. Dit zou immers de silostructuur van je site doorbreken. Ook voor je websitegebruikers (je klanten) is het niet nodig om vanaf elke pagina naar iedere andere pagina te kunnen doorklikken. Websitegebruikers doen dit niet. Iemand die op de Motionmill-site zoekt naar SEO is geïnteresseerd in zoekmachineoptimalisatie en niet (of veel minder) in intranet, HTTPS-certificaten of het laten maken van een webshop. Wil je zeker zijn op welke links men klikt binnen welke pagina? Je kan je eigen site altijd checken met heatmapsoftware zoals Hotjar. Beschik je niet over dergelijke software, vraag Motionmill dan om hulp. Wij gebruiken onze software graag om jouw site onder de loep te nemen.

 

Hotjar

 

Tip 10: Lange artikelen zijn een middel, geen doel op zich

Content is king en steeds vaker kom je lange artikelen tegen op het internet. Schrijf echter alleen lange artikelen als je genoeg zinnig materiaal hebt om die lengte te verantwoorden. Verzin geen holle alinea’s puur en alleen om het artikel te rekken.

De lengte van een artikel is geen rankingfactor. Informerende artikelen zijn vaak 1000 tot 1200 woorden lang, maar het is dus geen enkele must om deze (of een grotere) lengte te bereiken. Als jij je klanten kunt helpen met artikelen van 600 woorden, dan vindt Google dat prima. En laat mij nog even dit zeggen: productdetailpagina’s hoeven zéker geen lange teksten te bevatten. Houd productpagina’s gewoon lekker to the point!

 

Tip 11: Gebruik SEO-zoekwoorden op de juiste plaatsen

Op welke plaatsen in een pagina moet je de zoekwoorden laten terugkomen? In de SEO-wereld zijn we het erover eens dat je dat op deze 7 plekken moet doen:

1. Paginatitel: De titel die je ziet in zoekresultaten. Je ziet in de onderstaande afbeelding in het rood omkaderd de paginatitel van een artikel over on-page SEO. Voor deze pagina is het zoekwoord (uiteraard) ‘on page seo’. Paginatitels pas je, net als alle 7 onderdelen, aan in je content management systeem.

 

SEO-zoekwoorden

 

2. Artikeltitel: Dit is de titel die je ziet op de pagina zelf.

 

SEO-zoekwoorden

 

3. URL: Dit is het stukje tekst na de domeinnaam.

 

SEO-zoekwoorden

 

4. Tussentitels: Dit zijn de titels van de paragrafen op de pagina.

SEO-zoekwoorden

 

5. Bodytekst: Dit zijn de tekstblokken die de daadwerkelijke content bevatten.

 

SEO-zoekwoorden

 

6. Links: Bij het linken naar een andere pagina moet je in de linktekst (ook wel ankertekst genoemd) zoekwoorden gebruiken en niet bijvoorbeeld ‘klik hier’. Bij puntje 1 uit deze lijst heb ik dit toepast: ik linkte naar de pagina over on-page SEO en zorgde ervoor dat de ankertekst uit de term ‘on-page SEO’ bestaat.

 

SEO-zoekwoorden

 

7. Meta-omschrijving: Deze heeft geen direct effect op ranking, wel op het doorklikratio vanuit Google. En een hoog doorklikratio draagt op termijn positief bij aan je ranking.

 

SEO-zoekwoorden

 

Is er meer over SEO te vertellen? Altijd! Toch laat ik het hierbij. Ik geef je immers reeds een overvloed aan info; ik wil niet dat het een overdosis wordt. Is een vervolg op dit artikel wenselijk? Laat het mij weten via de contactknop onderaan. (Zoals jullie bij mijn vorige artikel ook hebben gedaan.)

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill