ROI AdWords Campagne berekenen

“Hoeveel moet zo een AdWords campagne kosten?”

Vraagt men ons wel eens.

Maar een goeie AdWords campagne kost natuurlijk helemaal niets.

Die brengt geld op!

ROI AdWords: meten is weten

Een AdWordscampagne is hét marketinginstrument waarbij je bijna exact kan gaan meten welk resultaat jouw investering heeft gehad. Je bepaalt zelf hoeveel je biedt en door middel van conversiemeting weet je ook hoeveel je campagne opbrengt. De ROI van je AdWords campagne berekenen is dan simpel. Je weet perfect welke zoekwoorden en advertenties werken, en welke niet.

Aan de hand van de resultaten kan je je campagne gaan optimaliseren.

  • Meer inzetten op keywords en advertenties die beter converteren.
  • Keywords die te veel kosten ten opzichte van de opbrengst uit je campagne halen.
  • Je budget beter verdelen naargelang de best converterende campagnes en advertentiegroepen.

ROI en ROAS

ROAS of Return On Ad Spend is een berekening waarbij je enkel de conversiewaarde en de kosten van de campagne in rekening te brengen. ROAS = ( Opbrengst  – kosten van de campagne) / kosten van de campagne.

Stel dat je campagne 60€ kostte en 500€ opleverde, dan is de ROAS ( 500€ – 60€) / 60€ = 7,33. Elke geïnvesteerde Euro leverde er dus 7,33 op (of 733%)

In Adwords kan je “target ROAS” instellen als automatische biedstrategie. Zodat AdWords zelf biedingen kan aanpassen om de gewenste ROAS te bereiken.

Bij ROI of Return On Investment betrek je ook de extra onkosten in de berekening en is dus accurater om te kijken of je advertenties echt doeltreffend zijn.

Stel dat je opbrengst 500€ is door 10 producten aan 50€ te verkopen. De productiekosten, stockage en andere kosten van 1 product zijn 35€. De winst per product is dan 15€ of 30%.

De berekening is dan: ( ( Opbrengst * winstmarge)  – kosten van de campagne) / kosten van de campagne. Dus ( ( 500€ * 30%) – 60€ ) / 60€ = 1,5 of 150% . Elke Euro bracht 1,5€ op.

Conversiemeting

Een goede conversiemeting is essentieel om te kunnen evalueren welke keywords opbrengen, of je biedingen goed zitten,… enzovoort. Conversies meten kan je doen met een AdWords script op bedankt pagina’s te installeren of je AdWords-account te linken aan je Google Analytics (sowieso een goed idee). Via de laatste methode kan je dan doelen en e-commercetracking vanuit Google Analytics importeren naar je AdWords account.

Er zijn altijd wel conversies die je mist, daar moet je ook rekening mee houden om de ROI van AdWords campagne te bepalen. Mensen mailen of bellen misschien rechtstreeks naar het e-mailadres of telefoonnummer dat op je website staat. Ze komen langs in je fysieke winkel. En als je producten of diensten verkoopt waarvoor mensen regelmatig terugkeren, kan je ook mogelijke herhalingen incalculeren.

Eens je dat allemaal goed hebt, weet je perfect hoe effectief jouw AdWords campagne is.

ROI calculator

Aan de hand van een paar gegevens kan je inschatten welke ROI je uit een AdWords campagne kan halen. We hebben er een kleine berekeningstool voor gemaakt.

De CPC of kost per klik en het aantal klikken per dag dat je mag verwachten voor jouw target regio vind je via keywordplanner van Google .

Je hebt er wel een Adwords account nodig, Google zal je vragen er gelijk een aan te maken en je eerste campagne te starten.

Als je nog geen account hebt doen we dat graag eens samen met je.

Stap 1 van 2

50%
  • In te schatten met Google keywordtool. De gemiddelde kost per klik. Hoeveel 1 klik op je advertentie gemiddeld zal kosten.
  • In te schatten met Google keywordtool. Hoeveel klikken kan je verwachten?
  • Hoeveel van elke 100 bezoekers wordt een lead? Dit hangt af van verschillende factoren zoals de landingspagina, de keywords, de sector. Via AdWords kan dit wel nauwkeurig gemeten worden eens de campagne loopt
  • Hoeveel van elke 100 leads zullen tot een aankoop leiden
  • De resultaten

    Op basis van bovenstaande gegevens

 

Plaats een reactie

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*

Motionmill