Inbound marketing

Men stelt ons deze vraag regelmatig: wat is inbound marketing? Het korte antwoord is dit:

Inbound marketing is een manier van klanten voor je winnen door te helpen en informeren in plaats van verkopen en etaleren.

De moderne consument is goed geïnformeerd. Hij gaat op zoek naar informatie om ten slotte een weloverwogen aankoop te doen. Het internet is de uitgelezen plek om al die informatie op te zoeken.

Voor jou biedt dit de gelegenheid om die informatie aan te bieden en zo de aandacht van een potentiële klant al in het begin van een aankoopproces te vangen. Dus geen algemene boodschap of advertentie in een poging om zo veel mogelijk mensen te bereiken.

Je gaat omgekeerd te werk: je prijst je diensten of producten niet zozeer aan, maar je probeert iemand te helpen of begeleiden in zijn zoektocht naar de oplossing van een vraag of probleem. Hij zoekt jouw dienst, je wint zijn vertrouwen, maakt hem tot tevreden klant en uiteindelijk een uithangbord dat reclame maakt voor jou. Een ‘ambassadeur’ van jouw merk.

Je hanteert een ‘pull strategie’ in de plaats van een ‘push strategie’.

Voordelen van inbound marketing

 •  Kosten

Waar outbound marketing een duidelijkere afgelijnde kost is (mediaruimte, adressenlijsten kopen) kost inbound marketing meer aan tijd en analyse, in het uitwerken van goede inhoud, het uitbouwen van social media-profielen, en analyseren van verkeer en conversies. Over het algemeen blijkt inbound marketing toch een lagere ‘cost per lead’ te hebben dan outbound marketing.

 • Lange termijn

Een goede inbound marketing heeft zijn effect op een langere termijn. Je moet niet telkens terug van nul vertrekken, geen nieuwe dure campagne met onzekere uitkomst lanceren. Eens je contentstrategie op kruissnelheid is, je volgers hebt verzameld op sociale media, je zoekmachinemarketing is uitgetekend, en je analyse en reporting draait, is de basis gelegd voor een lange periode. Het blijft natuurlijk analyseren, bijsturen en inspelen op wat er leeft in je sector of je doelpubliek.

Enkele onderdelen van inbound marketing

 • Inhoud

Op je website bied je de juiste informatie toegespitst op de juiste bezoekers. Kwalitatieve inhoud die waardevol en behulpzaam is. Je helpt potentiële klanten in hun beslissingsproces en wekt vertrouwen op. Via je blog communiceer je nieuwtjes, trends en prikkel je de bezoekers. Inhoud kan je op allerlei vormen aanbieden: video’s, handleidingen, e-books. Dit alles met een je doelpubliek in het achterhoofd. Gebruik de vorm die zij het meest zullen appreciëren.

 • Zoekmachine marketing: SEO en SEA

Je wil natuurlijk ook dat al die inhoud gemakkelijk gevonden worden. Als je weet dat in België 95% van alle zoekverkeer via Google verloopt, weet je meteen al waar je terecht moet. Je onderzoekt hoe mensen naar jouw diensten zoeken, welke zoekwoorden ze gebruiken, daar rond ga je je website optimaliseren en autoriteit opbouwen. Search Engine Optimization dus.

In het Nederlands: zoekmachineoptimalisatie.
In het kort: SEO.

Je kan ook voor SEA, Search Engine Advertising kiezen om in de gesponsorde links te verschijnen bij zoekopdrachten die jouw trefwoorden bevatten. SEA en SEO zijn complementair; goed uitgevoerd versterken ze elkaar. Je kan SEA ook beschouwen ‘outbound marketing’ omdat je advertenties te zien krijgt waar je niet om gevraagd had. Alleen zijn deze door een zorgvuldige keuze van trefwoorden en doelpubliek veel relevanter.

 • Social media

Jouw potentiële klanten zijn ook aanwezig op de sociale media. Ideaal dus om daar ook jouw inhoud te delen. Met hen in dialoog te treden. Hen te inspireren en door hen geïnspireerd te worden, want je houdt een vinger aan de pols. Je volgt hun ervaringen en kan er op inspelen of gebruiken om je online strategie bij te sturen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Er is combinatie van vaardigheden nodig om je inbound marketingverhaal te doen kloppen:

 • Webdesign en webontwikkeling;
 • Contentmarketing;
 • Social mediamarketing;
 • Search engine marketing;
 • Engagementmarketing;
 • Conversie-optimalisatie;
 • Web analytics en reporting;

We helpen je graag dat verhaal te schrijven.

Communicatiebureau in Antwerpen

Zoek je een communicatiebureau in Antwerpen? Motionmill is er voor jou. Wij zorgen voor een sterke integratie van strategie, WordPress-webdesign, online marketing en storybranding. Als je ons belt, krijg je direct iemand aan de lijn.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill