Inbound marketing keert de rollen om

Inbound marketing is een vorm van marketing waarbij jij gratis je kennis deelt via jouw website. Omdat je op jouw site vraagstukken van (potentiële) klanten bespreekt, word je vindbaar in zoekmachines. De rollen zijn omgedraaid: bij klassieke marketing (zoals advertenties) stap jij als bedrijf naar de klant toe, maar bij inbound marketing komt de klant zelf naar jou toe. Hij wordt immers aangetrokken door de kennis die jij deelt in blogs en video’s.

Wanneer de klant zover is om een product of dienst te kopen, zal hij ongetwijfeld voor jou kiezen. Jij hebt tenslotte al vanaf het begin van zijn zoektocht jouw kennis en kunde laten zien. Hij weet dat jij hem kan helpen.

Motionmill begeleidt bedrijven in het opzetten van hun inbound marketing.

Kom koffie drinken

Voordelen van inbound marketing

  • Kosten

Waar outbound marketing duidelijke afgelijnde kosten heeft (mediaruimte, adressenlijsten kopen), kost inbound marketing meer aan tijd en analyse, in het uitwerken van goede inhoud, het uitbouwen van social media-profielen, en analyseren van verkeer en conversies. Uit onderzoeken is echter gebleken dat inbound marketing desondanks een lagere ‘cost per lead’ heeft dan outbound marketing.

  • Lange termijn

Een goede inbound marketing heeft zijn effect op een langere termijn. Je moet niet telkens terug van nul vertrekken, geen nieuwe dure campagne met onzekere uitkomst lanceren. Eens je contentstrategie op kruissnelheid is, je volgers hebt verzameld op sociale media, je zoekmachinemarketing is uitgetekend, en je analyse en reporting draait, is de basis gelegd voor een lange periode.

Enkele onderdelen van inbound marketing

Inhoud
Op je website bied je de juiste informatie toegespitst op de juiste bezoekers. Je deelt hoogwaardige inhoud die waardevol en behulpzaam is. Je helpt potentiële klanten in hun beslissingsproces en wekt vertrouwen op. Via je blog communiceer je nieuwtjes en trends en prikkel je de bezoekers. Inhoud kan je op allerlei vormen aanbieden: video’s, handleidingen, e-books.

Social media
Jouw potentiële klanten zijn ook aanwezig op de social media. Ideaal dus om ook daar jouw inhoud te delen en met hen in dialoog te treden. Je volgt hun ervaringen en kan die gebruiken om je online strategie bij te sturen.

Zoekmachinemarketing: SEO en SEA

Je wil natuurlijk ook dat al die inhoud gemakkelijk gevonden wordt. Als je weet dat in België 95% van alle zoekverkeer via Google verloopt, begrijp je meteen waar je moet zijn. Je onderzoekt hoe mensen naar jouw diensten zoeken en welke zoekwoorden ze gebruiken. Rond deze informatie zal je je website optimaliseren en autoriteit opbouwen. Search engine optimization heet dit principe.

Je kan ook voor SEA, search engine advertising, kiezen om in de gesponsorde links van Google te verschijnen bij zoekopdrachten die jouw trefwoorden bevatten. SEA en SEO zijn complementair; goed uitgevoerd versterken ze elkaar. Je kan SEA ook beschouwen als ‘outbound marketing’ omdat je advertenties te zien krijgt waar je niet om gevraagd had. Alleen zijn deze door een zorgvuldige keuze van trefwoorden en doelpubliek veel relevanter.

Klaar om de rollen om te draaien?

Je hebt deze pagina over inbound marketing waarschijnlijk via een zoekmachine gevonden. Dit is het ultieme bewijs dat inbound marketing werkt. Ben je klaar om met jouw bedrijf ook de rollen om te draaien? En mogen wij je daarbij helpen?

Motionmill