Leestijd 5 minuten

Lust jij nog Google Analytics cookies? Ontdek 4 alternatieven.

Websitebeheerders spitsten de voorbije maanden hun oren, want: het rommelt bij Google. Het verwerken van persoonlijke gegevens wordt in Europa steeds meer aan banden gelegd. Het gebruik van Google Analytics is daardoor niet meer zo vanzelfsprekend. Maar er zijn alternatieven.

Google Analytics alternatieven zonder cookies - Motionmill Online Marketing Antwerpen

Vele websitebeheerders en ondernemers zweren bij Google Analytics voor het meten van website statistieken en het succes van campagnes. Net als wij, trouwens. Google Analytics is een uitstekende tool die diepgaande informatie kan bieden over jouw websitebezoekers. Het werkt als een geoliede machine met andere Google producten en is bovendien helemaal gratis.

Maar Google kwam in woelig water terecht wanneer er steeds meer vragen werden gesteld bij het privacybeleid van het bedrijf en de software die ze aanbieden. Dat had ook voor ons, Antwerpse WordPress webdesigners, gevolgen. De privacy verklaring aanpassen, cookie meldingen toevoegen, opletten met het verwerken van data… Daarnaast zijn er misschien ook wel morele bezwaren. Of het nu omwille van praktische of ethische redenen is, steeds meer ondernemers trekken een vies gezicht bij de aangebrande cookies van Google en gaan op zoek naar alternatieven.
We lijsten graag enkele betaalbare, gebruiksvriendelijke alternatieven voor Google Analytics op waarbij je zelfs geen cookiemelding nodig hebt.

 

1. Simple Analytics

Zoals je wel kon raden draait bij Simple Analytics alles rond gebruiksgemak en overzicht. Waar je bij Google Analytics soms verdrinkt, in verschillende statistieken en parameters houdt Simple Analytics het graag, nou ja, simpel. Dat gezegd zijnde vindt je in de tool natuurlijk wel alle belangrijke data terug zoals het aantal sessies, bezoekers per pagina, utm-codes, het land en de taal. Dit Nederlands bedrijf verwerkt geen persoonsgegevens en heeft geen cookies nodig. Omdat je niet betaalt met data, doe je dat wel op een andere manier. Gebruik van de tool start vanaf €19/maand voor 100.000 page views.

 

2. Clicky

Ze omschrijven zichzelf als ‘Privacy-friendly Website Analytics‘ en dat maken ze waar want deze software maakt, zoals alle alternatieven in deze lijst, geen gebruik van cookies. Naast de basisgegevens zoals bezoekers, bezoekduur en bounce rate kan je met Clicky dieper gaan. Zo kan je bijvoorbeeld ook de acties van websitebezoekers analyseren of heatmaps genereren. Je kan gratis gebruikmaken van de software, maar bekijk de pricing opties gerust zelf.

 

3. Plausible

Dit ethisch alternatief voor Google Analytics werkt volledig transparant. Daarnaast is Plausible een stuk ‘lichter’ dan Google Analytics en dat speelt absoluut in het voordeel van de laadtijd van jouw website. De analytics software verzameld alle belangrijke metrics en het gebruik start vanaf €9/maand. Wanneer je Plausible gebruikt heb je opnieuw geen cookie banner nodig.

 

4. Fair Analytics

Fair Analytics, met hoofdkantoor in Duitsland, is van de vier alternatieven degene met het soberste dashboard. Geen diepgaande gegevens dus, maar dat voel je in je portemonnee. Heb jij geen nood aan diepgaande statistieken? Dan kan je al gebruik maken van Fair Analytics vanaf €2/maand. De servers van het bedrijf staan bovendien in Duitsland. Zo ben jij 100% zeker dat er geen gegevens naar de VS worden verstuurd. Wat cookies betreft, moet je je opnieuw geen zorgen maken.

[mm_contact section_title=”Geïnteresseerd in analytics, met of zonder cookies?” contact_box_title=”Boek een gratis gesprek” contact_box_subtitle=”Onze bedrijfstrategist helpt je verder” bg_color=”secondary” background_image=”” type=”calendly” content=”Ga voor een half uur gratis brainstorm met onze bedrijfstrategist Mark en ontdek hoe we je kunnen helpen met je analytics en meer.” contact_id=”8491″][/mm_contact]

Ondanks de privacy strubbelingen blijft Google Analytics natuurlijk een uitstekende analytics tool. Maar wees niet bang om Google Analytics alternatieven te ontdekken. Als Google Analytics niet aan jouw noden beantwoordt, zijn er andere opties die dat misschien wel doen. Zie je jouw cookies liever op je bord dan op je website dan zeggen wij bij Motionmill alvast: smakelijk!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill