Experts over plug-ins en websitesnelheid: ‘Plug-ins maken je website vollediger, maar ook trager’

Een paar dagen geleden vroeg een van onze klanten me: ‘Hebben WordPress-plug-ins invloed op de snelheid van de website?’

Goede vraag! Samenvattend: plug-ins kunnen de snelheid van je website of een specifieke webpagina negatief beïnvloeden. Hoeveel, dat hangt af van de manier waarop de plug-ins zijn ontwikkeld, de kwaliteit van de code, de grootte van de plug-ins en de bestanden die deze plug-in laadt.

Waarom plug-ins je websitesnelheid verslechteren

Plug-ins en websitesnelheid: het lijkt niet altijd samen te gaan.

Waarom dit zo is? Simpel! Hoe meer code er in de infrastructuur van een website steekt, des te meer moeite een apparaat moet doen om de site te laden. Plug-ins kunnen ongelooflijk veel code bevatten, dus hebben ze invloed op de laadsnelheid.

Er zijn drie redenen waarom je geen trage website wilt:

  • Het is frustrerend voor je bezoekers. Niemand wacht graag tot een site geopend is. Een slechte websitesnelheid kan er zelfs voor zorgen dat je bezoekers afhaken voordat ze geconverteerd hebben.
  • Het is frustrerend voor jezelf. Zeker als je een webshop hebt en je regelmatig nieuwe producten moet uploaden, wil je dat dit snel en efficiënt gebeurt. Op een slome site zal je echter het tegenovergestelde ervaren.
  • Het is slecht voor je positie in Google. Is het voor jou belangrijk dat jouw website hoog staat in relevante zoekresultaten in zoekmachines? Weet dan dat een trage laadsnelheid slecht is voor je SEO.

 

Kies je plug-ins verstandig en wees voorzichtig met pagebuilders

Wil je ondanks het gebruik van plug-ins je websitesnelheid hoog houden? Dan moet je je plug-ins verstandig kiezen en degenen die je website significant langzamer maken, weigeren. Houd alleen de plug-ins actief die je echt gebruikt en verwijder alle andere die je niet gebruikt.

Mijn ervaring is dat vooral pagebuilders notoire vertragers zijn. Vooral met Elementor heb ik slechte ervaringen, wat mij heeft doen besluiten om deze pagebuilder niet meer te installeren op nieuwe websites die ik bouw. Jaren geleden, in de begindagen van mijn loopbaan, heb ik een drietal websites gebouwd in Elementor. Tot mijn verbazing bemerkte ik dat na het online gaan geen van de sites goed scoorde in Google, en dat ze soms er traag waren als ik ze bezocht. Ik deed paginasnelheidstests in GTMetrix en Semrush, en guess what? Ze bleken een bizar slechte laadsnelheid te hebben. Ik heb vervolgens die drie sites opnieuw gebouwd, maar zonder de pagebuilder Elementor. Ja, dat was een rotklus. Het was echter nodig. Want na het opnieuw online gaan van de drie sites werden ze én goed door Google opgepikt, én bezoekers hadden een prettige, snelle gebruikerservaring.

Of ook alle andere pagebuilders zoveel vertragen durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik doe alleen uitspraken over dingen die ik zelf ervaren heb. Heb jij ervaringen (positief of negatief) met pagebuilders? Stuur me een mailtje en ik plaats je ervaring in deze blog. Ook als je andere ervaringen met plug-ins en websitesnelheid hebt, hoor ik het graag.

 

Leestip: 590.000 WordPress-websites kwetsbaar door beveiligingslek in plug-in Next Gen Gallery

 

Veel tests geven een vertekend beeld

Dat plug-ins websites vertragen is iets dat ik tijdens mijn jaren als websitebouwer zelf heb ervaren. Omdat mijn eigen ervaringen echter niet hetzelfde zijn als cijfermatige tests, ben ik eens gaan rondneuzen op het wereldwijde web. Ik was benieuwd wat anderen zoal over dit onderwerp te zeggen hebben. Met de Google-opdracht ‘influence of plugins on site speed’ kreeg ik pagina na pagina aan onderzoek van websitebouwers die de invloed van plug-ins op websites hadden onderzocht.

Hun methodologie bestond vrijwel zonder uitzondering uit drie stappen:

  1. Meet de snelheid van een specifieke website zonder dat er plug-ins zijn geïnstalleerd. (Vaak werd hier GTMetrix voor gebruikt.)
  2. Installeer een bepaalde plug-in en meet nogmaals de websitesnelheid.
  3. Bekijk hoeveel langzamer de laadsnelheid is geworden in vergelijking tot test 1.

Zowel deze als deze test gebruikten deze methode.

Na ongeveer 0,1 seconde nadenken ontdekte ik al een fout in deze methodologie. Op een website is namelijk zelden maar één plug-in geïnstalleerd. Je hebt een hele reeks plug-ins: één voor je contactformulier, één voor WooCommerce, één voor je back-ups, één voor je caching, et cetera.

Het is die combinatie van vele plug-ins die jouw website langzamer maakt. Hoeveel langzamer? Dat is onmogelijk te zeggen, want ik ken jouw website niet. Geen idee welke plug-ins jij gebruikt.

Het is echter ook niet nodig dat ik jou dit vertel. Alles wat ik met dit artikel wil doen, is jou een kleine waarschuwing geven. Bemerk je dat je WordPress-website aan de trage kant is? Zie je in Google Analytics dat mensen steeds minder lang op jouw website blijven plakken? Lopen je online verkopen terug? Kijk dan eens of je plug-ins hiervan de oorzaak zijn.

 

Plug-ins en websitesnelheid: een laatste woord

Ik wil je een bonustip geven. Het zijn niet alleen je plug-ins die een website kunnen vertragen: ook afbeeldingen, video’s en andere media kunnen je website langzamer maken. Hoe minder zware bestanden je uploadt naar je website en hoe meer je insluit (het zogenaamde ’embedden’), hoe beter.

Wil je meer weten over het verkrijgen van een perfecte website? Praat dan eens met je webdeveloper of lees meer in de volgende artikelen:

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill