Leestijd 6 minuten

Maken pagebuilders webdesigners overbodig?

Maken pagebuilders webdesigners overbodig? Nee, natuurlijk niet.

De conclusie verklappen in het begin van een artikel is misschien niet slim. Of toch niet gangbaar. Maar het bespaart de luieriken onder jullie die toch meteen een paar seconden. Wat had je verwacht? Dat wij als webdesignbureau in Antwerpen onszelf overbodig zouden verklaren?

O, (nog een spoiler) we zijn overigens helemaal niet tegen pagebuilders!

Pagebuilders WordPress

Wat zijn pagebuilders?

Pagebuilders zijn tools waarbij je in WordPress in de backend (en steeds meer ook in de frontend) pagina’s kan opbouwen met verschillende elementen. Zo ben je niet gebonden aan alleen de teksteditor of de andere zaken die voorzien zijn in je thema. Van fotogalerijen tot geanimeerde tellers tot portfolio carrousels… Je voegt ze ‘drag and drop’ toe aan je pagina. Alsof het niets is. Geen codeerkennis nodig.

 

Waarom heb heb je dan toch nog een webdesigner nodig?

Een goed webdesign is een totaalbeeld. Daar zit een idee achter, een overkoepelend concept. Daarin weerspiegelt zich jouw persoonlijkheid, merk, huisstijl, jouw boodschap. Dat stem je af op een optimale gebruikservaring voor je doelpubliek. Daar is een webdesigner dag in, dag uit mee bezig. Dat is knowhow, ervaring en op de hoogte zijn van de nieuwste trends en technieken. Want die website moet even mooi zijn op de nieuwste (mobiele) toestellen en schermformaten.

Zoals het woord het al aangeeft, met een pagebuilder bouw je een pagina. Binnen een webdesign.

Anderzijds blijf je ook zonder enige technische lay-out kennis beperkt. Wil je dat er meer ruimte komt tussen twee pagebuilder-elementen of moeten bepaalde titels toch nog groter of in een andere kleur? Dan zal je er een ‘class’ aan moeten toekennen en via de CSS wat extra ‘margin’ of ‘font-size’ geven. Die ruimte voorzien de meeste pagebuilders wel, en sommige zelfs vrij gebruiksvriendelijk, maar enige voorkennis is toch wel handig.

 

Pagebuilders WordPress en CSS code

Fotobron: Greg Rakozy op Unsplash

 

Vinden wij pagebuilders nuttig?

Jazeker. Ondanks het feit dat wij zelf graag onze handen vuil maken door diep in de code en de CSS te duiken, geeft een pagebuilder aan een leek meer vrijheid om bepaalde inhoud toe te voegen. Een professionele webdesigner kan nog steeds de basistemplates voor de pagina’s en de inhoudstypes voorzien, maar zelfs als noob kan je vervolgens volledig je gang gaan.

De webdesigner bouwt de CSS zo strak mogelijk op, zodat wanneer iemand elementen toevoegt aan een pagina, ze perfect in het geheel passen.

Dat pas trouwens helemaal in de filosofie van een gebruiksvriendelijk contentmanagementsysteem als WordPress. WordPress-webdesigners maken het hun klanten graag simpel om inhoud aan het web toe te voegen.

Maar let op: het gebruiken van pagebuilders komt niet zonder enkele minder positieve consequenties!

 

Opgelet!

Ga je zelf met pagebuilders aan de slag? Let dan op deze vier dingen:

  1. Snelheid. Hoe simpel het droppen van een testimonialcarrousel of een parallax slider ook lijkt, het voegt een pak code toe aan je pagina. Daardoor kan die trager gaan laden. En dus ten koste gaan van een goede gebruikservaring;
  2. SEO. Niet alleen is die snelheid ook een ranking factor voor Google. Door al die extra code en opmaak in je pagina, raakt jouw inhoud misschien wat ondergesneeuwd. Dan komen die door jou zorgvuldig opgebouwde en geoptimaliseerde teksten misschien niet goed tot hun recht wanneer de bots van de zoekmachines jouw website crawlen. Een van de meest gebruikte SEO-plug-ins, WordPress SEO van Yoast, is niet altijd bruikbaar samen met pagebuilders;
  3. Afhankelijkheid. Elke pagebuilder werkt op een andere manier met eigen elementen en shortcodes. Als je op een bepaald ogenblik wil veranderen van systeem, is dat bijna onbegonnen werk. Dan moet je je website zo goed als helemaal opnieuw bouwen.
  4. En… maak er geen mannekesblad van. De verleiding is groot om die elementen, al die coole features of animaties in een pagina te verwerken. Vraag je af of ze echt bijdragen aan de boodschap die je wil brengen. Of het geheel vooral een aangename leeservaring is voor jouw bezoekers. En nee, niet iedereen is een designer, dus vraag toch eens de mening van een echte webdesigner. Of laat hem jou op weg zetten. Anders eindig je nog met een soort Geocities website zoals vroeger. Dat was eigenlijk ook een pagebuilder avant-la-lettre.

 

Welke pagebuilders zijn er voor WordPress?

Elementor

Elementor is populair en daarvoor is een reden: het programma werkt volgens een intuïtief drag and drop-systeem. Is het programma perfect? Nee. Onze ervaring is dat Elementor vooral geschikt is voor websites met vrij basic functionaliteiten. Zodra er te veel bijzondere foefjes nodig zijn in de website, moet je te veel zoeken in het programma, waardoor de tijdswinst die je hoopt te hebben met een pagebuilder eigenlijk nihil is. Maar voor een recht-toe-recht-aan-website kan Elementor zeker een meerwaarde zijn.

Visual Composer van WP Bakery

Met Visual Composer werk ik vaak omdat deze pagebuilder regelmatig is geïnstalleerd op reeds bestaande websites die aan mijn beheer worden overgedragen. Visual Composer is zeer intuïtief en heeft ook een drag and drop-systeem. Veel verschillende modules zijn beschikbaar, het is responsive en laat zich ook gemakkelijk stijlen. Handig is ook dat alle blokken via shortcodes worden weggeschreven in de teksteditor, daardoor kan je met Yoast SEO blijven werken om je pagina’s te optimaliseren.

Page Builder van Site Origin (gratis)

Deze is gratis, dus zeker eens te proberen als het simpel blijft. Wij vinden hem eerder beperkt en loopt ook niet zo goed samen met WordPress SEO.

Live Composer (gratis)

Hier heb ik eerlijk gezegd nog niet mee gewerkt. Toen ik hem snel even testte, zag het er vrij handig en uitgebreid voor een gratis tool. De combinatie met WordPress SEO lijkt ons moeilijk.

Deze komen we vaak tegen, maar ik kreeg nog niet de kans om ze uitvoerig te testen:

Op Themeforest staan ook heel wat thema’s die een eigen pagebuilder ingebouwd hebben. Die zijn niet altijd zo geweldig hebben we gemerkt. Bovendien is het telkens weer even uitzoeken hoe ze werken en wat de sterktes en de beperkingen er van zijn.

Hoe zijn jouw ervaringen met pagebuilders? Ken je nog andere? Betere? Laat maar weten!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill