Nee, natuurlijk niet.

De conclusie verklappen in het begin van een blogbericht is misschien niet slim. Of toch niet gangbaar. Maar het bespaart de luieriken onder jullie die toch meteen een paar seconden. Wat had je verwacht? Dat wij als webdesignbureau in Antwerpen onszelf overbodig zouden verklaren?

O, (nog een spoiler) we zijn overigens helemaal niet tegen pagebuilders!

Wat zijn pagebuilders?

Pagebuilders zijn tools waarbij je in WordPress in de backend (en steeds meer ook in de frontend) pagina’s kan opbouwen met verschillende elementen. Zo ben je niet gebonden aan alleen de teksteditor of de andere zaken die voorzien zijn in je theme. Van fotogalerijen tot geanimeerde tellers tot portfolio carrousels… Je voegt ze ‘drag and drop’ toe aan je pagina. Alsof het niets is. Geen codeerkennis nodig.

Waarom heb heb je dan toch nog een webdesigner nodig?

Een goed webdesign is een totaalbeeld. Daar zit een idee achter, een overkoepelend concept. Daarin weerspiegelt zich jouw persoonlijkheid, merk, huisstijl, jouw boodschap. Dat stem je af op een optimale gebruikservaring voor je doelpubliek. Daar is een webdesigner dag in, dag uit mee bezig. Dat is knowhow, ervaring en op de hoogte zijn van de nieuwste trends en technieken. Want die website moet even mooi zijn op de nieuwste (mobiele) toestellen en schermformaten.

Zoals het woord het al aangeeft, met een pagebuilder bouw je een pagina. Binnen een webdesign.

Anderzijds blijf je ook zonder enige technische lay-out kennis beperkt. Wil je dat er meer ruimte komt tussen twee pagebuilder-elementen of moeten bepaalde titels toch nog groter of in een andere kleur? Dan zal je er een ‘class’ aan moeten toekennen en via de CSS wat extra ‘margin’ of ‘font-size’ geven. Die ruimte voorzien de meeste pagebuilders wel, en sommige zelfs vrij gebruiksvriendelijk, maar enige voorkennis is toch wel handig.

Vinden wij pagebuilders nuttig?

Jazeker. Ondanks het feit dat wij zelf graag onze handen vuil maken door diep in de code en de CSS te duiken, maken we er voor bepaalde projecten ook gebruik van. Het geeft onze klanten meer vrijheid om bepaalde inhoud toe te voegen. Wij voorzien de basistemplates voor de pagina’s, de inhoudstypes en daarbinnen kunnen zij dan volledig hun gang gaan.

We bouwen de CSS zo strak mogelijk op, dat wanneer men elementen toevoegt aan een pagina, ze perfect in het geheel passen.

Dat pas trouwens helemaal in de filosofie van een gebruiksvriendelijk content management systeem zoals WordPress. Wij maken het onze klanten graag simpel om inhoud aan het web toe te voegen.

Opgelet!

Ga je zelf met pagebuilders aan de slag? Let dan op deze vier dingen:

  1. Snelheid. Hoe simpel het droppen van een testimonial carousel of een parallax slider ook lijkt, het voegt een pak code toe aan je pagina. Daardoor kan die trager gaan laden. En dus ten koste gaan van een goede gebruikservaring;
  2. SEO. Niet alleen is die snelheid ook een ranking factor voor Google. Door al die extra code en opmaak in je pagina, raakt jouw inhoud misschien wat ondergesneeuwd. Dan komen die door jou zorgvuldig opgebouwde en geoptimaliseerde teksten misschien niet goed tot hun recht wanneer de bots van de zoekmachines jouw website crawlen. Een van de meest gebruikte SEO-plug-ins, WordPress SEO van Yoast, is niet altijd bruikbaar samen met pagebuilders;
  3. Afhankelijkheid. Elke pagebuilder werkt op een andere manier met eigen elementen en shortcodes. Als je op een bepaald ogenblik wil veranderen van systeem, is dat bijna onbegonnen werk. Dan moet je je website zo goed als helemaal opnieuw bouwen.
  4. En… maak er geen mannekesblad van. De verleiding is groot om die elementen, al die coole features of animaties in een pagina te verwerken. Vraag je af of ze echt bijdragen aan de boodschap die je wil brengen. Of het geheel vooral een aangename leeservaring is voor jouw bezoekers. En nee, niet iedereen is een designer, dus vraag toch eens de mening van een echte webdesigner. Of laat hem jou op weg zetten. Anders eindig je nog met een soort Geocities website zoals vroeger. Dat was eigenlijk ook een pagebuilder avant-la-lettre.

Welke pagebuilders?

Visual Composer van WP Bakery

Dat is diegene waar wij het vaakst mee werken. Is zeer intuïtief, drag and drop. Veel verschillende modules beschikbaar, is responsive en laat zich ook gemakkelijk stijlen. Handig is ook dat alle blokken via shortcodes worden weggeschreven in de teksteditor, daardoor kan je met Yoast SEO blijven werken om je pagina’s te optimaliseren.

Page Builder van Site Origin (Gratis)

Deze is gratis, dus zeker eens te proberen als het simpel blijft. Wij vinden hem eerder beperkt en loopt ook niet zo goed samen met WordPress SEO.

Live Composer (gratis)

Hier hebben we eerlijk gezegd nog niet mee gewerkt. Toen we hem snel even testten, zag het er ons vrij handig en uitgebreid voor een gratis tool. De combinatie met WordPress SEO lijkt ons moeilijk.

Deze komen we vaak tegen, maar we kregen nog niet de kans om ze uitvoerig te testen:

Op Themeforest staan ook heel wat themes die een eigen pagebuilder ingebouwd hebben. Die zijn niet altijd zo geweldig hebben we gemerkt. Bovendien is het telkens weer even uitzoeken hoe ze werken en wat de sterktes en de beperkingen er van zijn.

Hoe zijn jouw ervaringen met pagebuilders? Ken je nog andere? Betere? Laat maar weten!

Geschreven door
Dirk Verbeeck
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill