Een webshop maken met Woocommerce en WordPress

Een webshop maken in WordPress is redelijk eenvoudig geworden. Woocommerce is daarvoor de aangewezen plugin. Er bestaan er nog andere, maar het is veelzeggend dat Woocommerce onder de vleugels van Automattic werd genomen in 2015. Het moederbedrijf achter WordPress beheert sindsdien de -toen ook al-  populaire webshop plugin. Plugin? Noem het maar extensie, want je bouwt er je website helemaal mee om tot een webwinkel.

Gezien die nauwe verbondenheid met WordPress kan je er van uit gaan dat de integratie vlekkeloos gaat.

Enkele andere voordelen van Woocommerce:

 • Het is gratis
 • Schaalbaar. Van kleine tot enorme webshops kan je er in bouwen
 • Flexibel. Er zijn talloze plugins beschikbaar om je webshop uit te bouwen.
 • Het is stabiel en goed onderhouden door WordPress community
 • Er is heel wat support en documentatie voor handen om je verder te helpen
 • Het is vrij snel op te zetten

Theme

Let op, niet elke WordPress theme is compatibel met Woocommerce. Als je al met een bepaalde theme werkt, checkt je dat best eerst. Net zoals voor WordPress zijn er specifiek voor Woocommerce Themes beschikbaar. Al is de keuze wel beperkter. Je kan ook een theme op maat laten bouwen, hou er dan wel rekening mee dat er voor Woocommerce wat meer komt bij kijken dan een gewone WordPress website.

Maar je wil toch een unieke webshop. Niet één die er uitziet zoals vele anderen. Steek dus zeker wat tijd in het personaliseren van je theme of zoek iemand die hem op maat bouwt.

Denk daarbij ook conversie gericht. Maak je ‘koop nu’ knoppen goed zichtbaar, maak je bezoekers subtieel -of minder subtiel- duidelijk wat ze moeten doen: kopen.

Instellingen

Er zijn wel heel wat settings die je binnen Woocommerce moet invullen vooraleer je van start kan gaan. Op zich wel logisch, het gaat om het instellen van valuta, belastinggegevens, verzendmethoden, locaties, accounts, welke mails mensen krijgen na een aankoop,… enzovoorts. Allemaal belangrijke zaken dus. Er zijn wat basisinstellingen of standaardmails waar je kan op voortbouwen. Het is best die allemaal eens nauwgezet te doorlopen, zodat er zeker niets fout kan lopen.

webshop maken met woocommerce

Verzendmogelijkheden

Dit is een van die instellingen die zeker wat tijd en opzoekwerk gaan vragen. Regio’s definiëren. hoe ga je verzenden? Verzendkosten nagaan,… Als je je logistieke proces al eerder helemaal uitdacht, zou dit wel vlot moeten gaan.

Volg dit deel van je webshop ook goed op! Er zijn heel veel webshops die ’s anderendaags leveren als er voor middernacht besteld is. En veel mensen zijn dat gewoon ondertussen. Geef dus duidelijk aan wanneer mensen hun aankoop mogen verwachten en zorg dat er tijdig geleverd wordt. Een goeie vlotte levering zal er voor zorgen dat mensen met plezier opnieuw bij jou zullen aankopen.

Payment gateway

Als je online betalingen wil ontvangen moet je je aansluitingen bij een payment gateway. Zij zullen de hele transactie voor jou regelen en zorgen dat de centen van jouw klant tot bij jou terecht komen. We hebben al eens een reeks payment gateways vergeleken.

Betalingen via overschrijving en Paypal zijn wel standaard ingebouwd in Woocommerce. In het eerste geval krijgt je klant een bericht met alle details om een overschrijving te verrichten. Zie je die overschrijving binnen komen op je bankrekening dan kan je de verzending opstarten. Dus een betaalmethode die wat tijd en werk vergt, maar perfect mogelijk. En er is geen derde speler die tussen jou en je klant komt. Als je een Paypal account hebt kan je deze ook gebruiken. Dat is een handige manier om te betalen, alleen nog niet algemeen ingeburgerd. En -blijkt uit onze vergelijking- de betaalservice die een van de meeste behandelingskosten aanrekent.

Een goede payment gateway kiezen die de meest courante manieren van online betalen regelt: bancontact en Visa / Mastercard is dus wel aangewezen.

Uitbreidingsmogelijkheden

Je kan met Woocommerce veel meer dan gewoon producten online verkopen. Een van de fijne zaken is dat er vele uitbreidingen mogelijk zijn.
Zo kan Woocommerce ook gebruiken voor het verkopen van:

 • abonnementen
 • tickets
 • lidmaatschappen
 • gepersonaliseerde producten
 • cadeaubonnen

Er zijn plugins beschikbaar die het je makkelijk maken om:

 • aan upselling te doen
 • producten te vergelijken
 • offertes te maken

Affiliate shop

Geen zin om zelf het hele logistieke proces van een webshop op te starten? Dan kan je ook affiliate producten verkopen met Woocommerce. Je hebt bijvoorbeeld een goed draaiende blog over kamperen en hiken. Met veel bezoekers waarvan je vermoedt dat ze ook geïnteresseerd zijn in de aankoop van materiaal van een bekende shop in die sector. Als die dan met affiliates werkt, dan kan je je als affiliate aanmelden en op jouw eigen website een eigen webshop maken met hun producten.

Kies dan “External/Affiliate product” als Product Type en voeg jouw affiliate link in. Mensen die dan een product willen kopen, komen dan zo op de pagina van de andere webshop terecht en kunnen daar hun aankoop verder doen. Jij ontvangt dan een percentje op die aankoop.

Er zijn zelfs affiliate netwerken die het mogelijk maken om meteen hele productfeeds naar jouw webshop up te loaden. Dan moet je die producten niet eens zelf meer ingeven.

 

woocommerce affiliate shopBeveiligd en snel

Essentieel bij het maken van een webshop is dat alles snel en veilig verloopt. Ook al regelt een externe partner de betalingen, je verzamelt via de klanten accounts veel data van gebruikers. Zorg dus voor een SSL beveiliging van je website. Online kopen staat of valt met vertrouwen, het is dus geruststellend als er bovenaan in de adresbalk “veilig” staat.

Ook de minste hapering tijdens het checkout proces kan mensen doen aarzelen en uiteindelijk afhaken. Daarom moet je webshop snel zijn. Een webshop zit iets complexer in elkaar en doet veel meer queries dan een gewone website. Een goeie webhosting die dat allemaal aankan is daarom aangewezen.

Internationaal

Nog een groot voordeel van een webshop. Je hoeft je niet tot een bepaalde lokatie beperken. In principe kan iedereen inde hele wereld met een internetverbinding bij jou kopen. Als je webshop enkel in het Nederlands is, is je doelgroep wel beperkt. Gelukkig is Woocommerce compatibel met WPML en heb je dus een tool waarmee je vrij eenvoudig andere taalversies kan toevoegen.

Als je internationaal gaat, moet je ook even je verzendmethoden en regio’s checken.

Online marketing

Alleen het hebben van een webshop is niet voldoende. Er voldoende bezoekers heen krijgen en hen verleiden met jouw producten is essentieel. Je klanten komen niet zomaar op je website terecht. En eens ze er zijn zijn er nog tal van factoren die zullen bepalen of er een aankoop wordt gedaan of niet. Online marketing is dus ook een belangrijk element in het doen slagen van je webshop.

Onze favoriete SEO plugin Yoast werkt voortreffelijk met Woocommerce en is dus ideaal om je producten te optimaliseren zodat ze gemakkelijk in Google gevonden worden. Om nog meer zichtbaarheid op Google te hebben, kan je AdWords campagne starten. Onder andere een PLA (product listing ads) campagne, waarbij afbeeldingen van je producten bovenaan en rechts van de zoekresultaten getoond worden.

Om een PLA campagne te starten, heb je een Google Merchant Center account nodig. Die moet je linken aan je AdWords account. Vanuit Woocommerce kan je een product feed naar je Google Merchant Center installeren, zodat al je producten er mooi in voorkomen. Staan jouw producten tussen die productadvertenties, dan heb je meteen een enorme zichtbaarheid.

Andere online marketing mogelijkheden: e-mail marketing, content marketing, social media, product video’s,… Alles om een publiek op te bouwen en verkeer naar je webwinkel te genereren helpt.

Google analytics

Installeer e-commerce tracking via Google Analytics. Zo volg je niet alleen nauwgezet op langs welke weg de meeste bezoekers jouw website vinden. Ook langs welk kanaal de meeste aankopen komen. Maak conversie funnels aan en zo kan je identificeren bij welke stappen in het aankoopproces het mogelijk fout loopt.

Link de gegevens aan je online marketing acties (zie hierboven). Dat gebeurt deels automatisch, maar speel ook eens met de campaign url builder van Google om nog gedetailleerdere info. Zo zie je ook welke acties het succesvolst waren qua omzet en die dus om herhaling of verdere uitwerking vragen.

Kortom

Een webshop maken? Met Woocommerce heb je een tool in handen om echt alles uit je webshop te halen. Begin er dus aan! Zelf, of laat je bijstaan door een partner die doorheen het hele proces kan bijstaan met raad en daad. Laat ons iets weten, dan zitten we eens samen!

Motionmill