Leestijd 8 minuten

Een webshop maken met WooCommerce en WordPress

Een webshop maken in WordPress is redelijk eenvoudig geworden. WooCommerce is de plug-in die ervoor gezorgd heeft. Er bestaan wel degelijke andere webshop-plug-ins, maar het is veelzeggend dat Woocommerce onder de vleugels van Automattic werd genomen in 2015. Het moederbedrijf achter WordPress beheert sindsdien de populaire webshop-plug-in. Plug-in? Noem het maar een extensie, want je bouwt er je website helemaal mee om tot een webwinkel!

Vanwege de nauwe verbondenheid tussen WooCommerce en WordPress is de integratie vlekkeloos.

Webshop maken in WooCommerce en WordPress

Wil je nog meer voordelen van WooCommerce weten?

 • Het is gratis;
 • Het is schaalbaar: je bouwt er zowel kleine als enorme webshops in;
 • Het is flexibel: er zijn talloze plug-ins beschikbaar om je webshop uit te bouwen;
 • Het is stabiel en goed onderhouden door WordPress-community;
 • Er is heel wat support en documentatie voorhanden om je verder te helpen;
 • Het is vrij snel op te zetten.

 

Het kiezen van een theme

Let op, niet elke WordPress-theme is compatibel met WooCommerce. Als je al met een bepaalde theme werkt, moet je de matchbaarheid controleren. Net als bij WordPress zijn er voor WooCommerce specifieke themes beschikbaar (al is de keuze wel beperkter). Je kan ook een WordPress-theme op maat laten bouwen. Houd er dan wel rekening mee dat er voor WooCommerce wat meer komt bij kijken dan een gewone WordPress-website. De kosten liggen dus hoger.

Maar stel dat je toch een unieke webshop wenst. Je wilt er niet één die er uitziet zoals vele anderen. Steek dan zeker veel tijd in het personaliseren van je theme of zoek iemand die hem op maat bouwt.

Denk daarbij ook conversiegericht. Maak je ‘koop nu’-knoppen goed zichtbaar. Wees niet subtiel. Vertel ze wat ze moeten doen: kopen.

 

Lees ook: Een webshop laten maken: waar moet je aan denken?

 

Het bepalen van de instellingen

Er zijn heel wat settings die je binnen WooCommerce moet invullen vooraleer je van start kunt gaan. Op zich wel logisch: je bouwt tenslotte een complete online winkel. Het gaat om het instellen van valuta, belastinggegevens, verzendmethoden, locaties, accounts, welke mails mensen krijgen na een aankoop, enzovoorts. Allemaal belangrijke zaken. Er zijn wat basisinstellingen of standaardmails waar je op kunt voortbouwen. Het is best die allemaal eens nauwgezet te doorlopen, zodat er zeker niets foutloopt.

Een webshop maken in WooCommerce en WordPress

 

Het nadenken over verzendmogelijkheden

Dit is een van die instellingen die zeker wat tijd en opzoekwerk gaat vragen. Je moet regio’s definiëren. Je moet bepalen hoe je de producten gaat verzenden. Je moet de verzendkosten nagaan. Als je je logistieke proces al eerder helemaal uitdacht, helpt dat enorm.

Volg dit deel van je webshop ook goed op! Er zijn heel veel webshops die ’s anderendaags leveren als er voor middernacht besteld is. En veel mensen zijn dat gewoon ondertussen. Geef dus duidelijk aan wanneer mensen hun aankoop mogen verwachten en zorg dat er tijdig geleverd wordt. Een vlotte levering zorgt ervoor dat mensen met plezier bij jou blijven kopen.

 

 

Het aansluiten bij een payment gateway

Als je online betalingen wil ontvangen, moet je je aansluiten bij een payment gateway. Zij zullen de hele transactie voor jou regelen en ervoor zorgen dat de centen van jouw klant tot bij jou terecht komen. We hebben al eens een reeks payment gateways vergeleken.

Betalingen via overschrijving en PayPal zijn overigens standaard ingebouwd in WooCommerce. In het eerste geval krijgt je klant een bericht met alle details om een overschrijving te verrichten. Zie je die overschrijving binnenkomen op je bankrekening, dan kan je de verzending opstarten. Het is een betaalmethode die wat tijd en werk vergt, maar perfect mogelijk is. En er is geen derde speler die tussen jou en je klant komt. Als je een PayPal-account hebt, kan je deze ook gebruiken. Dat is een handige manier om te betalen, alleen nog niet algemeen ingeburgerd. Een ander bijkomend nadeel: uit onze vergelijkingen blijkt het de betaalservice te zijn die een van de hoogste behandelingskosten aanrekent.

Een goede payment gateway kiezen die de meest courante manieren van online betalen regelt (Bancontact en Visa / Mastercard) is daarom aangeraden.

 

Verbazingwekkende uitbreidingsmogelijkheden

Je kan met WooCommerce veel meer dan gewoon producten online verkopen. Een van de fijne zaken is dat er vele uitbreidingen mogelijk zijn.
Zo kan je WooCommerce ook gebruiken voor het verkopen van:

 • abonnementen;
 • tickets;
 • lidmaatschappen;
 • gepersonaliseerde producten;
 • cadeaubonnen;
 • en veel meer.

Er zijn bovendien plug-ins beschikbaar die het je makkelijk maken om:

 • aan upselling te doen;
 • producten te vergelijken;
 • offertes te maken;
 • noem maar op!

 

De kansen van een affiliate shop

Geen zin om zelf het hele logistieke proces van een webshop op te starten? Dan kan je ook affiliateproducten verkopen met WooCommerce. Je hebt bijvoorbeeld een goed draaiende blog over kamperen en hiken. Je vermoedt dat veel bezoekers geïnteresseerd zijn in de aankoop van materiaal van een bekende shop in die sector. Dat is een kans! Je kunt je als affiliate aanmelden en op jouw eigen website een eigen webshop maken met hun producten.

Kies dan “External/Affiliate product” als Product Type en voeg jouw affiliate-link in. Mensen die dan een product willen kopen, komen dan zo op de pagina van de andere webshop terecht en kunnen daar hun aankoop verder doen. Jij ontvangt dan een bepaald percentage op die aankoop.

Er zijn zelfs affiliatenetwerken die het mogelijk maken om meteen hele productfeeds naar jouw webshop te uploaden. Dan moet je die producten zelf niet eens meer ingeven.

webshop WooCommerce en WordPress

 

Beveiligd en snel

Essentieel bij het maken van een webshop is, dat alles snel en veilig verloopt. Ook al regelt een externe partner de betalingen, je verzamelt via de klantenaccounts veel data van gebruikers. Zorg dus voor een SSL-beveiliging van je website. Online kopen staat of valt met vertrouwen, het is dus geruststellend als er bovenaan in de adresbalk “veilig” staat.

Ook de minste hapering tijdens het check-outproces kan mensen doen aarzelen. Daarom moet je webshop snel zijn. Een webshop zit iets complexer in elkaar en doet veel meer queries dan een gewone website. Een goede webhosting die dat aankan is daarom cruciaal.

 

Een webshop laten maken in WooCommerce en WordPress

Fotobron: Brett Zeck op Unsplash

 

Internationaal

Nog een groot voordeel van een webshop: je hoeft je niet tot een bepaalde locatie te beperken. In principe kan iedereen in de hele wereld met een internetverbinding bij jou kopen. Als je webshop enkel in het Nederlands is, is je doelgroep wel beperkt. Gelukkig is WooCommerce compatibel met WPML en heb je dus een tool waarmee je vrij eenvoudig andere taalversies kunt toevoegen.

Protip: Als je internationaal gaat, moet je nog even je verzendmethoden en regio’s opnieuw checken.

 

Online marketing

Alleen het hebben van een webshop is niet voldoende. Er voldoende bezoekers heen krijgen en hen verleiden met jouw producten is essentieel. Je klanten komen niet zomaar op je website terecht. En eens ze er zijn, zijn er nog tal van factoren die zullen bepalen of er een aankoop wordt gedaan. Online marketing is daarom een belangrijk element in het doen slagen van je webshop.

Onze favoriete SEO-plug-in Yoast werkt voortreffelijk met WooCommerce. Yoast is ideaal om je producten te optimaliseren zodat ze gemakkelijk in Google gevonden worden. Om nog meer zichtbaarheid op Google te hebben, kan je een Google Ads-campagne starten. Voor webshop is het aan te raden om een PLA-campagne te beginnen. PLA staat voor Product Listing Ads. Het houdt in dat afbeeldingen van je producten bovenaan en rechts van de zoekresultaten getoond worden.

Om een PLA-campagne te starten, heb je een Google Merchant Center-account nodig. Die moet je linken aan je Google Ads-account. Vanuit WooCommerce kan je een productfeed naar je Google Merchant Center installeren, zodat al je producten er mooi in voorkomen. Staan jouw producten tussen die productadvertenties, dan heb je meteen een enorme zichtbaarheid.

Andere online marketingmogelijkheden zijn e-mailmarketingcontentmarketingsocial media en productvideo’s.

 

Een webshop maken in WooCommerce en WordPress

Fotobron: Lukas Blazek op Unsplash

 

Google Analytics

Installeer e-commercetracking via Google Analytics. Zo volg je niet alleen nauwgezet langs welke weg de meeste bezoekers jouw website vinden; ook zie je langs welk kanaal de meeste aankopen komen. Maak conversiefunnels aan. Zo kan je identificeren bij welke stappen in het aankoopproces het mogelijk fout loopt.

Link de gegevens aan je online marketingacties (zie hierboven). Dat gebeurt deels automatisch, maar speel ook eens met de campaign url builder van Google om nog gedetailleerdere info te verkrijgen. Zo zie je ook welke acties het succesvolst waren qua omzet en dus om herhaling of verdere uitwerking vragen.

 

Een lang verhaal kort

Een webshop maken? Met WooCommerce heb je een tool in handen om het te doen. Begin er dus aan! Zelf, of laat je bijstaan door een partner die jou doorheen het hele proces bijstaat met raad en daad. Laat ons iets weten, dan zitten we eens samen!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill