Leestijd 6 minuten

Een WordPress-website op maat of op basis van een template?

Het is een vraag die we regelmatig krijgen: kan ik beter voor een WordPress-website op maat gaan of voor een WordPress-website op basis van een template? We gaan eerlijk zijn. Wij vinden dat beiden hun voor- en nadelen hebben. Websites bouwen kent echter te veel aspecten om onze mening in een enkele zin weer te kunnen geven. We zullen dus dieper op de materie ingaan. Véél dieper.

WordPress-website laten maken Antwerpen

Een WordPress-website op basis van een template

Een website maken op basis van een template kan het proces overduidelijk versnellen. Waarom?

  • Je installeert WordPress;
  • Je koopt een theme aan;
  • Je installeert de theme;
  • Je website is klaar om te gebruiken.

Er zijn heel veel kant-en-klare themes voorhanden en zelfs helemaal toegespitst op bepaalde activiteiten, zoals immoeventsjobaanbiedingenportfolio’s. Bovendien vind je templates aan democratische prijzen, van 40$ tot 100$.

Een template komt met aantal functies en een werkwijze die “ingebakken” zitten in de template. Zij maken deel uit van een zienswijze van de ontwerper. Alle code, opbouwen van pagina’s en personalisatie moet gebeuren op de manier waarop de ontwerper dit ingebouwd heeft. Dit verschilt sterk van ontwikkelaar tot ontwikkelaar, van theme tot theme. Aanpassingen zijn mogelijk maar brengen extra werk met zich mee die de initiële lage kostprijs kunnen tenietdoen.

Themes gebruiken vaak shortcodes of effecten waarvan de werking niet altijd verzekerd is na updates. Mocht je later overschakelen naar een andere theme dan worden deze ook onbruikbaar en kan het zijn dat je al je pagina’s en widgets opnieuw moet opbouwen.

Bij aankoop van een template is het ook altijd goed om te informeren of de developer support biedt. Dat is handig als bepaalde aanpassingen niet meteen lukken of als er problemen opduiken bij updates, bij de installatie van plug-ins, of op andere momenten.

 

Een WordPress-website op maat

Een WordPress-website op maat wordt volledig gemaakt op basis van een briefing, een gerichte analyse en een passend voorstel. De website zal meteen de functionaliteiten bevatten en zal qua lay-out perfect beantwoorden aan de huisstijl. Je hoeft je niet te beperken tot bestaande oplossingen of specificaties, want deze kunnen gericht ontwikkeld en aangepast worden. Meer zelfs, een ontwikkelaar kan vanuit zijn technische en marketingervaring ideeën aanreiken voor complementaire of alternatieve toepassingen.

Voor latere aanpassingen heb je een direct aanspreekpunt, iemand die de code en opbouw van de website door en door kent en dus snel kan reageren. Als je je website wil koppelen aan externe software zoals CRM, stockbeheer of bestandsbeheer, zal maatwerk steeds de beste en veiligste oplossing zijn.

 

De conclusie

Een website op basis van een template is doorgaans sneller en goedkoper. Een website op maat vraagt iets meer budget en tijd, maar je krijgt wel een unieke en persoonlijke website die afgestemd is op jouw wensen en tools.

 

 

Momentje!

Wij bouwen vooral websites op maat, maar we begeleiden ook de opbouw van websites op basis van een template.

Waarom zou je er nog iemand bijhalen als het allemaal zo makkelijk is? We geven je vier redenen:

1. We helpen een template te kiezen

Soms vind je er meteen een die eruit ziet zoals jij dat wil. Vervolgens besef je dat die niet alle functies heeft die je nodig hebt. Of omgekeerd. In plaats van zelf veel tijd te steken aan zoeken en vergelijken en eventueel een ‘miskoop’ (goed, zo duur zijn ze niet, maar toch) te doen, kan je je misschien laten bijstaan door iemand die meteen zegt welke templates bij jouw project passen.

2. We helpen WordPress en een template te installeren

Easy peasy. Kan je perfect zelf. Maar welke hosting kies je? Hoe regel je dat met jouw domeinnaam en e-mails? Hoe zorg je ervoor dat je WordPress-installatie veilig is? En regelmatig geüpdatet wordt? Handig als je iemand aan je zijde hebt die daar gespecialiseerd in is en dat in een handomdraai voor je regelt.

3. We helpen je template te personaliseren

Je logo in de template verwerken. De widgets in de footers en sidebars configureren. De kleuren hier en daar aanpassen. De menu’s opbouwen. Hoe zijn de bestaande paginatemplates opgebouwd? En hoe maak je er zelf een bij? Hoe moet je Google Analytics en Google Ads-code toevoegen? Wat zijn handige plug-ins voor wat je met jouw website wil bereiken? Misschien is het nuttig je te laten bijstaan of je wegwijs te laten maken. Iemand die in één oogopslag kan zeggen hoe je die aanpassingen snel doet of waarom een bepaalde aanpassing niet doorkomt. In plaats van je kostbare tijd te verprutsen met het zoeken naar een antwoord op verschillende fora.

4. We helpen je website te organiseren en optimaliseren

Al die waardevolle inhoud die je in je website zet, wil je aan zoveel mogelijk bezoekers (potentiële klanten!) tonen. Je wil dus een goed gestructureerde en gebruiksvriendelijke website. Die ook gevonden wordt via zoekmachines. Want dat is hoe de meeste mensen het aankoopproces beginnen. Het is dus wel een pak efficiënter als iemand dat voor of samen met jou meteen goed in de startblokken zet. Liever dat, dan na enkele maanden te beseffen dat je nu wel een mooie website hebt, maar nauwelijks bezoekers. En dat iemand het initiële werk dan helemaal over moet doen.

Goed om iemand als ons er bij te hebben dus. Laat iets weten om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill