Leestijd 9 minuten

Adverteren met een Google Ads-campagne

Wie zichtbaar wil zijn in zoekmachines heeft twee keuzes. Ofwel je optimaliseert je website zodat hij goed scoort in de gewone (organische) zoekresultaten van Google. Zoekmachineoptimalisatie heet dat.

De andere manier is adverteren op Google. En adverteren op Google doe je met Google Ads, het vroegere Google Adwords.

De opties van een Ads-campagne

Gelukkig voor ons marketeers biedt Google Ads veel meer mogelijkheden dan alleen adverteren op zoekmachines.

Een overzichtje van alle mogelijke campagnetypes:

a. Een zoekcampagne

Dit is de meest bekende manier om via Google Ads te adverteren. Je kiest zoekwoorden en als iemand die zoekwoorden gebruikt, toont Google je advertentie. Je betaalt enkel als iemand ook echt klikt op jouw advertentie. Of je advertentie vertoond wordt en welke positie ze krijgt, hangt af van de concurrentie, je bod, je budget en de kwaliteitsscore die je krijgt voor dat zoekwoord.

Zijn er veel concurrenten, dan zullen de topposities duur zijn. Je zal dan voldoende hoog moeten bieden. De klikken zullen daarom duurder worden en je dagbudget zal snel op raken. Mik je op minder concurrentiële keywords, dan zijn de klikken goedkoper en kan je met hetzelfde dagbudget meer verkeer genereren.

De kwaliteitsscore bepaalt Google aan de hand van je historische advertentieprestatie en van de landingspagina waarnaar je advertenties verwijzen. Is je landingspagina relevant voor het zoekwoord, dan krijg je een hogere kwaliteitsscore. Die kwaliteitsscore wordt samen met het bod in rekening gebracht om je advertentiepositie te bepalen.

Met een zoekcampagne bereik je mensen die gericht naar iets zoeken. Jouw potentiële klanten dus. En die klaar zijn om iets te kopen. Vandaar dat dit een heel interessante manier van adverteren is.

b. Een displaycampagne

Met deze optie ga je adverteren in het displaynetwerk van Google. Dit zijn “plaatsingen” die Google kan gebruiken op websites of in apps. (Je kan je eigen website daar ook trouwens voor aanmelden via AdSense). Google koppelt jouw advertentie aan de inhoud van die website of aan het profiel van de bezoekers.

Er zijn verschillende manieren waarop je je advertenties kan targeten:

 • Zoekwoord: als een bepaald trefwoord voorkomt op een pagina;
 • Onderwerp: op onderwerp van de website. Bijvoorbeeld reizen en vakantie;
 • Affiniteitsdoelgroepen: personen die geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld reisfans, strandgangers, familiereizigers;
 • In market-doelgroepen: een groep van mensen waarvan Google denkt (op basis van hun zoekgedrag) dat zij op het punt staan om een aankoop te doen. Bijvoorbeeld hotels en accommodaties of vliegreizen;
 • Remarketing: je kan ook zelf een doelgroep aanmaken. Bijvoorbeeld door een remarketinglijst aan te leggen van alle bezoekers van je website (kan eenvoudig door Google Analytics te koppelen aan je Ads-account). Zo kan je eerdere bezoekers van je website op een later moment een speciale herinneringsadvertentie tonen, die hopelijk alsnog van de bezoeker een klant maakt.

Advertenties kunnen tekstadvertenties zijn, statische beeldadvertenties en volledige HTML 5-animaties. Google heeft trouwens een tool om zulke interactieve advertenties te maken: Google web designer.

Een displaycampagne is interessant om bewustwording rond je product of merk te creëren of. Dit proces heet branding. In het “See, Think, Do”-model van Google plaatsen ze displayadverteren ook in de Do-fase. En inderdaad, met remarketing, in-market doelgroepen en advertenties gericht op speciale acties, kan een displayadvertentie ook de aanzet zijn voor een aankoop.

Adverteren in Google Ads handleiding

c. Shoppingcampagne

Als je online producten verkoopt kan je ook een shoppingcampagne opstarten. Let op: je hebt er een Google merchant center voor nodig. Daar kan je een feed van je webshop importeren. Koppel deze aan je Google Ads-account. Het resultaat: je producten kunnen bovenaan of rechts van de zoekresultaten getoond worden.

Maak dat je feed goed is opgesteld met de juiste productcategorieën en goede beschrijving van je producten. Het zijn vooral deze die belangrijk zij om je advertentie te tonen. Je producten hier tonen levert natuurlijk een pak zichtbaarheid op. Je bereikt mensen die echt op zoek zijn naar een bepaald product.

d. Videocampagne

Hiermee richt je je op het YouTube-publiek. Volgens Google is YouTube de tweede grootste zoekmachine ter wereld gemeten naar het aantal zoektermen dat er worden ingegeven. YouTube is dé videosite. Nadeel van videocampagnes: je hebt videoadvertenties nodig. Deze aanmaken is een pak tijdrovender en duurder dan tekst of beeldadvertenties.

c. Universele app-campagne

Zoals doet vermoeden, advertenties waarmee je je app kunt promoten.

Lees ook: Google Ads is een prachtig monster en dit is waarom

 

<

Nuttige tips

Een campagne opzetten is in principe vrij eenvoudig. Maar dat geldt niet voor een campagne strategisch uitdenken, alle mogelijkheden toepassen, en resultaten meten en opvolgen. Daar bestaan mensen voor die zich dag-in en dag-uit bezig houden met het optimaliseren van campagnes. Een Google Ads-expert kan je helpen om een campagne helemaal tot in de details uit te tekenen en op te stellen.

Drie nuttige tips voor wie eraan begint:

1. Long tail keywords

Zoals eerder gezegd, kunnen keywords met veel concurrentie duur zijn. Een voorbeeld is de zoekterm ‘vakantie boeken’. Dergelijke vrij abstracte zoektermen noemen we brede keywords. Er wordt immers niet gezegd waar de vakantie naartoe moet gaan. Brede keywords zullen niet altijd interessant zijn. Wanneer jouw reisbureau alleen vakanties naar Indonesië aanbiedt, wil je wellicht niet gevonden worden op ‘vakantie boeken’. Die persoon kan wel overal naartoe willen! Wanneer de persoon ook de bestemming toevoegt, wordt de zoekopdracht al specifieker. Het brede keyword is nu veranderd in een long tail keyword. Organiseert jouw reisbureau vooral all-inclusivereizen, dan zou je voor een keyword als ‘all inclusive vakantie mallorca boeken’ kunnen gaan. Dat is een zeer relevant long tail keyword. Er zal minder concurrentie zijn en je bereikt mensen die concreet zoeken wat jij aanbiedt.

Nog even dit: het is niet fout om ook voor brede keywords te gaan, maar een goeie mix van trefwoorden is essentieel.

2. Advertentie-extensies

Google Ads-advertenties bestaan standaard uit twee kopregels, een beschrijving en een zichtbare URL. Dat is de basis. Met advertentie-extensies kan je je advertentie nog uitbreiden met:

 • Sitelinks: links naar specifieke pagina’s op je website;
 • Highlights: enkele belangrijk features over je producten die je nog extra kan vermelden;
 • Locatie: jouw adres, gelinkt aan je Google Mijn Bedrijf-account;
 • Extensies voor website informatie: hier kan je al je diensten opsommen;
 • Oproepextensies: je telefoonnummer toevoegen aan de advertentie zodat mensen meteen kunnen bellen door op de advertentie te klikken;
 • Berichtextensies: mensen kunnen je ook een sms sturen;
 • Prijsextensies: voeg een overzicht van prijzen van je producten toe;
 • App-extensies: een link naar je app;
 • Recensie-extensies: dan zullen ook je recensies uit je Google Mijn Bedrijf mee getoond worden.

Ze zullen niet allemaal tegelijk getoond worden, maar je kan er je advertentie groter en dus opvallender mee maken. We geven een voorbeeld van één van onze advertenties. Met advertentie-extensies gaan we van 3 naar 6 regels en staat ons telefoonnummer meteen vermeld:

3. Uitsluitingen

Door het toevoegen van uitsluitingszoekwoorden vermijd je dat je advertentie getoond word als een bepaalde ongewenste term in de zoekopdracht staat. Veelgebruikte uitsluitingswoorden zijn bijvoorbeeld ‘gratis’, ‘cursus’ of ‘tweedehands’.  Het hangt uiteraard af van jouw product of dienst. Om bij het voorbeeld van vakantie te blijven zou je bijvoorbeeld ‘autoreizen’ kunnen uitsluiten als je dat niet aanbiedt.

Ook voor displaycampagnes kan je uitsluitingen toevoegen. Je kunt dit doen als je niet wil dat jouw advertenties op bepaalde website vertoond worden. Een veel gebruikte uitsluiting is hier: mobiele apps. Soms is het interessant mobiele apps te targeten, maar het kan ook leiden tot veel ongewilde klikken in spelletjes en dergelijke. Apps uitsluiten doe je door in je targeting ‘adsenseformobileapps.com’ als plaatsing toe te voegen bij uitsluitingen. Je kijkt ook best even in ‘opties voor sitecategorieën’. Daar sluit je ‘in game’ en ‘GMob-non-interstitial voor mobiele apps’ uit en eventueel andere sitecategorieën waar je je advertenties niet vertoond wil zien.

Begin met Google Ads

Adverteren op Google kan dus op verschillende manieren en er zijn vele mogelijkheden om je advertenties te finetunen. Wil je eens bespreken hoe een Google Ads-campagne ingezet kan worden voor jouw bedrijf? Dan zitten we graag eens met je samen!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill