Starten met een webshop

De Belg heeft meer en meer vertrouwen in E-commerce. De online aankopen blijven groeien. Het aantal webshops én interessante ideeën voor e-commerce websites ook. Misschien zit jij ook al een tijdje op zo een plan te broeden?

Het is vandaag vrij simpel om met een webshop te starten. Technisch gesproken dan toch. Met WordPress en Woocommerce kan je eenvoudig en snel een professionele webshop opbouwen.

We spreken dan even niet over het businessplan, de marketing, logistiek en eventuele fiscale of wettelijke aspecten. Ook essentiële stappen, waar je eens heel erg goed over nadenkt en je je over informeert vooraleer een webshop te beginnen. Misschien dat we het daar een andere keer over kunnen hebben.

Online betalingen regelen

Bij het bouwen van de E-commerce website zelf zijn design, de inhoud, de structuur, een goeie technische opbouw,… dan weer enkele onderdelen om je over te beraden. Deze hebben een grote invloed op je vindbaarheid, het gebruiksgemak en het vertrouwen dat je wekt bij de bezoeker.

Maar wij willen het hier dit keer hebben over misschien wel het meest cruciale element in de praktische realisatie van een webshop. Hoe de inkomsten uit je shop netjes op je rekening belanden?

Het is immers niet zo dat na het afronden van een bestelling op je website die centen meteen op jouw rekening staan. Daar is immers een tussenpersoon, een payment gateway of betaalservice bij nodig.

Daar zijn enerzijds kosten aan verbonden die die betaalservice aanrekent om de transacties te regelen. Anderzijds is er het technische aspect om dit aan je website te koppelen. Daarbij moet je in het oog houden, dat je dat zo doet dat je klant zijn toch wel gevoelige gegevens -zijn betalingsgegevens- aan je toevertrouwt.

Een geïntegreerd of indirect betaalsysteem

Je kan kiezen voor een geïntegreerde of een indirecte methode.

Bij de eerste bouw je de betalingsmodule in jouw website in. Daardoor verlaten je bezoekers de website niet tijdens het betalingsproces en dat maakt de ervaring voor de bezoeker over het algemeen iets vlotter. Het nadeel is dat je dan zelf voor de beveiligde omgeving moet zorgen, met ssl-certificaat, waar je klanten hun gegevens veilig kunnen achterlaten en deze moet voldoen aan alle wettelijke eisen voor online betalingen. Deze applicatie inbouwen vraagt meer technische kennis en dus extra ontwikkeling.

Bij de indirecte methode word je klant na het plaatsen van de bestellingen doorgestuurd naar het platform van je payment service provider. Zij handelen de betaling dan verder af voor jou. Dit zou klanten kunnen afschrikken, als zij opeens op een totaal andere pagina belanden. Maar de meeste van deze betaalservices bieden gepersonaliseerde betaalpagina’s aan, die je helemaal kan stijlen zoals je webshop, zodat men nauwelijks merkt dat men op een ander domein terecht is gekomen.

Voor een beginnende webshop is deze laatste methode zeker de simpelste en snelste oplossing. Indien gewenst kan men later overschakelen naar een ingebouwde betalingsmodule.

Laten we enkele online betaaldiensten vergelijken.

We baseerden ons op volgende belangrijke vragen:

 • Wat zijn de opstartkosten?
 • Zijn er maandelijkse / jaarlijkse kosten?
 • Wat zijn de kosten per betaling?
 • Welke betaalmogelijkheden zijn beschikbaar? Per land zijn bepaalde mogelijkheden meer ingeburgerd. Bv Bancontact / Mister Cash in België, Ideal in Nederland, Sofort in Duitsland. En natuurlijk Visa internationaal. Afhankelijk van je doelmarkt, is het belangrijk de meest gebruikte manieren op te nemen in je webshop.
 • Hoe en met welke regelmaat worden betalingen doorgestort. Komen daar kosten bij ?
 • Is er een mogelijkheid voor automatische betalingen bij abonnementen? bv driemaandelijkse automatische hernieuwing?
 • Zijn terugbetalingen / refunds mogelijk?
 • Hoe is er support voorzien? (telefonisch / mail / …)
 • Is er een wordpress / woocommerce plugin beschikbaar?
 • Is er een testaccount beschikbaar?

Deze aanbieders hebben we vergeleken:

 • Multisafepay
 • Paypal
 • Ingenico (Ogone)
 • Sips (Worldline)
 • Hipay
 • Icepay
 • Mollie
 • Stripe

We zijn uitgegaan van informatie die ze online geven, gecombineerd met recente informatie uit projecten voor klanten. Sommige geven je pas prijzen op maat, na aanvraag (vaak de grotere payment gateway providers zoals Ingenico / Worldline). Bij de ene zijn er abonnementskosten, maar geen kosten per transactie. Bij de andere is het juist omgekeerd. Moeilijk te vergelijken dus. Daarom hebben we voor enkele cases de maandelijks kosten gesimuleerd. (eenmalige opstartkosten en kosten voor plugins niet meegerekend hier in).

Download onze vergelijking hier.

Conclusie

Er zijn betaalservices die duidelijk goedkoper zijn. Andere zijn duurder, maar worden naargelang omzet interessanter. De ene zijn gevestigde namen (Ingenico, Worldline), de andere zijn nieuwe, dynamische bedrijven (Mollie, Multisafepay)… Onze vergelijking is voornamelijk gebaseerd op prijzen. Allemaal bieden ze een support service, maar welke werkt het vlotste? Dat is ook een belangrijk element. Want technische problemen kosten je tijd, geld en klanten. Uiteraard hebben we nog niet met allemaal kunnen samenwerken.

Paypal is een geval apart. Vaak zit Paypal ook bij de betaalmogelijkheden van andere betaalsystemen. Het is bijvoorbeeld heel erg ingeburgerd bij mensen uit de IT of marketing sector. In andere sectoren minder, maar aangezien het een vrij snelle service is (je hebt enkel je paswoord nodig), is het interessant deze zeker als extra mogelijkheid aan te bieden. Enkel Paypal aanbieden, zal dan weer veel mensen afschrikken. In België zijn de belangrijkste betaalmethoden Bancontact en kredietkaarten zoals Visa. In Nederland is dat Ideal en Duitsers gebruiken het liefst Sofort. Als je je op die markten richt, hou je daar ook best rekening mee.

Onze vergelijking bied je alvast een mooi overzicht van de diensten, prijzen en commissies. Een algemene conclusie is moeilijker te maken, want de keuze voor betaalsysteem zal grotendeels van jouw bedrijf en e-commerce doelstellingen afhangen.

Als je er zelf niet uitkomt, dan gaan wij altijd graag eens met je samenzitten!

Geschreven door
Motionmill Antwerpen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill