Vergelijking online betaalsystemen voor WooCommerce

Starten met een webshop? Nu is het moment. De Belg heeft meer en meer vertrouwen in e-commerce. De online aankopen blijven groeien. Het aantal webshops én interessante ideeën voor e-commerce websites ook. Misschien zit jij ook al een tijdje op zo’n plan te broeden?

In dit artikel delen we onze expertise over betaalsystemen voor webshops. Aan het einde van dit artikel kan je ons hele vergelijkingsrapport GRATIS downloaden.

Het is vandaag de dag vrij simpel om met een webshop te starten. Technisch gesproken dan toch. Met WordPress en WooCommerce kan je eenvoudig en snel een professionele webshop opbouwen.

We spreken dan even niet over het businessplan, de marketing, logistiek en eventuele fiscale of wettelijke aspecten. Ook essentiële stappen, waar je eens heel erg goed over nadenkt en je je over informeert vooraleer een webshop te beginnen. Misschien dat we het daar een andere keer over kunnen hebben.

 

Online betalingen regelen

Bij het bouwen van de e-commercewebsite zelf zijn webdesign, de inhoud, de structuur en een goede technische opbouw enkele onderdelen om je over te beraden. Deze hebben een grote invloed op je vindbaarheid, het gebruiksgemak en het vertrouwen dat je wekt bij de bezoeker.

Maar wij willen het hier dit keer hebben over misschien wel het meest cruciale element in de praktische realisatie van een webshop. Hoe zorg je ervoor dat de inkomsten uit je shop netjes op je rekening belanden?

Het is immers niet zo dat na het afronden van een bestelling op je website die euro’s meteen op jouw rekening staan. Daar is immers een tussenpersoon, een payment gateway of betaalservice, bij nodig.

Daar zijn enerzijds kosten aan verbonden die die betaalservice aanrekent om de transacties te regelen. Anderzijds is er het technische aspect om dit aan je website te koppelen. Daarbij moet je in het oog houden, dat je klant zijn toch wel gevoelige betalingsgegevens aan je durft toevertrouwen.

 

Een geïntegreerd of indirect betaalsysteem

Je kan kiezen voor een geïntegreerde of een indirecte methode.

Bij de eerste bouw je de betalingsmodule in jouw website in. Daardoor verlaten je bezoekers de website niet tijdens het betalingsproces en dat maakt de ervaring voor de bezoeker over het algemeen iets vlotter. Het nadeel is dat je dan zelf voor de beveiligde omgeving moet zorgen, met SSL-certificaat, waar je klanten hun gegevens veilig kunnen achterlaten. Deze omgeving moet voldoen aan alle wettelijke eisen voor online betalingen. Een dergelijke applicatie inbouwen vraagt meer technische kennis en dus extra ontwikkeling.

Bij de indirecte methode word je klant na het plaatsen van de bestellingen doorgestuurd naar het platform van je payment service provider. Zij handelen de betaling dan verder af voor jou. Dit zou klanten kunnen afschrikken, omdat zij opeens op een totaal andere pagina belanden. Maar de meeste van deze betaalservices bieden gepersonaliseerde betaalpagina’s aan, die je helemaal kan stijlen zoals je webshop, zodat men nauwelijks merkt dat men op een ander domein terecht is gekomen.

Voor een beginnende webshop is deze laatste methode zeker de simpelste en snelste oplossing. Indien gewenst kan men later overschakelen naar een ingebouwde betalingsmodule.

 

Lees ook: Een webshop laten maken: waar moet je aan denken?

 

Laten we enkele online betaaldiensten vergelijken

We baseerden ons op volgende belangrijke vragen:

 • Wat zijn de opstartkosten?
 • Zijn er maandelijkse / jaarlijkse kosten?
 • Wat zijn de kosten per betaling?
 • Welke betaalmogelijkheden zijn beschikbaar? Per land zijn bepaalde mogelijkheden meer ingeburgerd. Bijvoorbeeld Bancontact / Mister Cash in België, iDeal in Nederland, Sofort in Duitsland. En natuurlijk Visa internationaal. Afhankelijk van je doelmarkt is het belangrijk de meest gebruikte manieren op te nemen in je webshop.
 • Hoe en met welke regelmaat worden betalingen doorgestort? Komen daar kosten bij?
 • Is er een mogelijkheid voor automatische betalingen bij abonnementen? Bijvoorbeeld driemaandelijkse automatische hernieuwing?
 • Zijn terugbetalingen mogelijk?
 • Hoe is er support voorzien? (Telefonisch / mail / anders.)
 • Is er een WordPress- en WooCommerce-plug-in beschikbaar?
 • Is er een testaccount beschikbaar?

Deze aanbieders hebben we vergeleken:

 • Multisafepay
 • Paypal
 • Ingenico (Ogone)
 • Sips (Worldline)
 • Hipay
 • Icepay
 • Mollie
 • Stripe

We zijn uitgegaan van informatie die ze online geven, gecombineerd met recente informatie uit projecten voor klanten. Sommige geven je pas prijzen op maat na aanvraag (vaak de grotere payment gateway providers zoals Ingenico / Worldline). Bij de ene zijn er abonnementskosten, maar geen kosten per transactie. Bij de andere is het juist omgekeerd. Moeilijk te vergelijken dus. Daarom hebben we voor enkele cases de maandelijks kosten gesimuleerd. (Eenmalige opstartkosten en kosten voor plug-ins zijn hierin niet meegerekend).

 

Vul de checklist in: 29 aspecten om over na te denken voordat je een webshop laat maken

 

Belangrijk om te weten

Er zijn betaalservices die duidelijk goedkoper zijn. Andere zijn duurder, maar worden naargelang omzet interessanter. De ene zijn gevestigde namen (Ingenico, Worldline), de andere zijn nieuwe, dynamische bedrijven (Mollie, Multisafepay). Onze vergelijking is voornamelijk gebaseerd op prijzen. Allemaal bieden ze een supportdienst, maar welke werkt het vlotste? Dat is ook een belangrijk element. Want technische problemen kosten je tijd, geld en klanten. Uiteraard hebben we nog niet met allemaal kunnen samenwerken.

PayPal is een geval apart. Vaak zit PayPal ook bij de betaalmogelijkheden van andere betaalsystemen. Het is bijvoorbeeld heel erg ingeburgerd bij mensen uit de IT- of marketingsector. In andere sectoren minder, maar aangezien het een vrij snelle service is (je hebt enkel je paswoord nodig), is het interessant deze zeker als extra mogelijkheid aan te bieden. Enkel PayPal aanbieden, zal echter veel mensen afschrikken. In België zijn de belangrijkste betaalmethoden Bancontact en kredietkaarten zoals Visa. In Nederland is dat iDeal en Duitsers gebruiken het liefst Sofort. Als je je op die markten richt, hou je daar ook best rekening mee.

Onze vergelijking biedt je alvast een mooi overzicht van de diensten, prijzen en commissies. Een algemene conclusie is moeilijker te maken, want de keuze voor betaalsysteem zal grotendeels van jouw bedrijf en e-commercedoelstellingen afhangen.

Als je er zelf niet uitkomt, dan gaan wij altijd graag eens met je samenzitten!

 

Download hier de vergelijking

Je hoeft alleen je naam en je e-mailadres in te vullen en de vergelijking is direct GRATIS te downloaden.

Naam(Vereist)
Laat dan je contact gegevens achter:
Nieuwsbrief
* verplichte velden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill