WordPress en WooCommerce gaan samen: wat betekent dit?

Wordt een webshop bouwen met WordPress nog gemakkelijker? Het lijkt erop. Automattic, het bedrijf achter WordPress, kocht onlangs WooCommerce. WooCommerce is een platform voor e-commerce websites, dat WordPress als basis gebruikt.

WordPress is handig en snel is om websites te bouwen. Er bestaan (gelukkig voor ons en voor jou) heel wat plug-ins en mogelijkheden om je WordPress-website om te toveren tot een handige webshop. De meest bekende en gebruikte (ook bij ons) is WooCommerce.

Matt Mullenweg, CEO van Automattic, licht het toe in deze video:

Webshop-plug-ins voor WordPress

Maar zoals gezegd is WooCommerce niet de enige WordPress-plug-in voor webshops. Er zijn verschillende anderen, gratis of betalend. Allen hebben hun specialiteiten en functies:

Maar met WooCommerce konden wij tot nu toe alle vragen en alle mogelijke functies ondervangen. En het ziet er naar uit dat het allemaal nog vlotter en eenvoudiger gaat worden.

Enkele dingen om aan te denken bij het opzetten van een webshop

Betaalsystemen

Standaard komt WooCommerce met de mogelijkheid om te betalen met PayPal. Zelf ben ik geweldig fan van PayPal: geen gedoe met cardreaders en verificatiecode; alleen je gebruikersnaam en paswoord zijn voldoende. Gevaarlijk voor mijn persoonlijke budget, maar superhandig voor webshops.

Maar je doelpubliek is de maatstaf en waarschijnlijk heeft niet iedereen een PayPal-account. Kijk naar welke betaalmanieren ingeburgerd zijn bij hen, welke zij verkiezen. Die moet je aanbieden. Een vaak gebruikt betaalsysteem bij ons is Ogone, maar er zijn vele andere. We hebben de meest courante online betaalsystemen vergeleken.

Tip: kijk ook eens na hoe je met deze systemen conversies kan meten. Handig om je (re-)marketing campagnes op te volgen.

Conversieoptimalisatie

Bestellen en betalen moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld eens na of het echt nodig is dat iemand een account aanmaakt:

  • Voordeel: je verzamelt meer gegevens die je later eventueel kunt gebruiken voor mailings en aanbiedingen;
  • Nadeel: de klant kan voor deze (eenmalige) aankoop afhaken.

Beveiliging en performantie

Loop geen mogelijke aankopen mis door technische problemen. Je wil niet dat er haperingen zijn op het moment dat iemand in een aankoopproces zit of lang moet wachten tot de volgende pagina laadt. Dan haakt men af. Maar ook beveiliging is cruciaal; gebruikers vullen hun betalingsgegevens in en moeten je dus kunnen vertrouwen.

Jouw webshop zorgt voor inkomsten, dus kan je maar beter zorgen dat hij steeds up-to-date is en nauw opgevolgd wordt qua beveiliging. Kiezen voor managed hosting bijvoorbeeld is dan geen overbodige luxe.

Customer service

Grote online stores als Zalando, Coolblue en Bol leggen de lat en de verwachtingen hoog. De volgende dag geleverd, een goeie return policy… Daar moet je je mee meten of een andere waardevolle service in de plaats bieden.

E-commerce in België

België is rijp voor e-commerce. Een tijd bleven we op dit gebied wat achter ten opzichte van de ons omringende landen, maar er is een inhaalbeweging gaande. Wat groeipotentieel betreft blijkt België zelfs de grootste stijger te zijn. Nu ja, als je wat achterstand hebt is er natuurlijk altijd meer ruimte voor groei.

De bedrijven in onze buurlanden profiteren van een sterke thuismarkt; op die manier groeien ze en kunnen daardoor ook makkelijk concurreren op onze markt. Nochtans zou België een ideale logistieke draaischijf zijn om te leveren in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Een sterkere thuisbasis zou er ook kunnen voor zorgen dat lokaal groeiende bedrijven straks snel de grens over kunnen steken.

Een leuke infographic over de e-commerce markt in België vind je op Bloovi.

Zelf een webshop beginnen?

Groot

Je volledige catalogus online aanbieden? Dat kan. Om je webshop dan up to date te houden, kan je hem best koppelen met je productdatabases, je stockbeheer, je crm-pakket. Een technisch plaatje dat grondig getest moet worden, maar perfect mogelijk is.

Bovendien mag je de gebruiksvriendelijkheid niet uit het oog verliezen. Vinden jouw bezoekers wat ze zoeken in je grote aanbod? Zorg dan voor een goeie sitestructuur, duidelijke categorieën, aanverwante producten, vergelijkingsmogelijkheden, zoekmodules…

Klein

Waarom niet klein beginnen, met enkele producten en naargelang het verloop uitbreiden?

Veel e-commercewebsites richten zich momenteel op mensen die exact weten wat ze willen. Zij bieden een grote waaier aan producten aan, zonder meer. Bezoekers kunnen dan gemakkelijk prijzen en voorwaarden vergelijken ten opzichte van andere aanbieders. Het is duidelijk dat je hier dan op prijs speelt en dat de marges klein zijn.

Een interessante doelgroep zijn de mensen die min of meer weten wat ze zoeken, maar er nog niet uit zijn. Zij zijn op zoek naar advies en begeleiding. Of mensen die open staan om zich te laten inspireren. Met inspiratie en advies als toegevoegde waarde kan je deze mensen voor jouw shop of merk winnen. En er eventueel een trouwe community, fervente gebruikers van jouw producten, mee opbouwen. Zonder je moeten mengen in een harde prijzenoorlog.

Online versus offline

Zal de webwinkel het overnemen van de gewone echte winkel in de straat? Dat is voer voor een leuke, geanimeerde discussie.

Vragen over WordPress of WooCommerce? Of zit je ook te broeden op ideeën voor een webshop? Wij broeden graag eens met je mee! Laat het ons weten en dan zitten we eens samen!

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill