Leestijd 9 minuten

Checklist voor bedrijven: zo maak je je website extreem goed (met GRATIS privacytemplate)

Wist je dat jij als website-eigenaar flink in de problemen kan komen als je geen privacypagina hebt? Of dat Google bepaalde websites als ‘onveilig’ aanduidt, waardoor mensen ze minder snel aanklikken?

Als websitebouwer in Antwerpen kom ik regelmatig in contact met site-eigenaren die de puntjes niet op de i hebben. En dat is jammer, want het zijn de details die ervoor zorgen dat jouw website perfect is, in plaats van ‘wel oké’.

Ik vraag jou: heb jij al aan deze kleine (maar belangrijke!) details gedacht?

Bedrijfswebsite beter maken tips

Check 1: SSL-veiligheidscertificaat

Wat doet een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat zorgt voor een veilige verbinding tussen een website en de browser van een bezoeker. Door ervoor te zorgen dat alle gegevens die tussen de twee worden doorgegeven privé en veilig blijven, voorkomt de codering dat hackers privégegevens stelen, zoals creditcardnummers, namen en adressen.

Als je producten of diensten op je website verkoopt en online creditcards accepteert, heb je een SSL-certificaat nodig voor de beveiliging van de website. Als je niet online verkoopt, maar geloofwaardigheid aan je website wilt toevoegen, kan een Site Seal-zegel voldoende zijn. (Al kan een SSL-certificaat nooit kwaad.)

Wat er gebeurt als je helemaal niets doet? Dan komt er in de browser van jouw (potentiële) klant bij je website-adres een dreigende tekst te staan:

Onveilige website

Oei!

SSL-certificaat nodig voor jouw WordPress-site? Een vriendelijk webbureau uit Antwerpen helpt je eraan.

 

Check 2: Google Mijn Bedrijf-profiel

Ons aller vriend Google verrijkte mijn mailbox laatst met de volgende boodschap:

Uit meest recente onderzoek van Google blijkt dat bedrijfsprofielen met foto’s 30% meer telefoontjes en 42% meer routeverzoeken genereren dan bedrijfsprofielen zonder foto’s.

Dank u, heer Google, maar dat wist ik al. Maar dat deed mij denken: weten de Belgische ondernemers het wel? Sterker nog: hebben ze überhaupt een Google Mijn Bedrijf-profiel?!

Oké, eerst de vraag: wat is Google Mijn Bedrijf? (Of zoals de Engelstaligen zeggen: Google My Business.)

Google Mijn Bedrijf is een Google-dienst (vanzelfsprekend!) waarmee je je bedrijf zichtbaarder maakt op het wereldwijde web. Een goed ingevuld profiel op Google Mijn Bedrijf zorgt voor de volgende zaken.

Je krijgt een vermelding op Google Maps en Google Earth:

 

Waarom Google Mijn Bedrijf belangrijk is

 

Je krijgt een zogenaamde kenniskaartvermelding in Google Search wanneer iemand op jouw bedrijfsnaam googelt:

Waarom Google Mijn Bedrijf belangrijk is voor vermelding Google zoekmachine

 

En daarnaast doet Google Mijn Bedrijf ook nog eens het volgende:

  • Je wordt lokaal beter gevonden op producten en diensten;
  • Je bedrijfsinformatie en routebeschrijving  worden zichtbaar in de Google Maps App;
  • Je kan snel je openingstijden communiceren via de kenniskaart;
  • Klanten gaan reviews kunnen schrijven over jouw bedrijf.

Dus wat ga jij doen zodra je dit artikel gelezen hebt? Juist, een Google Mijn Bedrijf-profiel aanmaken en invullen. En dat doe je hier.

 

Check 3: Privacyverklaring

De kans is groot dat jouw website een privacyverklaring nodig heeft. Verzamel jij via je website privacygevoelige gegevens van (potentiële) klanten? Dan heb je een privacyverklaring nodig. Voor de duidelijkheid: een simpel formulier waarin je slechts de naam en het e-mailadres van de klant vraagt bevat reeds privacygevoelige info.

In de privacyverklaring leg jij uit wat je met de gegevens van de klant doet. Sla je ze op, gebruik je ze voor je marketing, verkoop je ze door aan louche figuren? De klant moet het weten.

Boetes voor het ontbreken van een privacyverklaring lopen op tot 800 euro.

Geen paniek, wij delen met jou onze template voor een privacyverklaring.

Vul het onderstaande formulier in en ontvang de downloadlink in je mailbox. Zet vervolgens jouw bedrijfsgegevens in de template en zwier hem op je site. Is jouw privacyverklaring al helemaal in orde? Scrol dan verder naar checkpunt 4!

 

nieuwsbrief
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

Check 4: Jouw naam op de site

Dit is een checkpuntje voor kleine ondernemers die vaak op hun persoonlijke naam gevonden willen worden in Google: zorg ervoor dat op je site jouw naam staat.

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Ik geef een voorbeeld. Mijn lieftallige Motionmill-collega Floor Van Hasselt werkt in haar weekend als zelfstandig grafisch ontwerper. Ze had mij de naam van haar website verteld, doch toen ik dagen later de site wilde bezoeken, was ik de URL vergeten. Geen probleem, dacht ik, ik typ in Google gewoon ‘Floor Van Hasselt’ in en dan vind ik de site wel.

Nope, niet dus. Wat blijkt? De domeinnaam bevat haar naam niet. En op haar website had ze ook nergens haar volledige naam vermeld. En dus vond ik haar niet.

Leer van de fout van mijn collega.

 

 

Check 5: Relevante contactinformatie

Je zou denken dat de meeste mensen er wel aan denken om relevante contactinformatie aan hun site toe te voegen, maar dat is niet zo. Dat is niet zozeer omdat ze dom zijn (of althans niet altijd); nee, velen houden hun contactinfo bewust vaag. Stel dat je freelancer bent die vanuit huis werkt, dan wil je niet dat mensen bij je aanbellen.

Mijn mening is echter als volgt: ook al heb je nog zulke goede redenen om je contactgegevens vaag te houden, je loopt het risico dat jouw bedrijf niet serieus wordt genomen. Ze willen weten wie je bent en waar je je bevindt. Stel je (potentiële) klanten daarom gerust door een e-mailadres, telefoonnummer en fysiek adres te vermelden.

 

Check 6: Correcte spelling en grammatica

Laat je geloofwaardigheid evenmin krimpen door slechte spelling en foute grammatica. Jij mag er misschien geen waarde aan hechten dat ‘zeilbootvakantie’ als één woord moet worden geschreven (en dus niet als ‘zeilboot vakantie’), maar jouw klanten die bereid zijn om € 8000 te betalen voor die zeilbootvakantie interesseert het misschien wél. En die klanten zien jouw slechte spelling als een teken dat jouw organisatie onverschillig is.

Ik weet het: voor mensen met minder voeling voor taal kunnen alle taalregels verwarrend zijn. Ze trachten hun gebrekkige kennis op te vullen door op de spellingcorrector van Word te vertrouwen. Maar wat denk je? Word zegt dat ‘zeilbootvakantie’ geen woord is, en dat je het als twee woorden moet schrijven! Dat komt omdat niet ieder woord dat bestaat in de Nederlandse taal in de spellingcorrector staat.

Wat je kan doen om toch goede teksten te krijgen? Grammarly (ik word bestookt door hun advertenties!) is helaas niet beschikbaar voor het Nederlands.

Maar… er is een alternatief: LanguageTool.org. Ik heb deze site en plug-in zelf nog niet vaak gebruikt, maar het lijkt mij een waardig alternatief voor Grammarly.

Waarom LanguageTool vooralsnog mijn goedkeuring krijgt? Drie redenen:

  • LanguageTool is open-source. Iedereen mag de plug-in verbeteren en de software heeft geen winstoogmerk;
  • LanguageTool ondersteunt meerdere talen. Behalve een Nederlands taalpakket is er ook onder andere een Engels, Frans en Duits pakket beschikbaar;
  • LanguageTool wordt ondersteund door Chrome & Firefox. Deze twee populaire internetbrowsers ondersteunen de plug-in.

Wil je écht zeker zijn dat jouw teksten niet alleen qua spelling en grammatica correct zijn, maar ook stijlkundige pareltjes zijn? Dan schakel je een professionele copywriter in. (Mijn collega is zo’n taalkunstenaar.)

 

Tips voor goede website van webdesigner Antwerpen

Fotobron: Corinne Kutz op Unsplash

 

Check 7: Blog

Waarom je een blog moet toevoegen aan je website?

  1. Omdat het goed is voor je vindbaarheid in Google;
  2. Omdat je met een blog je websitebezoekers nuttige informatie verschaft. (Dat wil zeggen: indien jij nuttige dingen schrijft, wat het uitgangspunt is van inbound marketing.)

Telkens als je een blogartikel toevoegt laat je aan Google zien dat je belangrijk bent, dat je iets te melden hebt. Wat doet Google? Het zwiert jou hoger in de ranking. Kabam! Ineens sta jij op pagina 1 op de zoekterm ‘webdesign Antwerpen’! (Of ‘fietsenwinkel Berchem’, of ‘naturistencamping Groningen’, of wat het ook is waarmee jij je brood verdient.)

Wanneer je bepaalt waarover je gaat schrijven, ga dan na wat jouw sitebezoekers graag zouden lezen. Als je een fotograaf in Antwerpen bent, kan je tips geven over fotografietechnieken en apparatuur.

Mijn laatste tip wat betreft blogs: categorizeer ze. Dit is niet alleen goed voor de gebruiker omdat hij dan makkelijk kan navigeren; het is ook een manier om Google te vertellen: ‘Kijk, deze blog gaat over dit onderwerp, en in deze categorie hebben wij nog veel meer content.’

 

Check 8: Testimonials

Noem ze testimonials, noem ze reviews, noem ze beoordelingen: je sitebezoeker wil ze zien. Zonder lovende woorden van derden te hebben gelezen, of op andere wijze te zien hoe goed jij bent, zal een potentiële klant niet snel een aankoop doen. Kijk maar eens op hotelboekingssites: dat is een en al review.

Maar ook wanneer je niet in de reisbranche zit kan je reviews gebruiken om toekomstige klanten te prikkelen. Fietsen De Geus, een fietsenwinkel in Antwerpen, laat dit zien:

 

Beoordelingen integreren in website

 

Of aanschouw eens ons portfolio: dat is onze manier om aan de wereld te tonen wat we kunnen op het gebied van webdesign, online marketing, branding en storytelling.

Tot slot wil ik je op het hart drukken om bovenstaande tips echt toe te passen. Zie ze als even essentiële onderdelen van je business als de voordeur van je winkel. Je wilt toch geen winkel waarin de voordeur mist? Je moet ook geen winkel willen met een incomplete website.

Doe het. Voor jezelf en voor je klanten.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill