Leestijd 8 minuten

Threads en andere Twitter-alternatieven: moet je onderneming overal gaan posten?

Post jij met je onderneming op Twitter? Je hebt misschien al gehoord dat het niet zo goed gaat met het platform. Sinds Elon Musk de site heeft gekocht, is het in de ogen van veel gebruikers achteruitgegaan door onpopulaire veranderingen. En misschien nog verontrustender voor het platform is dat veel adverteerders zich hebben terugtrokken. De site heeft sindsdien enorm veel verlies geleden. De waarde van Twitter is hierdoor sinds 2022 gehalveerd.

Toch blijft Twitter een grote naam in de wereld van sociale media met 206 miljoen gebruikers per dag. Tja, veel mensen halen hun nieuws van Twitter of volgen er hun favoriete celebrity. Of kunnen niet stoppen met het tweeten van hun nieuwste controversiële opinie, meme en foto van hun kat. Ik ken dat fenomeen!

In ieder geval maken veel techgiganten zich op dit moment op om een Twitter-alternatief te creëren. Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft onlangs Threads gelanceerd. Maar er zijn nog veel meer alternatieven, zoals Bluesky, Mastodon en Hive. Veel kleinere spelers, ja. Maar wie weet zit er een nieuwe reus tussen. Is het de moeite waard voor een Belgisch bedrijfje om op alle Twitter-achtige apps te posten? Hoe houd je dat nog bij? Laten we de interessantste alternatieven eerst eens bekijken.

Twitter alternatieven voor ondernemers Motionmill online marketing Antwerpen

Threads, wat is dat?

Van alle Twitter-alternatieven is Threads ongetwijfeld de grootste. In minder dan een week had het platform al 100 miljoen gebruikers. Het is nochtans ook de nieuwste speler in dit lijstje. Zoiets kun je nu eenmaal waarmaken als je Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, bent.

 

Twitter alternatieven - Threads screenshots - Motionmill online marketing Antwerpen

Fotobron: App Store

 

Nochtans zit je met je Belgische onderneming waarschijnlijk nog niet op Threads. De app is namelijk nog niet beschikbaar in de EU wanneer ik dit schrijf. Sterker nog, Meta blokkeert je nu zelfs als je toch probeert Threads te gebruiken. Belgen zijn er dus nog niet welkom.

Ikzelf ben ondertussen ook geblokkeerd, maar als nieuwsgierige Motionmiller heb ik er wel enkele dagen op gezeten. En Threads dat is… euh… eigenlijk is dat gewoon een Twitter-kloon met minder functies. Meta belooft wel dat ze de app zo snel mogelijk zullen updaten, maar momenteel kun je zelfs niet naar posts zoeken, de site op je desktop computer bezoeken of alleen posts bekijken van de accounts die je volgt. In plaats daarvan schotelde het algoritme me een mengeling voor van Amerikaanse beroemdheden, merken en maar een paar accounts die aansloten bij mijn interesses. Meta houdt nu eenmaal van zijn algoritmes. Ik was nog geen fan.

En toch… 100 miljoen gebruikers. En al veel bedrijven die meedoen… Ja, Threads blijft waarschijnlijk een grote speler in het sociale medialandschap. We zullen die draad maar oppikken wanneer Threads ook in Europa gebruikt kan worden.

Wil je alvast zeker zijn dat je een plekje op Threads hebt met de juiste profielnaam? Dat kan al wel. Threads gebruikt namelijk je Instagram-account om in te loggen. Hopelijk ben je dus al actief op Instagram met jouw merk.

 

Nog geen Threads voor ons dus.

Wat zijn dan andere interessante Twitter-alternatieven? En zijn ze de moeite?

Buiten Threads bestaan er al heel wat andere Twitter-alternatieven. Te veel eigenlijk, want alles raakt zo gefragmenteerd. Als je vandaag wilt vertrekken van Twitter naar groenere oorden, is het niet zo evident om een nieuw platform te kiezen.

De meeste van deze platformen zijn relatief onbekend. Veel Belgen zul je er al zeker niet vinden. In veel gevallen lijkt het me daarom niet zo interessant om er met jouw onderneming op te posten of te adverteren.

Toch lijkt het me de moeite om een aantal van deze kleinere Twitter-alternatieven op te sommen. Soms is het juist interessant om op een minder populair platform te posten. Ben je een nieuwsgierige journalist, een hypermodern techbedrijf of gewoon een blogger die verdrinkt in een zee van stemmen op het web? Misschien kun je juist gebruikmaken van een kleiner platform om daar je niche te vinden…

 

Mastodon

 

Mastodon is een open-source en gedecentraliseerd Twitter-alternatief. Het werkt op basis van meerdere onafhankelijke servers die zich verbinden tot een groter netwerk, waardoor gebruikers meer controle hebben over hun gegevens en inhoud.

Bijvoorbeeld, er zijn servers die zich specialiseren in Tech, Nieuws of Wetenschap. Het grote voordeel hiervan is dat je gemakkelijk mensen vindt die jouw interesses delen. Je zult er vooral veel techfanaten vinden. Het grote nadeel is dat het netwerk eigenlijk is opgedeeld in kleinere “bubbels”, dus je zult nooit een even groot publiek kunnen bereiken als op een site zoals Twitter. (Maar je kunt wel meerdere van die servers gebruiken.) En er zijn geen advertenties, dus als je er te veel probeert te verkopen, zul je er waarschijnlijk niet welkom zijn. Maar de gebruikers op Mastodon zijn wel heel geëngageerd. Als je interessante verhalen kunt delen en bereid bent om te chatten met je publiek, kan het een interessante plek zijn voor de zichtbaarheid van je merk.

Veel mensen vinden dat gefragmenteerde systeem wat verwarrend, maar eens je het gebruikt, zou dat best meevallen.

Meer over Mastodon > 

 

Bluesky

Bluesky app screenshots - Twitter-alternatieven

Fotobron: Google Play

 

Bluesky is een Twitter-alternatief dat wordt gelanceerd door Jack Dorsey, de oorspronkelijke CEO van Twitter. Net zoals op Twitter post je er korte tekstberichten, in dit geval van maximaal 300 karakters. Het grootste verschil met Twitter is dat Bluesky belooft om heel aanpasbaar te zijn. Posts en gebruikers kunnen tags toegewezen krijgen, die je vervolgens kunt volgen of blokkeren. Op die manier heb je zelf controle over wat voor inhoud je op dit platform te zien zult krijgen.

Dit is allemaal nog heel theoretisch. Bluesky is momenteel alleen op uitnodiging te gebruiken. Het platform krijgt vooral veel aandacht in de media omdat er een Twitter-oprichter achter zit. Het is nog afwachten of de gebruikers zullen volgen. Maar je kunt je in ieder geval al op de wachtlijst zetten.

Meer over Bluesky > 

 

Hive

Hive Social app screenshots - Twitter-alternatieven

Fotobron: hivesocial.app

 

Deze Twitter-rivaal is geen vogel maar een bij. Maar zijn er nog andere verschillen? Op het eerste gezicht krijg je op dit platform een heel gelijkaardige ervaring te zien als op Twitter. Maar misschien is dat juist waar je naar op zoek bent? Het grootste verschil met Twitter is dat er maar 1 tijdlijn is. Ook hier is die tijdlijn gewoon chronologisch, zonder Twitter Blue-gebruikers die op je tijdlijn gepusht worden. Dat is hoe ik het graag zie.

Wat ik minder graag zie, is dat er geen limiet is op het aantal karakters in een Hive-post. Dat klinkt goed, tot je een post te zien krijgt die je hele scherm in beslag neemt. Of nog meer. En Hive is momenteel alleen beschikbaar op je smartphone, maar er is nog geen desktopversie.

Er is best wel wat interesse geweest in dit platform. Het is minder verwarrend om te gebruiken dan Mastodon en biedt meer functies aan dan Threads. Maar ik vraag me wel af of het wel uniek genoeg is om te overleven, want Threads voegt de ontbrekende functies ongetwijfeld nog toe. Toch eens proberen?

Meer over Hive > 

 

Post

Post app screenshots - Twitter-alternatieven

Fotobron: App Store

 

Post is waarschijnlijk de meest unieke speler op dit lijstje. Het is een Twitter-alternatief met een focus op blogposts en nieuwsberichten. Eigenlijk is dit het ideale platform voor fervente lezers en schrijvers. Het grote idee is dat je een heel artikel kunt lezen zonder de app te verlaten. Als auteur kun je er ook voor kiezen om je lezers te laten betalen voordat ze je artikel kunnen lezen. Maar dat is allemaal optioneel, er zijn ook publicaties die gewoon doorlinken naar hun eigen website op Post.

Een heel sociale ervaring ga je hier niet vinden. Maar de lay-out van Post vind ik als webdesigner echt fantastisch. Je kunt je focussen op de inhoud, zonder afleidingen. Als het schrijven in je vingers zit of als je een grote lezer bent, vind ik dit in ieder geval een platform om eens uit te proberen.

Meer over Post > 

 

Er bestaan trouwens nog veel meer Twitter-alternatieven. Bijvoorbeeld die met een politieke focus, maar ik laat die hier weg omdat dat juist de zaken zijn waar ik op Twitter al hoofdpijn van krijg. Je kunt er gemakkelijk genoeg naar googelen.

 

Moet ik me dit allemaal aantrekken?

Twitter, Threads, waarschijnlijk zit je ook al op Instagram, LinkedIn of Facebook… Het wordt allemaal wel wat veel. En wie weet, ook Google zou nog een Twitter-alternatief kunnen lanceren. Het zou dan nog te zien zijn of geen snelle dood sterft, zoals Google+.

Ik raad in ieder geval niemand aan om op al deze apps te zitten met je onderneming. Dat verdeeld je aandacht alleen maar. Threads wordt waarschijnlijk wel een belangrijke aanvulling. En Twitter blijft nog wel een tijdje bestaan. Ga vooral niet op alle platformen accounts maken die je na enkele maanden niet meer gebruikt. Een verwaarloosd sociale mediakanaal ziet een potentiële klant ook niet graag. Heb je hulp nodig met die sociale mediastrategie? Misschien is onze online marketing dan iets voor jou.

Voor de rest zou ik vooral bekijken of een van de kleine spelers aansluit bij de noden van je onderneming. Is dat het geval? Dan kun je dat platform zeker eens uitproberen. Wie weet vind je er je niche wel. Maar verwacht niet om er het nieuwste internetfenomeen te worden. Daar zijn die andere twitter-alternatieven gewoon nog niet groot genoeg voor.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill