Leestijd 5 minuten

6 veelvoorkomende irritaties bij websites die je moet voorkomen

Grrr. In onze moderne digitale wereld zijn websites onmisbaar geworden voor informatie, online winkelen en interactie. Maar in het online landschap kom ik net zoals elke internetgebruiker ook constant irritaties tegen. In deze blogpost duik ik dieper in op de zes veelvoorkomende irritaties bij websites die me het meeste ergeren en hoe deze de gebruikerservaring van je klanten kunnen beïnvloeden.

Veelvoorkomende irritaties bij websites - Motionmill webdesign Antwerpen

Langzame laadtijden: websites die tijd verspillen

Waarschijnlijk is dit mijn grootste irritatie bij de websites die ik bezoek. We hebben allemaal wel eens gewacht op een website die zóóóó traag laadt. Echt geen pretje. Langzame laadtijden kunnen voortkomen uit verschillende factoren, zoals een overmatig gebruik van zware afbeeldingen of slechte serverprestaties. Deze vertragingen kunnen niet alleen irritant zijn, maar ook bezoekers ontmoedigen om op de irritante website te blijven. Het is van het grootste belang dat website-eigenaren werken aan het optimaliseren van de laadsnelheid om de gebruikerservaring te verbeteren. Website-eigenaren, zorg dus dat je zaakje snel en soepel draait!

Hoe je het kunt oplossen: Website-eigenaren kunnen de laadsnelheid onder andere verbeteren door afbeeldingen te optimaliseren, onnodige scripts te verwijderen en een snellere hostingprovider te kiezen.

 

Verwarrende navigatie: waar moet ik heen?

Een gebruiksvriendelijke navigatie is van onschatbare waarde voor een positieve ervaring op een website. Toch kom ik nog vaak verwarrende menu’s, onduidelijke knoppen en slecht geplaatste links tegen. Bezoekers zouden echt geen speurtocht moeten ondernemen om de gewenste informatie te vinden. Het belang van een gestroomlijnde, gemakkelijk te begrijpen navigatie kan niet genoeg benadrukt worden. Een bezoeker die verdwaalt raakt in een digitaal doolhof haakt af. En een goeie conversie krijg je nooit als potentiële klanten je contactknoppen niet kunnen vinden.

Hoe je het kunt oplossen: Zorg voor een uitgebreide zoekfunctie, voorzie een heldere en simpele navigatie die zowel op computers als op mobiele apparaten goed te gebruiken is en plaats opvallende call-to-actions op je landingspagina’s. Je bezoekers zullen je dankbaar zijn.

 

Mobiele miserie: irritaties bij het gebruik van mobiele websites

Je smartphone is tegenwoordig je beste vriend, en websites zouden dat moeten snappen. In een tijdperk waarin mobiele apparaten de norm zijn, is mobiele responsiviteit essentieel. Websites die niet goed functioneren op verschillende schermformaten dwingen gebruikers tot zoomen, scrollen en worstelen met een rommelige lay-out. Dit zorgt niet alleen voor frustratie, maar kan ook leiden tot verlies van bezoekers. Ik haak er in ieder geval snel door af!

Hoe je het kunt oplossen: Het waarborgen van een vlekkeloze mobiele ervaring moet een topprioriteit zijn voor elke website-eigenaar. Een moderne website doet dit met een dynamische layout die zich kan aanpassen aan elke schermgrootte. Ook de websites die we hier bij Motionmill bouwen zitten zo in elkaar.

 

Verplichte accountregistratie: moet dat echt?

Het lijkt soms wel alsof we meteen beste maatjes moeten worden met een website om iets simpels te doen. Hoe vaak ben ik al niet gestoten op websites die mij verplichten een account aan te maken voordat ik toegang krijg tot de gewenste informatie? Mensen moeten tegenwoordig al zoveel accounts maken, je kunt het nauwelijks nog bijhouden! Hoewel accounts zinvol kunnen zijn, mogen ze geen drempel vormen voor eenvoudige interacties. Het opleggen van verplichte accountregistratie kan potentiële bezoekers afschrikken en hun interesse doen verliezen.

Hoe je het kunt oplossen: Denk even na: is dat account écht nodig als er mensen op zullen afhaken? In onze ervaring is het beter om dit zo vaak mogelijk optioneel te maken.

 

Advertentie irritaties: websites met meer reclame dan inhoud

Advertenties zijn een noodzakelijk kwaad voor veel websites, maar een overmatige hoeveelheid reclame kan voor mij (en zowat iedereen gok ik) een enorme irritatiebron worden. Denk aan pop-ups die het volledige scherm in beslag nemen, video’s die automatisch starten met geluid en banners die de eigenlijke inhoud overschaduwen. Deze advertentie-overbelasting verstoort niet alleen de gebruikerservaring, maar kan ook het vertrouwen van bezoekers in de website verminderen. Bezoekers zullen al snel browserextensies gebruiken om advertenties te blokkeren of kiezen voor websites die een gezonde balans hebben gevonden tussen content en advertenties.

Hoe je het kunt oplossen: Zorg voor dat evenwicht tussen content en advertenties, want als die er niet is jaag je jouw lezers weg. Zonder bezoekers heb je al helemaal niets aan je ads. Irritante pop-ups, video’s en reusachtige banners moet je daarom sowieso vermijden. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit, houd bij welke advertenties goed presteren en welke irritatie veroorzaken en werk samen met betrouwbare advertentiepartners die zich inzetten voor een positieve gebruikerservaring. Hulp nodig? Onze marketeer kan je bijstaan. En het is ook mogelijk om je advertenties op een smaakvolle manier te integreren in je webdesign. Een goede webdesigner kan je hierbij helpen.

 

Gebrek aan contactinformatie: hallo, is iemand daar?

Als gebruiker kun je vaak de contactpagina bekijken voor informatie. Als die informatie, of nog erger, de pagina, ontbreekt kan dat een grote afknapper zijn. Het vertrouwen tussen mij en een website begint bij makkelijk contact. Sommige sites doen net alsof contactinformatie een geheim is. Geen adres, geen telefoonnummer, niks. Of ze hebben wel een pagina, maar je kunt ze niet vinden. Hoe moet ik jullie bereiken als er iets misgaat? Flessenpost?

Hoe je het kunt oplossen: Dit zijn website-irritaties die nergens zouden mogen voorkomen. Voeg een contactpagina toe met een e-mailadres of een contactformulier. Geef ook zoveel mogelijk alternatieve wegen mee op die pagina, zoals een telefoonnummer en een adres. En zorg ervoor dat mensen in één oogopslag de weg naar je contactpagina kunnen vinden. Zo voelen je bezoekers zich niet verloren in cyberspace. Heb je een goed voorbeeld nodig? Neem dan maar een kijkje bij de onze.

 

Samengevat: bouw websites voor gebruikers, niet voor je portemonnee

High five

Ik houd van websites, maar het is duidelijk dat ze verdraaid irritant kunnen zijn. Hier bij Motionmill streven we ernaar om onze websites zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Maar uiteraard ligt de uiteindelijke verantwoordelijkheid hiervoor bij de eigenaar van de website. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat de ergernissen die ik op websites ervaar, ook zaken zijn die jouw potentiële klanten kunnen afschrikken. Ik ben er echt van overtuigd dat een website waarbij de gebruiker centraal staat een site is die zal renderen. Ons team is toegewijd aan dit principe, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen als je hulp nodig hebt.

Oh, en heb jij zelf nog irritaties bij websites die hier niet besproken zijn? Laat het me gerust weten. Misschien komt er wel een vervolg!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill