Leestijd 7 minuten

Tips voor de ultieme landingspagina: conversie én conversatie

De telefoon was jarenlang de oerconverstietool bij uitstek. Alleen: mensen bellen niet meer. Meer nog: Millennials en Gen Z consumenten haten telefoneren.

In 2020 deed BankMyCell, een Amerikaans bedrijf dat telecomdiensten vergelijkt, een studie over telefoneren bij millennials. De cijfers zijn waanzinnig: driekwart van de ondervraagden vermijden telefoongesprekken als de pest. 81% krijgt zelfs bijna een paniekaanval bij het idee dat ze een telefoontje moeten plegen.

Generation mute: liever Whatsappen dan een babbeltje slaan.

En net dat zijn je potentiële klanten vandaag. Hoe vang je hun aandacht, wek je interesse en vertrouwen op en krijg je de elementen van een fysieke interactie tussen verkoper en klant vertaald in een website?

Het antwoord is niet nieuw: dat doe je onder meer met sterke landingspagina’s.

Motionmill webbureau Antwerpen - conversie ultieme landingspagina

Wat is een landingspagina?

Dat is elke pagina van je website waarop een webbezoeker belandt na het klikken op een specifieke link of advertentie.

Landingspagina’s of conversiepagina’s zijn speciaal ontworpen met één doel voor ogen: ervoor zorgen dat die persoon een bepaalde actie onderneemt die voor jouw onderneming belangrijk is.

Conversies kunnen heel erg uiteenlopend zijn:

 • een product aankopen
 • een kennismakingsgesprek inplannen
 • aanmelden voor jouw webinar
 • een ticket kopen voor een concert
 • een inschrijving voor een marathon
 • een abonnement nemen op een krant
 • een ingevuld contactformulier
 • een aanmelding om je nieuwsbrief te ontvangen
 • je YouTube-kanaal volgen

Om tot zo’n betere conversie te komen moet je dus een bezoeker ten volle overtuigen. En daar komt best wat bij kijken. Want nog voor je bezoeker langs de kassa passeert, moet je landingspagina in een fractie van een seconde al deze dingen doen:

 • de aandacht trekken en vasthouden
 • overtuigen van jouw specifieke product of die dienst
 • een positieve emotie opwekken
 • verleiden om dat meteen aan te kopen
 • vertrouwen opwekken

Wil je landingspages creëren die geld opbrengen? Dan hebben wij hier 6 tips én een killer conversietool voor je.

 

Motionmill webbureau Antwerpen - landing ultieme landingspagina

 

6 tips en een killer conversietool

1. Aandacht, aandacht! Elimineer de grootste conversiekiller

Belangrijk is dat jouw landingspagina elke vorm van afleiding vermijdt. Want de aandachtsfocus van je bezoeker is heel kort.

Bepaal op voorhand wat je precies verwacht van je bezoeker en ontwerp je pagina zo dat die actie eruit springt. Doe dat met een duidelijke CTA of call to action die opvalt.

Elimineer ook alles wat je webbezoeker ervan zou kunnen weerhouden om op die CTA-knop te klikken. Laat knoppenbalken, interne links en footers achterwege. Hoe minder je bezoeker de kans krijgt om weg te klikken, hoe groter de kans op succes.

 

2. Less is more: maak de actie die je verwacht duidelijk én zichtbaar

Zet je CTA op een opvallende knop die above the fold zit. Met andere woorden: zonder dat je bezoeker moet gaan scrollen.

Let erop dat dit het geval is op élk scherm. Het aantal mensen dat met een smartphone of tablet het web rondsurft is al jaren hoger dan zij die dat enkel met een desktop doen. Denk dus eerst aan de mobiele gebruikers. Dat lijkt een evidentie, maar heel wat websites zijn nog steeds niet gebruiksvriendelijk of zelfs leesbaar op een smartphone of tablet.

Ook bij het maken van landinspagina’s: denk mobile first! Daar moet je CTA duidelijk zijn én meteen zichtbaar. Test altijd je landingspagina’s dus uit op verschillende schermformaten. Ga ze idealiter ontwerpen op basis van het apparaat.

 

3. Kom de meerwaardezoeker in je webbezoeker tegemoet

Eens je je webbezoeker op je landingspagina hebt gekregen, moet het ook meteen duidelijk zijn dat hij er de oplossing vindt voor zijn probleem of het antwoord op zijn vraag.

Denk dus goed na over hoe je jouw product of dienst voorstelt. De persoon die op jouw pagina belandt wil natuurlijk weten hoe jouw product of dienst voor hem zal werken. Stel je teksten op in functie daarvan: sla je bezoeker niet dood met nietszeggende features of productomschrijvingen. Leg in je copy uit welke voordelen er voor je klant verbonden zijn aan jouw product of dienst.

 

4. Zet je woorden kracht bij met sterke termen voor betere conversie

Bedenk een titel die je bezoeker meteen bij de kraag pakt. Echte impactvolle copy op je landingspagina moet doeltreffend en sterk zijn. Want met woorden en verhalen trigger je een emotionele respons. En net dat trekt iemand over de streep.

Met de juiste woorden overtuig je een webbezoeker van jouw meerwaarde, wek je vertrouwen op én verleid je hem.

Zes woorden die je webbezoeker triggeren tot actie? Ontdek ze in deze blogpost. Let er wel op dat je teksten nog steeds natuurlijk moeten aanvoelen. Duw niet alle termen koste wat het kost in je tekst. Blijf vooral dicht bij jouw boodschap.

 

5. Bewijs dat je geen kat in een zak verkoopt met social proof

Hoe weet je dat je een goede aankoop doet, dat het product of de dienst kwalitatief is en je het bedrijf kan vertrouwen? Social proof!

De term bestaat al bijna 40 jaar en slaat op het fenomeen dat mensen gedrag van anderen overnemen omdat ze vertrouwen dat de anderen weten wat ze doen. Een voorbeeld: als je op een warme dag een ijsje wil eten en je ziet twee ijsverkopers: een waar een lange rij staat en een waar niemand staat, dan ga je waarschijnlijk kiezen voor de ijskar waar mensen aanschuiven.

Dat psychologisch fenomeen kan je ook in jouw voordeel gebruiken op je landingspagina. Het levert aan jouw webbezoekers bewijs – social proof – dat ze bij jou aan het goede adres zijn.

Vermeld op jouw landingspagina

 • testimonials van klanten,
 • klantenscores op jouw producten,
 • jouw score op Trustpilot,
 • hoe vaak dit product al gekocht werd.

 

6. Wat werkt het best? Test!

Maak verschillende versies van je landingspagina. Experimenteer met de plaatsing van de knoppen, de copy die je gebruikt, beeldmateriaal, lay-out en zelfs kleuren. Bekijk welke landingspagina het meeste conversies oplevert. Gebruik je beter een blauwe knop of een oranje?

Wil je perfect weten wat nu precies het verschil maakt: verander telkens slechts één element in je pagina. Trial and error werkt. Dankzij A/B testen eindig je met de meest succesvolle versie van je landingspagina, eentje die écht converteert.

 

7. Conversatie naar conversie met een chatbot

Je bent al zover… je landingspagina trekt de aandacht, informeert, overtuigt en verleidt je webbezoeker. Dankzij social proof weten ze ook dat je een betrouwbare onderneming bent en een product of dienst aanbiedt dat gewild is.

Wat als jouw webbezoeker geïnteresseerd om bij jou langs de kassa te passeren, alleen heeft hij nog een vraag? In een fysieke winkel kan hij zich richten tot een winkelbediende. En voor het internet hoogtij vierde, werd er ook vaak duchtig rondgebeld om inlichtingen in te winnen.

Vandaag de dag bestaat de kans dat je hem niet over de streep trekt, ook al was hij al zo ver in het proces.

Dat is dus een conversie die je nipt hebt gemist… net omdat je niet bereikbaar genoeg lijkt via jouw landingspagina.

 

Motionmill webbureau Antwerpen - tips voor ultieme landingspagina

 

Hoe los je dat op?

Geef je webbezoeker de mogelijkheid om je te contacteren. Niets zo vervelend als een bedrijf dat onbereikbaar lijkt.

Eén oplossing die wij best te pruimen vinden, is een goede chatbot. Je kwam ze ongetwijfeld al wel tegen, rechtsonder de pagina. Het kleine pop-upvenster dat met een lachende avatar.

Het voordeel van een chatbot is dat ze je verschillende mogelijkheden bieden. De belangrijkste functies waarvoor je ze kan inzetten:

 • 24/7 klanten opvolgen: Je chatbot kent het antwoord op een aantal standaard vragen. Wie om 22.30 nog een vraag heeft voor jou, krijgt zo al meteen een geschikt antwoord, zonder dat hij zelf je FAQ moet gaan uitspitten. Je chatbot wijst de weg.
 • De workload verlichten: heeft je bezoeker toch een vraag waar je chatbot geen antwoord op heeft, dan kan die de conversatie doorsturen naar een echte medewerker. Je ontlast dankzij de chatbot jouw werknemers want ze hoeven geen tijd meer te verliezen met standaardvragen te beantwoorden. En je bezoeker hoeft niet te wachten tot tijdens de kantooruren om je te bellen of mailen. Win-win!
 • Meetings inplannen: een chatbot helpt de drempel te verlagen om een intakegesprek of meeting in te plannen. Hij stuurt je webbezoeker meteen door naar jouw agenda, zodat die een meeting, videocall, telefoontje of Whatsapp-gesprekje kan inplannen met een van je medewerkers. Je kan je chatbot zelfs linken met Facebook-messenger.

 

Interesse in zo’n chatbot?

Bel even met Mark, onze bedrijfsstrategist.

Bel ons nu voor een mooie website

+32 (0)3 286 8040

Of als je niet van bellen houdt, vind op onze contactpagina welke communicatietool jou het beste past.

Bel ons, schrijf ons, laat ons iets weten.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill