5 redenen om je logo te veranderen

Hoe sterk kan een logo zijn? In dit artikel bekijken we hoe en waarom bedrijven hun logo veranderen.

Laten we een test doen. Van welke organisatie is het getoonde logo?

Redenen om je logo te vervangen

 

Ik geef toe: ik maakte het moeilijker door het logo te veranderen, want ik heb de letters eruit gehaald. Ik wil het je niet te makkelijk maken. Desondanks is het mogelijk dat je direct dacht: dat is het logo van de ondergrondse van Londen. Zelfs iemand die nooit in Londen is geweest herkent de karakteristieke rode cirkel, de witte bol en de blauwe balk.

Een logo zorgt ervoor dat een merk visueel herkenbaar wordt. Afhankelijk van het merk straalt een logo eer, vertrouwen, trots, uitmuntendheid en/of integriteit uit.

Het juiste logo vervolmaakt een merk, terwijl een fout ontworpen logo afbreuk doet.

Vanwege dit onmiskenbare belang vernieuwen bedrijven en andere organisaties hun logo regelmatig. En dat is goed, want een merk is nooit statisch, maar even dynamisch als de consument en de maatschappij.

Wil je weten wanneer het tijd is voor jouw onderneming om een nieuw logo te laten maken? Wij geven je 5 redenen waarom het juiste moment daar is om actie te ondernemen en je logo te veranderen.

 

1. Bedrijfsacquisitie

Wanneer een bedrijf een ander bedrijf opkoopt wordt er soms besloten om de twee merken samen te smelten. Bij een acquisitie is een nieuw logo noodzakelijk om de nieuwe situatie visueel weer te geven. Tegelijkertijd wil men met het nieuwe merk het bestaande cliënteel van de twee oude merken niet vervreemden. Er wordt daarom soms besloten om elementen uit de oude logo’s terug te laten keren in het nieuwe logo.

Toen Anheuser-Busch in 2008 door InBev werd gekocht, koos de pasgeboren biergigant om een nieuw beeldmerk te creëren uit de oude logo’s:

Logo na fusie Anheuser-Busch en InBev

Maar een rebranding kan ook rigoureuzer. Toen het Noorse oliebedrijf Statoil zijn concurrent op de kop tikte, besloot men om een geheel nieuw logo in te voeren, dat geen enkele link met het verleden had:

Fusie Statoil logo

 

2. Naamsverandering

Een naamsverandering van een merk kan verschillende redenen hebben. De oude naam kan een niet gewenste betekenis hebben in een ander land of verkeerd uitgesproken worden in een bepaalde taal.

Ook kan de veranderende betekenis van een woord de reden zijn om een naam te wijzigen.

Hoe dan ook: een verandering van naam impliceert rechtstreeks een verandering van logo.

 

3. Logovernieuwing

Naarmate een bedrijf groeit, verandert de positionering. Het doel van het bedrijf wordt bijgesteld en er openen zich nieuwe markten. Op zo’n moment is het tijd om het logo te vernieuwen. De creatieve vraag rest welke elementen bewaard moeten blijven van de oude identiteit. En moet de verandering van het logo een geleidelijke evolutie zijn of een volledig nieuw visueel concept?

Bij Apple zie je dat hun logo een geleidelijke evolutie doormaakt:

Evolutie van het Apple-logo

Kraft koos daarentegen voor een volledig nieuw visueel concept, waarin vrijwel niets van het vorige logo terug te vinden is:

Evolutie logo Kraft

 

4. Verandering in de organisatie

Een bedrijf evolueert. De ene organisatie doet het sneller dan de andere, maar in principe is elk bedrijf een dynamisch geheel. Dit wil echter niet zeggen dat met elke verandering een nieuw logo gecreëerd moet worden. De kunst bestaat erin om op het juiste moment de juiste wijziging aan het beeldmerk door te voeren. Mogelijks is het niet nodig om je logo te veranderen.

 

Wanneer moet je wél vernieuwen en je logo veranderen?

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is het zichtbaar dat het logo dateert van 15 jaar geleden, maar zijn de expertises van het bedrijf ondertussen geëvolueerd? Neem een nieuw logo.
  • Heeft een bedrijf besloten om een nieuw marktsegment aan te boren of internationaal uit te breiden? Een nieuw logo kan een goed idee zijn. Vraag een communicatiebureau om advies.
  • Het management van het bedrijf verandert en men wil de frisse wind kenbaar maken? Nieuw logo.

Afhankelijk van de herkenbaarheid van het oude logo en de mate van verandering die men visueel kenbaar wil maken, kan gekozen worden voor een logo-evolutie of een volledige rebranding.

 

5. Slecht gevisualiseerd logo

Als grafisch ontwerper ontmoet ik vele eigenaren van groeiende bedrijven. Als klein bedrijf maakten ze destijds de fout om weinig aandacht en budget te besteden aan het ontwikkelen van een solide beeldmerk. Ze hadden niet de financiële middelen om een logo te laten ontwerpen of stonden niet stil bij het belang van een goed logo.

Een logo is het uithangbord van het bedrijf dat voor herkenbaarheid in de markt zorgt, en een gevoel van waarde en vertrouwen bij de consument schept. Pas wanneer het bedrijf vanwege de blijvende groei verder professionaliseert, beginnen vele ondernemers de noodzaak te zien van een logo dat professionaliteit uitstraalt.

Mijn advies: hanteer vanaf dag 1 een sterk logo. Lukt je dat niet (bijvoorbeeld door beperkte budgetten) laat je logo dan meegroeien met je bedrijf. Zorg ervoor dat je logo uitstraalt waar jouw bedrijf op dat moment voor staat.

Jij bent je logo. Je logo is jou.

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill