Leestijd 8 minuten

Een bedrijfsblog beginnen op een WordPress-website: hoe doe je dat?

Je hebt besloten om te beginnen bloggen voor je bedrijf? Ah, super!

En nu ben je hier om te ontdekken hoe je dat precies doet op je WordPress-website? Schop je schoenen uit en trek je pantoffels aan, want je hoeft voorlopig niet meer weg.

Samen gaan we tot in detail bekijken welke 5 stappen je moet nemen voor jouw bedrijfsblog het levenslicht ziet.

Bedrijfsblog beginnen

In dit artikel over het beginnen van een bedrijfsblog ga ik ervan uit dat jouw bedrijf al een WordPress-website bezit. Is dit niet het geval en wil je weten hoe je een bedrijfswebsite begint met WordPress? Lees dan dit artikel: Een WordPress-website: waarom kies je ervoor?

 

Stap 1: Bepaal het doel van je bedrijfsblog

Er bestaan meerdere redenen waarom je een bedrijfsblog zou willen beginnen. Deze moet je helder hebben voor jezelf, want ze beïnvloeden de vereisten voor je websitetechniek en bijkomende kanalen (zoals social media en nieuwsbriefsoftware).

 • Je wilt met de blog nieuwe klanten aantrekken via zoekopdrachten in Google.

  Als dit je doel is, moet je ervoor zorgen dat je blog goed gevonden kan worden door de zoekmachines. Je moet aan SEO doen. Bereid je hierop voor door de techniek van je blog geschikt te maken voor SEO. In een WordPress-website kan dat bijvoorbeeld met de SEO-plug-in Yoast. Ook raad ik je aan om Google Analytics te koppelen aan je website. De data die in Analytics verzameld worden geven jou inzicht over de populariteit van de verschillende artikelen. Over SEO hebben mijn collega’s en ik al veel geschreven. Ik geef je enkele artikelen die het lezen waard zijn:

 • Je wilt je huidige klanten inspireren.

  Als het inspireren van je huidige klantenbestand je doel is, moet je er vooral voor zorgen dat je klanten weten dat je blog bestaat. Je kan hiervoor zorgen met onder andere je social media en je digitale nieuwsbrief. Iedere keer wanneer je een nieuwe blog hebt geschreven, plaats je een link met een begeleidend tekstje op je social media. En ook via je nieuwsbrief kan je mensen naar de blogs op je website leiden. Bereid je goed voor: als dit je doel is, moet je ook de bijkomende infrastructuur hebben, zoals socialmediakanalen en een mailingprogramma zoals Sendinblue of Mailchimp.

 • Je wilt met je blogs een imago opbouwen van expert.

  Blogs zijn ideaal om te laten zien hoeveel kennis je hebt van je vakgebied. Wanneer je lezers regelmatig een interessant artikel van je voorbij zien komen, zullen ze je op een gegeven moment gaan zien als iemand met bovengemiddelde kennis.

 • Je wilt top of mind blijven bij (potentiële) klanten.

  Als je blog ertoe moet dienen dat klanten en prospects jouw naam nooit vergeten, dan moet je ervoor zorgen dat je blogs zichtbaar zijn. Daarvoor kunnen ook nu je social media en nieuwsbrieven dienen. Bovendien moet je regelmatig tot vaak een blog schrijven. Je bedrijfsnaam wordt niet in het geheugen van je doelgroep geëtst wanneer je maar één keer in het kwartaal een blogartikel schrijft!

 • Je wilt met je blog je pre-sales versoepelen.

  Door belangrijke info te delen via je blogs, kan je ervoor zorgen dat je pre-sales soepeler verlopen. Dat is fijn voor je bedrijfsportemonnee, want je team zal minder tijd kwijt zijn met het beantwoorden van vragen. Als je met blogs je pre-sales wilt verbeteren, moet je twee belangrijke dingen doen:

  • Op de juiste plekken op je website naar relevante blogs verwijzen. Hierom is het goed om je gebruikerservaring in kaart te brengen.
  • Blogartikelen hebben over concrete hindernissen in het aankoopproces. Hiervoor kan je vertrouwen op je eigen kennis van je product en klant, op een enquête die je houdt onder je klanten, en op een grondig zoekwoordonderzoek. Ook nu kan je het klikgedrag analyseren met Google Analytics.
 • Je wilt met je bedrijfsblog lezers aansporen om een aankoop te doen.

  Blogs kunnen websitebezoekers aansporen tot het doen van een aankoop, zoveel is zeker. Toch moet je je blogs niet te commercieel maken. Stel dat je de blog van een groenten- en fruithandel zoekt omdat ze een blogartikel hebben dat jou interesseert over het maken van een papajasalade. Hoe vervelend zou het bij het lezen niet zijn als om de twee regels zou staan ‘Vergeet niet dat wij papaja’s verkopen! Koop je papaja’s bij ons!’. Probeer in blogs vooral te inspireren en informeren. Plaats hooguit helemaal onderaan het artikel een commerciële call-to-action.

 • Je wilt jezelf vermaken.

  Het is geen schande om te willen bloggen omdat je het leuk vindt om te schrijven over je beroep. Sterker nog: het is juist goed! Jouw enthousiasme zal doorstralen in je teksten. De lezers zullen je passie voelen. Behoed jezelf echter voor enkele valkuilen. Houd je blogonderwerpen altijd relevant voor je websitebezoeker. Probeer jargontermen te vermijden. Of als je ze niet kan vermijden, leg ze dan uit. Of maak van het jargonwoord een hyperlink die leidt naar een pagina waar het wordt uitgelegd.

Zodra je de doelen van je bedrijfsblog helder hebt, weet je of er bepaalde technische vereisten zullen zijn, en of je bijkomende communicatiekanalen nodig hebt.

 

WordPress-website bloggen

Fotobron: Luis Alberto Bustos Quezada op Pixabay

 

Stap 2: Creëer een blogsectie binnen je WordPress-website

Ik geef je een kort stappenplan voor het aanmaken van een aparte blogpagina in WordPress. Dit plan is onmisbaar bij het beginnen van een bedrijfsblog.

1. Maak een aparte blogpagina aan

 1. Ga in je dashboard naar Pagina’s.
 2. Kies voor Nieuwe pagina.
 3. Geef je pagina een titel (kies iets dat de lading dekt, zoals ‘Blogs’, ‘Artikels’ of ‘Nieuws’). Verder mag de bewuste WordPress-pagina blanco blijven.
 4. Publiceer deze pagina.

2. Laat WordPress weten welke pagina je als blogpagina wil instellen

Je hebt nu je blogpagina aangemaakt. Nu moet je ervoor zorgen dat WordPress inderdaad deze statische pagina zal gebruiken om je blogberichten te tonen.

 1. Ga in je dashboard naar Instellingen.
 2. Kies voor Lezen.
 3. Bij Berichtenpagina kan je in het keuzemenu kiezen uit de lijst van alle vaste pagina’s die je al hebt aangemaakt.
 4. Kies de pagina die je als berichtenpagina wil instellen.
 5. Sla het op.

Overigens kan je bij Je homepage toont aangeven of WordPress op je homepage je laatste berichten of een vaste pagina moet tonen.

3. Zet een link naar je blogpagina in je menu

In het geval je een vaste pagina als homepagina hebt, wil je graag een link naar je blogpagina in je menubalk plaatsen. Zo kunnen bezoekers heel makkelijk je blogberichten vinden.

 1. Ga via je dashboard naar Weergave.
 2. Kies daar voor Menu’s.
 3. Selecteer bij Menu bewerken het menu waaraan je je nieuwe blogpagina wil toevoegen (de meeste WordPress-websites hebben meer dan één menu).
 4. Selecteer de blogpagina die je zonet aanmaakte.
 5. Klik op Aan menu toevoegen.
 6. Klik op Menu opslaan.

Je hebt nu een separate blogpagina in WordPress aangemaakt én deze aan je menu toegevoegd. Goed gedaan!

 

Bedrijfsblog WordPress-website

Fotobron: Photo Mix op Pixabay

 

Stap 3: Zet indien nodig bijkomende kanalen op

Je bent al goed op weg met het beginnen van je bedrijfsblog! Afhankelijk van jouw keuzes bij stap 1, zal je bijkomende communicatiekanalen moeten opzetten:

 

Blog beginnen WordPress-website

Fotobron: Werner Moser op Pixabay

Stap 4: Schrijf je eerste serie blogartikels

Je leest het goed: ik raad je aan om direct een serie artikels te schrijven. Eén enkele blog staat simpelweg raar in een blogoverzicht. Je blogsectie moet direct al wat massa hebben. Sorry, maar in het beginnen van een bedrijfsblog kruipt nu eenmaal wat tijd!

Maak je echter niet al te grote zorgen, je hoeft echt niet ineens dertig schrijfwerkjes uit je mouw te toveren. Drie of vier artikels is voldoende.

Ad hoc de onderwerpen bedenken mag, maar als je je contentmarketing als een echte pro wilt aanpakken, kan je beter werken aan de hand van een contentkalender.

Natuurlijk is het van immens belang dat je blogs goed geschreven zijn. Ze moeten taalkundig correct zijn, een pakkende titel hebben waar mensen op willen klikken en goed gestructureerde informatie bevatten.

Bedrijfsblog zoekt copywriter

Een goede copywriter word je niet zomaar. Ik raad je aan om de volgende artikelen te lezen:

Het is altijd een goed idee om je blogartikels van beeldmateriaal te voorzien. Dat kunnen diagrammen en tabellen zijn, maar ook foto’s die je zelf gemaakt hebt.

Je hoeft echter niet elke afbeelding zelf te creëren. Er bestaan tientallen websites voor stockafbeeldingen. Stockafbeeldingen zijn foto’s en andere afbeeldingen die door anderen gemaakt zijn, maar die jij mag gebruiken. Veel stockfotowebsites zijn niet gratis; je betaalt dan een bedrag per foto. Shutterstock en iStock zijn voorbeelden van niet-gratis stocksites.

Er bestaan echter ook gratis stockfotowebsites. Inderdaad, die foto’s kosten je helemaal niets! Vaak ben je zelfs niet verplicht om de naam van de fotograaf erbij te vermelden (al wordt dat altijd wel gewaardeerd). Je vindt een grote lijst in dit artikel: 10 beste websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden.

Ik wil je op deze plek ook even waarschuwen voor stockfotografie. Wanneer je het te veel toepast, of wanneer je het op de foute manier toepast, kan het je merk schaden. Je leest er meer over in dit artikel.

 

WordPress-website bloggen

Fotobron: Werner Moser op Pixabay

 

Stap 5: Zorg ervoor dat je blogartikel gelezen wordt

Laat de wereld weten dat je met een bedrijfsblog begonnen bent! Deel je schrijfwerk op je social media, in je nieuwsbrieven en via eventuele andere communicatiekanalen die jouw bedrijf bezit.

Houd je contentstrategie regelmatig onder de loep. Analyseer Google Analytics. Doe ieder jaar een nieuw zoekwoordonderzoek om te ontdekken voor welke zoekwoorden je nog geen artikel hebt geschreven.

Eigenlijk is er ook nog een zesde stap, al zal deze pas toe te passen na enkele jaren. Ik heb het over het opruimen of het herschrijven en hergebruiken van verouderde content. Ontdek meer over dit thema in deze twee artikelen:

Veel succes bij het beginnen van je bedrijfsblog!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill