Leestijd 11 minuten

Een goede sitestructuur als basis voor je SEO

Denk bij het bouwen van een website na over de structuur. Zo leg je een stevige basis voor een zoekmachinevriendelijke website. Een basis waar je later op kan verder bouwen.

Waarom? De basisvereiste voor een goede SEO is ervoor zorgen dat zoekmachines je website goed en gemakkelijk kunnen vinden, crawlen, interpreteren en waarderen. Zo kunnen ze jouw pagina een hoge plaats geven in hun zoekresultaten voor het zoekwoord dat voor jou belangrijk is.

SEO agency Antwerpen

Een goede SEO-sitestructuur

Een goede opbouw van een website is maar een begin, maar wel essentieel. Zoekmachines gebruiken spiders of bots (bijvoorbeeld de googlebot van Google) die het web afspeuren en pagina’s en gegevens verzamelen. Hoe intelligent ze ook zijn tegenwoordig, het blijven ‘machines’ en ‘bots’. Met een doordachte site structuur geef je hen meteen een goede indicatie waarover je website gaat, hoe je informatie georganiseerd is en zorg je er voor dat alle pagina’s toegankelijk zijn. Je geeft aan wat hoofd- en subpagina’s zijn. Je zorgt ervoor dat pagina’s niet verweesd in een kluwen achterblijven, dat die leuke inhoud die je creëerde ook bereikbaar is voor zoekmachines.

Dat is trouwens niet alleen belangrijk voor zoekmachines, het is ook een goede oefening die de gebruiksvriendelijkheid van je website ten goede zal komen. Zo kunnen ook bezoekers van je website snel de informatie vinden die ze zoeken.

Dit is dus niet enkel SEO, het is de basis van elke goede website.

 

Keywordmap

Bouw je website op aan de hand van een keywordmap. Identificeer de voor jou interessante zoekwoorden en integreer ze meteen in je websitestructuur. Denk hierbij niet enkel aan de keywords waarvan je vindt dat ze jouw diensten reflecteren; kruip ook in het hoofd van je potentiële klanten en beeld je in wat zij zoeken:

  • Hoe zoeken ze?
  • Welke trefwoorden gebruiken ze?

Beschouw hun zoekgedrag als vragen en zorg dat je het antwoord op die vragen op je website zet. Een keyword-onderzoek brengt vaak interessante pistes aan het licht. Zo kan je je structuur beginnen uittekenen aan de hand van die zoekwoorden en de inhoud die je daarvoor nodig hebt.

Zet die zoekwoorden in een logische boomstructuur en bouw zo een soort inhoudstabel voor je website uit. Dit is een keywordmap voor een fictieve papierwinkel:

Keyword map voor SEO

Door dit op te stellen, zie je ook meteen waar je rekening mee moet houden in je webdesign, welk soort inhoud je nog moet aanmaken, enzovoort. Zorg dat je niet te veel niveaus hebt, dat maakt het ingewikkeld. Elke pagina moet via een minimum aan klikken bereikbaar zijn.

 

Interne links

Interne links maken het voor bezoekers handig om door je website te navigeren. Het is ook belangrijk voor de vindbaarheid van je website. De spiders van de zoekmachines volgen de links op je website, een pagina zonder links ernaartoe zullen zij dus niet vinden. Bovendien kan je met de ankertekst weer een extra indicatie aan zoekmachines geven waarover een pagina gaat. Gebruik dus eerder een relevant woord om een link te leggen naar een pagina in plaats van “meer weten” of “vind je hier”. Bij voorkeur het zoekwoord waarop je die pagina wil laten scoren.

Zoekmachines zullen pagina’s met veel interne links ook beschouwen als belangrijke pagina’s op je website. En pagina’s met minder links bijgevolg als minder belangrijke pagina. Links die opgenomen zijn in de tekst van een pagina, zijn dan weer interessanter dan links in de footer of de zijbalk.

 

Opbouw urls

Laat jouw keywordmap terugkomen in de opbouw van je URLs. In WordPress kan je dat heel gemakkelijk doen met permalinks. Probeer de URLs zo kort en to the point mogelijk te houden, met vermelding van je keyword. De bovenstaande keywordmap kan je dan op deze manier omzetten in pagina’s en URLs:

bedrijfsnaam.be/papiersoorten/lijntjespapier

bedrijfsnaam.be/papiersoorten/ruitjespapier

bedrijfsnaam.be/papiersoorten/ruitjespapier/commercieel-geruit-papier

bedrijfsnaam.be/papiersoorten/ruitjespapier/millimeterpapier

Onder “instellingen” –> “permalinks” kan je kiezen hoe je wil dat je URLs opgebouwd worden:

WordPress SEO permalinks

De beste keuze is “berichtnaam” (of “post name” als WordPress in het Engels hebt geïnstalleerd), dan heb je beschrijvende URLs. Schrijf je veel blogberichten, dan is het interessant om voor de “jaar, maand en naam” optie te kiezen of zelf een aangepaste structuur te maken (bijvoorbeeld /%category%/%postname%/). Let op als je van permalinkstructuur verandert. Voor sommige aanpassingen zal WordPress zelf voor redirects zorgen, voor andere niet. In het laatste geval kan je je redirects via de .htaccess-file instellen. Doen! Want anders verlies je de geschiedenis die je oude pagina’s opgebouwd hebben en belanden bezoekers op een 404-foutmelding-pagina.

Bij het aanmaken van een pagina in WordPress kan je in “pagina-attributen” een bovenliggende pagina kiezen:

WordPress URL-structuur

  • (geen hoofd). Dan valt je pagina meteen onder de home-pagina. (bedrijfsnaam.be/nieuwe-pagina/)
  • Als je wil dat de nieuwe pagina een subpagina wordt van een andere, dan selecteer je hier de gewenste hoofdpagina. (bedrijfsnaam.be/hoofdpagina/nieuwe-pagina/)

Pas ook de permalink van de pagina zelf aan. Automatisch neemt WordPress de hele titel van de pagina over:

SEO agency Antwerpen Berchem

SEO agency Antwerpen Berchem

Dat hoeft niet altijd. Maar als het een hele lange zin is, kan je hem inkorten tot het gekozen keyword.

 

Canonical tags

  1. voorbeeld.be/product
  2. voorbeeld.be/product/
  3. www.voorbeeld.be/product
  4. www.voorbeeld.be/product/

Vier keer een verschillende URL voor dezelfde inhoud. Geen probleem toch, zo kan niemand het verkeerd typen? Maar voor zoekmachines is dit ook vier keer een mogelijke pagina om te tonen in de resultaten. De ene keer vinden ze in link naar de URL zonder www, dan weer met een / achteraan. Welke pagina krijgt dan de autoriteit van inkomende links? Het komt eropaan hen een duidelijke indicatie te geven welke de goede is. Neem meteen alle twijfel weg!

Een ander voorbeeld is een productpagina die van URL wisselt als je een bepaalde eigenschap aanpast, waarna er een pagina getoond wordt met dezelfde inhoud en enkel een iets andere foto.
Bijvoorbeeld voorbeeld.be/mannenkledij/sokken?kleur=rood. (Als je een goede aparte pagina met specifieke inhoud rond rode sokken hebt, des te beter natuurlijk, dan hoeft een canonical natuurlijk niet.)

Maak het de zoekmachines dus gemakkelijk en laat ze allemaal verwijzen naar 1 “geprefereerde”, canonical url.

In de algemene instellingen van WordPress kan je dit instellen. Ook weer in de .htaccess file kan je er voor zorgen de versie met www. redirect naar die zonder (of omgekeerd naargelang jouw keuze).

Cannonical tags

In Google Webmaster Tools kan je ook je geprefereerde domein instellen onder “site instellingen” –> “voorkeursdomein”. Zorg er voor dat alles eenduidig dezelfde richting uit wijst.

WordPress herschrijft automatisch de URLs met de / of niet naargelang je permalinkinstellingen (zie hoger). Mocht je een canonical URL manueel willen instellen, is dit mogelijk met de handige WordPress SEO-plug-in van Yoast. Onder “geavanceerd” vind je dan een veld om de canonical URL in te geven. De WordPress SEO-plug-in is een van de beste die er is voor heel wat SEO-aspecten. Sowieso installeren dus!

 

Sitemaps

XML-sitemap. Om bijvoorbeeld een xml-sitemap te genereren is de WordPress SEO-plug-in van Yoast ook ideaal. Gewoon de plug-in installeren is niet genoeg natuurlijk. Pas de instellingen aan aan de behoeften van jouw website.

De plug-in maakt xml-sitemaps aan voor gebruikers, berichttypes (pagina’s, berichten, portfolio-items) en taxonomieën. Wil je niet dat de profielpagina’s van gebruikers of de pagina’s van media apart in de sitemap staan, sluit deze dan hier uit.

 

Taxonomieën

Het is trouwens interessant om in het kader van je sitestructuur goed na te denken over het gebruik van taxonomieën (categorieën en tags) in WordPress.

Meestal wordt als richtlijn meegegeven dat categorieën je inhoudsopgave zijn en tags de index van je website. Elke categorie en tag kan een nieuwe pagina op je website zijn. Bijvoorbeeld bedrijfsnaam/tag/groot-ruitjespapier. Als je dan maar één bericht met de tag “groot ruitjespapier” hebt, creëer je dus een vrij lege (low quality content) tag-pagina. Als je veel van deze pagina’s hebt, kan je best je tags uitsluiten van de xml-sitemap en tag-pagina’s op “no-index” zetten. Dat laatste kun je ook via de WordPress SEO-plug-in via “titels en meta’s” –> “taxonomieën” het vakje “noindex” aanvinken bij tags.

Taxonomieen noindex

 

Indexeren verhinderen

Je kunt verhinderen dat pagina’s of documenten geïndexeerd worden door zoekmachines. Het is hierboven al aangegeven, je wil niet altijd dat zoekmachines alles opnemen in hun zoekresultaten. Na de Panda-update van Google wil je zo weinig mogelijk pagina’s met beperkte inhoud. De reeds vermelde tag-pagina’s, maar ook bedankt-pagina’s die getoond worden na het invullen van formulieren zijn pagina’s die niet veel inhoud bevatten. Hou het zo clean en duidelijk mogelijk voor zoekmachines. Maar ook van landingspagina’s die je verbind aan Google Ads- of mailing-campagnes wil je misschien liever niet dat iedereen ze via zoekmachines kan vinden.

Ter info (er is vaak verwarring over): Nofollow werkt niet om indexatie tegen te houden. Nofollow kan je gebruiken om aan te geven dat de bots van de zoekmachines een bepaalde link niet moeten volgen. Je plaatst wel een link maar wil verder geen linkwaarde toekennen aan de bestemmingspagina. Bijvoorbeeld links die men in commentaren op artikels plaatst (om link spam tegen te gaan). Of als je veel links plaatst op een pagina, dan kan je door een deel van de links nofollow te maken meer linkwaarde toekennen aan de andere.

Deze pagina’s kan je dan uitsluiten van de XML-sitemap en op “noindex” zetten:

WordPress SEO noindex

WordPress SEO sitemap uitsluiten

 

Robots.txt

Ook via het robots.txt-bestand kan je zoekmachines de toegang tot bepaalde mappen of bestanden ontzeggen. Het is belangrijk om hier alle systeemmappen en informatie uit te sluiten, zodat deze niet zomaar bereikbaar worden. De robots.txt is een apart txt-bestand dat je in de hoofdmap zet en is aanpasbaar via WordPress SEO-plug-in.

Als je nog aan je website aan het werken bent en nog niet wil dat hij in de zoekresultaten verschijnt, kan je je hele website blokkeren met:

User-agent: *
Disallow: /

Niet vergeten aan te passen als de website ‘live’ gaat natuurlijk.

Hulp nodig bij je SEO?

Zorg ervoor dat je gevonden wordt! Profiteer van 20 jaar aan ervaring met zoekmachineoptimalisatie. Wij werken vanuit Antwerpen aan SEO voor klanten in heel België en Nederland.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill