Op het eerste zicht zou deze update in het voordeel zijn van directory en recensiewebsites en wordt het moeilijker voor bijvoorbeeld een individueel restaurant om een hoge positie te halen voor “restaurant Antwerpen”. Er zouden ook minder “local packs”, de lijst van lokale bedrijven die je soms kreeg, getoond worden. De vermelding via Google Maps blijft wel. (Een manier om het vernieuwde Google My Business, de oude Google Places, toch te promoten?). Voorlopig is de update enkel van toepassing op Engelstalige versie voor de Verenigde staten. Binnenkort ook bij ons? Om in het oog te houden alleszins.
Het wordt een traditie om elke grote update van het Google algoritme naar een dier te noemen. Google zelf maakte geen naam bekend tot nu toe. De website Searchengineland.com doopte hem: Pigeon.
De panda, pinguïn en kolibrie waren de voorgangers van de duif. Een uitstekende gelegenheid om eens door de Google-dierentuin te wandelen en te kijken welke impact ze hadden.
Panda
23 februari 2011
Waarom Panda?
Eigenlijk is deze algoritme update niet genoemd naar het dier panda, maar naar de Google ingenieur die de technologie er achter ontwikkelde: Navneet Panda, een expert op gebied van artificiële intelligentie, hij zal het algoritme websites leren beoordelen zoals mensen dat doen.
Wat?
Websites van lage kwaliteit uit de zoekresultaten halen.
Maar wat beschouwt Google als kwaliteit? Google gaf zelf een vragenlijst mee die je daarvoor als richtlijn kan gebruiken. Wanneer vertrouwt en apprecieert iemand een webpagina? Als een pagina aan die factoren voldoet verdient ze een plaats in de zoekresultaten.
Deze update werd ook wel de ‘farmer’-update genoemd omdat Google de zogenaamde ‘content-farms’ wilde aanpakken. Websites die allerlei informatie van andere websites ‘stelen’ of ‘scrapen’ en op die manier hoge rankings willen halen.
Gevolgen?
Thin content, pagina’s met weinig of geen inhoud vermijden. Het algoritme gaat na of je pagina de bezoeker echt vooruit helpt in zijn zoektocht.
Duplicate content: klakkeloos of in licht gewijzigde vorm overnemen van inhoud van andere websites wordt dus bestraft. Ook op je eigen website kan je best nagaan of je niet x-aantal maal nagenoeg dezelfde tekst gebruikt op verschillende pagina’s. Als je veel, sterk op elkaar lijkende productpagina’s hebt bijvoorbeeld.
Wat nu?
- Kwalitatieve inhoud aanbieden die een aangename, functionele zoekervaring oplevert
- Low quality pages herwerken of verwijderen. Ook enkele van deze pagina’s zouden een negatief gevolg kunnen hebben voor je hele website
- Canonical tags voor sterk gelijkende pagina’s kunnen een duplicate content probleem oplossen
De panda is er nog steeds. In mei 2014 kwam er nog een panda 4.0 update. Die richtte zich vooral op websites die persberichten verzamelen en de praktijk om via die persberichten links te verkrijgen.
Penguin
April 2012
Waarom Pinguïn?
Is niet helemaal duidelijk. Werd ook webspam-update genoemd. Zou ook van de pinguïn uit de Batman reeks kunnen komen.
Wat?
Het aantal en de aard van de links naar je website is een aanwijzing voor Google om je website te beoordelen.
Een link van een website met hoge autoriteit is beter. Maar veel links van minder invloedrijke websites werken ook. Dat is dankzij de pinguïn niet meer zo evident.
Als je op een onnatuurlijke manier zo links opbouwde, met de bedoeling je rankings te manipuleren, kan Google dat nu beter en achterhalen en bestraffen.
Gevolgen?
Misleidende linkbuilding technieken brengen niet meer op: links in commentaren, op fora, in artikels die je verspreidde via artikel marketing websites, allerlei twijfelachtige directories, veel links met over-geoptimaliseerde ankerteksten, … Op zich hoeft niet elke link meteen verdacht te zijn, maar een massa van deze links die plots opduiken wel.
Wat nu?
- Onnatuurlijke links verwijderen
- Via de disavow-tool links afwijzen, op die manier vraag je aan Google om er geen rekening met te houden.
- Links naar je website zijn nog steeds belangrijk. Maar beter enkele kwalitatieve links dan honderden dubieuze.
Hummingbird (kolibrie)
September 2013 (officieel, maar het vogeltje werd wel al heimelijk losgelaten door Google een maand eerder)
Waarom kolibrie?
Omdat het “snelheid en precisie” zou symboliseren.
Wat?
Terwijl Panda en Penguin bepaalde aspecten van het algoritme aanpakken, is de hummingbird update een volledig herwerkte versie van het Google algoritme. Met deze update wil Google de hele configuratie van zijn zoekmotor beter afstellen en klaar maken voor wijzigingen in de toekomst. Panda en pinguïn maken er nog steeds deel van uit.
Google wil de zoekintenties van de gebruiker beter begrijpen.
Men verwacht meer mobiele zoekopdrachten. En deze verlopen anders dan ‘gewone’. Ook al omdat een groot deel via spraakherkenning zouden gaan gebeuren. Google wil interpreteren hoe mensen tegen een zoekmachine praten. Dus niet enkel de keywords herkennen, maar ook de volledige vraag en de context begrijpen.
Als je “weer” opzoekt, krijg je geen pagina’s die een wetenschappelijke uitleg over het weer of over metereologische fenomenen bieden. Google zal het zo interpreteren dat je op zoek bent naar de weersverwachtingen. Want als wij praten over “het weer”, dan hebben we het meestal ook over hoe goed of slecht het weer op dat moment is. Dus toont men de weersvoorspelling voor de komende dagen op de plek waar je je bevindt in de knowledge graph en daarna pagina’s van websites die weersvoorspellingen aanbieden.
Gevolgen?
Synoniemen en context worden belangrijker dan specifieke keywords.
Co-citation. Zorg dat jouw website of merknaam vermeld wordt op websites in jouw sector of met informatie over jouw discipline
Meer verkeer naar dieper liggende pagina’s op je website, met specifieke informatie.
Wat nu?
Een goede zoekervaring leveren, daar streeft Google naar. En daar worden ze beter en beter in. Dat is Googles business immers, meer gebruikers wil zeggen: meer mogelijkheden om advertenties te tonen.
Aan jou om te identificeren:
- Wat en hoe een iemand zoekt
- Hoe hij de informatie graag aangeleverd krijgt
- Wat er kan voor zorgen dat hij die informatie deelt
- Wat er voor zorgt dat iemand een bepaalde actie op je website uitvoert
- …
En er voor zorgen dat Google jouw website goed kan lezen en als betrouwbare leverancier van informatie kwalificeert. Daar bestaat een woord voor: zoekmachinemarketing.
Er zijn trouwens elke dag wel kleine wijzingen in het algoritme van Google, met kleinere impact; zie ook Mozcast. Het is dan ook de taak van de zoekmachinemarketeer om bij te blijven.
Hoe zorg jij dat jouw website diervriendelijk blijft? Nog tips of aanvullingen? Laat het mij weten.