Leestijd 3 minuten

Een blog over blogs en bloggen (met 9 praktische tips)

Geen getreuzel, we duiken direct in de feiten. Bloggen vormt het hoofdelement van inbound marketing. Ik geef je twee waarheden over inbound marketing die iedere ondernemer in zijn of haar mooie oren moet knopen:

  1. Inbound marketing kost 60% minder dan traditionele marketingtactieken, zoals het aloude verspreiden van brochures en het minder oude online adverteren. Dit is het onweerlegbare resultaat van een grootschalig onderzoek van de Amerikaanse internetreus Hubspot.
  2. Leads die voortkomen uit inbound marketing leiden sneller tot een verkoop, want het is tenslotte de klant die jou benadert en niet (zoals bij andere marketingtactieken) andersom. Je verliest daarom minder kostbare tijd aan leads die niets worden. Onze big boss Mark schrijft uitgebreid over deze omgekeerde rolverdeling in zijn veelgelezen artikel op Frankwatching. Om punt 1 kracht bij te zetten meldt hij bovendien tussen neus en lippen door hoe hij met Motionmill al ruim vijf jaar geen cent heeft uitgegeven aan reguliere marketing, op een paar advertenties in Google Ads na.

Met deze kennis in het achterhoofd vraag ik je hoffelijk om verder te lezen, want ik laat je zien hoe je bloggen als bedrijf moet aanpakken.

Tips om te bloggen als bedrijf

Een blog is efficiënt én voordelig

Een bedrijfsblog is een van de meest kostenefficiënte en makkelijke manieren om een bedrijf te promoten. Als het goed wordt gedaan, kan het verkeer naar je website leiden, je omzet verhogen, je als autoriteit in jouw branche vestigen en je bovendien helpen nieuwe markten te bereiken.

En dat alles op een manier die voor de klant niet eens voelt als reclame maken. Je deelt immers gratis kennis in je blogs. Een bedrijf die dat doet moet het hart wel op de goede plek hebben!

Natuurlijk kan je (als je het goed aanpakt) ook met andere marketingtactieken het imago opbouwen van een vriendelijk, sympathiek bedrijf. Natuurlijk kan dat. En je kan ook fietsen op een fiets met platte banden.

Een blog maakt het simpelweg eenvoudiger én voordeliger om mensen op een ongedwongen manier te attenderen op het bestaan van jouw bedrijf. Zie bloggen voor je bedrijf als lucht pompen in je fietsbanden: het maakt het gewoon net iets efficiënter om je doel te bereiken.

 

 

9 tips om succesvol te bloggen

Gratis kennis delen om klanten te lokken? Nog te veel bedrijfsvoerders schudden hun hoofd als ik het voorstel. Als redenen waarom ze niet bloggen geven ondernemers meestal een van deze drie redenen:

  • ‘Ik begrijp niet waarom mijn bedrijf er beter van wordt als ik blog.’
  • ‘Ik heb geen tijd voor het schrijven van blogposts.’
  • ‘Ik heb een gebrek aan ideeën voor kwalitatief hoogwaardige berichten.’

Om het bloggen voor die bedrijven toegankelijker te maken, geef ik vandaag mijn beste tips voor het schrijven en bouwen van een succesvolle bedrijfsblog.

1. Schrijf voor je klanten
Jouw blog is, net als jouw website, niet bestemd voor jou. Sorry dat ik deze illusie moet verstoren.

Jouw website is er voor jouw klanten, dus schrijf voor hen. In het ideale geval moet jouw blog erop gericht zijn een probleem voor jouw klanten op te lossen of nieuwe inzichten in jouw branche te bieden. Dat is ook het doel van de blog die jij nu leest. Ik heb de ervaring dat te veel ondernemers moeite hebben om aan de slag te gaan met bloggen, dus ik schrijf een blog over blogs en bloggen om die drempel weg te nemen.

2. Plan de blogs
Gebrek aan tijd en ideeën zijn de meest genoemde redenen voor kleine bedrijven die geen blog hebben. Met een beetje planning kan je echter genoeg ideeën vinden om jouw bloggerij weken of zelfs maanden op gang te houden. Jouw berichten kunnen antwoorden zijn op de meest gestelde vragen van je klanten. Als je bijvoorbeeld een fietsenwinkel hebt, kan je een blogbericht schrijven over het winterklaar maken van een fiets.

Weet je zo snel niet wat de meest gestelde vragen van je klanten zijn? Het hulpprogramma voor zoekwoorden van Google Ads is een goede manier om zoekwoordzinnen te vinden die mensen gebruiken om naar jouw producten of diensten te zoeken. Het trefwoord, als je het eenmaal hebt geïdentificeerd, kan je blogtitel zijn.

De eigenaar van de fietsenwinkel kan bijvoorbeeld in het zoekwoordenprogramma zien dat er volop gezocht wordt op ‘hoe snel band plakken’ en ‘hoe fietsvakantie met kinderen organiseren’. Als antwoord op deze vragen kan hij blogs schrijven genaamd ‘Zo plak je in 10 stappen snel een band’ en ‘Op deze manier organiseer je de tofste fietsvakantie met kinderen’.

Lees ook: Een contentplan maken in negen (bijna) simpele stappen

 

Bloggen als bedrijf tips

Fotobron: Fallon Michael op Pexels

 

3. Creëer waardevolle inhoud
De sleutel tot een succesvolle zakelijke blog is het geven van waardevolle inhoud. Zo vestig je de autoriteit van jouw website in jouw branche. Als je je lezers waardevolle inhoud geeft, zullen ze je bovendien belonen door terugkerende bezoekers te worden. En wanneer ze er eenmaal klaar voor zijn om een product of dienst uit jouw branche te kopen, is de kans groot dat ze bij jou op de deur kloppen.

Als gebrek aan tijd of een gebrek aan schrijfvaardigheid een probleem is: je kan je blog uitbesteden aan een copywriter. Ondergetekende is een copywriter die blogs schrijft voor fietsenwinkels, meubelwinkels, evenementruimtes, groothandels in schoonheidsproducten en vele andere branches. Ik doe datgene wat ik beloof: ik schrijf voor blogs voor mijn klanten om hen zichtbaarder te maken op het wereldwijde web, wat uiteindelijk hun verkoop verbetert.

4. Frequentie
De meningen zijn verdeeld over hoe vaak je een blog moet schrijven om het van waarde te laten zijn in een marketingstrategie. Ik raad aan: streef naar een frequentie die haalbaar is voor jou. Tweewekelijks of wekelijks een blogartikel publiceren is prima. De sleutel is consistentie. Begin geen blog om na een paar maanden niets meer van je te laten horen.

Zoekmachines belonen websites die vaak nieuwe inhoud toevoegen, zoals blogs. Dus hoe vaker jij een blog schrijft, hoe groter de kans dat jouw website hoger in de rangschikking van zoekmachines komt. Bloggen is een perfect middel om je SEO te verbeteren!

5. Ontwikkel je eigen blogstijl
Blogs zijn bedoeld om informeel te zijn, dus laat je blog het menselijke gezicht van jouw bedrijf weerspiegelen. Geef je artikelen persoonlijkheid en probeer er geen verkooppraatje van te maken. Je zal merken dat mensen eerder op je berichten reageren en je producten of diensten kopen wanneer je van je blog geen gladde verkooptruc maakt.

 

 

6. Aantal woorden
Hoe lang een blog moet zijn is lastig te zeggen. Veel copywriters hanteren de regel dat een blog ongeveer 400 woorden moet bevatten. En hoewel dat inderdaad een goede lengte is voor een artikel, is het zeker niet erg als een blog korter of langer is. Ik heb zelf al menig blog van vijfduizend of zelfs tienduizend woorden gelezen. Zo lang de inhoud maar sterk is, lees ik het met plezier. Wat je nooit moet doen is loze woorden en zinnen toevoegen om de lengte te rekken.

Heb je een ellenlange blog geschreven? Je kan overwegen om er een serie van te maken. Splits het artikel op in meerdere delen en publiceer om de paar dagen of weken een nieuw deel.

7. Interactie
Het feit dat je blog geen reacties krijgt, betekent niet dat deze niet wordt gelezen. Denk na over het aantal artikelen dat je zelf leest. Laat jij altijd reacties achter? Nee. En veel mensen doen dat niet. Je zal echter merken dat je meer reacties krijgt naarmate je langzaamaan een eigen lezerspubliek opbouwt. Ik merk dit zelf met de artikelen die ik schrijf voor Frankwatching: hoe vaker ik publiceer, hoe meer reacties ik krijg.

8. Maak je blogs deelbaar
Links zijn de levensaders van het internet, dus maak het je lezers gemakkelijk om je blog te delen. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door pictogrammen voor delen op je blogpagina’s te plaatsen. Dit zijn pictogrammen voor sociale netwerken die het makkelijk maken om je bericht te delen. Dit zal op zijn beurt bijkomende potentiële klanten naar jouw website leiden.

Er zijn plug-ins voor WordPress beschikbaar die deze pictogrammen bevatten. Let er wel op dat zulke plug-ins je website langzamer kunnen maken. Mocht je er een installeren, houd dan samen met je webmaster goed de snelheid van de website in de gaten (bijvoorbeeld door hem wekelijks door GTmetrix of een gelijkaardige tool te laten scannen).

 

 

9. Meet de prestaties van je blog
Gebruik een webstatistiekenprogramma om de prestaties van je website te meten. De meest populaire tool is Google Analytics. Het is gratis en kost maar een paar minuten om op te tuigen. Naarmate je na verloop van tijd meer berichten aan je blog toevoegt, zal je duidelijker zien wat mensen van je blog vinden en, belangrijker nog, welke van de berichten populair zijn. Zo ontdek je wat voor soort inhoud jouw lezers leuk vinden.

 

Bloggen voor bedrijven

Fotobron: PhotoMIX Company op Pexels

 

Aan de slag of eerst meer lezen?

Als je ervoor kiest om met deze tips het bloggen een kans te geven, wens ik je veel succes.

Als je eerst nog iets meer leesvoer tot je wilt nemen, geef ik je een aantal leestips van artikelen die mijn collega’s en ik geschreven hebben:

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill