5 fouten in SEO-copywriting die je gemakkelijk kan voorkomen

Hoe belangrijk is copywriting voor je SEO-strategie? Welnu, zie je copywriting als autobanden en je SEO-strategie als je auto. Zonder het één komt het ander nergens.

Content van hoge kwaliteit is wat ervoor zorgt dat je hoog in de ranking van Google komt. En het zorgt dat jouw website voor de bezoekers opvalt tussen sites van je concurrenten.

Je wilt dus zeker geen fouten maken bij je SEO-copywriting! Laten we eens kijken naar vijf SEO-copywritingfouten die je moet vermijden.

1. Je SEO-copywriting niet beginnen met zoekwoordenonderzoek

We schreven er onlangs nog over: zoekwoordonderzoek is tegenwoordig belangrijker dan ooit voor SEO-copywriting.

Alles begint altijd met zoekwoordenonderzoek, dus zéker SEO-copywriting! Nu kan het verleidelijk zijn om deze tijdrovende taak over te slaan en gewoon aan het schrijven te gaan, maar dat kan je kansen om hoog in Google te komen ernstig schaden! Je kunt pagina’s vol geweldige content schrijven, maar als het niet is geoptimaliseerd om te scoren op realistische zoektermen die mensen daadwerkelijk gebruiken, zal je bedrijf er niets mee opschieten.

Neem dus altijd even de tijd om na te denken over de termen waarop je gevonden wilt worden. Neem zoekwoordonderzoek serieus, dan zal het zeker zijn vruchten afwerpen.

 

2. Zoekintentie vergeten

Voordat je begint met schrijven, en terwijl je je zoekwoordonderzoek doet, is het ook cruciaal om goed naar de zoekintentie te kijken. Je moet een duidelijk idee hebben van de intentie die achter je zoekwoorden zit. Ik geef een paar voorbeelden van intenties:

  • Mensen kunnen op zoek zijn naar informatie;
  • Men kan een specifieke website zoeken;
  • Mensen willen concreet iets kopen.

Waarom is zoekintentie belangrijk voor SEO-copywriting? Als je bijvoorbeeld een verkoopgerichte, overtuigend artikel schrijft voor een zoekwoord dat alleen informatieve (in plaats van transactionele) bedoelingen heeft, is de kans groot dat je niet scoort. Je beantwoordt gewoonweg niet aan de behoeften van de zoeker. Of, zelfs als je wel scoort, zullen bezoekers waarschijnlijk meteen wegklikken omdat ze op zoek zijn naar andere soorten content. En dat wil je niet!

De oplossing: terwijl je trefwoordonderzoek doet, analyseer je de SERP’s, zodat je een idee hebt van de bedoeling achter de trefwoorden die je target. Schrijf je content dienovereenkomstig. Denk bijvoorbeeld aan je doel, tone of voice, lengte en call-to-action.

 

Lees ook: Een contentplan maken in negen (bijna) simpele stappen

 

3. Geen synoniemen gebruiken in je SEO-copywriting

Zoekmachines zijn tegenwoordig ongelooflijk slim: ze begrijpen dat sommige woorden dezelfde of vergelijkbare betekenis kunnen hebben. Gebruik dat in je voordeel! Prop je webteksten niet vol met één en hetzelfde zoekwoord. Zorg er in plaats daarvan voor dat je synoniemen van je zoekwoord gebruikt. Dat helpt niet alleen herhalingen te voorkomen – wat teksten saai en moeilijk leesbaar maakt – maar je vergroot ook je kansen om te ranken voor gerelateerde zoekwoorden!

Kortom: maak niet de fout om synoniemen en gerelateerde trefwoorden te negeren.

 

4. Niet nadenken over het perspectief van de gebruiker

Iets wat vaak mis gaat bij SEO-copywriting: content die uitsluitend is geschreven vanuit het oogpunt van de website-eigenaar, zonder rekening te houden met de bezoeker. Geen wonder, want het is erg moeilijk om alles wat je weet te vergeten en jezelf in de schoenen van een vreemde te verplaatsen.

Toch is het belangrijk om het te proberen! Je zal je al snel realiseren dat je gebruiker niet echt geïnteresseerd is in je productgerelateerde jargon, of waarom jij je product geweldig vindt, of waarom je je eigen blogbericht superieur vindt aan alle andere blogberichten die ooit in de geschiedenis der blogberichten geschreven zijn.

Je bezoekers willen daarentegen weten welk probleem van hen je oplost, of welk voordeel ze kunnen halen uit het lezen van je blogpost.

Hier zijn twee korte voorbeelden om je een idee te geven van het verschil:

  1. We hebben Mega Software Pack 2.0 uitgebracht! Het zit vol met verbeteringen, dus we vinden echt dat je moet updaten!
  2. De nieuwste versie van Mega Software Pack 2.0 is beschikbaar voor jou! Tijd om te updaten, zodat je de meest perfecte software-ervaring krijgt.

Welke van de twee spreekt jou als gebruiker het meeste aan? Het is waarschijnlijk de tweede, toch? Denk daar eens over na wanneer je je eigen SEO-teksten schrijft.

Conclusie: maak niet de fout om het perspectief van je bezoeker te verwaarlozen in je SEO-teksten. Schrijf dus ook niet te veel ‘ik’ of ‘wij’. Laat de tekst over je gebruiker gaan, niet over jezelf!

 

Gerelateerd artikel: Wil je pakkende titels in je blogs, nieuwsbrieven en advertenties? Gebruik deze 200 krachtwoorden!

 

5. Onleesbare teksten schrijven

Een laatste SEO-copywritingfout die mensen vaak maken, is dat ze moeilijk te begrijpen blogberichten schrijven. Een gemiste kans! Als je ervoor zorgt dat het voor iedereen gemakkelijk is om de boodschap van je tekst te begrijpen, maak je je content geschikt voor een breed publiek.

Daarom is het schrijven van een duidelijke en leesbare tekst een belangrijk onderdeel van je SEO-copywriting-strategie. Mensen moeten kunnen begrijpen wat je hen wilt vertellen. Als je een tekst maakt die gemakkelijk te begrijpen is, zullen mensen minder geneigd zijn om je site te verlaten. Misschien willen ze zelfs je volgende blogbericht lezen.

Ik weet dat schrijven moeilijk is. Zelfs voor mij als storyteller biedt het nog talloze uitdagingen. Maar er zijn dingen waar iedereen op kan letten om een ​​mooie, duidelijke tekst te schrijven:

  • Gebruik niet te veel lange zinnen;
  • Vermijd het gebruik van veel moeilijke woorden (en als je ze al moet gebruiken, leg dan uit wat ze betekenen, of plaats een hyperlink naar een pagina waar de term wordt uitgediept);
  • Als je voor meer dan één regio of land schrijft, controleer dan of je geen verwarrende termen hebt gebruikt;
  • Controleer of de opbouw van je tekst duidelijk is.

En er zijn tools die controleren of je teksten prettig zijn om te lezen. Twee daarvan zijn Hemingway en de WordPress-plug-in Yoast. Er zijn dus geen excuses meer om geen mooie, leesbare tekst te schrijven!

 

Hulp nodig met je SEO-copywriting?

Je mag gerust weten dat we niet alleen graag schrijven over SEO-copywriting, maar dat we het ook graag doen voor bedrijven in België en Nederland! Dus heb je hulp nodig bij het verbeteren van je SEO en je webteksten? Bel of mail ons.

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill