Leestijd 8 minuten

9 belangrijke adviezen voor het schrijven van supersterke blogtitels

Dit artikel is ook gepubliceerd op het marketingplatform Frankwatching.com.

Zweet, stress, slapeloze nachten! Als je regelmatig blogt, is het soms moeilijk om nieuwe onderwerpen te vinden. En als je na veel breinbruisen uiteindelijk een tiptop onderwerp hebt bedacht, is de volgende uitdaging: een pakkende titel bedenken.

Adviezen voor schrijven blogtitels

Het is de titel van een blog die ervoor moet zorgen dat mensen willen klikken. En dat voor ze ook maar één regel van de bloginhoud hebben gelezen. Het moet dus een titel zijn die prikkelt, uitdaagt, vragen oproept, maar ook de belofte in zich draagt om oplossingen te bieden.

Ja, ik weet hoe moeilijk het is. In de afgelopen maanden heb ik ruim 50 blogs geschreven. En vervolgens nog eens tientallen voor klanten. Met onderwerpen variërend van elektrische fietsen tot wimperextensions. Dus ik ken de titel-perikelen. Maar ik weet ook dat er tips zijn die mij (en jou) helpen om droomtitels te creëren.

Veeg het zweet van je voorhoofd en gooi je stressbal uit het raam. Want ik geef je 9 belangrijke adviezen voor het schrijven van supersterke blogtitels.

 

1. Verdiep je in populaire titelformules

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Over de jaren hebben honderden marketeers en bloggers onderzoek gedaan naar het succes van bepaalde soorten titels. Er blijken meerdere effectieve titelformules te bestaan. Als we kijken naar titels waarop vaak wordt geklikt, zijn dit enkele titelformules die goed scoren:

  • Begin met een getal: Een titel die een getal in zich heeft duidt aan dat je als lezer een genummerde lijst krijgt te zien: ‘De 30 mooiste dorpen in Toscane’, ‘Dit zijn 10 dingen die je moet weten over elektrische fietsen’, ‘Dit is onze top 100 beste kerstliedjes.’ (Als je niet gelooft dat deze titelformule werkt, dan moet je maar eens kijken naar de titel van het artikel dat je nu aan het lezen bent.)
  • ‘Dit is hoe je’: Wanneer je op zoek bent naar informatie omdat je iets niet gedaan krijgt, dan grijpt niets zo erg de aandacht als een relevante blogpost die begint met ‘Dit is hoe je’. Je band is lek en je weet niet hoe je hem moet repareren. Ga er maar vanuit dat je zal klikken op een blog met de titel ‘Dit is hoe je snel en makkelijk een band plakt’.
  • Vergelijking met een beroemd persoon of fenomeen: Met deze titelformule lift je mee op de bekendheid van een persoon of fenomeen. Ik als marketeer zou een blog kunnen schrijven genaamd ’15 marketingtrucs die ik leerde door de kerstreclames van Coca-Cola te bekijken’. Een businesscoach kan een artikel publiceren met de titel ‘Zakelijke inzichten die ik kreeg terwijl ik een concert van Justin Bieber keek’. Met deze titelformule breng je een element van humor aan omdat je onverwachte associaties maakt tussen jouw bedrijf en een beroemdheid.
  • Exclusiviteit suggereren: Deze titelformule belooft de lezer dat hij iets gaat krijgen wat weinig mensen hebben of weten. Titels die beginnen met ‘Het geheim van…’ of ‘Enkele tips die weinig mensen weten over…’ zijn voorbeelden van deze formule.
  • Een grote belofte doen: Dit is een titelformule die de lezer laat weten dat hij heel veel informatie gaat krijgen wanneer hij klikt. Binnen deze formule vallen bijvoorbeeld titels die beginnen met ‘De ultieme gids voor…’ of een titel die begint met een hoog getal (‘Dit zijn de 200 beste restaurants van België’).

 

2. Wees bewust van blogtitels die jij goed vindt

Een goede schrijver zijn begint met een goede lezer zijn. Dat klinkt als een tekst van een wandtegel, maar het is mijn eigen conclusie na vele jaren als copywriter en storyteller gewerkt te hebben.

Een goede lezer kijkt kritisch naar teksten die hij onder ogen krijgt. Hij is zich bewust van goede en minder goede schrijfsels. Om betere blogtitels te schrijven, moet je bewust zijn van de blogtitels die jij zelf goed vindt. Sta stil bij de volgende zaken wanneer je over het internet surft:

  • Op welke titels klik ik?
  • Volgens welke titelformules zijn deze titels geschreven?
  • Hoe hebben deze titels mij geprikkeld zodat ik erop wilde klikken?

Overigens hoef je deze oefening niet te beperken tot blogtitels. Doe het gerust ook wanneer je een magazine leest of een nieuwssite bezoekt. Let op titels die op social media worden gedeeld. Ga ook bij jezelf na welke titels je irriteerden. Vermijd dat je titels schrijft die hetzelfde kunnen doen bij anderen.

 

Tips voor schrijven goede blogtitels

Fotobron: Steve Johnson op Unsplash

 

3. Oefen het schrijven van blogtitels

Oefenen is het geheim om eender wat goed te leren, dus ook het schrijven van blogtitels. Geef jezelf de opdracht om regelmatig blogtitels te bedenken – en niet alleen voor de blogs die je daadwerkelijk schrijft.

Justin Blackman daagde zichzelf uit om tienduizend blogtitels te schrijven in honderd dagen. Hij merkte tegen het einde van deze oefening een duidelijk verschil in de kwaliteit van de titels en de snelheid waarmee hij ze bedacht. (Wat overigens niemand zal verbazen.)

Natuurlijk hoef je lang niet zo ver te gaan als de heer Blackman, maar desondanks: oefen!

 

4. Doe zoekwoordonderzoek

Behalve dat ‘zoekwoordonderzoek’ gewoon een heel leuk woord is om hardop uit te spreken, is het ook een essentiële manier om tot blogtitels te komen die jouw lezers graag aanklikken.

De kans bestaat dat je al onderzoek doet naar zoekwoorden (of keywords) voor de inhoud van de blog zelf. Dankzij zoekwoordonderzoek kun je ontdekken waar jouw publiek over nadenkt, naar welke onderwerpen ze zoeken in Google en wat de bewoording is die ze gebruiken. Je wilt immers taalgebruik hanteren waar je doelgroep zich in kan vinden: dat is goed voor de SEO en het zorgt ervoor dat men sneller op titels klikt.

Probeer de uitkomsten van je zoekwoordonderzoek ook in je blogtitels te verwerken. Doe het niet krampachtig ten koste van de leesbaarheid, maar doe desalniettemin een poging.

 

5. Schrijf meerdere titels voor ieder blogartikel

Niet klagen nu. Ik weet dat je al veel te lang bezig bent geweest met het schrijven van dat blogartikel. Ik weet dat je het beu bent en iets anders wilt doen. Maar toch vraag ik je om meerdere titels voor iedere blog te bedenken.

Zorg ervoor dat je kunt kiezen. Vraag ook de feedback van een collega.

Ik deed hetzelfde voor het blogartikel dat je momenteel leest. Na een paar minuten minuten peinzen kwam ik met de volgende suggesties:

  1. Enkele tips voor het bedenken van krachtige blogtitels
  2. Dit is hoe je ervoor zorgt dat mensen op je blogartikel klikken
  3. 9 onmisbare tips voor het schrijven van blogtitels die jouw lezers prikkelen
  4. 9 belangrijke adviezen voor het schrijven van supersterke blogtitels

We gingen vergelijken. De eerste vonden we eigenlijk te zwak (‘enkele tips’ klinkt niet heel overtuigend). De tweede vermeldde niet dat mijn artikel specifiek over titels zou gaan. De derde vonden we te lang en viel dus ook af. De vierde tot slot had de juiste lengte, bracht goed over waar het artikel over gaat en heeft enkele overtuigende krachtwoorden in zich (‘belangrijke’ en ‘supersterke’).

Het is goed om keuze te hebben in het leven. Ook wanneer je blogtitels kiest.

 

 

6. Niet overdrijven

Probeer je artikel niet mooier voor te stellen dan het is. (Wikipedia vertelt je graag alles over de term clickbait.) Artikelen die niet waarmaken wat ze beloven worden als vervelend gezien. Dit soort blogs zullen jouw naam juist schaden in plaats van versterken.

Er zijn websites die geld verdienen met elke klik op een artikel. Ze zullen de titel dus overdreven sensationeel maken om die klikken te krijgen. Heb jij echter een website waaraan een enigszins gerespecteerd of gerenommeerd merk hangt, dan is sensatie iets wat je moet vermijden.

Ik had de blog die jij nu leest ‘Dit artikel over blogtitels VERANDERT JE LEVEN!!!’ kunnen noemen. Of ik had er deze titel op kunnen plakken: ‘Meestermarketeer schreef BIZARRE inzichten op over BLOGTITELS en de wereld was NOOIT meer hetzelfde!’

Geef toe dat je teleurgesteld zou zijn nadat je het artikel geopend had…

 

7. Speel in op emoties

Vaak staan we er niet bij stil waarom een tekst ons aantrekt. De reden is in de meeste gevallen emoties. Blogtitels die op de emoties van de lezers inspelen worden veel vaker open geklikt.

Emoties zijn niet alleen doorslaggevend voor blogartikelen. Ook bij aankopen doen zijn emoties in 99% van de gevallen doorslaggevend. Ik schreef reeds een artikel over de invloed van taal op het succes van merken: Dit is waarom ook taal het succes van jouw merk bepaalt.

CoSchedule analyseerde het aantal keren dat blogberichten gedeeld werden. De analyse deden ze op basis van hun Emotional Marketing Value (EMV) Score. Ze ontdekten dat de berichten met de hoogste scores aanzienlijk meer gedeeld werden dan degenen met lage scores. Emoties doen klikken, dat blijkt wel weer.

CoSchedule onderzoek naar succes van emotie in blogtitels

Woorden die op emoties inspelen zijn bijvoorbeeld ‘verrassend’, ‘heerlijk’, ‘exclusief’ en ‘verrukkelijk’. Meng dit soort kreten rijkelijk door je titels.

 

8. Wees specifiek

Mensen willen weten waar ze aan toe zijn, ook wanneer ze op een blogtitel klikken. Je kunt ervoor kiezen om een beetje mysterie in je blog aan te brengen, om de lezer bewust in het ongewisse te laten om ze te prikkelen. Mijn tip: doe dit niet. Vaak zorgen vage blogtitels er alleen maar voor dat mensen er snel aan voorbij scrollen.

Onderzoek van Hubspot wees uit dat titels die meer informatie geven over het soort content dat je verschaft (bijvoorbeeld door termen als ‘template’ of ‘ interview’ in de titel te plaatsen) gemiddeld 38% beter scoren dan titels die dit niet doen.

Maak je blogtitels dus specifiek. Een blogtitel die specifiek is vertelt de lezer welke vragen je gaat beantwoorden en welke informatie je gaat verschaffen.

 

9. Schrijf voor JOUW doelgroep

Weet je wat? Je hoeft niet iedereen te plezieren. Niet iedere willekeurige internetsurfer hoeft op jouw blogtitels te klikken. Zolang jouw doelgroep het maar doet.

Laat je dus niet te veel leiden door wat de grote massa wil. Kijk specifiek naar wat jouw doelgroep wil. Natuurlijk leest de massa graag over kittens, maar als jij een fietsenwinkel bezit, hoef je niet ineens over kittens te bloggen.

Probeer in je blogs ook niet andere vakgenoten af te troeven. Je hoeft niet aan hen te laten zien hoe slim je bent. Je schrijft je blogs tenslotte om je publiek te helpen, en niet om je concurrenten te imponeren.

 

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill