Leestijd minuten

Social media: de do’s en don’ts voor ondernemingen

In ons blogoverzicht hebben we een pak artikelen staan over social media. Van introducties in TikTok tot how-to’s van LinkedIn: we hebben erover geschreven.

sociale media

Trouwe lezers zien bepaalde adviezen telkens terugkeren: post regelmatig, wees consistent, post enkel content van hoge kwaliteit, yadi-yadi-ya…

In plaats van het tienduizend keer te herhalen, lijkt het mij een goed idee om een bondig overzicht te geven van algemene socialmediatips. Verrijk je kennis met deze do’s en de don’ts die je op alle social media kan toepassen.

 

Do’s

Laten we beginnen met de do’s.

 

Do: Post content van hoge kwaliteit

Of het nu gaat om een geschreven Tweet of een video-upload op YouTube, post enkel content van hoge kwaliteit en content die relevant is voor je doelgroep.

 

Do: Varieer je content

Probeer je boodschap in verschillende vormen te communiceren: soms een foto, soms een video, soms een infographic. Altijd hetzelfde is saai, vooral voor een jong publiek. (Ja, wij jongelui hebben de spanningsboog van een schoen. Ik weet het.)

 

Do: Post regelmatig

Een socialmedia-account openen om een keer in de maand te posten heeft niet veel zin. Gebruikers zijn dagelijks actief dus moet jij dat ook zijn. En lukt dagelijks niet, streef dan naar wekelijks.

 

Do: Post op de juiste tijdstippen

Gebruik analysetools om na te gaan wanneer je publiek het meest actief is op social media, en post op die tijdstippen. De kans op interactie en engagement is op zulke momenten groter.

 

Do:  Focus op relaties

Mensen op social media houden van een communitygevoel. Dit kan je enkel bereiken door een band te creëren met je publiek. Communiceer met hen door berichten te beantwoorden en vragen en quizzen te posten.

 

Do:  Wees authentiek

Mensen vinden het heerlijk om een connectie te voelen met een merk dat ‘echt’ is. Influencers (zelfs bedrijven) zijn dit vaak niet; de commerciële boodschap ligt er te dik op. Vertrouwen is zo dun als een haar. Door jezelf te zijn (of een sympathiekere versie van jezelf) zal je een gemeenschap van loyale volgers opbouwen.

 

Do:  Hashtags

Hashtags zijn nodig bij het posten van content op social media. Ze geven context aan je posts en vergroten je bereik. Maak gebruik van relevante tags en ga er niet te ver in. Een bericht met 55 hashtags leest niet prettig.

 

Lees ook: Leer in 10 minuten hoe je hashtags gebruikt 

 

Do: Gebruik zoveel mogelijk features

Verschillende features zoals Facebook Live, Instagram Stories en Twitter Chat zorgen voor variatie en meer engagement.

 

Do: Gebruik analysetools

Wil je een goede ROI? Dan moet je meten wat je publiek leuk vindt, welke berichten het meest in de smaak vallen, enzovoort. Je hebt analysetools op elk medium maar je hebt er ook externe.

 

Do: Listen, Talk, Engage

Als bedrijf moet je luisteren, praten en engageren. Enkel door een combinatie van die drie kan je socialmediamarketing echt functioneren.

 

Lees ook: Simpel, kort, snel: 4 dingen die je als bedrijf moet doen met social media

 

Do: UGC

Met User Generated Content krijg je enorm veel content zonder er zelf veel voor te hoeven doen. Mensen houden van UGC omdat ze gemakkelijker andere klanten vertrouwen dan het bedrijf zelf.

 

user generated content

 

Do: Een leuke bio

Je bio en feed is wat mensen onmiddellijk zien bij het bezoeken van je pagina. Schrijf een leuke bio met relevante keywords (voor Google) en de nodige informatie (voor de lezer). Zorg er ook voor dat je feed er verzorgd uitziet.

 

Do: Zakelijk account

De noodzaak hiervan is logisch. Als je als bedrijf zichtbaar wilt zijn op social media, open dan een zakelijk account zodat je bijkomende zakelijke tools kunt gebruiken.

 

Do: Betaalde content

Gebruik maken van advertenties op social media is nog steeds een snelle manier om te groeien. Maar maak er niet overdreven veel gebruik van; mensen hebben nog altijd liever organische content.

 

Do: Maak een marktanalyse

Vooraleer de stap te zetten naar social media is het belangrijk om na te gaan welk soort publiek op welk medium zit. Zo ontdek je of je bedrijf dat medium echt nodig heeft.

 

Do: Volg de trends

Voor een optimale marketing moet je de trends in je sector opvolgen. Op social media is dit héél belangrijk. Kijk wat er gebeurt en wees bij de eersten om erover te posten.

 

Do: Inspiratie, informatie of vermaak

Ofwel post je content die aansluit bij één van die drie ofwel post je een mix van de drie (of mix van twee). Let ook op het soort platform; op LinkedIn wil je meer informatieve content plaatsen en op Instagram zal je je meer focussen op entertainment.

 

Don’ts

Er zijn natuurlijk ook veel dingen die je niet moet doen op social media.

 

Don’t: Mensen willen geen spam

Let op je content en je profiel. Teveel gebruik van hashtags, altijd dezelfde dingen posten en weinig interactie komt over als spam.

 

Don’t: Valse volgers

Het klinkt aantrekkelijk, maar dit is wellicht de grootste fout die je kan maken. In social media kruipt tijd en moeite. Wil je meer volgers? Dan moet je ze verdienen.

 

Don’t: Geen menselijkheid

Authenticiteit gaat gepaard met menselijkheid. Toon dat je een mens bent aan de hand van persoonlijkheid en emotie. Men zal je niet volgen als je over komt als een robot.

 

Don’t: Niet reageren op negatieve opmerkingen

Negatieve commentaren en reviews horen erbij. Dat kan ook geen kwaad (als er niet teveel zijn). Maar ze negeren kan wel kwaad. Als iemand iets te communiceren heeft, reageer. De klant is koning. Of koningin.

 

Don’t: Follow for follow

Follow for follow (f4f) is een strategie die gebruikt wordt om meer volgers te krijgen. Iemand gaan volgen zodat die persoon jou volgt en erna onmiddellijk unfollowen? Nope.

 

Don’t: Blijf niet enkel op één medium

Gebruik ook je andere kanalen om mensen te leiden naar je profiel. Zelfs op papier kan je dat doen door bijvoorbeeld een QR-code te plaatsen op je brochure.

 

Weet jij er meer?

Heb je nog meer do’s en don’ts? Laat mij weten welke.

Ben je een noob in social media en lukt het je echt niet om ermee te werken? Maak je geen zorgen; de deuren van Motionmill staan altijd open. (Behalve wanneer het vriest. Dan sluiten we ze.)

Bel ons, maak een afspraak en kom even langs.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill