Leestijd 5 minuten

Technische SEO-factoren om rekening mee te houden

Met een goede sitestructuur en sitemaps zorg je dat zoekmachines al je pagina’s kunnen bereiken en de opbouw van je website interpreteren. Op de pagina zelf heb je dan je unieke, waardevolle inhoud geplaatst, volgens je keywordonderzoek en keywordmap. Maak dan dat deze belangrijk inhoud op de pagina zelf niet verdwijnt in een dikke soep van code. Wat een bezoeker op je pagina ziet is een interpretatie van de code door zijn browser; de achterliggende code ziet hij niet. De crawlers van de zoekmachines zien die volledige code wel. Daarom is het belangrijk deze zo schoon mogelijk te houden, zodat de inhoud er snel tussenuit te halen is.

Technische SEO-factoren

Clean code

WordPress heeft in de basis een schone code. Naargelang je een theme installeert en met plug-ins nieuwe functionaliteiten toevoegt, kan dat wel veranderen. Kijk daarom steeds even na welke impact deze zaken hebben op je website.

Je website eens opkuisen op tijd en stond? Je website groeide organisch. Je hebt er steeds maar functionaliteit en plug-ins bijgevoegd. Of recente updates of technologieën hebben nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Tijd om eens te kijken of alles technisch nog gesmeerd loopt en dingen nog beter op elkaar af te stemmen.

Het opkuisen van de code is niet alleen belangrijk om tot een zogenaamde goede tekst/code-ratio te komen; een cleane code verbetert ook de snelheid van je website.

 

De snelheid van je website is belangrijk

SEO, of voluit search engine optimization, wordt ook wel eens omschreven als search experience optimization. De snelheid van je website is niet alleen een belangrijke factor voor zoekmachines om je website te beoordelen. Een snelle website leidt tot een betere gebruikservaring, dus tevreden bezoekers, en betere conversies (aankopen, inschrijvingen) via je website.

Door de snelheid van je website te optimaliseren win je dus op meerdere vlakken:

  • De meeste bezoekers verwachten dat een pagina in minder dan 3 seconden laadt;
  • 1 seconde langere laadtijd meer zorgt voor 7% minder conversies en 16% minder klantentevredenheid

 

WordPress-Hosting

Een van de basisvereisten voor een snelle website is een goede hosting. Dit zijn namelijk de machines die alle data ophalen en versturen om je website aan je bezoeker te tonen. Kies dus voor een snelle hostingleverancier, die jouw website op snelle en goed geconfigureerde servers host. Bij een hostingbedrijf waar je nog geen 5€ per maand betaalt is dat waarschijnlijk niet het geval. Tegenwoordig zijn er hostingbedrijven die specifiek op WordPress afgestemde hosting aanbieden. Dan ben je zeker dat alles optimaal draait. Met WPorters bieden wij soortgelijke hosting aan.

 

 

Externe scripts

Misschien begon het met een Google Analytics-code, maar kwamen er steeds meer trackingcodes bij: andere Analytics-tools, remarketingtags, enzovoort. En toen volgden social media of sharing buttons, pop-ups, externe fonts, embedded video’s…

Er zijn manieren en / of plug-ins (een beetje afhankelijk van wat je wil) om de impact van deze scripts op de laadtijd te optimaliseren of te stroomlijnen. (EN kijk even na of je ze echt allemaal nodig hebt en gebruik enkel diegene die het interessantst voor je zijn.)

 

Rich media

Rich media zoals video en foto’s zijn goed voor SEO en maken ook de gebruikservaring aangenamer. Zorg er wel voor dat ze snel geladen worden, dus optimaliseer beelden voor het web.

Het komt erop aan een goede balans te vinden tussen de kwaliteit van de beelden en de laadtijd. Je kan sprites gebruiken: zo combineer je verschillende beelden tot 1 document en gebruik css om het juiste deel op de juiste plaats te vertonen. Optimaliseer je beelden met een grafisch programma of integreer een tool in je website zoals Kraken. Zoekmachines kunnen beelden (nog) niet lezen; geef ze dus steeds een alt-tag mee (standaard beschikbaar in WordPress-mediabeheer) en (nog beter) een beschrijvende bestandsnaam. Pakweg “staande-lamp-merk-x.jpg” vertelt meer aan zoekmachines dan “IMG5023.jpg”.

Ook een videobestand is moeilijk te lezen door zoekmachines, dus zorg dat er genoeg tekst rond de video aanwezig is (eventueel een videotranscript) en gebruik gestructureerde data, zoals schema.org mark-up. Zo geef je essentiële informatie over je video mee in de code en maak je het zoekmachines makkelijker jouw video te indexeren.

Maak een beeld- en video-xml-sitemap aan. Zo ben je zeker dat zoekmachines ze vinden op je website.

 

Technische oplossingen om je website sneller te maken

  • Caching. Voor WordPress zijn er een pak plug-ins beschikbaar die de laatste versie van een pagina in de cache kunnen bewaren, zodat elke pagina niet telkens opnieuw moet worden opgebouwd.
  • CDN of Content delivery network. Zo spreid je jouw gegevens over verschillende servers in een netwerk en wordt de data verzonden naar de bezoeker vanaf de server die geografisch gezien het dichtste bij staat. Zo win je tijd door de afstand die je data moet afleggen zo klein mogelijk te houden.

 

SEO-specialist in Antwerpen

Fotobron: Giftpundits.com op Pexels

 

Optimaliseren voor mobiele weergave

We gebruiken steeds meer smartphones om informatie op te zoeken op het internet. Zorg er dus niet alleen voor dat je website goed wordt weergegeven op mobiele apparaten (met een mobiele versie of responsive design), hou er ook rekening mee dat dit vaak via een trager mobiel netwerk zal verlopen.

 

Test de snelheid van je website

Ik geef je enkele tools waarmee je de snelheid van je website kan testen:

 

Hulp nodig bij je SEO?

Zorg ervoor dat je gevonden wordt! Profiteer van 20 jaar aan ervaring met zoekmachineoptimalisatie. Wij werken vanuit Antwerpen aan SEO voor klanten in heel België en Nederland.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill