Leestijd 6 minuten

Pinterest: bestaat dat nog?

Ik sprak laatst met mijn nichtje. Ze is een pak jonger dan ik. Ze zei: ‘De eerste keer dat ik Pinterest gebruikte, was toen ik in het vijfde middelbaar zat, in 2013. Ik gebruikte het om inspiratie op te doen voor een outfit, of om na te gaan welke boeken het lezen waard zijn. Maar ik heb de app nooit helemaal begrepen en heb hem eind 2014 aan de kant geschoven.’ Dit deed mij denken… Pinterest, bestaat dat nog? En heeft dit social medium voor bedrijven enige relevantie?

Pinterest

Wel meer Pinterest-gebruikers van het eerste uur hebben de app al zeker 5 jaar niet meer gebruikt, vermoed ik. Ik veronderstelde dat het een trend was dat voorbijgegaan is. Maar wat blijkt na wat onderzoek? Ik zat er compleet naast! Pinterest heeft een momentje op de achtergrond gezeten, maar is tegenwoordig weer helemaal in. En veel bedrijven beweren dat hun omzet stijgt dankzij dit platform. Laat mij jullie aan elkaar introduceren, jij als ondernemer en Pinterest als marketingtool.

Let’s go!

 

1. Wat is Pinterest?

1.1 Pinterest in het kort

Pinterest is een visueel social medium waarop gebruikers foto’s en video’s kunnen delen. Mensen gebruiken Pinterest om inspiratie op te doen. Ze zoeken bijvoorbeeld ideeën voor het inrichten van een woning of kantoor. Bedrijven op Pinterest geven dus eerder leuke tips of advies dan storende reclame-achtige content te plaatsen.

Pinterest werkt niet zoals andere social media; je gaat hier niet gewoon liken of comments achterlaten. Maar vooraleer ik uitleg geef over de werking van het medium wil ik even het jargon bespreken dat op Pinterest gebruikt wordt.

 

Pinterest

 

1.2 Pinterest-jargon

Op Pinterest vind je features terug die je op andere social media niet terugvindt. In het begin is het verwarrend als je de benamingen niet goed kent. Dus hieronder vind je kort wat elke term betekent:

  • Pin: als je content wilt plaatsen op Pinterest creëer je een pin. Je profiel is eigenlijk een ophangbord waarop je dingen vastpint, net zoals studenten hun examenroosters vastpinnen op hun prikbord.
  • Repin: dit is hetzelfde als pinnen maar dan met content van andere gebruikers. Je slaat dan content op die vervolgens op je profiel komt te staan.
  • Board: een board kan je vergelijken met een mapje. Stel nu dat je geïnteresseerd bent in barokkunst en jij pint en repint content die hiermee te maken heeft. Dan kan je al die content bijvoorbeeld in een mapje ‘barokkkunst’ steken.
  • Pinner: dit is simpelweg de Pinterest-gebruiker. Zoals je tegen Instagram-gebruikers ‘Instagrammers’ zegt.
  • Source link: op Pinterest wordt content gelinkt naar websites, blogs, enzovoort. De source link is dus de website-URL die gelinkt is aan een pin.

Alright, nu dat je een beetje meer vertrouwd bent met het woordgebruik, kan ik beginnen met de uitleg over de app.

 

1.3 Hoe zit het platform in elkaar?

De opbouw is als volgt:

  • Het eerste wat je ziet is een discoverpagina. Hier zie je content die past bij je interesses en die je kan repinnen of delen. Wanneer je twee keer op de foto drukt word je onmiddellijk naar de website gestuurd. Als je klikt op de foto krijg je meer details te zien, zoals een caption, wie het gepind of gerepind heeft en de website URL.
  • Je kan ook accounts volgen op Pinterest. Om te kunnen zien wat die pinners hebben gepost moet je naar die feed gaan.
  • Druk op het plusje als je content wilt delen. Je kan kiezen uit een pin, board of een advertentie.
  • Het belletje staat voor notificaties. Hier word je op de hoogte gehouden van onder andere nieuwe followers en mensen die je pins repinnen.
  • Je kan natuurlijk ook naar je eigen profiel gaan. Je ziet een feed, boards, pins, tries (dingen die je zelf hebt uigetest), followers en following.

 

Pinterest

 

2. Mijn bedrijf op Pinterest

2.1 Dingen waarmee je rekening moet houden

Overweeg je Pinterest te implementeren in je digitalemarketingstrategie? Dan zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden:

  • De populairste thema’s zijn mode, huisdecoratie, kunst, koken en gezondheid;
  • Het merendeel van de gebruikers zijn millennials;
  • Het grootste deel van de gebruikers zijn vrouwen;
  • Je moet content kunnen plaatsen die mensen inspireren om iets te doen. Als je dit niet kan doen, is Pinterest misschien niet echt geschikt voor je bedrijf en kan je beter investeren in andere social media.

 

2.2 Hoe creëer ik een community op Pinterest?

In social media kruipt veel tijd en inspanning. Als je de mensen wilt aantrekken, moet je ze de nodige aandacht geven. Hoe doe je dat?

  • Post inspirerende content: Pinterest is een platform gefocust op inspiratie. Als je engagement wilt bereiken, moet je dus dingen posten die inspireren. Hoe meer engagement, hoe hoger het algoritme je gaat plaatsen op de discoverpagina.
  • Post regelmatig en op de juiste tijdstippen: mensen verwachten dat je actief bent op het medium. Probeer dus zoveel mogelijk te posten. Maar hou ook rekening met de juiste tijdstippen om te posten. Volgens Hubspot zijn zaterdag en zondag de beste dagen om te posten. De beste tijden zijn tussen 8 uur en 11 uur ‘s avonds.
  • Gebruik hashtags en keywords: hashtags worden gebruikt op alle social media. Die heb je nodig om content gezien te krijgen en een groter publiek te bereiken. Gebruik ook de juiste keywords in je beschrijvingen. Hashtags en keywords dragen bij aan de SEO.
  • Een leuke caption: nadat de pinner heeft geklikt op je content, komt de beschrijving tevoorschijn. Schrijf een leuke beschrijving om de pinner aan te haken.
  • A/B testing: je kan meerdere pins maken voor dezelfde post. Gebruik dit in je voordeel om na te gaan welke pins het meeste succes boeken.
  • Wees bij de eersten: tijdens de feestdagen browse ik op het internet om het beste kerstrecept te vinden. Dit doen veel mensen op Pinterest. Deel seizoensgebonden content voor de start van het seizoen. Mensen willen zich op voorhand voorbereiden.
  • Consistentie: regelmatig en op de juiste tijdstippen posten is belangrijk. Maar op dezelfde momenten posten ook. Wees consistent en plan je posts op voorhand.
  • Gebruik pins en boards op de juiste manier: boards bestaan niet voor niets op Pinterest. Mensen vinden pins gemakkelijker terug als ze gecategoriseerd zijn in boards. Dit zorgt er ook voor dat pinners sneller begrijpen waarover je profiel gaat.
  • Infographics: infographics zie je heel veel op Pinterest. Zij brengen woorden en cijfers op een leuke en creatieve manier over. Gebruik bijvoorbeeld grote en speciale lettertypes. Dit trekt de mensen aan!
  • Repin je oude pins: pins kan je meerdere keren repinnen. Doe dit met oude pins, op die manier komen ze terug vanboven te staan en breng je ze terug tot leven.
  • Plaats een save button op je website: op Pinterest kan je ook content delen die je ergens anders op het internet vindt. Plaats een Pinterest save button op je website zodat bezoekers rechtstreeks van je website content kunnen delen op hun Pinterest-account.
  • Content van hoge kwaliteit: dit is belangrijk. Foto’s en video’s van slechte kwaliteit zijn een no-no. Behalve misschien op TikTok. Maar op Pinterest hou je je best aan de regel van quality is king.
  • Een goede landingspagina: voorzie een goede landingspagina voor je pins. Als iemand de moeite doet om te klikken op een pin en de URL om meer informatie op te zoeken, is een goede landingspagina maken het minste wat je kan doen.
  • De wensen van je publiek: je moet altijd rekening houden met de wensen van de klant. Pinterest-gebruikers willen content zien die hun inspireert, post dus geen reclame-achtige content.
  • Analyseer je prestaties: als marketeer of ondernemer maak je gebruik van statistieken bij het maken van een goede marketingstrategie. Voor Pinterest heb je ook een strategie nodig.  Er is dus absoluut geen reden waarom je niet gebruik zou maken van analyses.

 

3. Voorbeelden van bedrijven op Pinterest

Unicef

Pinterest

 

Maisons du Monde

Pinterest

 

Mac

Pinterest

 

Krëfel

Pinterest

 

Delhaize

Pinterest

 

Brussels Airlines

Pinterest

 

VTM Koken

Pinterest

 

Pinterest is het snelst groeiende social medium. Gaat je bedrijf meegroeien?

Wil je Pinterest gebruiken voor je bedrijf maar je weet niet hoe? Neem gerust contact op.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill